Ziua Logo
  Nr. 3626 de joi, 18 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Mamaia murdara si pustie
-- Debut de sezon dezolant pe Litoral
La doua saptamani de la deschiderea oficiala a sezonului estival, plaja din Mamaia, perla Litoralului romanesc, este plina de mizerii, resturi, scoici si ofera o imagine foarte ciudata despre felul in care trebuie sa arate litoralul unei tari civilizate. Este adevarat ca nu sunt multi turisti pe nisipul de la Mamaia, dar nici nu ti-ai dori sa te duci acolo, cel putin in aceste zile. Teoretic, dupa cum spuneau autoritatile centrale, sezonul ar fi trebuit sa inceapa la 1 mai. Insa, statiunea este pustie, iar cei cativa indrazneti care vin pe plaja stau pe un nisip infect, plin de PET-uri, hartii, resturi de materiale de constructii si chiar urme ale unor focuri de tabara. Iar despre cosurile de gunoi, care ar fi trebuit sa fie pe plaja, nici nu se mai pune problema. Ici, colo, mai sunt niste mucitori care dau alene cu pensula pe vreun perete al unei terase, multe restaurante sunt inchise. Nici urma de "febra" pregatirilor pentru primirea turistilor din alte locuri.
Mai multe baruri pe plaja
In aceasta primavara, plaja din Romania a fost impartita in 33 de sectoare ce s-au scos la licitatie pentru inchiriere pe o perioada de 10 ani. Intreaga procedura a fost derulata de Administratia Nationala "Apele Romane" - Directia Apelor Dobrogea Litoral. Plaja din Mamaia a fost impartita in 8 sectoare care au fosat adjudecate de urmatoarele firme: SC C&D Impex Trading SRL(trei sectoare); SC Complex Vega SA; SC Perla Majestic SA (doua sectoare); SC Cub International SB SRL; SC Romned Port Operator SA. Firmele care au castigat licitatia, trebuie sa intretina si sa igienizeze zilnic suprafata de plaja inchiriata, sa nu permita comertul ambulant si camparea pe plaja, sa amplaseze cosuri de gunoi, cabine pentru dus, pentru schimbat vestimentatia etc. Am descoperit insa ca nu exista inca asa ceva pe plaja. De la Directia Apelor Romane Dobrogea Litoral am aflat ca, dupa licitatie, a fost un proces greoi de semnare de acte, aprobari, avize etc si ca acum cei care au primit in administrare plaja din Mamaia au obtinut aprobari pentru "beach bar" (bar pentru plaja), constructii provizorii ce vor fi ridicate la incheierea sezonului.
Negocieri la salvamari
Prin noua legislatie, asigurarea posturilor de salvamar si de prim-ajutor revine autoritatilor locale care ar trebui sa aloce fonduri din sumele stranse ca taxa hoteliera. Insa, atat primaria din Constanta cat si cea din Mangalia afirma ca nu au fonduri suficiente pentru a asigura serviciul de salvamar. Potrivit biroului de presa al primariei din Mangalia, autoritatile locale nu pot infiinta decat 5 posturi de salvamar, din 22 cate sunt necesare. "Purtam discutii cu Apele Romane si cu Prefectura pentru ca sa se subventioneze activitatea celorlalte posturi de salvamar", ne-au spus reprezentantii primariei de la Mangalia. De altfel, de la Ministerul Mediului, am fost infomrati ca prefectul Judetului Constanta a facut o solicitare la Ministerul Mediului pentru ca toate plajele Litoralului sa subventioneze serviciul de salvamar. Cererea prefecturii este in analiza pentru ca trebuie sa-si dea acordul si ministerul Finantelor.
Daca se va lua o decizie in acest sens, va fi valabila doar pentru anul acesta. In orice caz, felul in care vor arata plajele in acest an va fi verificat de Apele Romane si de autoritatile locale.
Corina SCARLAT 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
EFORIE SUD   de cosy012003
Mamaia sa se duca !   de folclorist
A r h i v a
  Conditii europene pentru handicapati la Techirghiol    
  Guvernul vrea liniste sociala    1 comentariu
  Parchetul sesizat in cazul Casei Bucur    
  Greva generala la Garda Financiara    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "Clanul Sportivilor", decimat de procurori (782 afisari)
 Fieful Triadelor (50 afisari)
 Imagini inedite Pentagon 9/11 (47 afisari)
 Procurorii guru (44 afisari)
 Ce nu ne spune Raportul Comisiei Europene (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01006 sec.