Ziua Logo
  Nr. 3628 de sambata, 20 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Principele in Turneul Prieteniei
Principele Radu, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei, a initiat in Italia "Turneul Prieteniei", dupa principiul aplicat si in Statele Unite, acela de a vizita regiuni si comunitati locale importante pentru a le pune in legatura cu parteneri romani similari. Principele Radu se afla zilele acestea in vizita oficiala in Italia, la invitatia asociatiei "Ovidio", infiintata in Romania de oameni de afaceri italieni din regiunea Toscana. Inainte de a ajunge la Florenta, Principele Radu a sustinut in capitala Italiei o conferinta avand ca tema - contributia europeana a Romaniei in secolul XX - la "Universitatea Roma Tre", Facultatea de Stiinte politice, si a avut o intalnire cu parlamentari italieni, diplomati si tehnocrati din Ministerul Afacerilor Externe italian, se arata intr-un comunicat de presa. La Florenta, Alteta Sa a avut o intrevedere cu prefectul Andrea De Martino, s-a intalnit cu reprezentantii Consiliului Regional, a vizitat unitatea militara "Lupi di Toscana", universitatea din Florenta si un liceu de elita al orasului. (R.A.)
Familia Regala il evoca pe Carol I
Familia Regala va participa luni, ora 11, la dezvelirea placii comemorative care se afla pe frontispiciul Bibliotecii Centrale Universitare, al carei ctitor a fost Regele Carol I, se arata intr-un comunicat emis de Biroul de Presa al Majestatii Sale. Majestatile Lor si Altetele Lor vor asista la evocarea personalitatii intaiului rege al Romaniei in Sala Profesorilor, restaurata partial dupa incendiul din decembrie 1989. Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti a primit, prin Hotararea de Guvern nr. 445/5.04.2006, numele ctitorului sau si devine, odata cu dezvelirea placii comemnorative Biblioteca Centrala Universitara Carol I. (R.G.)
Atentat la salarii
Personalul Senatului se afla in imposibilitatea de a-si primi salariile deoarece liderul PD Emil Boc le-a solicitat senatorilor democrati sa se opuna convocarii Birourilor Permanente ale Parlamentului pentru stabilirea Regulamentului de aplicare al Legii Statutului parlamentarilor. In lipsa unei sedinte care sa stabileasca o grila salariala insa, angajatii Senatului sunt fortati sa-si puna pofta-n cui pe o durata nelimitata, ne-au declarat surse PNL. Atitudinea lui Boc este cauzata de dorinta PD si a Cotrocenilor de modificare a Statutului printr-o Ordonanta de Urgenta a Cabinetului Tariceanu. Sursele citate au povestit ca Emil Boc a sustinut mortis amendarea printr-o Ordonanta de Urgenta a Statutului in cadrul intalnirii pe care premierul Tariceanu a avut-o, luni, la Parlament, cu senatorii Coalitiei majoritare. "Boc a luat cuvantul si a facut apologia Ordonantei. De fata cu toata lumea, colegul lui Boc, senatorul Radu Berceanu, i-a explicat propriului presedinte ca o astfel de Ordonanta este neconstitutionala si nu poate amenda o lege organica. A fost un moment extrem de haios care a starnit zambetele participantilor", ne-au povestit sursele citate. (Razvan GHEORGHE)
Iliescu refuza grupul de la Cluj
Senatorul PSD Ion Iliescu a sustinut ca liderii "grupului de la Cluj" au facut apel la el pentru a-i ajuta in privinta innoirii partidului, deoarece acest proces nu se desfasoara destul de rapid, insa a refuzat. "Le-am spus si aseara (joi - n.r.): <<nu mai faceti apel la mine. Indepliniti-va mandatul primit la Congres si faceti acest lucru. Veti avea tot sprijinul din partea mea>>. Au apelat tot la mine, ca innoirea partidului si a purtatorilor lui de drapel nu se produce destul de rapid", a declarat, ieri, Ion Iliescu, la Cluj. El a spus ca nu se poate implica in innoirea PSD pentru ca nu are functii executive in partid. "Congresul a decis ca e mai bine pentru ideea de innoire sa se debaraseze de Ion Iliescu si sa-l pastreze undeva cu functia de senator si am acceptat. E regula unui anumit joc. Deci cei care au primit un mandat din partea Congresului au principala raspundere si resposabilitate sa faca acest lucru. Din partea mea vor avea sprijinul moral si total, in masura in care altii au primit mandatul Congresului. Si mai ales nu clujenii au autoritatea morala sa imi ceara mie interferente, ci din contra. Cel putin respect, nu interferente", a explicat Iliescu. (Mediafax)
Noua aparitie editoriala
O noua publicatie si-a facut aparitia pe piata editoriala din Romania. "Revista de Politica Internationala", aflata la primul numar, editata in conditii grafice deosbite de Grupul de Studii, Prognoze si Tendinte SRL. Multimedia Political Communication, prezinta in paginile sale comentarii si analize extrem de bine documentate asupra unor subiecte politice aflate la ordinea zilei. Primul numar al revistei este structurat in cinci capitole, dintre care cel intitulat "Romania si Spatiul Marii Negre - realism sau reverie?" contine analize semnate, printre altii, de Zoe Petre, Dan A Petre, Dan Andronic si Sandra Pralong. "Prezentul Romanesc o dezbatere internationala" este capitolul ce reuneste materiale scrise de Catherine Durandin, Stephane Courtois si Marius Oprea, iar Emil Constantinescu semneaza analiza numita "Moartea lui Slobodan Milosevici - un nou inceput pentru Balcani?". Publicatia prezinta si recenziile mai multor carti de succes aparute in strainatate, dar si in Romania, una dintre acestea fiind "Viata mea", volum semnat de fostul presedinte american Bill Clinton. (D.E.)
Roman ranit in Afganistan
Un roman a fost ranit intr-un atentat sinucigas cu masina-capcana comis joi in localitatea Herat, din vestul Afganistanului. In acelasi atentat a fost ucis un oficial american din cadrul unei agentii afiliate Departamentului de Stat, specializata in combaterea traficului de droguri. Alti doi cetateni americani au fost raniti, dintre care unul se afla in stare grava. Pana ieri dupa-amiaza, nu se cunostea identitatea romanului ranit si nici care era starea de sanatate a acestuia. Ministerul roman al Afacerilor Externe a explicat ca fluxul informational dinspre Afganistan este deosebit de dificil, avand in vedere ca Romania nu are Ambasada in aceasta tara. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Regele Carol I   de Negumereanu Ioana
A r h i v a
  SRI pe urmele herniei    12 comentarii
  PRM s-a retras din afacerea "motiunea"    4 comentarii
  Restructurarea Guvernului in laboratorul PD    3 comentarii
  Ambasador la scoala    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Misionarii cosmici (1011 afisari)
 Derusificarea si "dezghetul" (481 afisari)
 Take Ionescu, memorialistul (262 afisari)
 Prognoza pentru Litoral (155 afisari)
 Constantin Ticu Dumitrescu - un elogiu (151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00904 sec.