Ziua Logo
  Nr. 3633 de vineri, 26 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Tensiuni la Unirea SA Iasi
-- Datele economice pe anul 2005 agita spiritele la SC Unirea SA, o parte dintre actionari intentionand sa ceara tragerea la raspundere a fostului director Robert Arsene, considerat vinovat pentru situatia dificila de la fabrica ieseana * Micii actionari, care controleaza aproape 20 la suta din pachetul de actiuni, pun criza de la fabrica de ulei pe seama contractelor paguboase aduse de fostul director Robert Arsene
Cu datorii la sfarsitul anului 2005 de 329 miliarde lei (32,9 milioane RON), SC Unirea SA Iasi se indreapta spre o criza financiara fara precedent. Micii actionari care controleaza aproape 20 la suta din pachetul de actiuni pun criza de la fabrica de ulei pe spatele contractelor paguboase aduse de fostul director Robert Arsene. Totodata, datele economice pentru anul 2005 agita din nou spiritele la fabrica ieseana. In anul 2005, vanzarile fabricii iesene au fost in scadere cu 407 miliarde lei (40,7 milioane RON), fata de anul 2004 si cu 131 miliarde lei (13,1 milioane RON) mai mici decat in 2003. Acest lucru i-a nemultumit pe actionarii mici si chiar pe actionarii majoritari de la grupul american Bunge. In timp ce micii actionari il scot tap ispasitor pe Robert Arsene, actionarii de la Bunge, care au fost condusi in Romania de Arsene timp de cinci ani, dau vina pe conjunctura de piata. Doar ca Unirea SA nu poate spune ca nu a vandut destul. Din contra, vanzarile din anul 2005 au fost impresionante, cantitativ, motiv pentru care stocurile au fost de doar noua miliarde de lei (900 mii RON) in 2005, fata de cateva sute de miliarde lei in anii precedenti.
Firme capusa
Un aspect care a fost sesizat de cotidianul ZIUA de Iasi si care este reclamat si de actionari este legat de faramitarea activitatii care a dus la crearea unui numar destul de mare de firme, care capuseaza fabrica de ulei. Fie ca s-a numit Cereol, fie Bunge - care in acest moment fac parte din acelasi grup -, fiecare dintre colosi au infiintat diferite firmulite in interiorul fabricii, pentru a evita contactul direct cu SC Unirea SA. Comisioanele incasate de firmele de casa ale fabricii de ulei au ajuns pana la 25 la suta din valoarea contractelor.
Acesta este cazul SC Bunge Romania SRL Iasi, unitate situata in sediul administrativ al SC Unirea SA Iasi. Societatea comerciala prin care au fost derulate toate contractele de procesare a fost infiintata la data de 27 februarie 2004, la doar cateva luni dupa ce Bunge a preluat conducerea fabricii iesene de la patronii olandezi, de la Cereol BV. Actionarii minoritari au ridicat prima data problemele de la fabrica de ulei, in cadrul adunarii actionarilor din cursul luni trecute cand nu au votat descarcarea de gestiune a lui Robert Arsene. "Actionarii Mihai Stefan, Miculenu Liciniu si Elena Barascu au solicitat sa nu se aprobe descarcarea de gestiune a fostilor administratori pana la clarificarea cauzelor care au dus la pierderile prezentate.
Ei au afirmat ca aceste pierderi au fost cauzate de un management defectuos, in timp ce domnul Kraph a afirmat ca aceste pierderi au fost cauzate de contextul defavorabil al pietei", mai este prezentat in procesul verbal al sedintei AGA. Asupra lui Robert Arsene au venit reprosuri din partea actionarilor cu privire la directionarea unor fonduri catre actionarul majoritar, prin contracte de consultanta sau diferite inginerii financiare menite sa devavorizeze fabrica ieseana. Datele economice recente arata ca fabrica de ulei, unul dintre ultimele bastioane ale economiei iesene, se prabuseste, sub lumina firmulitelor de casa, menite sa inghita contractele de consultanta, prin care directorii primesc salarii colosale, in timp ce Unirea SA este silita de actualul patron sa isi desfasoare activitatea de procesare si distributie a produselor prin firmele actionarului majoritar.
Gelu JIREGHIE, ZIUA de Iasi 
 Afisari: 108  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Cadoul deputatilor    1 comentariu
  Primaria Capitalei arunca-n strada un academician    3 comentarii
  Dosarul "Lele" va fi restituit Parchetului    3 comentarii
  Senatorii taie banii magistratilor    1 comentariu
  Recursul lui Sisu amanat    1 comentariu
  Rusia loveste in Scutul SUA din Est    
  Marturii din "fabrica" lui Clamparu    2 comentarii
  Romania condamnata la CEDO    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cadoul deputatilor (753 afisari)
 Marturii din "fabrica" lui Clamparu (599 afisari)
 Managementul crizelor civile, de rasul curcilor (111 afisari)
 Tensiuni la Unirea SA Iasi (108 afisari)
 Industria avicola functioneaza in avarie (81 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01032 sec.