Ziua Logo
  Nr. 3638 de joi, 1 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Academia condamna barbaria asupra Capitalei
-- Arhiepiscopul Ioan Robu: "Daca voi uita de tine, Bucuresti, sa mi se usuce limba"
Rezolutia program adoptata ieri in cadrul simpozionului "Dezvoltarea urbanistica a capitalei - orasul ca bun cultural" arata ca salvgardarea patrimoniului identitar al Bucurestiului poate deveni obiect de siguranta nationala. Dezbaterea desfasurata in Aula Academiei Romane de Comitetul Roman pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei (CRISFT) a beneficiat de participarea mai multor personalitati publice si stiintifice ale Romaniei care s-au pronuntat impotriva proiectelor actuale ale primarului Videanu care sunt de natura sa mutileze Capitala.
Rezolutia amintita subliniaza necesitatea recunoasterii importantei valorilor culturale in dezvoltarea urbanistica a capitalei prin includerea unui concept adecvat la fundamentul Planului Urbanistic General, perfectarea contextului legislativ in domeniu (Legea urbanismului, Legea monumentelor istorice, Legea autorizarii constructiilor) pentru evitarea derapajelor abuzive si impunerea respectarii prevederilor legale privind punerea in discutie publica a celor mai importante operatiuni urbanistice cu impact asupra peisajului bucurestean.
Sesiunea de la Academie, moderata de fostul ministru al Constructiilor Nicolae Noica, a atras atentia asupra "similitudinii masurilor actuale cu sistematizarea ceausista" (acad Dinu Giurescu), intr-un Bucuresti "urat si care agreseaza" (regizorul Alexandru Dabija), "un Las Vegas de duzina, oras haotic si stupid, agresiv, in care circulatia pietonilor este obstructionata, canalizarea ne arunca in ridicol si benign" (Mircea Martin). Nicolae Noica a subliniat ca "nu isi au locul noi constructii in suprateranul pietei. Zgarie-norii sunt posibili in America, la noi nu permite solul acest lucru. Bucurestiul este capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa".
Personalitati pentru Bucuresti
Arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, Ioan Robu si-a inceput discursul amintind ca "lucrul la cladirea de langa Catedrala Sfantul Iosif continua in ilegalitate". Arhiepiscopul Robu a citat din Sfanta Scriptura "Daca voi uita de tine, Ierusalime, sa mi se usuce limba" si a sustinut ca acest citat ar trebui reluat in aceste zile sub forma "Daca voi uita de tine, Bucuresti, sa mi se usuce limba".
Constantin Balaceanu Stolnici a marturisit ieri ca nu este impotriva modernizarii orasului insa este necesar ca "noile cladiri sa nu faca o nota disonanta cu cele din jur, asa cum este in cazul blocului de langa Catedrala Sfantul Iosif". Referitor la Piata Revolutiei Balaceanu Stolnici a aratat ca "aceasta piata a vazut foarte multe evenimente istorice si nu trebuie transformata, trebuie pastrata ca un muzeu - de ce sa nu refacem centrul istoric in loc sa construim in Piata Revolutiei?"
Academicianul Dinu Giurescu a subliniat ca in prezent Piata Revolutiei este "simbolul arhitectonic al romanilor", iar bucurestenii nu au nevoie de noi interventii, ci de strazi canalizate, de spatii verzi si de spatii de parcare, fara "sacrificarea" unor spatii deja existente. Actorul Marcel Iures a numit Bucurestiul, parafrazandu-l pe Tudor Arghezi, "oras al incercarii si al neputintei", in care "s-a permis oricui sa construiasca alandala".
"Neprofesionalismul, ilegalitatea si chiar coruptia de care vorbeste proiectul care vizeaza construirea unei cladiri langa Catedrala Sf. Iosif si si cel din Piata Palatului, spun de fapt foarte multe despre noi insine. Alte popoare, in conditii mai dramatice, si-au refacut orasele dupa ce au fost distruse, insa noi continuam sa ne batem joc de noi insine", a spus Ana Blandiana. Totodata, ea l-a intrebat pe Videanu cum a putut sa castige proiectul Cathedral Plaza aceeasi firma, care a afectat Biserica Armeneasca. "Totul s-a petrecut legal, insa cuvantul <<legal>> in Romania nu inseamna mare lucru", a subliniat Ana Blandiana.
Aceeasi pozitie a avut-o si regizorul Alexandru Dabija. "Nu iubesc orasul Bucuresti, nu cred ca este un oras care mertia sa fie iubit. Am mare respect insa pentru traditiile orasului si cred ca trebuie facut ceva impotriva actiunilor care il distrug in continuare", a spus Dabija.
Videanu sustine Molohul de la Catedrala
Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a sustinut ieri in Aula Academiei Romane ca in problema Catedralei Sf Iosif autorizatia de constructie este perfect legala si ca incearca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestei probleme cu respectarea stricta a legii. In ceea ce priveste dezbaterea publica asupra proiectului celor patru blocuri din Piata Revolutiei, Videanu a mentionat ca va contribui la luarea unei decizii.
Cu prilejul conferintei de ieri primarul Videanu a indicat ca raportul Inspectoratului de Stat pentru Constructii (care scoate la iveala o serie de ilegalitati in procesul de avizare a blocului de langa Catedrala) nu a fost confirmat de o comisie de inspectie a Primariei care a analizat procesul de avizare a constructiei. Videanu a mai anuntat ieri ca intentioneaza sa inceapa lucrarile de constructie a unor parcari subterane in Piata Revolutiei pana la sfarsitul acestui an, in ciuda rezervelor exprimate de societatea civila pana in prezent. "O decizie se va lua dupa consultarea pe care am promis-o bucurestenilor privind solutia finala pe care o propunem. Probabil undeva in luna iulie, pana atunci nu cred ca putem sa avem o solutie finala in legatura cu PUZ-ul pe care noi il propunem. Consultarii opiniei publice o sa supunem si concursurile castigatoare la nivelul structurilor profesionale legate de interventia in aceasta piata. Vom avea mai multe variante pe care cetatenii vor avea posibilitatea sa le dezbata", a declarat Videanu.
George Damian 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
antimanele   de the
Oare se va intampla ceva?   de Nituc
Academia condamna barbaria asupra Capitalei   de ally_oana
Ar fi de dorit ca deciziile enumarate sa fie luate de UN ALT PRIMAR al ORASULUI BUCURESTI.....   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Ruinele Bucurestilor    31 comentarii
  Codrul fiscal    4 comentarii
  Targul de cosciuge    4 comentarii
  Nepotul lui Cajal, avocatul "antisemitilor" de la ZIUA    11 comentarii
  Autodenunt    18 comentarii
  Ieri cu Moses Rosen, astazi cu Codreanu    6 comentarii
  Victoria lacoma a banului si a profitului asupra locuitorilor Bucurestiului    1 comentariu
  Primarul Capitalei fata in fata cu criticii sai    
  Scandalurile Capitalei la Radio Vatican    
  Groapa de 12 milioane de euro    3 comentarii
  Vaticanul, ingrijorat si indurerat    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Zmarandescu pe lista neagra a clanului sportivilor (1802 afisari)
 Ruinele Bucurestilor (1516 afisari)
 Targul de cosciuge (1447 afisari)
 Codrul fiscal (456 afisari)
 Academia condamna barbaria asupra Capitalei (246 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01086 sec.