Ziua Logo
  Nr. 3628 de sambata, 20 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
SRI a fost eliminat de la ascultarea telefoanelor
-- Ministrul Justitiei a precizat ca rolul Serviciului Roman de Informatii in cadrul interceptarilor convorbirilor telefonice trebuie eliminat * Macovei sustine ca aceste activitati trebuie facute de procurori
Lucian Curelariu - ZIUA Foto
Monica Macovei, ministrul Justitiei, a declarat, ieri, ca rolul Serviciului Roman de Informatii in cadrul interceptarilor convorbirilor telefonice trebuie eliminat, fiind normal ca acestea sa se faca de catre procurori. Macovei a aratat ca sistemul actual privind interceptarile si inregistrarile convorbirilor telefonice trebuie schimbat, astfel incat aceste activitati sa se faca de catre procurori, printr-un serviciu tehnic. "Inregistrarile trebuie facute la nivelul Parchetului, cu aprobare de la judecator. Nu este firesc sa existe inca o institutie care nu stim ce face cu aceste inregistrari. Nu stim, trimite tot la procuror sau nu. Asa ca am eliminat din acest triunghi (n.r. - judecator, procuror, SRI) ultima dintre institutiii, a spus Monica Macovei. Ministrul a adaugat ca, din punctul sau de vedere, in ceea ce priveste dosarele de urmarire penala, chiar daca acestea se refera la infractiuni pe siguranta nationala, interceptarile trebuie facute de catre procurori. Ministrul Justitiei a facut referire si la Dreptul comparat, in care rolul in interceptari ii revine procurorului, ca beneficiar al informatiei. "Azi, in Codul de procedura penala scrie ca procurorul efectueaza personal interceptarea, nu scrie ca o efectueaza Serviciul Roman de Informatii. Probabil ca s-a facut un protocol intre Parchet si SRI, ca din punct de vedere tehnic sa faca SRI acest lucru. Eu va spun ca, uitandu-ma la Dreptul Comparat, am decis ca pentru viitor este mai bine sa nu mai faca SRI-ul, ci sa faca cel care este beneficiarul informatiei. Avem si o astfel de recomandare in raportul de monitorizare pe anticoruptie, din martie 2006", a spus Macovei. Serviciul tehnic care va face aceste interceptari va fi autonom, el urmand sa functioneze la nivelul Ministerului Public.
Fara oameni de la SIPA
Macovei a apreciat ca, dupa adoptarea acestui proiect de lege in Camera Deputatilor, se vor face evaluari pentru a vedea cati bani sunt necesari pentru tehnica si logistica. Ea a spus ca "daca va fi nevoie, se va propune un amendament prin care ascultarea telefoanelor sa se faca numai pentru infractiuni grave, ca cele de crima organizata, traficul de droguri".
Referindu-se la desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie, (DGPA) fosta SIPA, Macovei a spus ca nu doreste ca oamenii din aceasta structura sa faca parte din cea care va fi infiintata in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si care se va ocupa cu siguranta penitenciarelor. Intrebata de ce DGPA inca mai functioneaza, daca prin lege s-a desfiintat, Macovei a spus ca inca nu s-a reusit inventarierea arhivelor, acest lucru urmand sa se incheie in scurt timp.
Penitenciarul Jilava se va desfiinta
Ministrul Justitiei a declarat ieri, ca penitenciarul Jilava este primul care va fi desfiintat dupa modernizarea unor spatii primite de la MApN. Macovei a adaugat ca a obtinut de la MapN cateva corpuri de cazarma in zona Pantelimon si ca aici se va face un penitenciar modern, unde vor fi transferati detinuti, in special de la Jilava. Totodata, referitor la detinuti, Macovei a spus ca acestia vor fi platiti si pentru perioadele de pregatire in vederea insusirii unei meserii ca si atunci cand efectueaza o munca concreta. Ministrul a facut aceste afirmatii in cadrul prezentarii concluziilor referitoare la sistemul penitenciar, astfel cum acestea au fost insusite in Raportul Comisiei Europene din mai 2006.
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Nu conteaza!   de Negumereanu Ioana
Suna bine!   de Negumereanu Ioana
   de cicibebe
o fi bine, o fi rau?   de xz
Adio, dar ramai cu mine.   de voyager
Felicitari, Monica Macovei! Esti desteapta, jos cu securistii de pe microfoane! destul au facut ce-au vrut fara nici ..   de Vasile Bleaga
Vezi Timofte, Macovei iar ti-a tras-o peste degete - de asta   de ionion
telefoanele..   de bazileus
A r h i v a
  Copos suspendat    10 comentarii
  George Copos: Am jurat sa respect Constitutia    2 comentarii
  CRP denunta presiunile autoritatilor asupra ziaristilor    2 comentarii
  Generatia Studenteasca Cluj 1946 sprijina recuperarea mostenirii Gojdu    3 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
  Sunati aici!    
 Top afisari / comentarii 
 Misionarii cosmici (1011 afisari)
 Derusificarea si "dezghetul" (481 afisari)
 Take Ionescu, memorialistul (262 afisari)
 Prognoza pentru Litoral (155 afisari)
 Constantin Ticu Dumitrescu - un elogiu (151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01020 sec.