Ziua Logo
  Nr. 3626 de joi, 18 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Suflecati-va manecile!" "Scurtati-va vacantele!"
Premierul Tariceanu si-a laudat ieri Executivul, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, lasand sa se inteleaga ca propriul Cabinet este artizanul care a determinat "cel mai bun Raport" administrat de Comisia Europeana Romaniei. El si-a manifestat optimismul dupa ce, la orele diminetii, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, le-au transmis textual alesilor neamului sa puna osul la treaba. "Suflecati-va manecile" si "Scurtati-va vacantele!", au fost mesajele oficialilor europeni care au subliniat cat de importanta este ultima suta de metri in drumul Romaniei spre UE. Cei doi au mai precizat ca se impune si o analiza separata a Romaniei si Bulgariei in privinta integrarii europene. In plen, Tariceanu a chemat atat Opozitia, cat si societatea civila la consultari pe marginea absorbtiei fondurilor UE. Primul-ministru le-a transmis un mesaj voalat si prietenilor democrati avertizand ca "dezbinarea" duce la jocuri marunte. Opozitia colaboratoare in Parlament, chiar daca nu inca oficial, a criticat din rasputeri guvernarea Tariceanu sustinand ca Raportul de tara reprezinta un esec de proportii. La finalul unei intrevederi separate avute cu oficialii UE, liderul PSD Mircea Geoana si-a anuntat intentia de a propune puterii un acord politic pe tema integrarii europene. (Razvan GHEORGHE)
Consultare pentru absorbtia fondurilor UE
Tariceanu: Steguletele rosii nu sunt o problema de sistem
Premierul Tariceanu a catalogat ieri Raportul de tara drept "cel mai bun Raport" elaborat vreodata de Comisia Europeana (CE) pentru Romania, si-a manifestat convingerea ca tara noastra va fi membra UE la 1 ianuarie 2007, si si-a anuntat intentia de a organiza o intrunire consultativa referitoare la maniera in care tara noastra va absorbi fondurile comunitare. Primul-ministru a facut aceste declaratii in fata plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului. "Am decis sa organizez o reuniune consultativa, la care sa participe reprezentantii partidelor parlamentare, ai administratiei locale, ai societatii civile, ai comunitatii de afaceri si ai mediului academic, pentru a ajunge la un consens asupra directiei strategice de utilizare a fondurilor structurale", i-a anuntat Tariceanu pe parlamentari. El a avertizat ca este necesar ca problema gestionarii fondurilor trebuie clarificata in primul rand la nivel local, administrativ. "Romania va beneficia in perioada 2007-2013 de fonduri structurale si de coeziune in valoare de peste 29 de miliarde de euro. Acesti bani reprezinta o oportunitate uriasa de dezvoltare pentru noi", a perorat primul-ministru. Totodata, Tariceanu i-a atentionat pe senatori si deputati ca dezbinarea politica este ultimul lucru de care are nevoie Romania in pragul aderarii europene.
Dezbinarea ne tine in culise
"Dezbinarea ne face sa jucam jocuri marunte. Ne tine in culise", a fost mesajul premierului. El i-a asigurat pe parlamentari ca problemele semnalate in raportul Comisiei Europene vor fi eliminate in timp util si le-a solicitat sprijinul politic pentru adoptarea actelor necesare continuarii reformei judiciare si combaterii coruptiei.
"Ca prim-ministru, va solicit sa votati actele necesare continuarii reformei judiciare si combaterii coruptiei. Solicit si institutiilor cu prerogative in aceste domenii sa isi indeplineasca atributiile legale. Nu au nici o scuza ca sa nu isi faca datoria", le-a spus Tariceanu parlamentarilor. El a reiterat mesajul liderilor liberali care au batut moneda pe faptul ca cele patru stegulete rosii nu reprezinta, nici pe departe, probleme de sistem. Pe de alta parte, Tariceanu a laudat meritele Cabinetului pe care il conduce pentru ca, prin "eforturile depuse", a demonstrat UE ca Romania a facut "progrese semnificative".
Recomandare privind Statutul minoritatilor
Tariceanu s-a declarat convins si ca Statutul minoritatilor nationale va fi adoptat de Parlament, asa cum au recomandat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul pentru extindere, Olli Rehn. "In Coalitie am discutat acest lucru, nu o data, si mi se pare ca in acest moment sunt premisele pentru ca aceasta lege a minoritatilor sa treaca". La randul lui, liderul deputatilor PD Cristian Radulescu a precizat ca UDMR va accepta adoptarea Legii privind statutul minoritatilor, fara prevederile referitoare la autonomia culturala. "Nu contestam drepturile pe care le cer minoritatile, ci acele structuri in plus, paralele, pe care le-ar crea legea. Dupa cum observam destul de clar ca minoritatea maghiara nu cere drepturi in plus, pentru ca deja le are, ci o structura in plus", a spus Radulescu. In plus, el a sustinut ca "PD este singurul care lucreaza" la adoptarea Statutului, in conditiile in care PC, PSD si PRM au declarat deja ca nu vor vota initiativa UDMR. (Razvan GHEORGHE)
Stolojan critica Guvernul
Consilierul prezidential Theodor Stolojan a criticat ieri, indirect, activitatea Executivului, afirmand ca Romania inregistreaza intarzieri in reforma fiscala, restructurarea administratiei publice si derularea procesului de privatizare. "Strategia fiscala are credibilitate doar daca exista o proiectie a resurselor si cheltuielilor unei tari. Mediul de afaceri nu are imaginea politicii fiscale, ceea ce duce la o lipsa de predictibilitate", a spus Stolojan, prezent la o conferinta organizata de Ziarul Financiar. In ceea ce priveste privatizarea si restituirea proprietatilor, el a afirmat ca, in afara de BCR si cateva societati din sectorul energetic, procesul "a lancezit". "De exemplu, complexele energetice nu au fost privatizate, iar acum se fac anchete penale", a spus Stolojan. "Speram ca Guvernul sa duca pana la capat programul de privatizare. Am rezerve fata de Fondul Proprietatea. Romania nu avea nevoie de acesta", a adaugat el, informeaza Mediafax. "Administratia centrala trebuie reconstruita din temelii. Exista o gramada de agentii, ceea ce presupune costuri crescute", a aratat Stolojan. Referindu-se la sistemul privat de pensii, el a spus ca infiintarea Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private presupune costuri pentru calificarea personalului si a apreciat ca atributiile acestei institutii putea reveni Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. In opinia lui Stolojan, introducerea cotei reduse de TVA la produsele alimentare de baza (propunere legislativa a PC - n.r.) este o propunere buna, dar care nu poate fi aplicata in prezent. (G.M.)
Barroso si Rehn vor mai mult
Cei doi inalti oficiali europeni indeamna autoritatile fericite de la Bucuresti sa munceasca mai mult
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat ieri ca realizarea obiectivului de integrare a Romaniei la UE in 2007 este fezabila, insa oficialii romani ar trebui sa "isi suflece manecile si sa isi scurteze vacantele" pentru a rezolva problemele restante. Atat Barroso, cat si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, care s-au intalnit ieri cu primul-ministru si conducerea Parlamentului, au subliniat necesitatea maririi eforturilor tarii noastre pentru ca raportul din octombrie sa confirme data aderarii la 1 ianuarie 2007. "Totul este pregatit pentru data de 1 ianuarie 2007, Romania trebuie sa isi definitiveze temele", a spus presedintele CE. El a felicitat autoritatile de la Bucuresti pentru progresele "clare" obtinute in ultimele luni in combaterea coruptiei si domeniul justitiei, insa a subliniat ca prioritatea absoluta ramane continuarea reformei in acest sens. Barroso a precizat ca autoritatile romane au interpretat corect Raportul de tara ca pe unul pozitiv, care evidentiaza progresele inregistrate, dar si o lista de probleme care raman de rezolvat. Oficialul european a refuzat sa speculeze asupra posibilitatii de amanare a aderarii Romaniei la UE in 2008. "Nu vreau sa fac speculatii in acest sens pentru a nu fi interpretate, dar Romania a facut progrese, mai are de parcurs o ultima distanta si daca timpul ramas va fi bine folosit, progresele necesare sunt perfect realizabile", a mentionat presedintele Comisiei Europene".
Rezolvarea restantelor pe ultima suta de metri
Olli Rehn a catalogat Raportul de tara ca fiind "corect si obiectiv", apreciind ca acesta reprezinta o incurajare ca Romania sa parcurga "ultima suta de metri" si sa rezolve restantele. El a apreciat ca atat Guvernul, Parlamentul, cat si societatea civila vor fi capabile sa duca la bun sfarsit acest drum, astfel incat Romania sa adere in 2007. Cei doi oficiali europeni au fost de parere ca tara noastra este din ce in ce mai bine pregatita pentru accesul la UE, declarand ca au ramas impresionati de "largul consens national" in jurul obiectivului de aderare. Presedintele CE a apreciat spiritul de parteneriat existent intre Guvernul Romaniei si Comisie, precizand ca a fost stabilit un program de lucru in urmatoarele saptamani pentru expertii ambelor parti in vederea rezolvarii de catre Romania a problemelor restante.
El a adaugat ca in bugetul Uniunii pentru 2007 a fost prevazuta suma ce va fi alocata Romaniei. Presedintele CE i-a predat in mod simbolic premierului Tariceanu cheia Centrului de Informare al Comisiei Europene de la Bucuresti care va fi transferat Guvernului Romaniei dupa momentul integrarii. (R.P.)
Avertismentul lui Scheele
Clauza de salvgardare, "aplicabila pana in ultima zi"
Obiectivul admiterii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 este in continuare fezabil, a declarat, ieri, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, avertizand, insa, ca, "teoretic", clauza de salvgardare, care ar putea amana aderarea pentru 2008, ramane "aplicabila pana in ultima zi". "Nu e corect a spune ca nu mai exista clauza de amanare, pentru ca, teoretic, aceasta este aplicabila pana in ultima zi, inainte de 1 ianuarie 2007", a precizat Jonathan Scheele, cu ocazia unei intrevederi cu presa, adaugand ca "dupa aceea vor ramane acele clauze tehnice de salvgardare, menite sa raspunda unor probleme specifice care nu vor putea fi solutionate pana la 1 ianuarie". Referitor la problemele semnalate in Raportul Comisiei Europene, prezentat saptamana aceasta, in plenul Legislativului comunitar, reunit la Strasbourg, seful Delegatiei a anuntat ca expertii Comisiei Europene vor avea in urmatoarele zile o serie de discutii cu autoritatile romane pentru stabilirea unei liste de prioritati pentru a ajuta Romania sa inregistreze progrese considerabile pana la sfarsitul lunii septembrie. Jonathan Scheele a insistat, totodata, asupra implementarii reformei judiciare si continuarii eforturilor in combaterea coruptiei. "Mai sunt eforturi de facut in domeniul legislatiei, de exemplu legea finantarii partidelor politice, pentru ca lupta anticoruptie nu are doar latura de urmarire judiciara, ci si de prevenire", a detaliat Scheele, apreciind, in privinta stabilitatii politice, ca "aderarea Romaniei nu inseamna aderarea Guvernului sau a partidelor politice, ci a poporului roman". (D.E.)
SUA sunt mandre de Romania
SUA isi exprima mandria ca Romania a facut tot ceea ce trebuia sa faca pentru a deveni membru al UE si, desi nu este foarte usor, s-a muncit foarte mult si merita sa adere la spatiul comunitar in anul 2007, a declarat ieri, la Constanta, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, citat de Mediafax. Aflat la inaugurarea unui Centru Cultural American deschis la Universitatea "Ovidius" din Constanta, ambasadorul american le-a spus studentilor de la Facultatea de Litere ca felicita Romania pentru ca va deveni membra a singurului bloc economic important, fiind o realizare care va aduce prosperitate tarii. Diplomatul american a amintit, in discursul sau, si despre acordul dintre SUA si Romania pentru folosirea facilitatilor militare din zona, afirmand ca militarii americani vin si pleaca din regiune, dar numai cu permisiunea autoritatilor romane, iar in zona Constantei aceste vizite vor persista. (D.E.)
Opinii impartite in presa internationala
"UE ii plaseaza pe candidati in perioada de proba", titreaza The Times in editia sa de ieri, citat de BBC, in vreme ce The Independent afirma ca, intr-o privinta, Romania si Bulgaria au fost nenorocoase, "pierzand trenul ultimei extinderi". "Desi s-a considerat in mod corect ca vor avea nevoie de mai mult timp ca sa indeplineasca cerintele Uniunii Europene decat, de exemplu, statele baltice, (Bucurestii si Sofia, n.red.) nu au putut beneficia de valul de euforie care a urmat incheierii Razboiului Rece", scrie The Independent, apreciind, insa, ca UE "are datoria sa isi onoreze promisiunile". Aceeasi obligatie revine insa si celor doua aspirante la UE, adauga publicatia britanica, afirmand ca "la 1 ianuarie 2007, sau la scurt timp dupa aceea, UE va fi o uniune de 27".
Mai optimista, presa germana apreciaza ca Romania si Bulgaria vor fi admise in UE la 1 ianuarie 2007, deoarece amanarea aderarii "nu ar face decat rau", reitereaza la randul sau, cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Pentru guvernele din ambele tari, ar fi o infrangere politica destabilizatoare, iar dezamagirea pe care ar provoca-o ar avea de asemenea consecinte previzibile pentru popularitatea Uniunii Europene", noteaza publicatia germana, in vreme ce Suddeutsche Zeitung saluta decizia Executivului european de a proceda, in octombrie, la o noua evaluare a tandemului romano-bulgar. "Nu este doar in interesul UE si al cetatenilor sai, dar este si benefic pentru locuitorii Romaniei si Bulgariei daca elitele lor politice sunt silite sa demonteze vechile si noile structuri de imbogatire proprie si sa transforme introducerea statului de drept intr-un lucru ireversibil", considera Suddeutsche Zeitung,
"Practic vorbind, Uniunea Europeana a spus <<da>> aderarii Romaniei si Bulgariei in ianuarie anul viitor", noteaza Nepszabadsag. "Conditiile sunt serioase, dar nu atat de serioase incat celor doua tari sa nu li se permita sa adere daca nu le indeplinesc complet", adauga cotidianul ungar. (D.E.)
Justitia si clasa politica reactioneaza
CSM: "Raportul de tara, realist"
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) judecatorul Iulian Galca a declarat ieri ca Raportul de tara este "realist" in privinta radiografierii sistemului judiciar. Seful CSM a admis ca responsabilizarea judecatorilor si procurorilor "este motorul succesului pe viitor al sistemului judiciar" si ca este necesara "o mai intensa implementare a codului deontologic al magistratilor", confirmand astfel legitimitatea criticilor din ultima vreme - inclusiv din partea ministrului Monica Macovei - referitoare la faptul ca Inspectia Judiciara a CSM nu-si indeplineste cum trebuie rolul disciplinar conferit prin lege. Galca a spus ca este nevoie ca reforma in Justitie sa fie continuata, sa se puna un mai mare accent pe pregatirea profesionala a magistratilor pentru a se imbunatati calitatea ctului de justitie, dar si pe transparentizarea activitatii instantelor si parchetelor. (Razvan SAVALIUC)
Morar e multumit
Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, considera ca raportul Comisiei Europene in domeniul luptei contra marii coruptii scoate in evidenta eliminarea steguletului rosu existent la raportul trecut, care risca sa activeze clauza de salvgardare. Morar a subliniat ca raportul remarca cu precadere "cantitatea si calitatea investigatiilor non-partizane in cazurile de mare coruptie au sporit substantial in comparatie cu perioada anterioara", dar ca ca este nevoie sa se continue investigatiile, iar acestea sa se concretizeze prin comdamnari in instante. Morar a dat din nou asigurari ca procurorii sai isi vor continua cercetarile demarate intr-un ritm sustinut "indiferent de presiunile care exista" si ca promisiunile sale referitoare la finalizarea de mari dosare se vor adeveri in viitorul apropiat. Seful DNA mai este de parere ca: "Raportul CE in ceea ce priveste activitatea institutiei pe care o conduc este unul extrem de pozitiv si remarc progresele inregistrate in ultimele sapte luni in cadrul acestei institutii". (Razvan SAVALIUC)
Geoana i-ar judeca pe ministrii cu stegulete
Liderul PSD Mircea Geoana a declarat ieri, in plenul Parlamentului, ca Raportul de tara reprezinta "o radiografie obiectiva a realitatii romanesti", dar concluzia finala a oficialilor europeni "este o amanare a verdictului" de integrare. Potrivit lui Geoana, daca Raportul de tara ar fi fost cel mai bune de pana acum, asa cum sustine puterea de la Bucuresti, atunci ar fi trebuit sa fie ultimul Raport al Comisiei Europene, inainte de aderarea Romaniei la UE. Liderul PSD a apreciat ca membrii Executivului care au avut stegulete galbene sau rosii in raportul de tara "ar trebui judecati", pentru ca "un simt de responsabilitate politica trebuie sa planeze si asupra Executivului roman". Potrivit lui Geoana, verdictul de amanare dat de oficialii europeni a fost cauzat, printre altele, de "instabilitatea cronica, pe care politica romaneasca o are de la alegeri" si pana in prezent. (V.D.)
Certurile din Coalitie, un "risc al aderarii"
Liderul UDMR, Marko Bela (foto), a sustinut ca, desi Romania a devansat Bulgaria in procesul de aderare, "lucrurile nu sunt ireversibile" si certurile din Coalitie pot determina un "risc al aderarii". El a sustinut ca este atat in interesul Romaniei, cat si al UE sa depunem in continuare eforturi pentru definitivarea reformelor din domeniile inca deficitare. Fara a adresa felicitari Guvernului, Marko Bela a afirmat ca atingerea dezideratului intrarii in UE este in primul rand "meritul intregii societati" si abia apoi al clasei politice. El a subliniat ca, in parte, este si "meritul maghiarilor din Romania, meritul tuturor minoritatilor". Potrivit lui Marko, UDMR va fi si in viitor partener cu aceia care vor stabilitate politica, o democratie parlamentara, o justitie independenta, drepturi pentru minoritatile nationale si o reforma europeana. (R.P.)
Vadim vede o corigenta perfecta
Seful peremistilor Vadim Tudor a apreciat ieri ca Raportul este un esec pentru Romania si a opinat ca vizita presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si a comisarului pentru Extindere, Olli Rehn, la Bucuresti, este una de consolare. "Aceasta este forma politicoasa a Occidentului de a-ti da de inteles ca nu are nici timp, nici chef de tine. Amanarea pana la toamna a deciziei de a fi acceptati in Uniunea Europeana la 1 ianurie 2007 semana cu o corigenta perfecta", a perorat Tribunul spunand, insa ca e convins ca Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007. (R.G.)
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
CINE A VOTAT ACEST GUVERN   de nastratin123
   de avarfreson
Care raport de tara?   de goe
ue, romania, usa si trasorul pe diagonala   de simiondan
De ce nu-l plac Stolojan si Basescu pe Tariceanu?   de Gargantua
Ne suflecam manecile dar nu pe nimic!   de bibicul
Ne suflecam manecile dar nu pe nimic!   de bibicul
Mentalitati ex-comuniste!   de rodika
Bine l-a numit Iliescu pe Gioana - prostanacul   de mikele durul
Cine e in fotografie ? Hugo Chavez ?   de Aladin
Hai ca-i MISHTO: tocmai PUTUROSHII astia recomanda...............   de Mos Grigore
Vadim are dreptate !   de mds
Prostii !   de folclorist
A r h i v a
  Debandada aviara    20 comentarii
  Basescu se recupereaza la Elias    5 comentarii
  Vladescu il scoate mincinos pe Voiculescu    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 "Clanul Sportivilor", decimat de procurori (782 afisari)
 Fieful Triadelor (50 afisari)
 Imagini inedite Pentagon 9/11 (47 afisari)
 Procurorii guru (44 afisari)
 Ce nu ne spune Raportul Comisiei Europene (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02265 sec.