Ziua Logo
  Nr. 3628 de sambata, 20 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Aviara in Bucuresti
Aseara, bomba aviara a explodat si in Bucuresti, dar la o ora de maxima audienta. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca, la testele rapide, a fost identificata prezenta virusului aviar in doua gospodarii din Bucuresti situate la periferia sectoarelor 2 si 4 ale Bucurestilor, respectiv pe strada Falticeni (cartierul Andronache) din sectorul 2 si pe strada Odei (situata la marginea cartierului Giurgiului) din sectorul 4. In urma anuntului ministrului Flutur s-a intrunit Comandamentul Antiepizootic la Primaria Capitalei. "In Bucuresti, deocamdata, suspiciunea de gripa aviara ramane neconfirmata. Functie de rezultatele analizelor, daca se va confirma prezenta viruslui, se va lua decizia instituirii carantinei de gradul I, adica izolarea zonei, cu toate masurile specifice: restrictii de circulatie, eutansierea pasarilor, dezinfectie. Deocamdata, important este ca suspiciunea este neconfirmata", a declarat primarul general Adriean Videanu dupa comandament. Potrivit doctorului Constantin Savu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Bucuresti, persoanele care locuiesc in cele doua gospodarii unde au fost gasite pasari suspecte de gripa aviara sunt clinic sanatoase si vor primi Tamiflu numai in cazul in care se confirma prezenta virusului. El a adaugat ca toate cele 11 pasari din cele doua gospodarii de pe strada Falticeni, din sectorul 2, si de pe strada Odei, din sectorul 4, au fost eutanasiate. Angajatii DSPMB, medicii de familie si asistentii comunitari vor patrula pe aceste strazi pentru a informa populatia in legatura cu gripa aviara si a le spune ce trebuie sa faca daca se confirma prezenta virusului la pasarile din cele doua gospodarii. "Peste 200 de medici sanitar-veterinari, medici de familie si reprezentnati ai primariilor supravegheaza zonele suspecte de prezenta virsului. Este vorba de 417 gospodarii in sectorul 2, unde se afla in jur de 4400 de pasari si de alte 232 de gospodarii din sectorul 4, unde se afla, potrivit estimarilor noastre, in jur de 2420 de pasari", a mai spus Savu. In cazul in care suspiciunea de gripa aviara va fi confirmata, cei peste o mie de locuitori ai zonelor suspecte vor intra in carantina, a precizat primarul general, Adriean Videanu.
Videanu a stiut dar a tacut
"Informatia cu privire la prezenta virusului aviar in Bucuresti o aveam de ieri (n.r. - de joi), dar confirmarea a venit astazi (n.r. - vineri)", a declarat Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, ieri seara, la un post TV. In aceste conditii, trebuie remarcat faptul ca autoritatile au stiut de prezenta virusului in Bucuresti, dar nu au anuntat acest fapt grav, asteptand ore de maxima audienta mass-media pentru a comunica aceste informatii. Videanu a tinut sa precizeze ca a decis sa amane anuntul pana la confirmarea suspiciunii "pentru a nu crea panica". Potrivit Mediafax, autoritatile locale din sectoarele 2 si 4 au trimis jandarmi si medici veterinari in zonele in care exista cele doua gospodarii cu pasari suspecte de gripa aviara, care vor interveni imediat ce prezenta virusului este confirmata. In cazul in care se confirma prezenta virusului in cele doua locatii, vor fi luate masuri, acestea urmand sa fie decise in cadrul Comandamentului Antiepizootic convocat, aseara, la Primaria Capitalei. Ca sa linisteasca populatia, autoritatile au planuit sa ia masa, astazi, la Ministerul Agriculturii, cu delicatese din carne de pasare.
Toate gainile, la test
Primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu, a declarat vineri ca au fost luate toate masurile pentru eliminarea suspiciunii de gripa aviara in gospodaria de pe strada Odai, unde a fost depistata o pasare bolnava, transmite ROPMPRES. "Comisia Antiepizootica s-a deplasat in cursul acestei diminetii la fata locului, la familia care detinea pasari in gospodarie. S-a constatat ca doua pasari erau bolnave, medicul dispunand eutanasierea si ridicarea probelor spre analiza. Ulterior, dupa-amiaza, au fost luate si celelalte doua pasari care erau sanatoase, fiind si ele supuse unor expertize medicale. In acest moment, nu mai exista nici o pasare la aceasta gospodarie, riscul transmiterii virusului fiind practic eliminat", a afirmat Adrian Inimaroiu. Primarul sectorului 4 a precizat ca a dispus, impreuna cu echipele Directiei Sanitar-Veterinare, controlul pasarilor din toate gospodariile crescatorilor. Pe raza sectorului 4 exista circa 80 de crescatori de pasari, iar numarul acestora nu este foarte mare. In opinia primarului Adrian Inimaroiu, pana la rezolvarea acestei situatii privind suspiciunea gripei aviare pe raza municipiului Bucuresti ar trebui sa nu se mai permita cresterea pasarilor in gospodariile oamenilor.
Eutanasierea pasarilor, ultima solutie
Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a declarat vineri ca a luat toate masurile necesare pentru a stopa raspandirea virusului gripei aviare pe raza acestui sector, obligand la eutanasierea tuturor pasarilor din gospodaria din str Falticeni nr 4 din cartierul Andronache, unde a fost depistata o pasare bolnava, transmite ROMPRES. Primarul Neculai Ontanu a dispus joi o serie de masuri pentru protejarea populatiei contra gripei aviare, intre acestea fiind interzicerea vanzarii de pasari vii pe tot teritoriul sectorului si incetarea functionarii Targului de pasari din cartierul Colentina. "Am infiintat deja doua puncte pentru eutanasierea pasarilor suspecte pe str. Fantanica, la intersectie cu str. Rodica, si pe Soseaua Petricani", a mai spus Neculai Ontanu. Echipe ale Primariei sectorului 2 au inceput sa verifice toate gospodariile in care se cresc pasari domestice si porumbei, pentru a depista daca, fata de evidentele anterioare existente la administratia publica locala a sectorului, au aparut exemplare noi, achizitionate din zonele de risc epidemiologic. Daca vor fi gasite pasari achizitionate, incepand din luna aprilie, din asemenea zone, ele vor fi confiscate si eutanasiate de catre Directia Sanitar-Veterinara a Municipiului.
Tamiflu, doar in cazuri extreme
Directorul Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB), Adrian Neacsu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca persoanele care locuiesc in cele doua gospodarii unde au fost gasite pasari suspecte de gripa aviara sunt clinic sanatoase si vor primi Tamiflu numai in cazul in care se confirma prezenta virusului. Potrivit lui Neacsu, pana la ora 16.00, toate pasarile din cele doua gospodarii de pe strada Falticeni, din sectorul 2, si de pe strada Odei, din sectorul 4, au fost eutanasiate. Angajatii DSPMB, medicii de familie si asistentii comunitari vor patrula pe aceste strazi pentru a informa populatia in legatura cu gripa aviara si a le spune ce trebuie sa faca daca se confirma prezenta virusului la pasarile din cele doua gospodarii.
Politicienii vor sa starpeasca aviara cu discursuri
Ieri a fost ziua autoritatilor de rang inalt sa iasa la rampa. Desi in spital, presedintele Basescu i-a convocat pe ministii Agriculturii si de Interne, dar si pe seful SRI, pentru a se informa despre gripa aviara, dar si sa dea recomandari. Premierul Tariceanu a mai facut o sedinta tot despre aviara, iar expertii in domeniu au incercat sa se puna de acord cu privire la aparitia virusului in inima tarii. Daca masurile inaltilor demnitari mai asteapta sa produca efecte, in tara industria avicola se resimte serios. Interdictia privind transportul pasarilor vii a dus la eutanasierea tuturor puilor dintr-o ferma, toti sanatosi tun. Pe de alta parte, vanzarile de carne de pasare au scazut simtitor.
Noua avalansa a cazurilor de gripa aviara este determinata de pasarile migratoare si conditiile precare din fermele de pasari, este concluzia la care au ajuns expertii reuniti, ieri, la Ministerul Agriculturii, informeaza Mediafax. "O prima concluzie a Comisiei nationale de experti ar fi ca aceasta noua avalansa de cazuri ar proveni intr-adevar de la pasarile migratoare, la care se adauga si conditiile precare din fermele respective", a declarat Florica Durlea, consilier in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSV). Potrivit consilierului ANSV, expertii au concluzionat ca, desi pasarile migratoare prezinta o stare de sanatate buna, ele raman purtatoare si eliminatoare de virus. "Este periculos pentru ca sursa de infectie este aproape permanenta si nu stim unde poate aparea un focar. De aceea trebuie luate masuri severe in circulatia pasarilor", a adaugat Durlea.
Bolotesti dupa revolta
In cele din urma a inceput si eutanasierea celor 17.000 de pasari de la Bolotesti, judetul Vrancea, unde a fost confirmata gripa aviara. La actiune participa patru echipe formate din 38 de militari din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Vrancea si voluntari. Pentru toti locuitorii comunei Bolotesti ale caror pasari urmeaza sa fie sacrificate au fost stabilite despagubirile conform valorii de piata a pasarilor. Satenii din Bolotesti au protestat, violent, zilele trecute, fata de decizia autoritatilor de a le ucide toate pasarile, chiar daca nu prezinta simptomele bolii. La rampa a iesit si presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, membru PSD, secondat de primar, care a venit la Bolotesti sa analizeze situatia la fata locului. In cele din urma, ministrul Flutur l-a acuzat pe liderul PSD ca politizeaza gripa aviara, dar si ca nu a respectat masurile de carantina, intrand fara aprobare, in focar. "Nu avem nevoie de presedinti-santinela", a spus Flutur, precizand ca Oprisan si primarul au incitat oamenii la nerespectarea legii. Replica a venit, iar Oprisan, autoproclamandu-se seful Comandamentului judetean antiepizootic, sustine ca si-a facut datoria, atragand atentia asupra �ncapacitatii autoritatilor" de a gestiona situatia.
In cele din urma, primarul comunei Bolotesti si patru consilieri locali (3 PSD si unul PNL) au fost amendati cu suma de 30 de milioane lei vechi de catre autoritatile sanitar-veterinare, pentru "punerea in pericol a sanatatii animalelor" prin neimplicarea in eradicarea focarelor de gripa aviara. Alta amenda a fost data unui fermier din Bolotesti ce a incercat, joi seara, sa scoata mai multe pasari din localitate.
Aproximativ 50.000 de pui sanatosi de la o ferma avicola din Reci, judetul Covasna, vor fi eutanasiati intrucat aici nu exista tehnologie pentru cresterea pasarilor, iar transportul lor este interzis, informeaza Mediafax. Ferma avicola de la Reci are doar pui de cateva zile, pe care ii vinde altor ferme de crestere a puilor si de prelucrare a carnii. Pentru ca circulatia pasarilor vii este interzisa pe tot teritoriul tarii, reprezentantii fermei de la Reci nu au posibilitatea sa transporte puii catre societatile cu care au contract. In aceste conditii, patronii au deciz eutanasierea puilor.
Doua saptamani pentru un filtru
Filtrul care trebuie organizat la Spitalul Judetean din Brasov, la Sectia de Boli Infectioase, va fi operational in aproximativ doua saptamani, a declarat, pentru ROMPRES, prof dr Adrian Streinu Cercel. El a precizat, dupa vizita efectuata vineri la Brasov, ca s-a stabilit un spatiu. O echipa de specialisti va pleca de la Bucuresti la Brasov pentru a organiza laboratorul si pentru a face si pregatirea personalului. (Luminita MOROIANU)
20 de localitati atinse
Ieri, in Romania, era confirmata prezenta virusului gripei aviare in 20 localitati (16 in judetul Brasov, una in Covasna si trei in Vrancea). Numarul suspiciunilor (n.r. - testele rapide au indicat virusul aviar) a ajuns la 26, ultimele localitati pe lista fiind Ploiesti, intr-un cartier periferic, si Santimbru, in judetul Alba. Suspiciuni sunt in judetele Brasov, Vrancea, Buzau, Bacau, Valcea, Sibiu, Prahova si Alba.
Basescu a convocat sedinta la Elias
Presedintele Traian Basescu i-a convocat ieri, la Spitalul Elias pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur si pe cel al Internelor Vasile Blaga pentru a se informa despre situatia privind gripa aviara. In salonul de la Elias, transformat in birou prezidential, seful statului l-a primit si de directorul SRI, Radu Timofte, caruia i-a cerut sa se implice "mai profund in ceea ce inseamna vinovatii sau persoane care au incalcat legea" si au determinat actuala situatie legata de gripa aviara.
Flutur a declarat, potrivit Mediafax, ca i-a prezentat lui Basescu situatia la zi, masurile luate, precum si rezultatele anchetei epidemiologice. Ministrul Agriculturii l-a informat pe seful statului si despre strategia viitoare privind gripa aviara. La randul sau, Vasile Blaga i-a prezentat sefului statului masurile luate in scopul combaterii gripei aviare - pe care seful statului o considera "o problema de siguranta nationala" - si ultimul bilant al efectelor inundatiilor. El i-a spus lui Basescu ce efective a trimis pe teren, pentru a ajuta Ministerul Agriculturii in gestionarea problemei gripei aviare.
Ancheta SRI
Seful statului a cerut ca SRI sa se implice "mai profund in ceea ce inseamna vinovatii sau persoane care au incalcat legea" si au determinat actuala situatie legata de gripa aviara. "Impreuna am concluzionat, si dumnealui a insistat pe aceasta tema, ca SRI ar trebui sa se implice mai profund in ceea ce inseamna vinovatii, in mod special, sau persoanele care au incalcat legea, de s-a ajuns in situatia in care s-a ajuns acum cu gripa aviara. Si eventuale alte complicatii daca exista sa i le aducem la cunostinta", a declarat Radu Timofte. El a mai spus ca SRI nu are dosare in aceasta privinta. "Nu am considerat, pana la aceasta data, o chestiune de siguranta nationala. O discutie cu ministrul Flutur si cu ministrul Blaga l-a determinat (pe Traian Basescu - n. red.) sa concluzioneze, cel putin domnia sa, ca problemele sunt mai mari decat pot fi cunoscute, cel putin la nivelul celor doua ministere", a mai spus Timofte. Presedintele a mai solicitat SRI, in urma solicitarii ministrului Flutur, sprijin pentru colectarea de informatii privind un lot de pasari vii, despre care exista suspiciunea ca ar fi fost importate ilegal si ca ar purta virusul gripei aviare. "Presedintele Traian Basescu a cerut implicarea SRI in strangerea de informatii legate de acest fapt", a declarat consilierul prezidential Adriana Saftoiu. (V.D., A.H.)
Puncte de colectare si distrugere a carnii de pasare in Bucuresti
Toti primarii de sector din Bucuresti au infiintat puncte de colectare si distrugere a carnii de pasare procurate din zonele cu risc de gripa aviara. Edilii ii avertizeaza pe toti cetatenii care au cumparat din aceste zone ale tarii atat pasari vii, cat si carne sau produse din carne de pasare, sa renunte la consumul acestora si sa le aduca in spatiile special amenajate, pentru a fi distruse in conditii de siguranta. Operatiunea este executata gratuit. Punctele de colectare sunt amplasate dupa cum urmeaza:
- bd. Preciziei nr. 40, SC Medical Waste SRL (incinta garajului SC URBAN SRL), de luni pana vineri, intre orele 8.00 - 16.00
- sos. Dudesti Pantelimon nr. 2-4, sediul SC Rosal Grup SRL
- podul Petricani si la intersectia strazilor Fantanica si Rodica. Targul pentru pasari de la podul Colentina a fost inchis
Serviciul Fond Funciar si Registrul Agricol din cadrul Primariei Sectorului 3 i-a avertizat pe cei peste 300 de detinatori de pasari din aceasta zona a Capitalei sa declare toate orataniile cumparate in ultima luna. (Magda SEVERIN)
Dardala ramane dupa gratii
Magistratii brasoveni au decis emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele administratorului firmei Drakom Silva din Codlea, Vasile Dardala. Acesta este acuzat de raspandire de boli la animale, falsificare de alimente si alte produse si evaziune fiscala. Florin Macovei, administratorul firmei Pati Prod Codlea si medicul veterinar Virgil Urdea, care avea incheiat un contract cu Directia Sanitar-Veterinara Brasov au fost eliberati. (M.V.R.)
Semnaturi pentru demiterea lui Flutur si Nicolaescu
Presedintele interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, a anuntat ca PSD va incepe, sambata, strangerea de semnaturi pentru demiterea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, si a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Oprescu l-a acuzat pe Flutur de "incompetenta si dezinteres" in gestionarea crizei gripei aviare. El a apreciat ca raspandirea virusului nu se datoreaza doar producatorilor de carne de pasare, ci "indolentei autoritatilor" si a Ministerului Agriculturii, care, in opinia lui, "au slabit presiunea" in loc sa "mentina alerta timp de cateva luni".
Oprescu a precizat ca solicita si demiterea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, despre care a spus ca "s-a repezit asupra structurilor sistemului medical cu visceralitate si incompetenta". (R. P.)
Brambureala legislativa
Ordonanta de Urgenta nr. 140/2005 si actele normative care i-au urmat, cu privire la responsabilitatile autoritatilor in cazul unei epidemii de gripa aviara, este evaziva
Debandada din teren are radacini in plan legislativ. In toamna anului trecut, cand primul val de gripa aviara a trecut peste Romania, autoritatile au simtit nevoia unui act normativ, cu putere de lege, care sa impuna masurile in astfel de cazuri. Asa s-a nascut Ordonanta de Urgenta nr. 140/2005. Actul normativ pomeneste de indatoririle ce le au ministerele implicate in combaterea gripei aviare, totul fiind foarte evaziv stabilit. In schimb, se detaliaza modul in care se desfasoara vanatoarea. Ordonanta ajunge sa fie dezbatuta si de Parlament, astfel ca, pe 28 februarie, parlamentarii termina de votat legea de aprobare a OUG nr. 140/2005. Mai mult, parlamentarii si-au facut timp si sa aduca unele amendamente actului normativ, astfel ca ordonanta a fost aprobata cu unele precizari. Firesc, este promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial pe 6 martie 2006.
Daca parlamentarii au muncit, nici Guvernul nu s-a lasat mai prejos. Astfel, Executivul mai da o Ordonanta de Urgenta, nr. 11/2006, prin care sunt stabilite tot masurile ce se aplica pentru monitorizarea, combatarea si eradicarea gripei aviare pe teritoriul Romaniei. Bineinteles, vanatoarea este in centrul atentiei. Actul normativ are scopul "de a asigura imediat echilibrul sexelor in populatiile de fazan, asigurarea echilibrului prada-pradator", si altele asemenea. Asa se sustine caracterul de urgenta al actului normativ. In plus, OUG nr. 11/2006 este adoptata de Guvern pe 22 februarie si publicata in Monitorul Oficial pe 27 februarie. Cel mai important este ca acest act normativ abroga OUG nr. 140/2005, ce devine lege, prin bunavoita parlamentarilor, o zi mai tarziu. (L.M.)
Filtre rutiere contra aviarei
Politia Rutiera actiona, ieri, pentru prevenirea raspandirii gripei aviare in judetele Brasov, Buzau, Sibiu si Vrancea, cu filtre de deviere, control si decontaminare, restrictionand si accesul pe mai multe tronsoane, informeaza Mediafax. Astfel, in judetul Brasov, la intersectia DN 1 cu DN 7, traficul este deviat pe DN 7 (pe Valea Oltului). Totodata, pe DN 73 intre municipiul Brasov si orasul Cristian, traficul rutier este deviat pe DN 1( Ghimbav). Accesul din judetul Brasov spre judetul Sibiu se face pe DN 13 Rupea-Sighisoara- Medias, la iesirea din orasul Brasov, pe DN 1 este filtru de recomandare si preselectie. In judet sunt in carantina localitatile Fagaras si Codlea.
In judetul Sibiu, la intersectia DN 1 cu DN 7(punct de control in localitatea Vestem), traficul rutier este deviat pe DN 7: Valea Oltului - Pitesti, DN 73: Campulung - Rucar. Pe DN 1, in localitatea Arpas este filtru de recomandare si preselectie. Pe DN 14 B, in localitatea Nicasasa, este filtru de decontaminare. Pe DJ 106, la intersectia cu DJ 141, in localitatea Agnita, este filtru de decontaminare.
In judetul Vrancea, localitatea Bolotesti este in carantina. Pe DN 2D, traficul rutier este deviat prin comuntele Tifesti si Vidra. Pe DN 2L, in localitatea Panciu, este filtru de decontaminare.
In judetul Buzau, pe DN 10, in localitatea Valea Lupului, este instalat filtru de decontaminare si control. In localitatea Siriu este instalat filtru de decontaminare. Pe DN2, la limita dintre judetelor Vrancea si Buzau, este filtru de verificare a marfurilor care contin produse din carne de pasare.
Fara gripa aviara la om
Toate suspiciunile de gripa aviara la om au fost infirmate ieri, de catre laboratorul de specialitate al Institutului Cantacuzino, dar medicii recomanda in continuare respectarea masurilor minime de igiena, chiar daca riscul contaminarii umane este foarte mic. Potrivit directorului Institutului "Matei Bals" din Bucuresti, atat adultii, cat si copiii internati in spital sunt bine, in cazul lor fiind vorba doar de viroze respiratorii. "Toti pacientii au evoluat favorabil, starea lor generala este foarte buna si ma refer in special la cei patru ramasi cu suspiciunea de gripa aviara. Pentru copilul de 1 an si 10 luni testul a fost negativ, deci practic ne apropiem de excluderea acestui diagnostic", a declarat Adrian Streinu Cercel. In cursul ultimelor zile au fost 11 cazuri de suspiciune de gripa aviara la om retinute de Institutul "Matei Bals" din Bucuresti. Din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii, metodele precedente utilizate in campaniile de lupta impotriva gripei aviare se utilizeaza si acum, numai ca, asa cum afirma chiar ministrul Eugen Nicolaescu, "acum cu adevarat lucrurile sunt mult mai complicate". "Pentru ca nu se stiu exact toti contactii, pentru ca s-a lucrat, dupa cum deja se stie, la negru, in conditii neoficiale, ilegale si oamenii, unii dintre ei, sunt speriati si n-au dat ochiii cu autoritatile, cum se spune. Noi am avut in stocul MS 100.000 de tablete de Tamiflu si am distribuit deja 30.000 in teritoriu. Suntem intr-o licitatie prin care sa mai achizitionam inca 300.000 de tablete", afirma Nicolaescu. Alte 17.800 de doze de tamiflu vor fi trimise, la sfarsitul saptamanii, in zonele unde au fost inregistrate cazuri de gripa aviara. (Carmen POPESCU)
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Tot despre gripa ...   de Pinkie
Ungurii!   de FB
cine vrea sa vada tre sa nu se mai minta   de zaharia stefan
Bai neamule, citi oameni au murit de "aviara" pin' acu' ?????   de motanul incaltat
Un lucru este cert   de Alexandru Mihnea MOUCHA
Si Strutzul este o pasare !   de Olga Khan
s-a trezit inimaroiu ?   de vasile constantin
BABA E IN RO.........................................   de Mos Grigore
Tamiflu :   de Pinkie
   de cicibebe
mai copii !   de folclorist
Agentu' "hot chicken"   de trinity
Romanul verde(manelist)   de arthur
Intrebare din pura curiozitate   de Alexandru Mihnea MOUCHA
Aviara....   de doctorul
S-a dus liberatea...   de lil
A r h i v a
  Misionarii cosmici    9 comentarii
  Constantin Ticu Dumitrescu - un elogiu    12 comentarii
  Derusificarea si "dezghetul"    8 comentarii
  Ahmadinejad pe calea lui Hitler    104 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Misionarii cosmici (1011 afisari)
 Derusificarea si "dezghetul" (481 afisari)
 Take Ionescu, memorialistul (262 afisari)
 Prognoza pentru Litoral (155 afisari)
 Constantin Ticu Dumitrescu - un elogiu (151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02426 sec.