Ziua Logo
  Nr. 3630 de marti, 23 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tinta dubla
Restructurarea Guvernului Tariceanu reprezinta inca o batalie in razboiul politic dintre presedintele Basescu si seful Executivului, miza de asta data fiind inca o lovitura la premier dar si scurtcircuitarea unor lideri democrati indezirabili sau care nu mai raspund la comenzile Cotrocenilor. In fond democratii cer doar restructurare si nu remaniere pentru a-i crea un culoar favorabil ministrului de Interne Vasile Blaga. In varianta restructurarii, Executivul ar avea un singur post de prim-vicepremier ce va reveni partidului condus aparent de Emil Boc.
Strategia PD urmareste propulsarea lui Blaga in pozitia de unic prim-vicepremier si retrogradarea lui Gheorghe Pogea la carma Ministerului Transporturilor. Aparitia lui Blaga in stanga primului-ministru ii va conferi acestuia o vizibilitate mult mai mare si posibilitatea de a contabiliza puncte in contul partidului sau. Varianta Blaga a fost lansata de Cotroceni dupa ce eforturile de resuscitare a lui Stolojan s-au dovedit ineficiente.
Prin trecerea lui Pogea in plan secund, primarul general Adriean Videanu pierde un protector extrem de important in guvern si primeste indirect un avertisment sever la initiativele personale, dezaprobate de conducerea partidului. Pe de alta parte, numirea lui Pogea la Transporturi va rezolva practic problema de imagine pe care democratii o au cu actualul ministru Gheorghe Dobre.
UDMR si PC vor ramane fara vicepremieri dar vor primi premii de consolare sefia unor comisii si agentii. (M.T.)
Tariceanu vrea remaniere dupa obiectivele integrarii
Desi a sustinut recent ca vrea sa isi pastreze intreaga echipa guvernamentala, premierul Tariceanu a precizat ieri ca restructurarea Executivului este necesara, aceasta tema fiind in analiza propriei Cancelarii, si ca se pune chiar problema unor remanieri. "Este nevoie de o restructurare guvernamentala care trebuie sa tina cont de obiectivele integrarii europene. Va trebui facuta si o anumita remaniere deoarece analiza activitatii unor ministri este necesara", a spus Tariceanu, la finalul sedintei Biroului Permanent Central al PNL. El a vorbit insa despre aceasta problema invocand integrarea europeana si nu a uitat sa le dea cu tifla colegilor de la PD care clocisera deja un proiect referitor la restructurare.
Premierul ataca jocurile de culise ale PD
Intrebat ce parere are despre doleanta democratilor care au cerut reducerea numarului de vicepremieri, Tariceanu a raspuns: "Eu am vorbit despre restructurare in cu totul alti termeni, nu in termeni marunti, de jocuri de culise, de functii de ocupat", i-a urecheat primul-ministru pe democrati. "Reducerea numarului de ministere se stabileste dupa obiectiv. Nu punem caruta inaintea boilor", a insistat Tariceanu, bagatelizand astfel pozitiile liderilor PD care sustinusera ca anumite ministere sunt doar de forma. El a marturisit insa ca anumite structuri guvernamentale sunt arborescente, existand o serie de agentii a caror atributii coincid. "Pe domeniul nuclear avem trei agentii, daca nu chiar patru", a exemplificat presedintele PNL.
Radu Stroe, secretar general la Guvern
El a anuntat ca liberalii i-au propus pe Mihai Voicu - secretarul general al Guvernului, si pe senatorul Radu Stroe in functiile de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, respectiv, secretar general al Guvernului. Totodata, Tariceanu a specificat ca liberalii ii vor solicita presedintelui Traian Basescu numirea celor doi in functii. Intrebat daca exista exponenti ai Cabinetului vizati de remaniere, premierul a batut apa-n piua, ironic, ca remanierea deja a demarat. "Remanierea e in curs de desfasurare. Bogdan Olteanu a trecut la Parlament si si-a pierdut fotoliul ministerial. Mihai Voicu e numit acum ministru pentru relatia cu Parlamentul, iar Radu Stroe e numit in functia de secretar general al Guvernului", a perorat senin Tariceanu. El a insistat insa ca problema restructurarii si a remanierilor va trebui clarificata, in primul rand, in discutiile cu colegii de Alianta.
PD i-a numarat agentiile lui Tariceanu
Democratii, pe de alta parte, vor reducerea numarul ministerelor la 15, maxim 17, reducerea "drastica" a numarului agentiilor guvernamentale si eliminarea posturilor de ministri delegati. Cat priveste informatia vehiculata in ultimele zile, potrivit careia democratii ar dori eliminarea a trei posturi de vicepremieri si numirea unuia singur, in speta democratul Vasile Blaga, liderul PD Emil Boc a declarat ieri ca mentinerea unui singur ministru de stat este o varianta "posibila". Potrivit acestuia, un Guvern cu 15-17 ministere si o restructurare a agentiilor guvernamentale "se impune" pentru a economisi banii publici si pentru a elimina "o parte din birocratia stufoasa" de la nivelul Executivului. Boc i-a numarat agentiile premierului si a ajuns la concluzia ca 31 coordonate de cancelaria premierului, 15 subordonate direct sefului Executivului si patru agentii apartinand ministrilor delegati sunt totusi prea multe. De altfel, referindu-se la ministrii delegati, Boc a sustinut ca acestia "nu prea au o acoperire intr-o schema potrivit unei guvernari existente in Uniunea Europeana". "Asemenea structuri nu prea se intalnesc in guvernele UE si sunt mai mult solutii politice de conjunctura, decat solutii de eficienta", a adaugat liderul PD.
Obsesiile democratilor
Potrivit unor surse din PD, democratii vor in continuare sa-i convinga pe liberali sa renunte la ministrii Sebastian Vladescu (Finante) si Eugen Nicolaescu (Sanatate), fiind dispusi, in schimb, sa-i lase din brate pe Gheorghe Dobre (Transporturi) si Mihail Hardau (Invatamant). Cu toate acestea, liderul PD Emil Boc, a sustinut ieri, dupa sedinta Biroului Permanent al democratilor ca partidul este multumit de toti ministrii sai, carora le acorda in continuare sprijin politic. Totodata, PD este hotarat sa-i convinga pe colegii de Alianta si de Coalitie ca Vasile Blaga ar fi un vicepremier mai bun decat toti ceilalti patru la un loc.
Conservatorii vor argumente
Conservatorii nu au gasit singuri argumentele pentru restructurarea Executivului si asteapta sa fie convinsi de partenerii din Coalitie de necesitatea acestei actiuni. "Vrem sa vedem care sunt argumentele pentru o eventuala restructurare sau remaniere ca sa ne precizam pozitia. Pana acum n-am aflat decat informatii pe surse, aparute in presa. Nu exista un proiect articulat, o masura concreta, a declarat ieri purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Ciuca. Pe de alta parte, liderul conservatorilor din Camera Deputatilor a spus ca toata povestea legata de restructurare sau remaniere este doar o lupta intre PNL si PD, restul Coalitiei nefiind la curent cu toate miscarile pe aceasta tema. Pe de alta parte, liderul UDMR Marko Bela a declarat ieri, pentru Mediafax, ca Uniunea sustine restructurarea Guvernului doar in conditiile in care aceasta ar reprezenta mai mult decat "goana dupa ciolan". "Actuala Coalitie nu este in stare sa sustina nici un proiect de lege, ce sa mai vorbim despre o restructurare a Guvernului", spus Marko Bela. El a lasat sa se inteleaga insa ca ar putea renunta la functia de vicepremier. (Carmen EPURAN, Razvan GHEORGHE)
De ce solicita PD restructurare
Prin solicitarea de restructurare a Guvernului, PD ascunde, de fapt, un proiect prin care sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura, sustin surse de la varful democratilor. Se urmareste slabirea pozitiei lui Adriean Videanu prin inlocuirea lui Gheorghe Pogea, apropiat al primarului Capitalei, din postul de vicepremier, eventual fiind mutat la Transporturi, si propulsarea lui Vasile Blaga ca unic vicepremier, ca alternativa la Tariceanu. Videanu ar fi inceput sa joace cam mult pe cont propriu, sustin sursele noastre, si trebuia sa i se arate pisica. Blaga este posibilul viitor premier, in varianta Cotrocenilor, dupa ce relansarea lui Stolojan in PNL a fost intampinata fara entuziasm de catre organizatiile judetene ale liberalilor. Pana acum, ministrul de Interne a fost doar cel care face si tace. PD insista pe restructurarea Guvernului si nu pe remaniere din cauza ca Blaga ar avea expunere maxima in postura de unic prim-vicepremier.
Varianta pe care joaca PD se reduce la propulsarea lui Blaga, fiind oricand posibila acceptarea unei remanieri cu conditia ca ministrul de Interne sa fie acceptat de Tariceanu ca unic adjunct la Palatul Victoria. Pentru ca UDMR si PC sa renunte la vicepremierii Marko Bela, respectiv George Copos, democratii cauta posturi pe care sa le dea la troc celor doua formatiuni, sustin sursele citate. (L.I.)
Tariceanu ezita sa-l suspende pe vicepremierul penal
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ieri ca va avea in cursul zilei o discutie cu ministrul de stat George Copos - dupa ce ancheta in cazul acestuia a fost finalizata de procurorii anticoruptie - insa a evitat sa raspunda transant daca i-ar putea cere sau nu demisia. Intrebat, intr-o conferinta de presa, daca se gandeste sa ceara demisia acestuia din functia detinuta in Guvern, Tariceanu a spus ca, in primul rand, nu are nici un fel de informare oficiala in legatura cu George Copos. El a adaugat ca acuzatiile care i se aduc lui Copos nu au legatura cu activitatea sa guvernamentala. "Dar, fara indoiala, voi avea si eu o intalnire astazi cu domnul Copos pentru a discuta acest subiect", a adaugat Tariceanu. El a precizat ca legislatia prevede suspendarea din functie a unui ministru pentru fapte care sunt legate de exercitarea mandatului. "Voi face o discutie cu domnul Copos pe acest subiect", a mai spus el. Reactia premierului vine dupa ce procurori anticoruptie au finalizat ancheta in cazul vicepremierului Copos, caruia i-au fost prezentate, vineri, acuzatiile, anchetatorii urmand sa intocmeasca rechizitoriul si sa-l trimita instantei supreme. In cadrul intalnirii cu procurorii, George Copos a refuzat sa semneze procesul-verbal prin care ii erau prezentate invinuirile in dosarul privind frauda de la Loteria Nationala. Potrivit procedurii, dupa prezentarea materialului de urmarire penala, procurorii intocmesc rechizitoriul, in cazul in care nu sunt invocate alte probe in aparare. Trimiterea in judecata declanseaza implicit actiunea penala, ceea ce impune suspendarea din functie a inculpatului deferit justitiei.
Totusi, textul constitutional este destul de ambiguu in ceea ce priveste raspunderea membrilor Guvernului. Desi in cuprinsul articolului 109 (2) se precizeaza ca "trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie", expertii in drept constitutional apreciaza ca aceasta prevedere se aplica numai pentru faptele savarsite in exercitiul functiei. La fel, sub incidenta Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala intra numai "faptele savarsite de membrii Guvernului in exercitiul functiei lor si care, potrivit legii penale, constituie infractiuni". In acelasi act normativ se precizeaza ca "pentru savarsirea altor infractiuni, in afara exercitiului functiei lor, membrii Guvernului raspund potrivit dreptului comun".
In aceste conditii, retinerea premierului Tariceanu de a-l suspenda din functie pe vicepremierul conservator poate fi interpretata prin prisma lipsei unor reglementari clare. Pe de alta parte, primul-ministru - contestat, in aceasta perioada, atat de formatiuni din Opozitie, cat si de la Putere - nu poate risca pierderea sprijinul PC numai de dragul suspendarii din Cabinet a unui reprezentat de frunte al acestui partid. (O.B.)
Copos s-a retras la Paris cu "treburi"
Conducerea PC il asteapta la judecata
Conservatorii au amanat analiza cazului vicepremierului "penal" George Copos pana miercuri, cand acesta se va intoarce in tara si chiar va organiza o conferinta de presa "lamuritoare". Invinuit de evaziune fiscala de peste un milion de euro, in urma unor tranzactii care fac obiectul unui dosar la DNA, Copos s-a sustras fierberii politice pe care a starnit-o finalizarea cercetarilor in cazul sau si a plecat la Paris, "intr-o delegatie oficiala, cu treburi de-ale Guvernului", dupa cum a sarit sa-l apere un conservator, de teama interpretarilor. In lipsa lui Copos, membrii Biroului Politic al partidului, reuniti ieri sa analizeze "situatia vicepremierului si relatia sa cu partidul", au fost ingaduitori si au gasit de cuviinta ca "este normal sa nu-l judece in lipsa". "Ni s-a parut normal sa-l judecam de fata cu dansul, nu sa-i transmitem decizia in plic, ca pe vremuri", a explicat purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca.
Interventie telefonica sensibilizatoare
Vicepremierul se pare ca i-a sensibilizat de la distanta pe colegii sai, stransi "sa-l judece", printr-o interventie telefonica, exact in momentul in care pe ordinea de zi a sedintei se ajunsese la "problema fierbinte". "Am luat legatura telefonica cu George Copos si ne-a spus ca miercuri se va intoarce si chiar ne-a comunicat ca va avea o conferinta lamuritoare", a explicat Bogdan Ciuca. "A fost de fapt o teleconferinta. Noi l-am informat pe vicepremier despre valtoarea pe care a starnit-o in presa cazul sau, iar el ne-a comunicat ca discuta cu noi cand se va intoarce in tara", a povestit si liderul deputatilor conservatori Bogdan Pascu. Biroul Politic al partidului, care se va reuni miercuri intr-o sedinta extraordinara, va avea un punct de vedere final fata de "situatia lui Copos si relatia sa cu partidul in noua situatie in care se afla", dupa cum a explicat Ciuca. Desi mai multe voci parlamentare vorbeau ieri despre o posibila demisie in cazul Copos, pe care acesta chiar ar urma sa o faca publica in conferinta de presa planificata, Ciuca a spus ca nu se pune problema unui asemenea gest. Pe de alta parte insa, purtatorul de cuvant al PC a spus ca o serie de membri ai Biroului Politic au pus ieri pe tapet problema de imagine pe care o ridica vicepremierul in partid. Nici aceasta chestiune se pare ca n-a fost dezvoltata in sedinta conducerii partidului de ieri, in lipsa lui Copos. (Valentina DELEANU)
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Bine le-ar face   de octaaa
PD are experienta si talent in debarcat prim ministrii, da exeplu Ciorbea care fu tot da dinsii debarcat!   de Giculica zbanghiul-turbat
Adica, vreti sa spuneti ca tot nu se astampara?!   de Gargantua
Cancelarie de prim-ministru CA IN LUMEA A TREIA   de Allie
Si totusi cine fuge dupa doi iepuri....... oare este valabil proverbul? Astia doi sint TROFEE deja.   de everest_555
Nu ati gasit cumva gaina( aviara) pierduta aseara in nu stiu care sector? poate ofera recompensa.   de everest_555
Poza - "mai, AdriEne, tu stii sa citesti ce scrie aici ?", "ba, mai Caline,   de Raquel
Taricene, Videne ! gata - destul- plecati acasa ! v-ati facut plinul !   de ionion
Basescu bolnav, orgolios si incapatanat...   de cris de vis
blaga   de catalin_mattei
gata ! s-a dat comunicatul !   de ionion
Stim ca vrea; dar mai poate? singurul roman care s-a dus la Viena si i s-a facut bine acolo.A mers cocirjat si a venit .   de everest_555
bazileus..pentru picioare paroase..   de bazileus
Romania, bolnava de BIROCRATIE !   de Tzepelica
Blaga, Bla-ga, Bla-ga inainte ! Blaga Presedinte ! Aoleu ...   de ionion
SISTEMUL TICATOLSIT PRELUAT SI MULT IMBUNATATIT !! BRAVO !!   de Raquel
Tariceanu si Videanu..Buzunarele doldora le pocnesc.. Eeeh, cu aviara asta - e greu sa mai gaseasca omul un ou clocit   de Omul cu Picioare foarte Paroase
   de Michael Theil - Lazarescu
Tocmai pe acesti 2 OAMENI de valoare ai Romaniei, TARICEANU si VIDEANU   de Michael Theil - Lazarescu
A r h i v a
  Aviara pe aripile vantului    10 comentarii
  "Cooperativa" la Anticoruptie    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Masinile taxate ecologic din 2007 (288 afisari)
 Aviara pe aripile vantului (282 afisari)
 Cine plateste pentru Holocaustul rosu? (165 afisari)
 Esplanada in aer (143 afisari)
 Printul Charles cumpara castele in Romania (112 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01824 sec.