Ziua Logo
  Nr. 3631 de miercuri, 24 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Raportul SRI indica drept sursa importurile din Ungaria si Slovacia
Foto: EPA
Un raport clasificat desecretizat ieri de SRI indica drept posibila sursa a infestarii cu gripa aviara importuri din Ungaria si Slovacia. Autoritatile maghiare, dar si unele din firmele pomenite in nota Serviciului Roman de Informatii infirma informatiile aparute in document. Prezentam mai jos Nota SRI.
Posibile cauze ale aparitiei recentelor focare de gripa aviara
Zona de aparitie a focarului principal de gripa aviara, care - din cauza disfunctiilor in activitatea organismelor cu atributii in materie, coroborate cu alte cauze subiective - a generat numeroase focare secundare (inclusiv in zone urbane) si a pus in pericol starea de sanatate si securitatea alimentara a populatiei, se situeaza pe un culoar secundar de migratie a pasarilor salbatice (cunoscut pana in prezent ca principalul vector de propagare a virusului de tip H5, actuala perioada nefiind, insa, una de migratie) si nu are in proximitate un numar semnificativ de lacuri, ce constituie arealul principal de existenta al faunei din categoria mentionata.
Comisia de monitorizare a pasarilor migratoare constituita in judetul Brasov nu a identificat, pana in prezent, probleme legate de sanatatea pasarilor migratoare in zona Baltilor Rotbav - Vadu Rosu si in zona limitrofa a raului Olt (localitatile Feldioara, Maierus, Dumbravita).
Dat fiind specificul focarului principal (reprezentat de firmele PATIPROD SRL si DRAKOM SILVA SRL, ambele din Codlea) - ferme avicole, exploatatii de tip inchis - si faptul ca, anterior, in cadrul acestora nu s-au inregistrat mortalitati semnificative la efectivele de pasari, nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului in urma unor importuri de pasari.
O asemenea posibilitate este sustinuta de insuficienta controlului sanitar-veterinar realizat la intrarea in tara a pasarilor, achizitionate pentru popularea fermelor.
29.000 de pui de curca rapusi de aviara
- SC PATIPROD SRL Codlea a achizitionat de la firma VERBA TRANS SRL Brasov (apartinand lui Vasile Citre) 41.860 pui de curca (de o zi), care fusesera importati, in data de 17 ianuarie a.c., de la firma AVIAGEN Kft. din localitatea Babolna Meszaros (Ungaria).
Aceeasi societate comerciala a mai cumparat 8000 de pui de curca in data de 10 martie a.c. si 14.560 in 24 martie a.c. de la firma NADUDVAR IMPEX S.R.L. din Oradea (administrator Vass Peter Istvan).
Deoarece, in perioada 23-28 aprilie a.c., in cadrul fermei PATIPROD SRL au murit circa 29.000 pui de curca, reprezentantii firmei au luat legatura cu medicul veterinar Iuliu Pop care si-a declinat competenta afirmand ca, "nu se pricepe decat la pui de gaina". Ca urmare, reprezentantii firmei au luat legatura cu specialisti de la AGRICOLA INTERNATIONAL Bacau care le-au recomandat sa "scape" de pui. Pana in data de 28 aprilie a.c., reprezentantii firmei PATIPROD au ingropat pasarile intr-o groapa sapata la 300 m in afara perimetrului fermei.
In data de 18 mai a.c., specialisti ai D.S.V.S.A. Brasov au ridicat cinci corpuri ale pasarilor (curci) din groapa respectiva care, dupa efectuarea probelor de laborator, s-au dovedit a fi contaminate cu virusul gripei aviare.
Referitor la moartea celor 29.000 de pui de curca reprezentantii PATIPROD au justificat acest aspect prin suprapopularea halei de crestere si caderea retelei electrice a fermei.
200 de cadavre de pui de la DRAKOM
- In data de 24 martie a.c., firma DRAKOM SILVA S.R.L. Codlea a importat de la firma LIAHARENSKY PODNIK din localitatea Nitra, Slovacia, 48.500 de pui vii de carne, importul fiind insotit de documente sanitar veterinare potrivit carora "pasarile erau sanatoase". Conform specialistilor brasoveni din domeniul vamal, actele au fost verificate atat la vama de intrare in tara, cat si la Biroul vamal Brasov, care a realizat operatiunile de vamuire propriu-zisa.
Transportul pasarilor a fost realizat cu autotirul inmatriculat in Slovacia cu nr. NR 821 DR (declaratie vamala de import nr.19952 pentru valoarea de 47.803 RON).
Ulterior, patronul firmei, Vasile Dardala, a comercializat, fara acte de provenienta, pasari vii catre Adrian Acsinte (patron al S.C. ACSIPRO S.R.L. Fagaras), care la randul lui a vandut o parte dintre acestia numitului Constantin Cincu din municipiul Fagaras. Cel din urma a vandut puii achizitionati mai multor familii din localitatile limitrofe municipiului Fagaras.
In perioada 2-12 mai a.c., de la ferma S.C. DRAKOM SILVA S.R.L. Codlea au fost transportate la S.C. PROTAN S.R.L. Codlea (specializata in incinerarea cadavrelor animale) circa 200 de tone de cadavre de pui.
Mortalitate suspecta la Santimbru
- In noaptea de 18 mai a.c., la Complexul de crestere a pasarilor din localitatea Santimbru, judetul Alba, s-a inregistrat o crestere a mortalitatii la 6% in randul puilor de pana la 51 de zile - importati din Olanda - (de la 3%, inregistrat in noaptea de 14 mai a.c.).
Inspectorii D.S.V.S.A. au prelevat probe pe care le-au trimis, in regim de urgenta, la Institutul National de Diagnosticare si Sanatate Animala din Bucuresti, iar ulterior au recurs la incinerare.
Pe langa masura interzicerii temporare a repopularii complexului, D.S.V.S.A. Alba a recurs la instituirea regimului de carantina in cadrul complexului (s-au izolat ferma si abatorul si s-a interzis comercializarea stocurilor de carne), in cazul descoperirii virusului gripei urmand a se trece la aplicarea masurilor impuse de lege.
Printre solutiile vehiculate in mediile de specialitate pentru stoparea rapida a extinderii si in alte zone a gripei aviare se numara:
- dispunerea, de catre A.N.S.V.S.A., a unor restrictii la importurile de pasari in viu si produse de carne din tarile unde au fost semnalate focare de gripa aviara;
- intensificarea legaturilor intre A.N.S.V.S.A. si Oficiul International de Epizootii, pentru a obtine in timp real informatii despre suspiciuni de gripa aviara in diverse state, astfel incat sa poata fi adoptate masuri in consecinta (inclusiv de restrictionare a importurilor din zonele respective);
- stabilirea de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a arborelui epizootologic al virusului H5N1 identificat la focarele prezente, pentru compararea datelor astfel obtinute cu cele izolate in focarele din 7 octombrie 2005-20 aprilie 2006.
(n.r. - intertitlurile apartin redactiei)
De rasul curcilor
SRI precizeaza ca nota desecretizata pe care a prezentat-o "contine date reale, cu o singura eroare cauzata de urgenta solicitarii", respectiv aceea ca materialul primit de la SRI Brasov facea referire la "41.860 de pui de curca", in realitate fiind vorba despre pui de gaina. "In materialul primit de la Sectia Judeteana de Informatii Brasov s-a facut referire la un lot de �41.860 pui de curca�, in realitate fiind vorba despre 41.860 pui de gaina. Eroarea tine si de faptul ca firma mentionata este specializata in cresterea si valorificarea puilor de curca", se arata intr-un comunicat al SRI, citat de Mediafax.
Conform SRI, "dupa anuntul oficial al eradicarii focarelor de gripa aviara de pe teritoriul Romaniei", va analiza "responsabilitatile privind eroarea" si va dispune masuri in consecinta. (D.E.I.)
Tariceanu n-a citit informarea SRI
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, ieri, ca in momentul de fata nu exista date care sa sustina ca virusul gripei aviare ar fi fost importat din Ungaria sau din Slovacia. Intrebat despre raportul SRI privind gripa aviara, Tariceanu a mentionat ca a auzit, luni seara, la un post de televiziune, comentarii ale unui ziarist, potrivit carora virusul ar fi venit din Slovacia si Ungaria. "Nu exista in momentul de fata date, elemente care sa confirme acest lucru", a spus el.
Solicitat sa precizeze daca, in opinia sa, raportul SRI este credibil, premierul a raspuns: "Rapoartele SRI se bazeaza pe informatii pe care le-au cules prin metodele specifice si sigur ca, intotdeauna, ele trebuie verificate ulterior".
Deocamdata, nu exista informatii care sa arate ca virusul gripei aviare a aparut in Romania in urma importurilor de pasari vii din alte tari, desi exista suspiciuni in privinta unor astfel de importuri, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, dupa sedinta Comandamentului National Antiepizootic. (D.P.)
Nota secreta facuta publica
Raportul SRI le-a fost trimis vineri noaptea lui Flutur, Blaga, Nicolaescu si catre Guvern si Palatul Cotroceni
Directorul SRI, Radu Timofte (foto), a declarat, luni, intr-o interventie la o emisiune televizata, ca raportul Serviciului Roman de Informatii privind gripa aviara a fost finalizat vineri seara, la ora 22.00, si a fost distribuit persoanelor abilitate, fiind sapte exemplare ale documentului.
Timofte a precizat, intr-o interventie la Realitatea Tv, ca in discutia pe care a avut-o vinerea trecuta, la Spitalul Elias, cu presedintele Traian Basescu, seful statului i-a cerut sa incerce sa afle "cum s-au derulat lucrurile" care au dus la reaparitia gripei aviare in Romania, in aceasta luna. Directorul SRI a declarat ca primele informatii in acest sens i le-a prezentat presedintelui Basescu, in aceeasi zi, la ora 18.30, si ca impreuna s-au pus de acord asupra persoanelor care sa primeasca raportul. Documentul a fost finalizat, tot vineri, la ora 22.00, a adaugat Timofte. Conform directorului SRI, un exemplar al raportului a fost depus la Cabinetul ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, in aceeasi seara, la ora 23.12, precum si la ministrul Administratiei si Internelor, la ora 23.25, iar la ministrul Sanatatii, la ora 23.32. Raportul a fost trimis, de asemenea, vineri noaptea, la Administratia prezidentiala, respectiv la Cabinetul consilierului prezidential Sergiu Medar, precum si la Guvern, insa nici la Presedintie, nici la cabinetul premierului nu a avut cine sa il preia, a declarat Radu Timofte. El a mai spus ca raportul a ajuns, ulterior, la seful statului. Timofte a precizat ca au fost facute sapte exemplare ale documentului. Ieri dimineata, Comisia de coordonare a structurilor de securitate s-a intrunit, la sediul central al SRI, pentru a analiza cererea ministrului Gheorghe Flutur de desecretizare a Raportului SRI privind gripa aviara. Comisia de coordonare a structurilor de securitate este constituita in baza Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate si a Hotararii de Guvern privind normele de aplicare a legii si cuprinde reprezentanti ai structurilor de securitate din mai multe institutii ale statului.
Comisia de coordonare a structurilor de securitate i-a inaintat directorului SRI, Radu Timofte, o propunere referitoare la desecretizare a raportului SRI despre gripa aviara. Directorul SRI a fost de acord cu aceasta cerere. Ieri, la pranz, raportul respectiv a fost desecretizat si postat pe site-ul SRI. (D.D.)
Ungurii spun ca puii au fost sanatosi
Reprezentantii fermelor maghiare mentionate in raportul SRI contrazic serviciile secrete romanesti * La fermele Babolna si Nadudvar nu a fost semnalata prezenta virusului H5N1 * De la crescatoriile din Ungaria au fost exportati peste un milion de pui de curca, fara sa fie depistat nici un caz de virus aviar
Firmele care apar in raportul SRI, mentionate ca societati exportatoare din Ungaria sunt cunoscute la nivel mondial. Printre cumparatorii afland o serie de retele de supermarketuri sau firme care au desfacere practic in toata Europa. Societatea Aviagen din Babolna este urmasul celui mai mare ferme de pasari din centrul si estul Europei. Firma, infiintata in urma cu peste 50 de ani a exportat produse avicole in toate tarile blocului sovietic in perioada comunista. In zilele noastra este patronata de un holding international care asigura produse de carne in Albania, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, Macedonia si Iugoslavia. Cealalta firma mentionata de serviciile secrete romanesti, SC Nadudvar Impex SRL, desi este inregistrata in Oradea, ea reprezinta interesele fermei avicole din Ungaria, Nagisz SA cu sediul in localitatea Nadudvar. Aceasta societate a fost creata de un cetatean maghiar, cel care asigura in acelasi timp si administrarea firmei, Istvan Peter Vass, cetatean maghioar, avand domiciliulul in localitatea Beretyoujfalu, situat la doar trei km de granita romano-maghiara, impreuna cu firma maghiara. Aceasta din urma detine 95 de procente din actiunile firmei Oradene, cel care a furnizat, conform documentelor SRI o parte din pasarile despre care se presupune ca ar fi fost purtatoare a virusului gripei aviare. Raportul SRI mentioneaza ca sursa firma din Oradea, dar omite ca aceasta societate comerciala se ocupa in realitate doar de intermedierea importurilor de pasari si de nutreturi. Astfel, pasarile achizitionate de firma din Codlea au ca provenienta Ungaria. Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului din cadrul Ministerului Justitiei societatea Nadudvar Impex SRL are o serie de puncte de lucru, ferme folosite pe perioade scurta, timp necesar pentru derularea unor contracte certe, prin judetul Mures, in localitatea Mureni. Aceasta comuna se afla la doar cativa kilometri de un fiocar confirmat de autoritatile romane.
Importul de pui de curcani efectuat de firma din Codlea ce a avut loc la inceputul acestui an se pare ca nu are nici o legatura cu eruptia virusului din aceste zile. Reprezentantii celor doua firme din Ungaria neaga vehement ca in unitatile lor ar fi existat boala respectiva. Medicul veterinar al firmei din Babolna, dr. Akos Klausz, o somitate europeana in domeniul medicinii veterinare aviare, a declarat presei din Ungaria ca nu a existat nici o secunda suspiciunea ca in fermele Aviagen sa fi existat pasari infestate de virusul H5N1. Ferma din Babolna reproduce curcani din rasele Ross si Arbor Acres. Ferma dispune de toate instalatiile moderne care functioneaza in parametri ceruti de reglementarile Uniunii Europene. Aviagen are mai multe sectii, de pui de gaina, de rata sau de curci. "Zootehnia moderna nu se poate realiza fara o igiena riguroasa", a declarat presei dr. Klausz.
Cele aproape 42 de mii de pui de curca importate de firma Patiprod din Codlea, prin societatea brasoveana, Verba Trans SRL, sunt doar o parte nesemnificativa a puilor clociti la ferma Aviagen, totalul puilor de curca vanduti anual de firma maghiara ridicanduse la peste un milion de capete. La nici unul dintre ceilalti beneficiari, aflati in Ungaria si in marea majoritate a tarilor UE, nu au fost semnalate aparitia visusului ucigas. Societatea din Oradea, Nadudvar Impex SRL, care a intermediat vanzarea a peste 22 de mii de pui de curca catre Patiprod au fost, deasemenea, sanatosi. Acest lucru este confirmat si de autoritatile romanesti care au permis trecerea prin punctul de trecere a frontierei a transportului. (L.K.)
SRI a intocmit mai multe rapoarte
Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a declarat, ieri, ca Serviciul a facut publica prima nota referitoare la gripa aviara, dintr-o serie de informari zilnice, care a inceput vineri si va continua pana la eradicarea bolii in Romania. "Ulterior informarii de vineri, 19 mai, au urmat si alte rapoarte", iar documentul facut public luni, de SRI, este prima nota, a precizat Bercaru. El a mai spus ca SRI va intocmi zilnic asemenea rapoarte, seria acestor note continuand "pana in momentul in care eradicarea gripei aviare in Romania va fi anuntata oficial de catre factorii responsabili". (D.D.)
Ion Agafitei: In mai nu era aviara
ZIUA a stat de vorba si cu Ion Agafitei, fostul director al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, destituit de curand de premierul Calin Popescu Tariceanu. Acesta ne-a declarat ca nu stie motivele deciziei, dar ca presupune ca pentru inconstienta criminala. "Despre decizie nu am nici un motiv. Inconstienta criminala, asa a spus domnul Tariceanu, dar nu stiu daca s-a referit si la mine. E o situatie destul de neplacuta", ne-a declarat Agafitei. Acesta ne-a precizat si ca testele facute de medicii Directiei Sanitar-Veterinare din Brasov au stabilit, in luna mai, ca puii de la Codlea nu aveau gripa aviara. "La Brasov avem unul dintre cele mai importante si mai bine dotate laboratoare. Exista hartii de pe 10 mai prin care ni s-a transmis ca totul e in regula, iar pe 8 mai directorii de la Brasov mi-au spus ca nu sunt probleme", a spus Ion Agafitei. Acesta sustine ca nu avea in atributiuni decat integrarea. "Eu nu aveam tehnic nici o atributiune. Aveam in subordine integrarea despre care domnul prim-ministru mi-a spus ca raspund cu capul. Din cele patru stegulete rosii nu mai e nici unul acum", a mai aratat acesta.
Anularile curg pe banda
Turistii straini vor ocoli Romania
Numarul turistilor straini care vor veni in acest an in Romania ar putea scadea drastic, cu pana la 50%, ca urmare a gripei aviare, cel mai afectat segment fiind cel al circuitelor care includ mai multe orase si zone turistice, sunt de parere reprezentantii agentiilor de turism. "Aproape sigur, multi turisti straini, care si asa nu erau foarte multi, isi vor anula rezervarile. Operatorii din domeniu au inregistrat si vor inregistra in continuare anulari ale rezervarilor facute de straini, dupa ce au inceput problemele la Brasov, mai ales in ceea ce priveste circuitele, unele dintre ele incluzand zone aflate acum in carantina sau aflate in vecinatate", a declarat prim-vicepresedintele Patronatului ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism), Lucia Morariu. Una dintre statiunile care resimte efectele gripei aviare este Poiana Brasov, unde hotelurile au inregistrat deja anulari in cazul anumitor grupuri de turisti straini. "Suntem afectati pe termen lung pentru ca turistii europeni care trebuia sa ajunga aici in cadrul unor circuite au anulat rezervarile. Este vorba de grupuri din mai multe state europene, inclusiv Franta, Germania, Spania, Italia, care urmau sa vina incepand cu luna trecuta, pana in toamna", a precizat, pentru Mediafax, un reprezentant al companiei Ana Hotels Brasov, proprietarul hotelurilor Sport, Bradul si Poiana. Lucia Morariu considera ca daca focarele se inchid repede ar trebui ca autoritatile sa treaca la o campanie agresiva de promovare a imaginii Romaniei ca destinatie turistica. (Corina SCARLAT)
Agricola Bacau neaga contactul cu Patiprod
Agricola International SA Bacau neaga orice implicare in faptele prezentate de reprezentantii Patiprod SRL Codlea, asa cum sunt preluate in Comunicatul SRI publicat pe site-ul institutiei. "Nu a existat si nu exista o relatie economica sau comunicare oficiala intre reprezentantii Agricola International si cei care sunt citati in Nota SRI", precizeaza Agricola International SA Bacau intr-un comunicat de presa , semnat de vicepresedintele Grigore Horoi.
Verba Trans Brasov infirma informatiile SRI
Conducerea Verba Trans Brasov, indicata de SRI ca fiind firma care a livrat catre Patiprod Codlea puii de curca suspecti de gripa aviara, infirma datele din raport, precizand ca puii din Ungaria sunt de gaina si nu au fost vanduti, ci traiesc sanatosi, la ferma societatii, langa Brasov.
"Am cumparat, in ianuarie, de la firma Aviagen din Ungaria un lot de 41.860 puicute de gaina, si nu de curca, pe care nu le-am vandut. Ele se afla si in prezent la ferma noastra de la Stupini, langa Brasov, unde tocmai au implinit 18 saptamani si urmeaza sa faca oua peste alte 8 saptamani", a declarat agentiei Mediafax patronul firmei Verba Trans, Vasile Citre.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
eu cred..   de dur
O tara a minanui   de Vrancean
A r h i v a
  Marea gainarie    55 comentarii
  S-a ridicat carantina in Sectorul 2    2 comentarii
  Puterea isi scoate ochii    1 comentariu
  Batalia pentru ANS    1 comentariu
  Vulpea vrea sa intercepteze telefoanele    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Urmasii calailor din Obor (717 afisari)
 Cocosatii de la Catedrala (374 afisari)
 Marea gainarie (207 afisari)
 Stiri pe scurt (84 afisari)
 Istoria ne da mereu cate o lectie de iad... (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02114 sec.