Ziua Logo
  Nr. 3628 de sambata, 20 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Copos suspendat
-- Vicepremierul George Copos este foarte aproape de a fi trimis in judecata, in dosarul in care este acuzat de evaziune fiscala in forma continuata pentru afacerile dubioase realizate cu Loteria Romana * Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au prezentat conservatorului materialul de urmarire penala si urmeaza sa finalizeze rechizitoriul * In momentul in care va fi deferit instantei, politicianul din Giulesti va fi suspendat automat din functie * "Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie", se arata in articolul 109, alineatul 2, din Constitutie * Conservatorul spune ca a jurat sa respecte Constitutia * Copos considera ancheta ca fiind una abuziva si sustine ca tranzactiile realizate de Ana Electronic au fost cat se poate de legale
Vicepremierul penal George Copos este la un pas de a fi trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie in dosarul in care este acuzat de o evaziune fiscala de peste un milion de euro. Politicianul giulestean a fost pus sub invinuire in luna ianuarie, anchetatorii acuzandu-l de evaziune fiscala in forma continuata. Iata ca la aproximativ patru luni de la declansarea anchetei, procurorii anticoruptie au finalizat cercetarile, vicepremierului din Giulesti fiindu-i prezentate ieri acuzatiile si materialul de urmarire penala. Politicianul rapidist a refuzat insa sa semneze procesul verbal prin care ii erau prezentate invinuirile in dosarul privind frauda de la Loteria Natonala.
Procurorii urmeaza din acest moment sa intocmeasca rechizitoriul si sa-l trimita Inaltei Curti de Casatie si Justitie, instanta care, potrivit Constitutiei, il va judeca pe George Copos. Conform unor surse judiciare, anchetatorii de la Directia Nationala Anticoruptie vor finaliza rechizitoriul in cursul saptamanii viitoare, cand vicepremierul penal va fi deferit justitiei.
Pe langa faptul ca este foarte aproape de a fi trimis in fata instantei unde va trebui sa raspunda pentru ilegalitatile comise, George Copos este la un pas sa piarda si puterea politica. Mai exact, functia de vicepremier. Asta intrucat, trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage dupa sine si suspendarea acestuia din functie. "Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie", se arata in articolul 109, aliniatul 2, din Constitutia Romaniei. O prevedere cat se poate de clara.
Evaziune de peste un milion de euro
Conservatorul de sub Podul Grant a fost pus sub invinuire de procurorii anticoruptie pentru evaziune fiscala in forma continuata de peste un milion de euro. Aceeasi acuzatie ii este adusa si subalternului lui George Copos, administratorul de la "Ana Group" Roza Gilio Giuzepe. Celalalt partener al conservatorului de sub Podul Grant in afacerile mai mult decat dubioase, prezentate in exclusivitate de ZIUA, Nicolae Cristea, directorul Loteriei Romane, este si el urmarit penal de catre anchetatorii de la DNA, dar pentru complicitate la evaziune fiscala.
Concret, Departamentul National Anticoruptie preciza, intr-un comunicat de presa, ca "in cursul anului 2004, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie din cadrul SC Ana Electronic SA, invinuitul Gheorghe Copos, impreuna cu Gilio Giuzepe Roza, administrator la SC Romtour SRL si cu sprijinul invinuitului Nicolae Cristea, director general la Compania Nationala Loteria Romana, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale si au prejudiciat bugetul de stat cu suma de peste 40 miliarde ROL (n.r. - lei vechi)". In acelasi comunicat al Departamentului National Anticoruptie, se arata si modalitatea prin care vicepremierul penal si gasca sa au reusit sa uite sa-si plateasca obligatiile fiscale: "prin realizarea unei tranzactii fictive, cu ocazia vanzarii unui pachet de 38 spatii comerciale".
Ingineriile giulesteanului
ZIUA a dezvaluit in premiera afacerile dubioase comise de invinuitul din fruntea Loteriei impreuna cu vicepremierul utecist si subalternul acestuia, prin care au reusit sa prejudicieze statul roman cu zeci de miliarde de lei vechi. Ziarul ZIUA a aratat modul in care vicepremierul cofetar a reusit sa vanda mai multe sedii din orasele Alexandria, Ramnicu Valcea, Tulcea sau Suceava prin intermediul lui Roza Gilio Giuzepe. Un subaltern de-al lui Copos, administrator in acelasi timp la societatea "SC Rom Tour G.M. Impex SRL". O firma care cumpara sedii apartinand Ana Electronic, detinuta de conservatorul rapidist, si le vindea apoi Companiei Loteria Nationala Romana. Institutie condusa de protejatul lui Copos, directorul Nicolae Cristea. Astfel, Ana Electronic ii vindea un sediu firmei administrate de Roza Gilio Giuzepe, la un anumit pret. Aceasta la randul ei vindea mai departe incaperea catre Loteria Romana. De data aceasta insa la un pret de trei, patru, cinci sau chiar zece ori mai mare. Totul in decurs de aproximativ doua saptamani.
In acest mod, cei trei au reusit sa prejudicieze statul roman cu zeci de miliarde de lei. Lucru pentru care Copos si gasca sa vor trebui sa raspunda in fata judecatorilor. (George TARATA)
Clasa politica reactioneaza
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL: "In Europa nu sunt vicepremieri anchetati"
"Poate ar fi fost nimerita suspendarea. Aceasta tine insa de continutul dosarului, de elementele in virtutea carora vicepremierul George Copos a fost trimis in judecata. Daca ne raportam la nivelul european insa, vedem ca in Europa nu exista vice-premieri anchetati." (R.G.)
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM: "Copos trebuie suspendat"
"Suspendarea din functie este o procedura cat se poate de normala. Eu sper ca George Copos sa ia initiativa personal. Trebuie sa se faca distinctia intre prezumtia de vinovatie - principiu strict penal - si pozitia politica a unui om asupra caruia planeaza o banuiala." (R.G.)
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD: "Poate fi suspendat"
"Vicepremierul George Copos poate fi suspendat din functie. In rest, nu comentez".
Ioan Oltean, vicepresedinte PD: "Solutia e la latitudinea lui Copos"
"Este o chestiune destul de delicata. Daca mergem pana la capat pe prezumtia de nevinovatie pana cand Justitia nu se pronunta definitiv nu poti sa spui despre o persoana ca este vinovata. In acelasi timp, avand in vedere pozitia pe care o ocupa George Copos, s-ar putea specula ca astfel ar fi influentata Justitia. Cred ca in acest caz, increderea trebuie sa actioneze si in ceea ce priveste instanta si in ceea ce-l priveste pe George Copos. Solutia, in acest caz, este la latitudinea persoanei in cauza, solutie care trebuie sa fie in afara oricarei suspiciuni si speculatii". (C.E.)
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC: "Va respecta procedurile"
"Asteptam decizia instantei, singura care poate decide in acest sens. Indiferent de situatie insa, George Copos va respecta procedurile si decizia instantei, ca orice cetatean.
Referitor la posibila suspendare din functie, parerea specialistilor este ca aceasta ar fi fost solutia doar in cazul in care ar fi fost declarat vinovat, respectiv arestat". (V.D.)
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Copos   de doctorul
   de avarfreson
dreptatea e numai pentru catei   de cristache franculescu
ALERTA MAXIMA!!!!!!!!A inceput campania de drogare organizata a copiilor romani   de Artistul2007
Dar care nu este penal pe malul Dimbovitei???????? Incepeti enumerarea.   de everest_555
SE MISCA TZARA   de ursu livia
   de ninel2222
Retzeta fericirii : ai imigrat si esti falit ? ai devenit falit in cariera profesionala ? Nimic mai simplu : devine   de ionion
pai vedeti ca Romania lupta impotriva coruptiei? Bruxelu, doamna baroana< vedeti?   de everest_555
Inca o GHILOTINA va rog! Europa e cu ochii pe noi!   de Romeo
A r h i v a
  George Copos: Am jurat sa respect Constitutia    2 comentarii
  CRP denunta presiunile autoritatilor asupra ziaristilor    2 comentarii
  SRI a fost eliminat de la ascultarea telefoanelor    8 comentarii
  Generatia Studenteasca Cluj 1946 sprijina recuperarea mostenirii Gojdu    3 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
  Sunati aici!    
 Top afisari / comentarii 
 Misionarii cosmici (1011 afisari)
 Derusificarea si "dezghetul" (481 afisari)
 Take Ionescu, memorialistul (262 afisari)
 Prognoza pentru Litoral (155 afisari)
 Constantin Ticu Dumitrescu - un elogiu (151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01371 sec.