Ziua Logo
  Nr. 3633 de vineri, 26 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Marea Neagra a UE, vecina Marii Negre a CSI
Fundatia Konrad Adenauer (KAS) din Bucuresti organizeaza in cursul zilei de azi dezbaterea internationala "Abordari viabile ale cooperarii la Marea Neagra" incepand cu orele 11:00 la Marriott Bucharest Grand Hotel. Aceasta conferinta se doreste a fi un forum de discutii, prin intermediul caruia actorii implicati sa coreleze cooperarea regionala la Marea Neagra cu politica Uniunii Europene. Printre participantii la conferinta se vor numara: Onno Simons (Delegatia Comisiei Europene in Romania), Claudiu Saftoiu (Presedintia Romaniei), Ambasadorul Turciei la Bucuresti, E.S. Ahmet Rifat �kc�n, Ambasador Sergiu Celac (International Center for Black Sea Studies), Pieter Van Run (NEA Transport Research and Training), Gregory Connor (CBC, East-West Institute), Joerg Himmelreich (German Marshall Fund). Parteneri media: Euractiv, HotNews si ZIUA, care va fi prezenta si prin lucrarea Departamentului Externe al ziarului, "AXA - Noua Romanie la Marea Neagra", volum coordonat de Victor Roncea. Directorul KAS Bucuresti, dr Guenter W. Dill (foto) ne-a explicat care este viziunea din spatele acestei conferinte.
Care credeti ca va fi contributia si beneficiul acestei conferinte la seria de dezbateri inchinate Marii Negre?
Diferenta pe care o aduce evenimentul nostru este aceea ca vom urmari in cadrul dezbaterilor sa identificam abordarea Uniunii Europene asupra regiunii Marii Negre si mai ales sa indentificam aspectele viabile ale abordarilor actorilor regionali. Dorim ca in cadrul acestui forum de discutii actorii implicati sa coreleze cooperarea regionala la Marea Neagra cu politica Uniunii Europene. Aceasta dezbatere/ workshop are toate sansele sa fie mai mult decat un forum de declaratii generale, ci mai degraba o analiza si o evaluare critica a exemplelor de cooperare regionala existente, care la final sa formuleze niste recomandari cat mai practice si concrete pentru cei implicati in aceasta problematica.
Vedeti Marea Neagra ca pe o granita a Uniunii Europene?
Bineinteles ca odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Marea Neagra devine de facto vecina a Marii Negre. Dar o granita are si caracter de excludere. Pe de alta parte deschide oportunitati ca prin initiative viabile sa se gaseasca o rezolvare de natura transfrontaliera la problemele comune.
Are Marea Neagra o sansa sa se transforme dupa modelul Marii Baltice?
Exista multe sanse ca Marea Neagra sa se transforme la fel ca si Marea Baltica. Insa intrebarea care se pune este cat de mult sunt folosite aceste sanse. Mai ales, trebuie ca toti cei implicati sa realizeze ca avem de a face cu o situatie de tip win-win pentru fiecare, si nu un joc de suma zero.
George Damian 
A r h i v a
  Romania 2008    2 comentarii
  Ungureanu inventeaza limba "light Romanian"    13 comentarii
  Benedict al XVI-lea, pe urmele lui Ioan Paul al II-lea    
  Olmert cere in Congresul SUA actiune impotriva Iranului    11 comentarii
  Abu Mazen da ultimatum militantilor Palestinei    2 comentarii
  Incendiul de la Istanbul, revendicat de kurzi    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cadoul deputatilor (753 afisari)
 Marturii din "fabrica" lui Clamparu (599 afisari)
 Managementul crizelor civile, de rasul curcilor (111 afisari)
 Tensiuni la Unirea SA Iasi (108 afisari)
 Industria avicola functioneaza in avarie (81 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00925 sec.