Ziua Logo
  Nr. 3624 de marti, 16 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Hrebenciuc mimeaza negocieri cu Puterea
Unul dintre cei mai versati si mai abili negociatori ai PSD, Viorel Hrebenciuc, si-a supralicitat ieri imaginea, de ochii presei, incercand sa induca ideea ca partidul sau ar purta negocieri cu liderii Aliantei, premierul Tariceanu si democratul Emil Boc. Sedinta CNC a Aliantei convocata ieri la Palatul Parlamentului a avut, pret de cateva minute, un invitat surpriza: papusarul sef Viorel Hrebenciuc, pesedistul intrand la sedinta liderilor PNL-PD la invitatia premierului Tariceanu. Intrebat de ziaristi despre rostul intalnirii cu primul-ministru, "maestrul combinatiilor" s-a justificat senin, spunand ca a discutat cu colegii de la Putere despre sedinta parlamentara de dupa Raportul de Tara, in care Tariceanu va prezenta pozitia Guvernului. "Nu a fost nimic deosebit. Stiti foarte bine ca noi sprijinim toate legile integrarii si in momentele acestea, cand apare Raportul, este clar ca toate partidele trebuie sa se subsumeze acestui interes general. Am discutat despre sedinta de miercuri, cand dumnealui va prezenta in fata Parlamentului pozitia Guvernului dupa Raportul de tara in conditiile in care Barosso si Olli Rehn vor veni marti seara (seara aceasta n.r.) in Romania", a spus Hrebenciuc, arborand o atitudine destinsa. Pesedistul a ajus pentru cateva minute in cadrul sedintei CNC, dupa ce s-a intalnit in fata liftului cu premierul Tariceanu, care, dupa un schimb de cuvinte, l-a poftit in biroul presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu (PNL), unde se desfasura sedinta Aliantei. Vizita lui Hrebenciuc in birourile Puterii, tocmai acum cand se vehiculeaza negocieri secrete intre PSD si partidele de la putere sau din opozitie, ar da valoare de adevar acestor posibile scenarii. In realitate insa, negociatorul PSD a pretextat transmiterea unui mesaj important legat de Raportul de tara pentru a angaja discutii cu liderii puterii. Un dialog nevinovat Hrebenciuc-Tariceanu aduce puncte importante la imaginea primului si creeaza artificial impresia unor posibile convorbiri politice interpartinice.
Balonul de sapun
Surse confidentiale din conducerea PSD au informat insa ca subiectul discutiei a fost cu totul altul. Acestea au declarat pentru ZIUA ca Hrebenciuc i-a incredintat pe reprezentantii Puterii ca, potrivit unor lideri ai socialistilor europeni cu care a purtat discutii, Raportul de Tara nu va modifica data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei la UE. De mentionat este ca si presedintele PSD Mircea Geoana si-a manifestat ieri convingerea ca Raportul nu va tulbura itinerariul european al tarii noastre. Preluand astfel o viziune vehiculata in cadrul PSD, acreditata de garantiile pe care oficialii PES i le-au transmis lui Geoana, Hrebenciuc i-a "linistit" pe Tariceanu si pe Boc cu privire la destinul european al Romaniei care este, in continuare, "in carti". Pe de alta parte, sursele au sustinut ca liderii PNL-PD au schimbat cateva cuvinte cu Hrebenciuc, mai in gluma mai in serios, si cu privire la de acum celebra motiune de cenzura pe care PSD, cu sau fara sprijinul PRM, are intentia s-o depuna. Intrebat daca, in conditiile in care Raportul de Tara va fi pozitiv, PSD va depune motiunea de cenzura, Hrebenciuc a raspuns: "Nu aceasta este discutia acuma. Nu se pune acum problema, pana la depunerea motiunii mai sunt cinci saptamani, cel putin, asa ca avem timp sa discutam".
Vizita la Bogdan Olteanu
Coincidenta sau nu, inca inainte de sedinta CNC al Aliantei, pesedistii Hrebenciuc si Miron Mitrea s-au intalnit cu presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu. Discutia, care a tinut aproximativ 10 minute si s-a consumat in biroul lui Olteanu, a avut loc inaintea sedintei Biroului Permanent al acestui for legislativ. De data aceasta, intalnirea a fost justificata pe motiv ca s-ar fi purtat niste discutii referitoare la "algoritmul parlamentar". Imediat dupa, Olteanu a parasit biroul pentru a prezida sedinta Biroului Permanent al Camerei, precizand ca in biroul sau urmeaza sa aiba loc o sedinta a CNC al Aliantei, unde urma sa se intalneasca presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele PD, Emil Boc. Liderul democratilor s-a prezentat la intalnire, asteptandu-l, in biroul lui Bogdan Olteanu, pe Tariceanu.
Acesta si-a facut aparitia dupa circa douazeci de minute, intalnindu-se, in fata liftului, cu Viorel Hrebenciuc. Cei doi s-au salutat si au intrat, discutand, in biroul lui Bogdan Olteanu, de unde Hrebenciuc a iesit dupa cateva minute. Dupa finalizarea intalnirii cu Boc, Tariceanu a refuzat sa faca vreun comentariu legat de discutiile cu Viorel Hrebenciuc, precizand doar ca a pregatit, impreuna cu Emil Boc, o intalnire cu senatorii coalitiei. "Am pregatit sedinta cu colegii senatori. Le spunem lor concluziile", a spus sec Tariceanu.
Geoana da explicatii
Tot ieri, Geoana a declarat ca subiectul privind eventualul mecanism de colaborare parlamentara PSD-PRM nu a aparut in discutiile pe care le-a purtat cu socialistii europeni, la Bruxelles. "In statutul PES exista un articol care stipuleaza, explicit, ca partidele membre trebuie sa manifeste retineri in a incheia acorduri politice cu partidele catalogate drept extremiste. In conditiile in care PSD nu intentioneaza sa incheie nici un acord politic, discutiile pe acest subiect nu isi au rostul", a Geoana sustinut Geoana, citat de Mediafax. Mentionam ca Geoana s-a aflat, luni, la Bruxelles, pentru a participa la intalnirea ministrilor de Externe socialisti privind proxima prezentare a rapoartelor pentru Romania si Bulgaria. Liderul social-democrat a precizat ca scopul explicit al PSD este de a convinge familia socialista europeana sa includa in Raportul Comisiei Europene si la nivelul Consiliului European din 15-16 iunie o data precisa si neechivoca a aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007, impreuna cu Bulgaria.
Razvan GHEORGHE 
A r h i v a
  Tunul "Vacaresti"    11 comentarii
  Comisia Europeana ne tine in suspans    9 comentarii
  Aviara in galantar    7 comentarii
  Autoritati lipsa    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Tunul "Vacaresti" (638 afisari)
 Stiri pe scurt (184 afisari)
 Tismaneanu, comunismul si evreii (56 afisari)
 Familia Sturdza castiga Ceahlaul (47 afisari)
 Cresc taxele pe proprietati (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01103 sec.