Ziua Logo
  Nr. 3640 de sambata, 3 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea
Peste 250.000 de persoane folosesc in prezent retelel de "file-sharing" pentru a downloada materiale care intra sub incidenta dreptului de autor. Din acest motiv, autoritatile vor incepe "vanatoarea" pe 15 iunie, dupa semnarea protocolului intre ORDA, MAI, Ministerul Justitiei si Ministerul Public. Altfel Romania va avea cel mai mare numar de personane surprinse, simultan, cu aceeasi infractiune. Deoarece fenomenul este unul de masa, iar legea nu este foarte clara, practicianul in cauza poate sa sesizeze puterea legislativa sau cea executiva cu propunere "de lege ferenda". Acest lucru ar insemna informarea acestora despre riscurile incalcarii respectivei reglementari si o legislatie explicita.
De vina e steguletul galben
Steguletul galben pe care Uniunea Europeana l-a dat Romaniei in ceea ce priveste respectarea drepturilor de autor a pus pe jar autoritatile. Care au iesit la vanatoare. Iar in acest moment, 250.000 - 300.000 de persoane sunt amenintate cu puscaria pentru ca posteaza sau downloadeaza materiale care intra sub incidenta dreptului de autor, ceea ce ar constitui cel mai mare numar de infractori, care comit, simultan, aceeasi infractiune. Desi la nivel declarativ se urmareste anihilarea celor care produc si comercializeaza filme, muzica, programe, "vanatoarea" a inceput de jos in sus. Invers de cum ar fi trebuit. Se pare ca anihilarea celor care intra pe retelele de "file sharing" a devenit o prioritate. Desi buba este in alta parte. La studiourile care produc ilegal muzica, filme si la cei care le vand pe strada. Aici ar trebui sa loveasca autoritatile. Strazile Capitalei sunt pline de tarabe pe care se vand filme, muzica si jocuri. Se comercializeaza ilegal, se face evaziune fiscala. Cei care sunt responsabili de acest lucru trebuie incriminati de autoritati, adica aceia ce castiga bani din comercializarea ilegala a acestor produse si nu aceia care le descarca de pe Net in scop de divertisment, pentru folosinta individuala. Piratii insa sunt bine merci. Isi vad in continuare de vanzare, incalcand drepturile de autor, prejudiciind producatorii.
Panica s-a instaurat printre utilizatorii de internet, in special printre cei care intra pe retelele de share. S-a creat un adevarat haos. Si asta pentru ca autoritatile nu au explicat clar ce este voie si ce nu este voie sa faci. In prezent, multa lume evita sa mai foloseasca astfel de retele, care nu sunt ilegale. Pentru ca pe programe ca DC++ sau ODC se pot face multe operatiuni legale. Precum si ilegale. Ponderea este undeva la jumatate. De exemplu, sunt persoane care "au aruncat la gunoi" aceste programe, crezand ca numai prin simpla lor accesare comit o infractiune. Realitatea este cu totul alta. In retelele "peer to peer" se pot transfera programe care sunt gratuite, creatii proprii, cum ar fi pozele. Tocmai din acest motiv vom prezenta legislatia in acest domeniu, ce este permis si ce nu, care sunt infractiunile incriminate si la ce sunt pasibili cei care le comit.
Fenomen de masa
In Romania, la ora actuala functioneaza peste 500 de huburi. Fiecare dintre acestea are sute, in unele cazuri chiar mii de utilizatori. In urma unui simplu calcul ajungem la un numar impresionant de persoane care incalca legea privind drepturile de autor, cuprins intre 250.000 - 300.000, care pot fi saltati de procurori si politisti in orice moment pentru ca au descarcat "Codul lui Da Vinci", ultimul album al lui Guta sau Copilul Minune sau ultima carte scrisa de Cartarescu. O astfel de actiune a anchetatorilor ar putea duce la crearea unui fenomen in masa, care nu s-a mai intalnit pana acum in istoria justitiei moderne. La o populatie de 22 de milioane de locuitori, sanctionarea a peste un sfert de milion de persoane ar trebui sa determine autoritatile practicante (politisti, procurori, judecatori) sa ia masuri urgente pentru a iesi dintr-o situatie care poate degenera intr-un scandal national si care poate distruge viata si cariera a sute de mii de cetateni.
In practica Justitiei moderne, aparitia unui asemenea fenomen trebuie sa determine practicianul in cauza, care are obligatia morala si profesionala sa sesizeze in cel mai scurt timp puterea legislativa si/sau cea executiva cu propunere "de lege ferenda" pentru a rezolva fenomenul social aparut ca urmare a unor anomalii a legislatiei in vigoare, in urma provocarilor noilor tehnologii, respectiv datorita caracteristicilor unei societati in tranzitie. Demersul de mai sus este reglementat in legislatia romana si ar insemna enuntarea unui termen de "gratiere" pentru cei care au comis fapte ce contravin legii dreptului de autor, iar imediat dupa expirarea termenului acestea sa redevina penalizabile de textul legii. Astfel, toti cei care - chiar daca legea este in vigoare - au pus la dispozitie sau au descarcat materiale (filme, muzica, softuri) sa fie absolviti de responsabilitate, insa cei care comit asemenea fapte dupa expirarea termenului sa nu mai aiba scapare. Ex-perientele de acest gen din alte state au dat rezultate, dar pana la expirarea termenului, institutiile statului au depus un efort considerabil in domeniul muncii de prevenire si informare prin care toti cetatenii interesati au fost informati despre riscurile incalcarii respectivei reglementari.
Din cele aproximativ cinci milioane de utilizatori de calculatoare, dupa datele oficiale, conform careia 80% din softurile utilizate de romani sunt piratate, patru milioane de cetateni intra sub incidenta legii dreptului de autor. In acest context activitatea politiei, a procurorilor si a organelor in drept care isi desfasoara activitatea in celelalte institutii abilitate sa lupte impotriva pirateriei ar fi blocata pe o perioada lunga, iar o cincime din locuitorii tarii ar trebui amendati sau deferiti Justitiei.
Protocol anti-piraterie
In scurt timp, la Parchetul General va fi semnat un Protocol intre 26 de institutii pentru protejarea proprietatii intelectuale. Grupul de lucru va fi condus de un procuror din cadrul Ministerului Public. Grupul va urmari postarea sau descarcarea de pe Internet a materialelor protejate prin Legea dreptului de autor. Cu toate acestea, in afara activitatii acestui Grup, cele 26 de institutii vor actiona si dupa propria strategie de actiune.
Amenda sau inchisoare
Potrivit legii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 40.000 lei (RON) punerea la dispozitie a publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment. In mod ciudat, legea vorbeste doar despre punerea la dispozitia publicului a materialelor, nu si de descarcarea acestora, desi si acest lucru este pedepsit. Este clar ca downloadarea sau postarea pe retelele de share a materialelor care intra sub incidenta drepturilor de autor, fara acordul acestora constituie infractiune. Insa, retelele respective nu sunt ilegale. Sunt voci care sustin inchiderea lor, spunand ca aceste programe propaga pirateria. Insa, potrivit unor specialisti in domeniu, programele respective sunt foarte folositoare din punctul de vedere al libertatii de exprimare. Si nu numai. De pe aceste retele se pot descarca programe gratuite, programe de shareware, care pot fi folosite gratis, dupa anumite reguli specificate de producator. De asemenea, se pot descarca driver-ere, programe care ajuta la o mai buna performanta a calculatoarelor si a programelor instalate. Nu trebuie uitat si ca programele de genul DC++ sau ODC pot fi utilizate si ca chat. Utilizatorii care intra aici pot discuta, iar inchiderea unui astfel de program ar limita libertatea de exprimare.
In ciuda celor enumerate mai sus, Curtea Suprema din Statele Unite ale Americii a decis ca dezvoltatorii de software P2P pot raspunde pentru actiunile celor care utilizeaza aceste programe. De asemenea, judecatorii americani au mai stabilit ca cei care produc astfel de programe trebuie sa faca in asa fel incat sa limiteze, sa previna distribuirea materialelor care intra sub incidenta dreptului de autor. Nici in America aceasta decizie nu a fost luata foarte rapid. Anterior solutiei date de Curtea Suprema, instantele inferioare hotarasera ca retelele P2P sunt folosite in cazul multor utilizari care nu incalca legislatia.
Postarea pe net constituie infractiune
Cine a crezut ca postarea pe net a unui film cumparat din magazin, unul original, nu constituie infractiune s-a inselat. Adrian Ghimpu, director ORDA spune ca si acest lucru este pedepsit. "Chiar daca filmul sau jocul respectiv a fost cumparat din magazin si este detinut in mod legal, neregula apare in momentul in care acesta este postat pe net. Este distribuit. Acest lucru este interzis, pentru ca este prejudiciat producatorul sau cel care detine drepturile de autor. Detinatorul de drepturi de autor este prejudiciat in momentul in care un film este pus pe net. Pentru ca acesta poate fi descarcat de mii de utilizatori", spune Ghimpu. Detinerea de materiale pirat pentru "uzul propriu" nu este pedepsita. Cu conditia sa nu fi fost descarcate de pe Internet. Daca acestea au fost cumparate de pe strada, iar cel care a facut acest lucru nu le difuzeaza si le vede doar el , nu este nici o problema.
Cartarescu piratat
Paradoxal, punerea la dispozitia publicului a operelor literare nu este pedepsita, ba chiar este permisa prin lege si sustinuta de stat din bani publici. Si aici ne referim la biblioteci. Aici, cartile, care sunt si ele protejate de legea dreptului de autor, sunt puse la dispozitie fara vreo contravaloare si fara ca institutia respectiva sa plateasca vreun ban autorilor sau editurilor operelor literare. Potrivit declaratiilor lui Adrian Ghimpu, director la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, difuzarea cartilor in bibliotecile publice este permisa si reglementata prin lege, pentru ca se considera ca este un act de cultura. Din informatiile noastre, in viitorul apropiat situatia se va schimba, inaintandu-se legislativului un proiect de act normativ. Astfel, aceasta situatie se va schimba, in sensul ca si bibliotecile vor fi obligate sa plateasca celor care detin drepturile de autor ale operelor literare o anumita suma de bani. Care va fi insa simbolica.
Piratarea nu se produce doar la filme, jocuri si softuri. Si cartile sunt piratate, distribuite si comercializate fara drept. Atat pe Internet cat si in librarii sau la chisocuri. Astfel, au existat si inca mai exista site-uri pe care sunt postate sute de volume, atat autohtone cat si din afara. Adrian Ghimpu ne-a declarat ca au fost inchise cateva site-uri pe care erau postate opere li-terare. "Am fost sesizati de catre anumiti autori, sau de detinatorii de drepturi, ca volumele lor au fost postate ilegal pe internet, ca acestea sunt descarcate si ca astfel au fost prejudiciati. S-au luat masuri si acele site-uri au fost sanctionate", a declarat Ghimpu.
Unul dintre cele mai elocvente exemple in materie este piratarea cartii lui Mircea Cartarescu, "De ce iubim femeile". In acest caz au fost depuse plangeri penale dupa ce s-au descoperit exemplare falsificate ale bestseller-ului, puse in vanzare pe litoral si in Bucuresti. Adrian Ghimpu a dat un exemplu al unei carti de legislatie, exemplare piratate vanzandu-se chiar in librarii. "Din zecile de exemplare care erau oferite spre vanzare publicului, doar trei erau originale, restul fiind copii pirat. Iar cartea se comercializa in librarii. Copiile piratate difereau foarte putin de original. Un necunoscator nu le-ar fi putut deosebi", a mai spus oficialul ORDA.
La cheremul autoritatilor
Interpretarea share-ului in toata legislatia europeana este una de-a dreptul bizara. Filmele si muzica fiind comercializate pe un suport electronic combinat cu noua tehnologie, ofera conditii excelente pentru realizarea unor copii fara costuri, iar schimbul operelor de arta intre membrii unei retele a devenit o chestiune simpla. In multe cazuri, copierea si transferul filmelor si a muzicii este inlesnita de programe auxiliare precum cele care convertesc si/sau comprima produsul original in vederea unui transfer mai rapid fara sa altereze calitatea si continutul operei respective. Cele mai multe legi nationale vorbesc si despre pedesirea complicilor sau a instigatorilor. In acest caz orice furnizor de servicii internet poate fi tras la raspundere pentru ca a inlesnit aceste schimburi de materiale si poate fi deferit Justitiei. De asemenea, administratorii hub-urilor si programatorii care au realizat programe de tip P2P pot ajunge in instanta doar pentru ca au creat conditii pentru comiterea unei infractiuni. In Franta de exemplu a fost adoptat recent de Senatul acestei tari o lege in care se prevede in mod expres ca si cei care creeaza programe cu ajutorul carora se pot efectua schimburi de opere de arta sau softuri pot fi adusi in fata instantelor. Aceasta atitudine a legislativelor europene, dar si a celor din Japonia si Statele Unite ale Americii devine bizara in momentul in care ne gandim ca este vorba despre o forma de schimb sau imprumut al operei de arte. Situatia este asemanatoare cu aceea in care o persoana ar imprumuta o carte unui vecin care, dupa ce a citit o restituie, sau in cazul unui ziar cumparat de un functionar, care dupa ce l-a lecturat il da la toti colegii de birou. In cazul presei chiar statisticile vorbesc despre tirajul vandut si numarul cititorilor, desi si ziarele, ca si un film sau o melodie sunt proprietatea intelectuala a unei edituri. Diferenta dintre "imprumutul" unui film saual unei piese muzicale si a unei carti consta in suportul pe care este comercializat (suport electronic - CD/DVD respectiv hartie). Share-ul ofera si un avantaj urias, pentru ca "imprumutarea" se poate realiza la distante mari in timp redus si nu numai intr-un cerc restrans de vecini, prieteni sau colegi de munca.
Derogare de la stat
Scoaterea bibliotecilor de sub incidenta legii dreptului de autor este o problema spinoasa. De fapt, aceste institutii au aceeasi activitate culturala, educativa, ca si multe comunitati electronice ai caror membri schimba opere de arta intre ei. In cele mai multe biblioteci publice exista si colectii de muzica si de filme pe suport electronic care pot fi vizionate, desi legea interzice acest lucru si prevede pedepse aspre. Este greu de crezut ca un judecator ar putea condamna chiar si la o amenda administrativa un parinte care descarca cu ajutorul programului DC++ un caiet de lucru de matematica pentru copilul lui de clasa a patra. Pare absurd, dar acest lucru este considerat ca o incalcare a legii, iar pentru a dovedi acest fapt autoritatile pot efectua perchezitii, pot ridica probele doveditoare - calculatorul, respectiv caietul imprimat ilegal. Legea romana nu este destul de clara, lasand autoritatilor loc de interpretare si de hartuire a utilizatorilor de calculatoare. Legea nu este clara nici in privinta metodelor prin care autoritatile pot urmari si trebuie sa intervina. Simplu fapt ca un ofiter urmareste fara un mandat judecatoresc traficul unui IP este scandalos si incalca flagrant dreptul la viata privata. Prin aceste supravegheri se poate ajunge la o serie de abuzuri, racolari si chiar santaje din partea politiei, procuraturii si a comunitatii informationale.
Un medic si un inginer cercetati pentru piraterie
Un medic si un inginer din Bucuresti sunt cercetati in libertate pentru copierea ilegala si comercializarea de CD-uri si DVD-uri pirat. Conform Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Catalin L., de 27 de ani, si Adrian T., de 26 de ani,�realizau produsele intr-o locatie din Bucuresti. CD-urile si DVD-urile, care contineau filme, muzica, programe si jocuri pe calculator, erau livrate apoi atat in Capitala, cat si in mai multe judete din tara. Comenzile se primeau prin telefon sau prin e-mail, produsele fiind distribuite direct de la domiciliu sau expediate prin mandat postal. In urma perchezitiilor, la domiciliile celor doi au fost gasite doua unitati de calculator, fiecare dotata cu cate patru inscriptoare DVD, doua unitati externe pentru inscriptionare CD-uri, o imprimanta foto folosita la tampografierea CD-urilor si DVD-urilor cu imaginile si titlurile filmelor, programelor si jocurilor pentru calculator inregistrate pe acestea, precum si un dispozitiv folosit la taierea marginilor copertilor. De asemenea, au fost descoperite 830 de CD-uri si DVD-uri neinregistate, 380 de carcase si 200 de plicuri de hartie, toate urmand a fi folosite la realizarea produselor pirat. Anchetatorii au stabilit ca cei doi foloseau 5486 de matrite inregistrate care contineau programe, jocuri pentru calculator si filme, de pe care se realizau copiile pirat. Catalin L. si Adrian T. sunt cercetati in libertate sub acuzatia de realizare de marfuri pirat in scopul distribuirii si reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator. (D.E.I.)
Pedepse deasupra legii
Desi in lege se precizeaza ca doar punerea la dispozitia publicului si nu si descarcarea din retea se pedepseste, neoficial, autoritatile sustin ca si descarcarea este infractiune. Ei isi argumenteaza afirmatia prin faptul ca un utilizator pentru a descarca materiale protejate de legea dreptului de autor dintr-o retea trebuie sa puna la dispozitie o anumita cantitate de materiale. Cu toate acestea, se pot posta materiale legale, creatii proprii, cum ar fi pozele, fara sa se incalce legea. De asemenea, un utilizator poate descarca un fisier care este denumit cdv.avi, fara sa stie ca este filmul "Codul lui Da Vinci". In acest caz, unde este infractiunea, daca s-a descarcat un astfel de fisier? Dar, chiar daca legea nu prevede ca descarcarea din retea se pedepseste, asta nu inseamna ca titularii dreptului de autor nu il pot chema pentru despagubiri pe cel care are astfel de materiale.
Revolta pe net
Utilizatorii de internet au declansat o adevarata revolta, nemultumiti de faptul ca in orice moment se pot trezi cu politia la usa pentru ca au descarcat un film sau o melodie. Pe site-ul http://gramofonul.xhost.ro sunt postate mesaje ale celor nemultumiti de acest lucru, iar cateva dintre acestea le prezentam mai jos.
"Oare cati dintre cei care fac perchezitiile de genul asta au acasa licenta cumparata la Windows sau la toate softurile instalate pe calculatoarele personale? Cati dintre cei ce emit mandatele de perchezitie cunosc diferenta dintre shareware, freeware si asa mai departe... Oare cati dintre cei ce fac perchezitiile acestea au verificat acasa calculatorul copilului daca nu cumva are instalat DC sau un alt client de file share? ".
"Nu stiu nicaieri in lume o prostie mai mare decat asta. Daca era ilegal la nivel mondial nu gaseai dc++ sau odc sa downloadezi free de pe servere aflate in Europa. Oare europenii nu stiu de aceste servere!?Altii fura direct din visteria statului si noi, userii, ne luam amenda penala pentru ca nu avem bani de softuri si jocuri originale pentru ca altii au furat prea mult!?"
"Vom vedea in curand titlu mare de prima pagina: Specialistii din politia romana au anihilat 2 pusti in pantaloni scurti care aveau tupeul sa joace counter strike piratat. Probabil ca vor lua medalii grade, prime, intr-un cuvant politistii romani au fost trimisi la cules de dude, si copiii lor de acasa au computerele pline cu softuri piratate. Toti greii politiei spun ca nu au personal suficient pentru protectia populatiei, dar astia care culeg dude nu ar putea face ceva mai bun pentru societate, oare dreptul la informatie indiferent care ar fii ea, nu este restrictionat in acest fel, oare asta nu este discriminare, daca esti sarac nu ai dreptul la informatie, este vina noastra ca am fost dusi in lumea a treia".
"In afara functioneaza aceste sisteme si nu intereseaza pe nimeni, diferenta este ca cei din afara mai si cumpara din magazine, nu ca in Romania unde toti, inclusiv politisti, judecatori, procurori etc. folosesc softuri pirat. Mergeti prin sectiile de politie si verificati 3 calculatoare la intamplare si o sa va cruciti ce gasiti pe acolo, dar asta este intrarea in UE."
"Cred ca orice roman de buna credinta prefera sa cumpere soft-uri originale in locul celor piratate, dar la un pret de bun simt, raportat la venit, asa cum se intampla in tarile din vestul continentului (pretul mediu al unui joc recent aparut pe piata este in jurul sumei de 30 de euro, iar salariul minim este de 1200 de euro). Pentru combaterea fenomenului pirateriei este nevoie mai mult decat de confiscarea unor computere."
"Primii care iau spagi de la vanzatorii ambulanti de CD-uri piratate sunt politistii si cu cei de la ORDA. Iar spaga ajunge la 10 milioane pe luna, taxa de protectie pentru un vanzator ambulant..."
Bogdan GALCA, Laszlo KALLAI 
 Afisari: 1727  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
In sfarsit campioni!   de victor81
romania, tara de nebuni   de ysl
Retelele peer 2 peer   de morkov
Balanta fina intre drepturile de autor si incurajarea utilizarii   de morkov
Dar de fapt cine e autor?   de psihozefir
pirateria si U.E.   de lew
   de avarfreson
trebuie sa stii   de CHIRPIC17
Conceptul de "proprietate intelectuala", asa cum este el gandit in prezent, e cat se poate de mort !   de ingineru
1/4 de milion de celule . . . . .   de Olga Khan
Tot in talpa se bat cuiele...   de motanul incaltat
A r h i v a
  Militianul de la SIF    19 comentarii
  Jefuitorii de vacante    1 comentariu
  Razboi energetic intre PC si PD    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea (1727 afisari)
 Lawrence al Arabiei (689 afisari)
 Basarabia ramane la periferia Uniunii Europene (597 afisari)
 Transilvania, Trianonul si antisemitii (572 afisari)
 Militianul de la SIF (442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02350 sec.