Ziua Logo
  Nr. 3638 de joi, 1 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Capusa de curent
-- Deputatul PSD de Gorj Victor Ponta a prezentat ieri o lista cu societati care, in opinia sa, prejudiciaza statul revanzand la preturi mult mai mari energia cumparata de la termocentrale
O multitudine de firme capusa achizitioneaza clientelar curent electric, cu mult sub pretul pietei, de la cele doua termocentrale din judetul Gorj, Turceni si Rovinari, prejudiciind statul roman cu mai multe miliarde de lei. Aceste acuzatii au fost lansate ieri de tanara speranta a PSD, deputatul de Gorj Victor Ponta, care a explicat ca a demarat o ancheta in acest sens, fiind sustinut de liderul PIN, Cozmin Gusa, si de o serie de reprezentanti ai societatii civile. In sustinerea pozitiei sale, Victor Ponta a inmanat ziaristilor o lista cu firmele care cumpara curent la pret redus de la Turceni si Rovinari, lista pe care si ziarul ZIUA a decis sa o publice integral. Declaratiile lui Ponta vin ca urmare a unor interventii recente ale ministrului Economiei Codrut Seres care insinuase, voalat, fara sa faca vreo nominalizare, ca exista astfel de firme capusa pe piata energiei electrice. "Codrut Seres n-a putut sa ne spuna ce se intampla cu energia de la cele doua termocentrale, Turceni si Rovinari. Mai multe firme capusa cumpara curent la pret clientelar, apoi il vand consumatorilor la un pret de patru ori mai mare. Sunt contracte negociate direct, fara licitatie. Foarte multe miliarde de lei ajung de multi ani in buzunare private. Sper sa stopam acest lucru", a sustinut Ponta. El a explicat ca majoritatea contractelor cu firmele particulare au fost incheiate de ministerul Economiei inainte ca Seres sa isi inceapa mandatul. Reamintim, inainte ca Seres sa preia portofoliul, ministru al Economiei si Comertului a fost Dan Ioan Popescu, membru PSD. "Toate contractele interne se incheie cu unda verde din partea ministerului. Cineva de la minister le spune cu cine sa incheie contractele si cu cati bani. Sper ca ministrul sa aiba curajul sa stopeze aceste contracte si, evident, sa nu incheie altele", a insistat deputatul PSD care a avertizat ca va continua ancheta impreuna cu Cozmin Gusa. El a precizat ca este posibil sa ceara constituirea unei comisii parlamentare de ancheta referitoare la situatia de la cele doua termocentrale.
Reactii la Ponta
In calitatea sa de furnizor privat de energie electrica, Energy Holding nu a revandut energia electrica achizitionata catre S.C. Electrica SA (atat filialele aflate in proprietatea statului, cat si cele privatizate), se arata intr-un comunicat al companiei ca reactie la declaratiile lui Victor Ponta. "Inca de la primele tranzactii ale companiei pe piata de electricitate din Romania, Energy Holding a refuzat sa fie un simplu intermediar intre diverse companii de stat, incercand sa ofere clientilor sai - companii private, servicii cu valoare adaugata. In acelasi timp, Energy Holding a achizitionat energia electrica de la producatorii interni la preturi superioare celor reglementate de ANRE. De asemenea, Energy Holding este singurul furnizor privat care ofera producatorilor de energie atat garantii bancare pentru energia livrata, cat si plati in avans pentru perioade mai mari de sase luni", se mai arata in comunicat.
La randul sau, presedintele Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, a respins acuzatiile potrivit carora firma Grivco cumpara energie electrica de la stat si o vinde inapoi statului, la un pret mai mare, transmite Rompres. Dan Voiculescu a precizat ca Grivco cumpara energie din Bulgaria si ulterior o vinde in cadrul unei actiuni "normale" de import-export societatilor Metrorex si Electrica. "Daca Grivco cumpara si, ulterior, vinde energie electrica statului roman va garantez ca presedintele - director general va fi imediat destituit. Nimeni in Romania nu trebuie sa mai cumpere energie electrica de la stat si sa o vanda inapoi statului", a spus Dan Voiculescu. Presedintele PC a afirmat ca i-a recomandat premierului Tariceanu sa dea un ordin prin care Electrica sa fie obligata sa cumpere energie electrica doar de la stat. In plus, Dan Voiculescu a relatat ca ministrul Codrut Seres i-a explicat ca exista firme capusa care cumpara si vand energie statului roman. Intr-un astfel de caz s-ar afla, potrivit celor relatate de Dan Voiculescu, o firma controlata de fiul primarului din Piatra Neamt. "Exista presiuni politice foarte mari din partea PNL si PD pentru ca oprirea acestui comert imoral si aproape ilegal le afecteaza interesele", a spus Dan Voiculescu. Liderul conservator a subliniat ca firma Grivco participa la bursa de energie in cadrul careia cumpara si vinde energie electrica in mod legal. (Razvan GHEORGHE)
Ancheta DNA la Turceni
Sapte directori si alte opt persoane, angajati ai Complexului Energetic Turceni (CET), sunt cercetati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, ca urmare a atribuirii ilegale de contracte. Procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Targu Jiu au dispus inceperea urmariri penale pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave fata de 15 persoane, printre care si directorul general al CET, Nicolae Simionescu, si directorul comercial Dan Gavrilescu. Anchetatorii sustin ca, in perioada 2005-2006, cei 15 au atribuit in mod direct (fara licitatie) si cu incalcarea prevederilor privind achizitiile publice, contracte comerciale de servicii de transport auto pentru carbune mai multor firme, prejudicind patrimoniul firmei CET SA cu aproximativ sapte miliarde lei (200.000 de euro). In schimb, conducerea CET SA a refuzat oferta mai buna a societatii CFR MARFA SA si a anulat ilegal o alta licitatie al carei castigator a oferit un pret avantajos. (D.E.I.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Asa da, opozitie!   de Gargantua
De unde nu-i foc, nu iese fum   de DianaI
Mare smecherie: faci doua firme capusha si curentul o sa circule: stat, capusha1, capusha2, stat   de romanul
A r h i v a
  Bancile se asteapta la dublarea creditelor    1 comentariu
  Privatizarea CEC o ia din loc    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Zmarandescu pe lista neagra a clanului sportivilor (1802 afisari)
 Ruinele Bucurestilor (1516 afisari)
 Targul de cosciuge (1447 afisari)
 Codrul fiscal (456 afisari)
 Academia condamna barbaria asupra Capitalei (246 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00747 sec.