Ziua Logo
  Nr. 3638 de joi, 1 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bancile se asteapta la dublarea creditelor
-- Estimarile depasesc cu mult ritmul de 30% prognozat de BNR pentru acest an
Estimarile bancilor pentru acest an indica o posibila crestere a creditului neguvernamental cu peste 100%, in termeni nominali, astfel ca ar putea fi depasit ritmul de 30% prognozat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, citat de Mediafax. "Avand in vedere ce s-a intamplat in primul trimestru, limita de 30% va fi depasita. Noi consideram acest lucru pozitiv. Probabil ca banca centrala nu-l va considera asa si va incerca sa-l restrictioneze. In final va castiga consumatorul care ani de zile nu a putut cumpara in rate", a spus Ghetea, la un seminar pe tema creditelor de consum, organizat de Ziarul Financiar. Prezent la seminar, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu a reafirmat ca prognoza BNR privind limitarea vitezei de crestere a creditului neguvernamental in 2006 la 30% trebuie privita prin prisma obiectivelor de reducere a inflatiei, care impun continuarea unei politici monetare restrictive.
Romanii prefera creditul de consum
Potrivit lui Florin Georgescu, in primul trimestru al acestui an, creditele ipotecare au consemnat o crestere de numai 1%, dar trebuie avut in vedere faptul ca evolutia din primele luni ale anului este ciclic mai modesta. Astfel, soldul creditelor ipotecare a avansat, anul trecut, cu 45%, desi in primele trei luni a avut chiar un usor recul. Pe de alta parte, imprumuturile pentru consum au continuat sa creasca intr-un ritm alert, soldul de la sfarsitul lunii martie depasind cu 45% nivelul din decembrie 2005. Ponderea creditelor de consum in total credite este de 76% iar a celor imobiliare si ipotecare - 23%. Georgescu a aratat, insa, ca, pe fondul majorarii puterii de cumparare a populatiei, creditele de consum isi vor diminua ponderea in favoarea creditelor ipotecare si imobiliare.
Bancile se simt persecutate
Potrivit datelor publicate ieri de BNR, soldul creditelor acordate firmelor si populatiei a fost, la sfarsitul lunii aprilie, de 68,124 miliarde de lei, in crestere nominala cu 51,6% fata de valoarea din aprilie 2005. Creditul in lei, in special cel pentru populatie, a fost principalul factor de crestere, cu un ritm anual de 95,7%, la 35,072 miliarde de lei. Seful ARB a avertizat ca mentinerea de restrictii la creditare va dezavantaja sistemul bancar romanesc in fata concurentei foarte puternice din statele vecine, precum Bulgaria si Ungaria.
In replica, prim-viceguvernatorul BNR a aratat ca banca centrala nu vrea sa puna obstacole activitatii de creditare, explicand ca, in conditiile in care BNR are ca obiective stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, iar obiectivele bancilor se refera la dezvoltarea domeniului, este necesara o conciliere. Potrivit lui Florin Georgescu, stabilitatea macroeconomica nu se realizeaza numai cu masuri administrative impuse de banca centrala, fiind necesara si activarea altor parghii, precum politica fiscala, politica veniturilor populatiei, politica monetara.
BNR a adoptat o serie de masuri, in principal pentru limitarea creditului in valuta, cea mai recenta, de crestere a rezervelor minime in valuta de la 35% la 40% din resursele atrase de banci in devize straine, fiind aplicata incepand din februarie. De asemenea, BNR a stabilit anul trecut o limita pentru creditele in valuta acordate de banci, care nu pot depasi 300% din capitalurile proprii, pentru fiecare institutie de credit in parte.
Bucurestenii, primii la restante
Capitala este pe primul loc in topul restantelor la credite pe primele patru luni ale anului, cu credite restante in valoare de circa 50 de milioane de lei noi, urmata de judetul Prahova si Iasi, potrivit datelor remise Rompres de Biroul de Credit. Institutia a raportat, la nivelul lunii aprilie 2006, un numar de peste 232.459 restante, cu sume de pana la 1000 lei, peste 57.000 de restante cu valori intre 1001 - 10.000 de lei si 980 de restante cu sume de peste 10.000 de lei. Biroul a inregistrat peste 200.000 de debitori cu obligatii restante la un singur participant la baza de date a biroului, peste 28.000 de debitori cu obligatii restante la doi participanti, 52.000 de debitori fata de trei participanti si peste 1100 de debitori la patru participanti. Cele mai multe restante le au debitorii cu varste cuprinse intre 30 - 34 de ani (restante in valoare de 42 milioane RON), cei cu varste intre 25 - 29 de ani (35 milioane RON) si cei care se incadreaza in categoria 20 - 24 de ani (circa 33,5 milioane RON). Cele mai multe restante le inregistreaza barbatii, in procent de 59,9%, in timp ce femeile ajung la peste 40%. Potrivit Biroului de Credit, portretul robot al rau platnicului este urmatorul: barbat, cu varsta de 30 - 34 de ani, din Bucuresti, posesor al unui credit de consum, cu restante de valoare relativ mica. In baza Biroului de Credit se afla 23 de banci, o societate de leasing si una de asigurari, precum si patru societati care acorda credite de consum. Se pregatesc sa raporteze si doua societati de telefonie mobila si una recuperarea creantelor.
Andreea CALOMFIRESCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Bine pentru banci...pentru restul : caderea in sclavie totala !   de ionion
A r h i v a
  Capusa de curent    3 comentarii
  Privatizarea CEC o ia din loc    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Zmarandescu pe lista neagra a clanului sportivilor (1802 afisari)
 Ruinele Bucurestilor (1516 afisari)
 Targul de cosciuge (1447 afisari)
 Codrul fiscal (456 afisari)
 Academia condamna barbaria asupra Capitalei (246 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01052 sec.