Ziua Logo
  Nr. 3626 de joi, 18 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vladescu il scoate mincinos pe Voiculescu
Dan Voiculescu a mintit in privinta acordului obtinut de la partenerii de guvernare privind reducerea TVA la produsele alimentare de baza. Nici un reprezentant al partidelor din Coalitie nu a confirmat anuntul facut de seful conservatorilor. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, l-a contrazis vehement pe seful conservatorilor, Dan Voiculescu, care marti, intr-o conferinta de presa, se laudase ca in urma unei intalniri, l-ar fi convins pe finantistul-sef sa-i sustina initiativa privind reducerea TVA la produsele alimentare de baza. Vladescu a negat ca ar fi ajuns la un acord cu Dan Voiculescu, subliniind totodata ca, in prezent, nu exista o varianta de reducere a TVA care sa fie agreata de minister sau de Guvern. Vladescu a explicat ca, intr-o discutie cu Dan Voiculescu, i-a spus acestuia din urma ca din punctul de vedere al Ministerului Finantelor, reducerea cotelor la anumite produse alimentare nu este cea mai buna optiune. El a aratat, insa, ca discutiile vor continua, nefiind vorba despre nici o decizie batuta in cuie, asa cum a relatat presei Voiculescu. (D.I.)
Explicatia ministrului
In ultimul timp, ministrul Finantelor a aratat clar ca nu este partizanul unei cote reduse de TVA. "Experienta spune ca se ieftinesc produsele, eventual intr-o prima faza, dupa care preturile se reajusteaza la nivelul cel mai de sus posibil. Deci, daca cineva putea sa vanda painea cu 100 de lei cu o cota 19%, o va vinde tot cu 100 de lei si cu o cota de 9%", sublinia ministrul Finantelor la Radio Guerrilla. Mai mult, el avertiza chiar ca o eventuala cota redusa de TVA la produse de baza ar putea insemna majorarea cotei standard a impozitului de la 19% la 21% sau 22% pentru a compensa pierderea de venituri la buget. In acest moment, o cota redusa de TVA se practica pentru proteze medicale, ziare, reviste, intrarea la muzee, targuri, expozitii, cinematografice, cazarea in sectorul hotelier.
Povestea conservatorului
In ciuda explicatiilor lui Vladescu, Voiculescu a venit cu o versiune proprie, sustinand ca i-a convins nu numai pe partenerii de Coalitie sa-i voteze proiectul, ci si pe ministrul de Finante, cu care a pretins ca a ajuns la un consens. Voiculescu a spus ca Vladescu ar fi fost de acord in cadrul respectivei intalniri, cu reducerea TVA la produsele alimentare de baza, de la 19 la 9%, dupa ce au convenit sa taie de pe lista initiala o serie de produse derivate si specialitati, cum ar fi zaharul, orezul, mezelurile, produsele de panificatie. In categoria produselor cu TVA redus ar fi ramas laptele, iaurtul fara adaosuri, branza de vaci si smantana, ouale, pestele de apa dulce, carnea de pui, vita, porc si painea. Voiculescu s-a mai laudat ca, prin ajustarea listei initiale, efortul bugetar pe care il presupune reducerea TVA s-ar reduce de la 15.000 de miliarde, la 4.000 de miliarde de lei vechi. In varianta initiala a propunerii sefului PC, TVA redus se aplica si la alimente precum somonul, branza frantuzeasca si alte produse de "larg" consum.
Comisie de evaluare
Relatarea lui Voiculescu, care s-a grabit sa-si faca publica asa-zisa victorie, imediat dupa ce a plecat de la intalnirea de marti cu Vladescu, a fost demontata nu numai de ministrul de Finante, ci si de partenerii de Coalitie. Surse participante ne-au declarat ca in sedinta de luni a Coalitiei s-a stabilit sa se formeze o comisie speciala, care sa evalueze oportunitatea aplicarii masurii propuse de conservatorii. Aceasta problema a fost pusa pe tapet de senatorul PC, Sabin Cutas, exact in momentul in care udemeristii au ridicat problema statutului minoritatilor. "Daca este sa vorbim despre comisii speciale si despre legi la care tinem, atunci sa discutam si despre reducerea TVA propusa de noi", ar fi spus Cutas. In urma interventiei conservatorului, s-a decis organizarea unei comisii in acest sens, din care sa faca parte pe langa Voiculescu si Vladescu, democratul Adriean Videanu, udemeristul Lakatos Petru si inca un liberal.
Partenerii nu confirma
"Decizia comisiei stabilite in sedinta Coalitiei este decisiva. Restul este schimb de pareri. Poate ca Voiculescu si Vladescu s-au intalnit sa schimbe pareri. Oricum, daca fiecare vine cu alta poveste, inseamna clar ca nu s-au inteles. Vom discuta in Coalitie", ne-a declarat democratul Radu Berceanu. Acesta a mai spus ca, in ciuda faptului ca PD a sustinut adoptarea acestei legi in Senat, punctul de vedere al partidului s-a schimbat, dupa ce au realizat ca a fost vorba de un "derapaj". "Am pornit de la un punct de vedere si am derapat. Nu poti considera asa, pur si simplu, ca produsele de baza inseamna tot ce e de mancare", a mai comentat Berceanu. Si liberalul Varujan Vosganian s-a aratat neincrezator fata de afirmatiile lui Voiculescu. "Eu cu domnul Voiculescu nu am colaborat, in schimb, am o relatie profesionala stransa cu ministrul Vladescu, pe care-l stiu un om corect. El a fost intotdeauna impotriva acestei reduceri si nu si-a schimbat parerea", a spus Varujan, presedintele Comisiei de Finante din Senat. La randul lor udemeristii declara ca vor sustine punctul de vedere al Guvernului. "Nu stiu daca aceasta modificare propusa de conservatori este acoperita financiar, dar oricum, noi sustinem punctul de vedere al Guvernului", a explicat deputatul UDMR, Marton Arpad.
Muscaturile PC
In replica la explicatiile lui Vladescu, oamenii lui Voiculescu au sarit sa-l acuze pe ministru de inconsecventa. Ba mai mult, vicepresedintele Sabin Cutas a spus ca, de fapt, Vladescu, in calitatea sa de "principal opozant al legii Voiculescu", "a dat inapoi" dupa discutia cu Voiculescu, de teama "complicatiilor". "Vladescu stie ca este mai complicat sa strangi doua titluri de TVA si de aceea a dat inapoi. Aceasta defalcare este o complicatie suplimentara, in conditiile in care ministerul a primit un stegulet rosu pentru colectarea TVA", a spus Cutas. Alti conservatori comentau ca Vladescu este, de fapt, "fricos". "El s-a inteles cu Voiculescu, iar acum ii este teama de reactia primului-ministru, care s-ar putea sa nu fie de acord cu aceasta masura. Poate in grupurile lor parlamentare au stabilit deja sa nu sustina initiativa, iar Vladescu a fost de acord cu Voiculescu, in ciuda intelegerii de partid", comenta un parlamentar PC. (V.D.; A.C.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Vladescu - un ministru rupt de realitatile normale   de Mihai M
A r h i v a
  Debandada aviara    20 comentarii
  "Suflecati-va manecile!" "Scurtati-va vacantele!"    13 comentarii
  Basescu se recupereaza la Elias    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Clanul Sportivilor", decimat de procurori (782 afisari)
 Fieful Triadelor (50 afisari)
 Imagini inedite Pentagon 9/11 (47 afisari)
 Procurorii guru (44 afisari)
 Ce nu ne spune Raportul Comisiei Europene (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01179 sec.