Ziua Logo
  Nr. 3628 de sambata, 20 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Restructurarea Guvernului in laboratorul PD
Democratii vor sa testeze reactia opiniei publice si a clasei politice, inventand negocieri deocamdata inexistente la nivelul Coalitiei. Practic, pedistii sustin ca cele patru partide care formeaza Coalitia pregatesc o restructurare de substanta a Executivului, care ar urma sa fie anuntata dupa ce PD, PNL, PC si UDMR vor finaliza negocierile in privinta posturilor pe care le pierd sau le castiga in administratia centrala. In acelasi timp, PD are o viziune proprie privind modul in care ar trebui sa arate viitorul Guvern restructurat. Viziune neimpartasita de nici un alt partid din Coalitie, de altfel. Potrivit unor surse din PD, citate de Mediafax, democratii vor comasarea si disparitia unor portofolii, astfel incat Executivul sa aiba o singura functie de vicepremier. Portofoliul ar urma sa apartina PD. Mai mult, democratii vor ca echipa de 23 de ministri sa fie redusa la maximum 17. Numarul final al ministrilor ar urma sa fie anuntat, potrivit PD, dupa "finalizarea negocierilor (n.r.-la nivelul Coalitiei)". Liderul democrat Emil Boc a sustinut ieri, pentru Rompres, ca in interiorul PD nu s-a discutat despre restructurarea guvernamentala. Tot ieri, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a spus ca problema va fi discutata luni, in sedintele Coalitiei si Aliantei.
Sursele citate au mai spus ca PD nu va concepe un viitor Executiv restructurat care sa-i mai aiba in componenta sa pe vicepremierii George Copos (PC) si Marko Bela (UDMR). In conditiile in care vicepremierul democrat Gheorghe Pogea nu a impresionat pe nimeni pana acum prin rezultate deosebite, sursele PD au sustinut ca se doreste inlocuirea sa cu Vasile Blaga, care ar urma sa-si pastreze si functia de ministru de Interne. Sursele citate au mai sustinut ca, prin fuziunea unor ministere se va crea un alt portofoliu, Ministerul Afacerilor Europene, condus de Anca Boagiu (PD). Restructurarea in viziunea PD ar putea sa-i cuprinda si pe democratii Gheorghe Dobre (Transporturi) si Mihail Hardau (Educatie). Mai mult, PD vrea ca PNL sa renunte la Sebastian Vladescu (Finante) si Eugen Nicolaescu (Sanatate).
Proiectul PD de restructurare a Executivului nu este recunoscut insa de nici un partid al Coalitiei. Conservatorii sustin ca proiectul este unul incropit in laboratoarele PD. Deputatul PC, Nicolae Popa, ne-a declarat ieri ca democratii nu s-au consultat cu nimeni. Si UDMR a atacat ieri "ideile ciudate de weekend" ale democratilor. "Nu am discutat despre restructurarea guvernamentala in cadrul Coalitiei. Cum se apropie weekend-ul, cei de la PD incep sa aiba idei ciudate", ne-a declarat deputatul Uniunii, Kelemen Hunor. La randul sau, liderul deputatilor PNL din Camera, Crin Antonescu, a spus ca, desi restructurarea este un angajament al Aliantei, "ultimul cuvant trebuie sa apartina premierului Tariceanu".
(Carmen EPURAN, Raluca PAPADOPOL)
Tariceanu tine la echipa
Premierul Tariceanu intentioneaza sa isi duca pana la capat mandatul primit de la Parlament, impreuna cu echipa sa, si prefera sa nu faca schimbari atunci cand este necesar un efort concertat al echipei guvernamentale, dar nu exclude totusi o "remaniere neanuntata". "Guvernul pe care il conduc a fost investit de Parlament, subliniez, de Parlament, si nu de altcineva, pentru un mandat de patru ani. Mi-am asumat aceasta functie pentru intreaga durata a mandatului si nu pe o durata limitata si intentionez sa-mi duc mandatul la bun sfarsit, cu echipa mea, pana la finele lui", a spus Tariceanu, citat de Mediafax, la emisiunea "Pro Vest", care va fi difuzata duminica la PRO TV. Tariceanu a aratat ca, in general, prefera sa nu faca schimbari in Guvern atunci cand este necesar un efort concertat al echipei guvernamentale, dar nu a exclus o "remaniere neanuntata". "Daca cineva isi imagineaza ca in urma crizei determinate de gripa aviara il voi schimba pe Flutur se inseala", a spus el. Intrebat daca Guvernul va demisiona in cazul in care Romania nu va fi primita in UE la 1 ianuarie 2007, Tariceanu a admis ca, probabil, "intr-o astfel de situatie, un gest de onoare sa trebuiasca sa fie facut". (R.G.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Restructurare......   de doctorul
Negocieri inventate?   de Negumereanu Ioana
Tariceanu tine la echipa...   de costy
A r h i v a
  SRI pe urmele herniei    12 comentarii
  PRM s-a retras din afacerea "motiunea"    4 comentarii
  Ambasador la scoala    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Misionarii cosmici (1011 afisari)
 Derusificarea si "dezghetul" (481 afisari)
 Take Ionescu, memorialistul (262 afisari)
 Prognoza pentru Litoral (155 afisari)
 Constantin Ticu Dumitrescu - un elogiu (151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01051 sec.