Ziua Logo
  Nr. 3631 de miercuri, 24 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Marea gainarie
Foto: Mediafax
Intreaga poveste a gripei aviare tinde sa se se transforme intr-o mare gainarie. De fapt, autoritatile au provocat o psihoza, nesustinuta de declansarea unei epidemii de gripa aviara. Dimpotriva, pe plan international, dupa investigatiile pe care le-au facut cercetatorii in Asia, locul de bastina al gripei, virusul nu se transmite la om decat pe cale digestiva. "Inainte de a deveni o pandemie umana, ar trebui sa fie o pandemie la pasari. Adica sa inceapa sa cada pasarile din cer, iar peste tot sa fie numai cadavre de pasari. Apoi, ar trebui ca virusul sa devina mutant si sa se transmita la om pe calea aerului", au declarat cercetatorii din Coreea de Nord, care au efectuat teste pe un grup de 2000 de oameni, finantat de trusturile de asigurari din tarile unde s-a inregistrat transmiterea virului la om. In acelasi timp, s-a constatat - in urma testului - ca un aport necesar, dar nu suficient, pentru preintampinarea transmiterii la om a virusului, il are medicamentul Tamiflu.
Schema psihozei
Pe de alta parte, se observa ca autoritatile din Romania au umflat la maxim criza aviara, in acelasi timp, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (PNL), a cerut suplimentarea dozelor de Tamiflu de la 70.000 de doze la 500.000 de doze. Deja Tamiflu se vinde pe banda rulanta in farmacii cu 700.000 de lei pentru o doza, ceea ce presupune ca exista un maxim interes de a transforma pshihoza aviara intr-o afacere economica. In acest context nu e de neglijat ca mana dreapta a lui Nicolaescu in aceasta operatiune este Streinu Cercel, director la Institutul "Matei Bals" si consilier personal al ministrului, un om incriminat de procurori in diverse afaceri cu importuri de aparatura medicala si vaccinuri antivirale si anti-HIV. In aceeasi masura contribuitor la aceasta criza este si ministrul Gheorghe Flutur (PNL), ale carui masuri au contribuit la panicarea populatiei.
Ce e Tamiflu
Contrar impresiei care s-a creat pana in prezent in legatura cu tratamentul antiviral oral Tamiflu (osetamivir), fabricat in cele 13 laboratoare ale grupului elvetian F. Hoffmann - La Roche AG, este vorba de niste capsule de 75 g, si nu de vaccinuri injectabile. Medicamentul se vinde in numar de zece, cat contine o cutie, desi este suficienta administrarea unei singure pastile pe zi, timp de o saptamana. Compania desface capsulele la preturi cuprinse intre 7,7 euro si 51 de euro, guvernele tarilor interesate achizitionand Tamiflu, in mod normal, intre 12 si 15 euro.
Pe de-o parte, unii medicii sustin ca medicamentul in discutie nu se administreaza decat daca expunerea la gripa aviara este dovedita, iminenta si prelungita. Adica, nu se ia preventiv daca nu exista factorul de expunere. Cu toate acestea, Tamiflu nu se vinde pe baza de reteta, ci la liber, contra a 700.000 lei vechi doza. Se pare ca administrarea nejustificata si in exces a tratamentului antiviral poate duce la cresterea receptivitatii organismului si la favorizarea eventualelor combinatii intre virusi, efectul fiind invers. Pe de alta parte, cetatenii cumpara din farmacii acest medicament impotriva oricarei forme de gripa, si nu la indemnurile medicului, cum ar fi normal.
Temerile lui Nicolaescu
La sfarsitul anului 2005, La Roche a distribuit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) 3 milioane de cutii de Tamiflu. Nu stim cu exactitate daca inainte sau dupa, dar oficialii acestui organism au declarat urmatoarele: "Niciodata omenirea n-a fost mai aproape de o pandemie ca acum, cu gripa aviara".
La cateva luni diferenta, pe masura ce gripa aviara se extindea in Romania, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a iesit si el la rampa cu o declaratie incendiara: "Pandemia de gripa aviara este inevitabila". De asemenea, in declaratia sa, Nicolaescu acredita ideea ca urgentarea achizitionarii de Tamiflu ar fi salvatoare, ministerul dispunand doar de 70.000 de doze, necesarul situandu-se undeva in jurul sumei de 500.000 de doze, in prima faza. In plus, a mai adaugat si ca taratamentul profilactic cu acest medicament este foarte indicat, contribuind esential la crearea unei psihoze Tamiflu la cetatenii romani. In sprijinul ministrului PNL, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Virgil Paunescu, a declarat pentru ZIUA ca stocul de Tamiflu trebuie improspatat si evaluat permanent, evitand sa ofere o suma existenta a dozelor de medicamente antivirale. Cum gripa aviara de la noi se afla in plina extindere, am inclina sa-i dam crezare la acest capitol.
Cuvantul specialistilor
Directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", dr. Adrian Streinu-Cercel, este si el un mare fan Tamiflu. Si, pe deasupra, consilier al ministrului sanatatii pe probleme specifice. Dar mai este si un controversat personaj, care de curand se afla in faza de urmarire penala a Directiei Nationale Anticoruptie, fiind invinuit intr-un dosar ce priveste licitatii pentru cumpararea de echipamente medicale in 2001. Acuzatia principala care i se aduce - consilierului ministerial si altor trei persoane - este aceea de abuz in serviciu, anchetatorii sustinand urmatoarele: "In anul 2001, in calitate de membri ai Comisiei de licitatie pentru achzitionarea de aparatura medicala organizata de Ministerul Justitiei au intocmit un caiet de sarcini si au decis achizitionarea unor aparate medicale pentru spitalele din sistemul penitenciar, fara o temeinica fundamentare. Astfel au fost achizitionate aparate inutile in valoare de peste patru milioane de euro si totodata, prin atribuirea contractelor comerciale unor firme care nu au indeplinit cel mai bun punctaj, au fost incalcate dispozitiile legale in vigoare privind achizitiile publice".
Tamiflu este contestat de unguri
Aceasta nu e singura afacere controversata in care apare numele actualului consilier al ministrului Sanatatii. ZIUA a atras atentia in urma cu mai multe luni de zile despre modul, cel putin dubios, de achizitionare a unor aparaturi, medicamente si consumabile de catre Ministerul Sanatatii, dar si despre comportamentul anumitor personalitati din lumea medicala, care aveau o pozitie privilegiata de arbitraj. La acea vreme am aratat ca doctorul Adrian Streinu-Cercel a comis anumite ilegalitati in domeniul organizarii si desfasurarii de licitatii intr-un program anti-SIDA. Un caz ce seamana cu cel in care Directia Nationala Anticoruptie a decis inceperea urmaririi penale fata de Streinu-Cercel.
Revenind la problema noastra, conform Directiei Sanitare Veterinare din tara vecina, Ungaria, Tamiflu nu si-a demonstrat inca eficienta in combaterea gripei aviare. Dupa parerea consilierului ministerial, ungurii ar avea un anumit interes in a nu recunoaste tratamentul cu Tamiflu impotriva gripei aviare, deoarece vor sa-si promoveze propiul vaccin pandemic. Oricum, este clar ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda medicamentul in tratarea afectiunii la care ne referim.
Succesele elvetienilor
Compania farmaceutica elvetiana F. Hoffmann - La Roche AG se afla in plina ascensiune, succesul datorandu-se in buna parte capsulelor de Tamiflu. Pana acum a colaborat cu multe guverne, primind comenzi din peste 40 de tari din intreaga lume. Guvernele sunt ajutate, prin preturi ceva mai mici (datorita cantitatilor insemnate pe care le cumpara), pentru a-si face stocuri de Tamiflu. Anul trecut, La Roche a donat Guvernului Tariceanu 2.400 de cutii de medicament antiviral si Turciei 20.000. Concernul farmaceutic a inregistrat in 2005 o crestere impresionanta a profitului operational la nivel de corporatie, cu 30% pe primele sase luni. In mai 2005, firma elvetiana a infiintat si in tara noastra filiala Roche Romania SRL, pentru distribuirea si coordonarea vanzarilor de medicamente.
Un alt business care infloreste
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), aflata in subordinea primului-ministru, a fost decapitata, astfel incat psihoza generala s-a amplificat in mod previzibil. Pentru a iesi basma curata, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a dat si el o mana de ajutor, punand paie pe foc. Facand parte tot din PNL, el a mers pana la a cere reorganizarea ANSVSA in subordinea ministerului pe care-l conduce, in acest mod deturnand atentia de la ineficienta Comandamentul epizootic pe care-l pastoreste. O alta "oaie neagra" in aceeasi oala este si directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, Stefan Nicolae, care ar fi trebuit sa testeze pasarile pe baza unui Program Stategic National. In acest scop sunt necesare anumite kituri Elisa, care se produc si la noi. Numai ca Nicolae le-a preferat pe cele importate de fiul sau din strainatate, la preturi mult superioare. Pana la ora actuala nu s-a declansat nici o cercetare penala impotriva lui, omul aflandu-se bine mersi in libertate.
Dar acesta nu este singurul business ce infloreste gratie psihozei aviare, care pare a fi amplificata de la o zi la alta in mod premeditat. O multime de materiale, consumabile, substante chimice dezinfectante si oameni platiti la ore suplimentare fac din aceasta asa-zisa pandemie o afecere foarte profitabila.
Factorii amplificatori
Fara sa stea prea mult pe ganduri, autoritatile au instituit masura carantinei si acolo unde nu era cazul, determinand populatia sa alerge la farmacii, pentru a cumpara Tamiflu. Totodata, au fost declarate drept focare zone in care nu exista certitudinea gripei aviare. Mass-media a participat din plin la crearea sindromului gripei galinaceelor, prin materiale senzationale si care mai de care mai bine documentate, contribuind astfel din plin la accentuarea psihozei generale. Ca o concluzie pe care suntem convinsi ca si-a insusit-o majoritatea populatiei, putem spune ca Tamiflu a ajuns (sau e pe cale sa ajunga) la fel de necesar ca aerul pe care-l respiram. Asta s-a si dorit, probabil. Iar un astfel de tratament antiviral costa ceva mai mult de 700.000 de lei vechi, distribuitorii nemaiprididind sa aprovizioneze farmaciile cu Tamiflu. (Dan COSTE)
Afacerea aviara pe net
Isteria creata de raspandirea virusului H5N1 a reusit sa imbogateasca o serie de oameni de afaceri care isi desfasoara activitatea pe internet. O serie de adrese de internet, precum H5N1.com, H5N1.net sau H5N1.org, au fost rezervate de micii intrerpinzatori, pentru ca ulterior sa fie revandute in cadrul unor licitatii on-line, cu sume variind de la 250 de euro si pana la 8,8 milioane de dolari. Cautand in baza de date a numelor de domenii, cei curiosi pot descoperi in jur de 200 de pagini de internet care au legatura cu gripa aviara. Aceste denumiri variaza de la H5N1, birdflunews, birdfluhelp, birdfluwebsite, si pana la aviara.ro. Cel mai scump dintre aceste adrese de net birdflu.org, birdflu.net, birdflu.us, birdflu.biz, birdflu.cc, bird-flu.org, bird-flu.net humanflu.com, humanflu.net, humanflu.org, humanbirdflu.com, au fost scoase la licitatie pe site-ul de licitatii on-line e-bay, cu suma de 8.888.888 de dolari. Pana in momentul de fata, nu a licitat nimeni pentru aceasta oferta, in schimb, pentru domeniul birdflu.info de la 100 de euro participantii la licitatie au crescut pretul la 1500 de euro.
Liberalii, priponiti in fotolii de aviara
Modul in care a gestionat clasa politica criza gripei aviare se traduce printr-un lung sir de coincidente si ironii, foarte favorabile liberalilor si premierului lor, haituit in permanenta de amenintarea ca ar putea fi "remaniat". Declansarea crizei gripei aviare in Bucuresti si instituirea carantinei in doua sectoare ale Capitalei inseamna ca nici ministrii responsabili cu gestionarea fenomenului, respectiv Gheorghe Flutur (Agricultura) si Eugen Nicolaescu (Sanatate), dar nici premierul Calin Popescu nu pot fi sub nici o forma schimbati. Pentru ca, potrivit unei cutume instituite chiar de Tariceanu, nu se schimba ministrul in timpul unei crize aparute in portofoliul sau. In timpul inundatiilor de anul trecut, premierul Tariceanu, care fusese convins de democrati si de Basescu sa-si dea demisia, pentru declansarea alegerilor anticipate, s-a razgandit subit spunand ca nu poate lasa tara la ananghie. In tot acest context, legat de restructurarea Guvernului si posibilitatea depunerii unei motiuni de cenzura a Opozitiei la adresa Executivului, pe Tariceanu il salveaza de minune gripa aviara. Si pe ministrii liberali, care se ocupa de gestionarea crizei.
Rolul confidentului Cercel
La randul sau, ministrul liberal al Sanatatii este ajutat de controversatul medic pe care si l-a luat confident la minister, Adrian Streinu Cercel, zis si "doctorul Aviara", care se ocupa, dupa cum sugestiv arata porecla, de problema gripei aviare. In timpul liber, Cercel este acuzat de procurorii anticoruptie de abuz in serviciu, intr-un dosar legat de licitatii pentru achizitionarea de echipamente medicale. Printre altele, acelasi Cercel este si directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", acolo unde se fac analizele legate de gripa aviara si de unde porneste isteria legata de fenomen.
Pandemia trambitata de Nicolaescu
Isteria a pornit, in egala masura si de la contabilul- ministru Nicolaescu, care a declarat, intr-o vizita ordinara de lucru la Constanta, ca "pandemia de gripa aviara este inevitabila". Si pentru ca teama de pandemie sa se instaleze si mai bine, Nicolaescu a anuntat ca ministerul va mai achizitiona prin licitatie 300.000 de tablete din medicamentul Tamiflu (folosit in prevenirea gripei aviare), desi tot ministerul a sustinut ca pilula se foloseste doar in cazuri extreme, iar pana acum nici un roman nu a luat virusul de la orataniile din curte. Coincidenta legata de extrapolarea nefireasca si apocaliptica a fenomenului este cu atat mai mare cu cat autoritatile au instaurat carantina in sectoarele doi si patru, desi atat primarul democrat de la doi, cat si prefectul Mioara Mantale nu i-au gasit justificarea. (C.E.)
44 de focare confirmate
Ieri, erau confirmate 44 de focare de gripa aviara (in 10 judete plus Municipiul Bucuresti), iar in alte 26 exista suspiciuni privind prezenta virusului. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ieri ca in 38 de focare (22 fiind din judetul Brasov), s-a finalizat sacrificarea pasarilor si dezinfectia. Au fost stinse focarele din judetele Covasna, Buzau, Mures, Neamt si Prahova (cate un focar), Vrancea (cinci), Sibiu, Valcea si Bucuresti (cate doua focare).
In judetul Brasov au fost confirmate 22 de focare in localitatile: Hurez, Beclean, Fagaras, Feldioara de Ucea, Soars, Dumbravita, Vistea de Jos, Codlea, Bod, Lovnic, Holbav, Venetia de Jos, Racos, Stupini, Maierus, Cristian, Recea, Vulcan, Sanpetru, Rotbav, SC Drakom, SC Patiprod. De asemenea, au mai fost confirmate in judetul Covasna (Sita Buzaului), cinci in judetul Vrancea (Gagesti de Bolotesti, Pietroasa de Bolotesti, Anghelesti, Jorasti, Panciu), trei in judetul Bacau (Beleghet de Agas, Palanca, Margiresti), unul in judetul Buzau (Valea Lupului), doua in judetul Sibiu (Municipiul Sibiu, Arpasu de Jos), doua in Bucuresti (sectoarele 2 si 4), trei in judetul Valcea (Stoilesti, Horezu, Galicea), unul in judetul Neamt (Trifesti), doua in judetul Prahova (Ploiesti, Urleta), doua in judetul Mures (Sighisoara, Vanatori).
Suspiciuni
in Ilfov
Ministrul Flutur a anuntat ca au aparut si doua suspiciuni in judetul Ilfov in localitatile Cornetu si Bragadiru. Alte sapte suspiciuni sunt in judetul Brasov (Barcut, Parau, Comana de Jos, Sambata de Sus, Ucea de Jos, Sacele, Vladeni), doua in Buzau (Patarlagele, Florica de Mihailesti), doua in Vrancea (Unirea, Focsani - porumbel salbatic), doua in Valcea (Ocnele Mari, Olanu), 11 in Prahova (Ploiesti - alta locatie decat la confirmare, Boldesti-Scaieni, Tinosu, Poiana Campina, Sarari, Banesti, Aricestii Rahtivani, Calgeag sat, Brazii de Sus, Campina, Storile).
Comandamentul Antiepizootic Judetean Prahova a solicitat ieri, Ministerului Transporturilor, amplasarea unui filtru de dezinfectie pe DN 1, in localitatea Banesti (Prahova) unde suspiciunea de gripa aviara a fost confirmata de testele preliminare facute la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti. Ministrul Agriculturii va prezenta astazi, in sedinta de Guvern, o informare privind impactul economic al gripei aviare asupra crescatorilor de pasari si un proiect de reorganizare a serviciilor sanitar-veterinare. "Voi prezenta in Guvern o informare cu privire la impactul economic al gripei aviare, reorganizarea Autoritati Nationale Sanitar-Veterinare, precum si la masurile pe care le-am luat pentru combaterea gripei aviare", a spus Flutur. (Corina SCARLAT)
Streinu Cercel: Va fi pandemie, dar nu stiu cand
Doctorul Streinu Cercel, directorul Institutului de boli infectioase Matei Bals si consilier al ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu, sustine ca medicamentul Tamiflu este cel mai potrivit in cazul gripei aviare, in ciuda faptului ca exista pareri contrare. "Este in toate ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ungurii spun ca nu e bun pentru ca vor sa lanseze pe piata vaccinul pandemic. Este foarte bun, va spun eu. Este vorba despre pastile de Tamiflu care se iau o data pe zi timp de sapte zile", ne-a declarat Streinu Cercel. Acesta sustine ca pastilele Tamiflu "se distribuie doar in focare", dar oamenii pot sa-si cumpere singuri de la farmacii, pe baza de reteta. "El se distribuie in focare. Sigur daca vor, oamenii pot sa-si cumpere de la farmacii pe baza de reteta. Daca un farmacist il da la liber este problema lui. El va raspunde", a mai precizat directorul Institutului Matei Bals.
In ceea ce priveste masurile luate de autoritati, de instituire a carantinei, acesta le considera ca fiind unele normale si spune ca asa trebuie sa se procedeze chiar daca in acest moment nu se poate vorbi despre o pandemie, iar virusul nu se transmite de la om la om. "Inca nu se transmite, dar riscul exista. Iar primul care cade la datorie este personalul medical. De aceea el trebuie sa fie foarte bine echipat si sa aiba tot la dispozitie. Pandemie inca nu e. Dar probabil va fi peste doi-trei ani. Stim ca o data la 20-30 de ani apare. Toate studiile arata acest lucru", a mai mentionat profesorul Cercel.
Romania, "o surpriza pentru toata lumea"
Intrebat daca nu i se pare ciudat faptul ca in nici o tara din jurul Romaniei gripa aviara nu a fost semnalata, cel putin la un asemenea nivel, consilierul lui Nicolaescu a tinut sa precizeze ca "este o surpriza pentru toata lumea". "Dar parerea mea este ca gripa aviara exista si la ei, dar nu se declara. In Turcia au fost 15 oameni bolnavi, in Danemarca tocmai ce s-a semnalat gripa aviara. Cum sa nu fie? Dar acolo nu se face atat tam-tam. Acolo nu este atat de multa agitatie", a adaugat Cercel. Care a aruncat apoi vina pe presa pentru isteria creata in jurul acestei probleme. "Cine are intereseul sa mentina o asemenea stare de isterie, nu stiu. Vad ca presa vine si ne intreaba permanent, nu ma duc eu la presa", a mentionat el.
Cainii si pisicile, posibili purtatori
In final, consilierul cu dosar penal al ministrului Sanatatii s-a referit si la modul in care se face dezinfectarea oamenilor si masinilor care ies din zonele aflate sub supraveghere si in care exista suspiciuni de gripa aviara. Mai exact, la faptul ca desi autoritatile ii obliga pe oameni sa treaca pe un covor imbibat cu substante dezinfectante, iar masinile sunt stropite, cainii vagabonzi si pisicile nu au nici o problema in a parasi perimetrul respectiv. Si in a purta virusul aviar, astfel imbolnavind alte pasari. "Este o problema interesanta. Este o problema, da. Nu ne-am gandit la asta pana acum. Dar va promit ca voi spune acest luccru. Noi oricum vrem ca toata lumea sa vina cu idei", ne-a raspuns Cercel. Directorul Institutului Matei Bals a venit apoi si cu o solutie. Una aberanta desigur: "Cainii vagabonzi nu trebuie lasati sa aiba acces la cadavrele de pasari". (G.T.)
Si directorul de la Cantacuzino recomanda Tamiflu
La fel ca si Streinu Cercel, si directorul general al Institutului Ion Cantacuzino, Dorel Radu, considera ca autoritatile au actionat in mod corect pana in acest moment si ca isteria este justificata daca asa se impiedica eventuale cazuri mai grave. Nici acesta nu a putut insa sa dea un raspuns coerent atunci cand a fost intrebat de ce sunt luate masuri de o asemenea amploare daca se stie ca virusul nu se transmite in acest moment de la om la om. Directorul de la Ion Cantacuzino s-a referit si la medicamentul utilizat contra gripei aviare, Tamiflu. La fel ca si Streinu Cercel si acesta a sustinut cu tarie ca este cel mai bun si ca trebuie in continuare folosit. "El s-a dovedit ca a fost util. Este recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Haideti sa nu spunem ca nu e bun sau ca se fac nu stiu ce afaceri, haideti sa spunem ce spune OMS. Poate e mai bine sa coste, decat sa avem probleme. Nu e bine ca nu avem nici un caz la om? Daca cineva profita de pe urma lui, haide sa-l prindem si sa-l legam. Daca cineva face afaceri sa fie arestat. Pana acum insa efectul este zero", a conschis Dorel Radu. (G.T.)
 Afisari: 207  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 55 Afiseaza toate comentariile  
"CIUMA" AVIARA, E CUMVA UN SEMN AL SFIRSITULUI ?   de Radu Ioan
"Bird Flu"   de Mark
aviara= good for bizzniss   de Mark
Aha, acu' stiu de ce nu vad pericolul: AU ORBU' GAINILOR!   de Ancutza Hazu
HEHEHE !!! Ma uit la Intrebarea Zilei si ce vad? Romanii sunt comici in proportie de 73%   de Ancutza Hazu
U.S. Secretary of Defense Donald Rumsfeld owns stock in the company that makes Tamiflu.   de Zen
Aviara nici nu exista, iar daca exista nu omoara, iar daca omoara nici nu doare, iar daca doare iei Algocalmin   de Ancutza Hazu
Feriti-va de stress....   de Adrian v.D.
Cine moare de aviara altuia, cade singur in ea.   de Ancutza Hazu
SRI tre' sa recunoasca faptul ca a cam incurcat borcanele si ne-a facut neseriosi in fata vecinilor unguri si slovaci!   de adryan
Pandemia Globala   de Vrancean
Ieri Basescu, azi Tariceanu...   de Gargantua
se explica...   de dur
Raportul SRI - oglinda fidela a "eficientei" institutiilor statului   de Tzepelica
   de diana-andreea
Si daca miistrul sanatatii are dreptate ...   de Giuseppe Cocos
PRESEDINTELE BASESCU A FOST INFORMAT INCA LA 9 OCT. DESPRE NOUA RAZBOIUL BIO-TERORIST DECLANSAT !   de Radu Ioan
Nastase precum dusmanul de clasa   de PANTAGRUEL
Parca..   de dur
Destul cu critica ! Ceva constructiv exista ?   de ionion
Gripa aviara si euroscepticismul. La Romani.   de Arogantu'
DEMISIA .....   de molnar attila
Copos isi da, in sfarsit, demisia din Executiv si din PC (Rompres)   de Tzepelica
Gripa aviara a fost clocita la Cornu din oua   de PANTAGRUEL
Gaina are aviara, porcul trichinela, vaca este nebuna ea. Interesant, tot ce are romanul in batatura.UE ce vrea?   de everest_555
praf in ochi   de papyy
Cateva consideratii asupra TAMIFLU si implicatiile colaterale .   de Marcu Arcasu
Pai la 500.000 de doze cat s-a cerut ultima data....   de G.B.
Interesanta este pozitia aniti-UE tocmai a celor care condamnau guvernul pt. ...   de Tzepelica
Tocmai saptamina trecuta Romania putea sa exporte carene de pasare. NU VA SPUNE ASTA CEVA? VREA UE ASA CEVA?   de everest_555
Asadar,...."gainarii" nostrii guvernamentali !   de Marius Adrian Porojnicu
   de diana-andreea
Voi n-ati priceput? UE ne vrea fara gaini in batatura. si fara nimic altceva. Nu intram cu gainile. Trebuie virusate.   de everest_555
Mai oameni rabdati,miine poate fi mai rau , stringeti cureaua , suflecati minecile, capul sus, respirati adinc..   de everest_555
Virusul starnit de conducerea actuala este cu boomerang . Hai Raquel ia zi-i   de ionion
Si daca mintiti, ce-o sa patiti?!   de Gargantua
Romani cumparati Tamiflu en-gros ! In felul acesta veti salva   de ionion
Parfumatul masinilor si cei trei cavaleri ai apocalipsului.   de Raquel
Va spun eu de unde a ajuns aviara la Bucuresti :   de ionion
   de Tzepelica
Gaina aviara vs gaina manifera sau Sa inebuniti bine!!!   de Ghita Bizonu'
E mai bine decit cu baronii? Sedeti blinzi acum si cumparati tamiflu.   de everest_555
aviara...   de bazileus
AM SPUS MEREU CA AVIARA-I ADUSA -N TARA CU BUNA STIINTA.   de Ioan Danila
   de diana-andreea
Ha ha ha pana si la gripa aviara se ia in joc "ungurii ne ocupa tara" !   de ionion
Vulpea prinde gaini , deci poate fi purtatoare de gripa aviara !   de ionion
Asta era varianta a doua!   de Valahcapos
alta megaescrocherie   de cosor ion
Gainarii   de cofnibuc
SA TRAITI BINE!   de Nituc
ar fi bine....   de pt
Streinu Cercel si pandemia.   de alwis46
da puteti....   de pt
Era clar de la inceput. Putem insa face ceva? isi bat joc de noi intr-un mod inimaginabil.   de everest_555
A r h i v a
  S-a ridicat carantina in Sectorul 2    2 comentarii
  Raportul SRI indica drept sursa importurile din Ungaria si Slovacia    2 comentarii
  Puterea isi scoate ochii    1 comentariu
  Batalia pentru ANS    1 comentariu
  Vulpea vrea sa intercepteze telefoanele    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Urmasii calailor din Obor (717 afisari)
 Cocosatii de la Catedrala (374 afisari)
 Marea gainarie (207 afisari)
 Stiri pe scurt (84 afisari)
 Istoria ne da mereu cate o lectie de iad... (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02491 sec.