Ziua Logo
  Nr. 3639 de vineri, 2 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Milioane de euro scoase din Romania
-- Procurorii au declansat o ancheta in cazul unei ample retele care a transferat in Turcia aproximativ cinci milioane de euro, bani proveniti din evaziune fiscala si contrabanda * Sapte persoane au fost retinute si prezentate in fata judecatorilor pentru emiterea unor mandate de arestare preventiva
Procurorii Parchetului instantei supreme au retinut, in noaptea de miercuri spre joi, sapte persoane ridicate care faceau parte dintr-o retea internationala de contrabandisti, care au scos ilegal din tara cinci milioane de euro. Anchetatorii au cerut judecatorilor Tribunalului Bucuresti emiterea unor mandate de arestare preventiva pe numele celor sapte, acestia fiind acuzati de constituire de grup infractional, evaziune fiscala si contrabanda.
Procurorii DIICOT investigheaza modul in care reteaua, formata din 30 de persoane, a transferat in Turcia importante sume de bani in valuta, provenite din evaziune fiscala si contrabanda, sumele scoase din tara in perioada mai 2005 - mai 2006, ridicandu-se la aproximativ cinci milioane euro. Cei retinuti de procurori sunt acuzati ca au facut importuri de marfuri subevaluate, pe care le vindeau ilegal, fara o evidenta contabila a operatiunilor.
Patru luni, monitorizare
Dupa o monitorizare de patru luni, miercuri, politistii si procurorii au facut 18 perchezitii la domiciliile din Capitala ale unora dintre invinuiti si verificari la noua firme din en-gros-urile Niro si Dragonul Rosu. In urma perchezitiilor au fost confiscate peste 6,5 miliarde de lei, 60.500 de euro si aproximativ 70.000 de dolari, reprezentand circa zece miliarde de lei vechi. Tot in urma descinderii, peste 30 de persoane - romani, turci, iranieni si chinezi - banuite ca ar face parte din aceasta retea au fost duse la Parchet si au fost audiate, interogatoriile durand pana noaptea tarziu. Sapte dintre ele au fost retinute.
Retea turco-iraniana
Potrivit Parchetului General, cei retinuti constituisera o retea formata din turci si iranieni, care colectau fondurile provenite din infractiuni, le schimbau in valuta, iar apoi le transferau in numerar in Turcia. Operatiunea se realiza prin intermediul unor conationali din cadrul unor societati de transport de persoane din Turcia. La granita, banii erau impartiti unor persoane din autocar si ascunsi pe corp, iar odata ajunsi in Turcia, erau fie predati direct furnizorilor de marfuri, fie transferati mai departe, prin sistemul bancar, in China sau in alta tara.
Exista chiar si o persoana care se ocupa cu transferarea banilor. Aceasta, prin intermediul membrilor celulei, colecta sume de bani provenite din evaziune fiscala, care erau primiti de catre clientii din Turcia, de regula in aceeasi zi, pentru acest lucru incasand un comision din suma transferata. Comunicarea se realiza telefonic sau prin sms.
Anterior retinerilor de miercuri, cu o zi in urma, la Vama Giurgiu au fost gasiti 240.000 de euro ascunsi care urmau sa fie scosi din tara. Politistii de frontiera si vamesii din Giurgiu au gasit, intr-un autocar, 195 de mii de euro ascunsi intr-o pana de lemn folosita la blocarea rotilor autovehiculului, iar la un control al unui alt autocar, granicerii au gasit ascunsi asupra a doi pasageri 45.000 de euro.
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Copy/paste   de TataMare
A r h i v a
  Un nou dosar pentru Nastase    4 comentarii
  Acuzele "Celor 18" anti-ZIUA submineaza valorile democratice    10 comentarii
  Marian Iancu audiat in dosarul Rafo    
  Acte lipsa in cazul Iovan    1 comentariu
  Ionut Lupescu implicat intr-un accident rutier    2 comentarii
  Oile negre ale Magistraturii au defilat la CSM    3 comentarii
  Miclescu il acuza pe Morar    1 comentariu
  Cazul Bucur pe ultima suta de metri la CEDO    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Feuda lui Videanu (446 afisari)
 Week-endul copiilor (434 afisari)
 "Italia si italienii va sunt alaturi" (353 afisari)
 Biserica ortodoxa dezaproba Marsul homosexualilor (294 afisari)
 Biserica Catolica se declara persecutata in Romania (249 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01797 sec.