Ziua Logo
  Nr. 3633 de vineri, 26 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Industria avicola functioneaza in avarie
-- Majoritatea fermelor avicole inregistreaza pierderi mari, acestea osciland intre 60 si 90% * Micii producatori sunt foarte aproape de a da faliment
Gripa aviara a dat o grea lovitura producatorilor de pui. Majoritatea fermelor avicole inregistreaza pierderi mari. Procentele se situeaza intre 60-90%. Daca inainte de izbucnirea gripei, se comercializau zeci de tone de pui pe zi, in prezent vanzarile au scazut drastic. De la zeci de tone la cateva tone. De exemplu, marii producatori, cum ar fi Avicola Calarasi, comercializau aproximativ 60 de tone de pui pe zi. In prezent s-a ajuns la 10-15 tone. Si acestea sunt cazuri fericite. Cei mai afectati sunt micii producatori, care sunt in pericol sa traga obloanele si sa intre in faliment. In aceasta zona situatia este critica. Pentru a mai diminua din pierderi, producatorii adopta tot felul de metode. Puii sunt taiati, congelati si tinuti in stoc. Dar aceasta este o solutie pe termen scurt, deoarece multe dintre ferme au stocul plin. Sub presiunea stocurilor, producatorii sunt nevoiti sa scada preturile la alte produse, cum ar fi ouale. Unii dintre producatori diminueaza hrana puilor, astfel incat sa incetineasca cresterea pasarilor. Se apeleaza la metode care de care mai ingenioase, cum ar fi stingerea luminii, astfel incat sa se creeze impresia ca este noapte, pasarile sa doarma mai mult si sa manance mai putin.
Importuri ucigatoare
Si magazinele au probleme in a-i convinge pe clienti sa cumpere carne de pasare. In schimb, in comparatie cu carnea de pui, vanzarea de oua merge inca bine. Producatorii avicoli se plang si de faptul ca, in afara de gripa aviara, "ii ucid" importurile de carne de pui. Ei spun ca in acest moment se profita de faptul ca vanzarea de carne de pui produsa in tara a scazut drastic, din cauza gripei aviare si ca romanii nu se mai inghesuie sa cumpere pasari autohtone, pentru a se importa masiv produse avicole. Unii dintre producatori declara ca importul de pui in aceasta perioada este "un jaf, o concurenta neloiala". Spun ca cei care aduc carnea de pui din afara tarii jongleaza cu preturile in acest moment, speculand faptul ca producatorii autohtoni sunt afectati grav de gripa aviara. ZIUA a stat de vorba cu directorii mai multor societati si ferme care cresc si comercializeaza pui, pentru a afla care au fost pierderile in aceasta perioada.
E jale
Directorul executiv al Avicola Calarasi, Orlando Taher, sustine ca aparitia gripei aviare a determinat scaderea vanzarilor cu aproximativ 70%. "In octombrie anul trecut noi ne gandeam ca e foarte rau. Dar acum e si mai si. E jale, va spun. Nici nu se compara. Acum e mult mai rau. La noi a scazut vanzarea cu 70%. Inainte de problema asta cu gripa aviara, noi vindeam 60-70 de tone. Acum nu vindem decat 10-15. Asta este media. Cine spune ca are pierderi de 10% inseamna, nu neaparat ca minte, ci ca taie foarte putini pui si vinde cea mai mare parte", ne-a spus Orlando Taher. Directorul de la Avicola Calarasi ne-a declarat ca puii sunt hraniti in continuare la fel, dupa care sunt taiati si congelati. "Sunt doua variante in situatii ca acestea. Fie puii sunt hraniti mai putin ca sa se micsoreze ritmul de crestere si pastrati in hala, fie sunt taiati si congelati. Primul lucru noi nu il facem. Cat poti sa nu ii dai de mancare sau cat poti sa ii tii lumina stinsa sa nu manance. Nu stiu cum fac altii, dar noi nu facem asa. Noi ii taiem si ii congelam. Dar stocul este in crestere", a mai precizat Orlando Taher.
In final, acesta s-a plans de existenta unei concurente neloiale din partea importatorilor de pui. "Concurenta care importa ne omoara. E o concurenta neloiala. Ei importa si vand la preturi care ne omoara", a incheiat directorul de la Avicola Calarasi.
"90% mai putin"
Exista si situatii in care pierderile sunt chiar mai mari, ele ajungand la un procent de 90%. Acesta este si cazul societatii Food 2000, din Bocsa. "Da si la noi au scazut foarte mult. Va spun ca vindem cu 90% mai putin decat o faceam inainte. Daca atunci, in condituii normale, vindeam 20-30 de tone pe zi, acum vindem doar doua-trei", ne-a declarat Radu Tataru. Directorul de la Food 2000 sustine ca au fost luate si masuri extreme in aceasta perioada. Una dintre ele este micsorarea ratiei acordate puilor pe zi. "Noi pe furaj folosim o ratie atat de bogata. Am luat decizia sa reducem densitatea nutritiva. De la 50 de grame ratia, am facut-o la 30. La aceasta se adauga si alte pierderi. Consumul de curent. Pentru ca ii tinem acolo mai mult timp", a aratat Radu Tataru. Si acesta s-a referit la existenta unei concurente neloiale din partea societatilor care importa pui si carne de pui. "Si importul este o problema. Pentru ca pretul cerut de cei care importa pui nu se justifica. Nu poti sa ceri atat de mult. Dar ce sa facem. Asta este. Mergem mai departe", a mai mentionat acesta.
"Pierderile de doar 35%"
"Dupa primul val de gripa aviara noi la export vindeam cam o suta de tone pe luna, cam cinci - zece camioane. Dupa aceea s-a interzis exportul. Deci am pierdut pe partea asta. Apoi, a venit acest al doilea val. In prima saptamana de gripa aviara nu aveam scaderi, dar cand focarele s-au extins au inceput sa apara pierderi. Nu asa de mari insa ca la altii. Noi nu avem pierderi decat de 35%. Acum vindem cam 70-80 de tone pe zi", ne-a spus vicepresedintele de la Agricola International, Grigore Horoi. Acesta a dat insa si o explicatie pentru limitarea pierderilor. "Dar acum facem compromisuri de pret si asa reusim sa nu avem pierderi mari", a mai precizat acesta. Horoi a adaugat ca in continuare puii sunt crescuti si hraniti in aceleasi conditii ca si pana acum: "Puii ii crestem in continuare la fel, dar acum avem pe stoc un pic mai mult". La fel ca si ceilalti crescatori de pui, si vicepresedintele de la Agricola Bacau s-a plans de concurenta facuta de societatile care importa. "Am oprit exportul. Dar noi suntem o tara care am permis importul. Ce pot sa mai zic", a conchis Grigore Horoi.
"Lumea nu cumpara carne"
Pierderi si pagube cauzate de gripa aviara a inregistrat si societatea SC Avis 3000 SA din Hunedoara. "Da, si noi avem pierderi. Cam 70-80%. Acum sunt mult mai mari decat data trecuta cand a fost inregistrata gripa aviara. Desi la noi nu s-au semnalat cazuri de acest gen. Noi vindeam inainte zece tone pe zi. Acum vindem cam doua tone. Am ieftinit ouale ca sa ne intre bani in societate, in circuit. Am facut niste reduceri de preturi la oua. Reducerea de pret la carnea de pasare nu se justifica, pentru ca lumea oricum nu cumpara. Pentru ca ii este frica", ne-a explicat directorul general al Avis 3000, Alina State. Aceasta a tinut sa precizeze ca nu au fost luate masuri in ceea ce priveste hranirea puilor: "Ii tinem in stoc. Se abatorizeaza in conditii normale".
Pierderi mai mici la SC Amocom
Sunt insa si cazuri in care pierderile au fost nesemnificative. Aceasta este situatia in care se afla SC Amocom prod com SRL, din Oradea. Potrivit directorului de vanzari al acestei societati, Paul Florin, pierderile inregistrate sunt in jur de 20%. "Pierdem cam 20%. Vindem acum 80 de tone. Au scazut vanzarile, dar nu asa de mult. Au fost cazuri cand ne spunea lumea ca nu mai cumpara pentru ca poate au gripa aviara. La noi nu a existat nici un caz. Mai ales ca noi suntem in Oradea, si aici stiti ca nu a fost gripa aviara", ne-a declarat directorul Paul Florin. (B.C.G.; G.T.)
A r h i v a
  Ilegalistii    39 comentarii
  Aviara agita apele politice    
  Capusa de la Sanatate    7 comentarii
  Premierul a scos din conturi 480 de mii de dolari    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cadoul deputatilor (753 afisari)
 Marturii din "fabrica" lui Clamparu (599 afisari)
 Managementul crizelor civile, de rasul curcilor (111 afisari)
 Tensiuni la Unirea SA Iasi (108 afisari)
 Industria avicola functioneaza in avarie (81 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01328 sec.