Ziua Logo
  Nr. 3635 de luni, 29 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
De ce va cadea Guvernul Tariceanu?
Red Apple 
Ce a fost saptamana trecuta?
Haturile gripei, scapate
Basescu critica Guvernul
Atac liberalo-liberal
Valuri de proteste
Vant de remaniere
Din nou scandaluri de coruptie
Intelectualul este, dupa unii, acel om ce are capacitatea de a sesiza lucruri inainte de a deveni evidente pentru toata lumea. Nu credem ca Guvernul are cine stie ce capacitate intelectuala, de vreme ce nu sesizeaza criza profunda in care se afla.
Sindicatele, taximetristii, gripa aviara, lipsa de proiecte, fuga pe calea aerului a unei persoane investigate in Parlamentul Romaniei, fluturasi produsi de firme de familie, absenta premierului de la sedintele de gestionare a crizei aviare, in dispretul total al cetateanului. Toate acestea deseneaza un guvern condus de un amator al carui singur obiectiv este sa mai ramana un pic la carma. Caci dl. Tariceanu nu vrea sa inteleaga actul de management ca pe o activitate dinamica, creatoare, ci doar ca umplerea unui fotoliu.
Saptamana care a trecut a demonstrat ca PNL mai are si altceva decat yes-meni, ca are si oameni carora le pasa de viitorul partidului. Acestia au inceput sa afirme din ce in ce mai raspicat ca o astfel de conducere clientelara si ineficienta poate duce PNL in afara jocurilor in foarte scurt timp. Incet, incet, seful formal al PNL isi pierde sprijinul intern.
O astfel de pierdere de sprijin si capacitatea incredibila de a nemultumi grupurile interesate de buna functionare a Guvernului duce inevitabil la caderea guvernului. si, ca la orice analiza de management, putem spune ca amanarea crizei manifeste duce la agravarea ei. Intr-un astfel de caz managerul cu responsabilitate trebuie sa isi decline competenta.
De ce?
Noua explozie de gripa aviara a prins Guvernul pe picior gresit. Ministrul Flutur si sefii veterinari de la Bucuresti s-au balbait penibil in fata oamenilor cu vermorelul care au asteptat zadarnic, timp de 10 zile, proceduri mai clare pentru carantina si eutanasie. Focarele virale aducatoare de moarte pasareasca - si umana - s-au extins ca o pecingine pe toata suprafata tarii. Punctul culminant al noului val aviar a fost patrunderea molimei in Capitala. Chiar in Sectorul 5, unde se afla Palatul Cotroceni, au fost identificate gaini bolnave, iar cetatenii sunt consternati de ceea ce se petrece in jurul lor.
Imaginile cu veterinarii in halate albe, omorand la zburatoare, au facut inconjurul lumii, semanand deopotriva ingrijorare si repulsie pentru ceea ce se intampla intr-o viitoare tara a U.E. Ingrijorat si totodata extrem de suparat a fost si presedintele Basescu, care aproape a fugit din Spitalul Elias pentru a certa Guvernul incompetent si a-i plasa lui Tariceanu fraiele crizei aviare. Este a doua oara cand presedintele ataca frontal Cabinetul Tariceanu pentru actiuni necorespunzatoare - si chiar penibile - pe timp de criza. Acum un an, in lipsa premierului, Basescu i-a ocupat acestuia scaunul de la Guvern pentru a actiona impotriva inundatiilor care inecasera tara.
Prestatia Guvernului a fost criticata nu numai de Basescu, ci si de catre liberalul Crin Antonescu. Acesta din urma l-a aparat cat la aparat pe premier de criticile PD, dupa care si-a pus in opera propriul discurs critic. Patru au fost pilonii atacului liberalo-liberal: constituirea unui Guvern "de intimi" al premierului, tiparirea fluturasilor electorali de catre Tariceanu, apartenenta consilierilor premierului la AGA si CA-uri, atitudinea necorespunzatoare a presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (care nu vrea sa dea din mana "gaina cu oua de aur" reprezentata de comisia de privatizare a CEC, la fel cum a facut si in cazul BCR). Raspunsurile lui Tariceanu la aceste capete de acuzare, transmise prin intermediari, au fost inconsistente.
Guvernul a trebuit sa faca fata nu numai atacurilor politice, ci si asalturilor sindicale, ale pensionarilor si ale patronatelor taximetristilor. Confederatiile sindicale au solicitat nici mai mult, nici mai putin decat dublarea salariului minim pe economie, iar pensionarii au cerut pensii mai mari si medicamente mai multe in farmacii. Revendicarile taximetristilor au avut insa legatura cu neimplicarea politiei in combaterea pirateriei din domeniul lor.
Concomitent cu aceste evolutii, in coalitia guvernamentala au inceput negocierile pentru restructurarea Cabinetului Tariceanu, care ar putea aduce nu numai remanieri si comasari de ministere, ci si schimb de portofolii intre partidele aflate la putere. Negociatorii au ajuns sa se certe in miez de noapte pe la Palatul Victoria, pentru ca nu gasesc o formula convenabila tuturor. Aceasta formula ar trebui schitata pana la 1 iunie si se dau insistent asigurari ca ea nu va presupune inlocuirea actualului premier Tariceanu, deoarece trebuie asigurata stabilitatea politica reclamata in repetate randuri de U.E.
Pe frontul Justitiei au aparut noi semnale anticoruptie. In vizor sunt luati din nou fostul premier Adrian Nastase si ex-secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu, acuzati din puscarie de catre denuntatorul Fanel Pavalache, fost consilier guvernamental.
Ce va fi?
Presedintele Traian Basescu va pleca la Paris, insotit de medicii neurologi.
Incep negocierile dintre sindicate si Guvern privind majorarea salariului minim.
Negociatorii pentru restructurarea Guvernului incearca sa comaseze autoritatile de reglementare in domeniul energiei, in vederea reducerii birocratiei.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
o mare greseala   de seawing
Pacat de o asa tara.   de mcollan
se explica...   de dur
Guvernului Tariceanu nu-i mai ajuta nici   de ionion
Trebuie atribuita de Parlament - PUTEREA de a DEMITE GUVERNUL de Presedinte fie la cererea Parlamentului   de Omul cu Picioare foarte Paroase
si-a trait traiul si nu a facut nimic   de cosor ion
Va cadea pentru ca asa a hotarit Bruxelu, povesti astea cu aviara si coruptia.   de everest_555
A r h i v a
  Un oras de chiriasi    6 comentarii
  Raport despre starea institutiilor    3 comentarii
  "Dilema" publicitara a domnului Planwerk    
  Limba lui Ungureanu    28 comentarii
  La judecata zilei    
  Sa vina baietii cu MBA!    2006-05-22
  Concluzii bune din intamplari triste    2006-05-15
  Politica telenovela se termina cu victime    2006-05-08
  TVA pentru campanie    2006-04-17
  Marele absent al discursului politic, propunerea    2006-04-10
 Top afisari / comentarii 
 Taranistii furati de securisti (1474 afisari)
 Medicii exilati la pensie (372 afisari)
 "Dilema" publicitara a domnului Planwerk (262 afisari)
 Arte frumoase, zi si noapte! (236 afisari)
 Limba lui Ungureanu (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25838 sec.