Ziua Logo
  Nr. 3624 de marti, 16 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Comisia Europeana ne tine in suspans
Astazi, la orele 16.00, ora Romaniei, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, va prezenta Rapoartele de tara ale Romaniei si Bulgariei, in plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg. In asteptarea evaluarii Comisiei, tonul oficialilor europeni se anunta favorabil celor doua candidate la UE. Cu toate acestea, Executivul comunitar se arata, aseara, prea putin convins de evolutia tandemului romano-bulgar in drumul spre UE, tinzand sa amane, pentru septembrie sau octombrie, anuntul referitor la data aderarii. Potrivit Reuters, o nota interna sustinea, ieri, ca "progresele in toate domeniile si, in special in domeniile <<de ingrijorare acuta>> vor fi evaluate in septembrie de catre Comisie". "In functie de progrese, Comisia va face o recomandare daca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa se alature UE in 2007", mai preciza documentul. Pe de alta parte, o sursa comunitara declara, tot ieri, ca exista 90% sanse ca raportul Comisiei Europene sa propuna o aderare conditionata in ianuarie 2007.
Desi evaluarea Comisiei va atrage atentia Bucurestilor asupra sistemului de informare despre colectarea taxelor, problemei absorbtiei fondurilor europene in agricultura, sistemului sanitar-veterinar, dar si asupra chestiunii auditului fiscal, partenerii de aderare bulgarii fiind nominalizati si ei cu sase domenii restantiere, raportul va constata, in cazul Bucurestilor, recuperarea deficientelor constatate anterior la capitolul reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei. Cu toate acestea, cele doua teme ar putea reveni in discutie, potrivit raportorului pentru Romania, Pierre Moscovici, totodata vicepresedinte al Parlamentului European. "Este foarte probabil ca dezbaterea sa se concentreze pe chestiuni care au fost ridicate in rapoartele precedente ale Comisiei ca fiind zone cruciale ce necesita atentie speciala. Acestea includ justitia si lupta impotriva coruptiei", a declarat Moscovici pentru EurActiv, declarandu-se "intru totul de acord cu apelul lui Rehn (comisarului pentru Extindere, n.red.) pentru a ne concentra mai degraba asupra unei evaluari obiective a progreselor, decat pe climatul politic ce inconjoara reforma si extinderea". "Ar fi gresit daca perspectivele Romaniei ar fi afectate de orice schimbare de dispozitie", a aratat oficialul european, precizand ca "daca raportul va indica ca ritmul reformei in Romania este de asa natura incat Romania sa fie gata de aderare in ianuarie 2007, atunci Romania va avea stabilit faptul ca merita pe deplin sa fie stat membru". "Pentru a raspunde intrebarilor asupra aderarii Romaniei, clauzele de salvgardare tematice separate ofera posibilitatea continuarii monitorizarii tarii in primii trei ani dupa aderare. Aceste clauze pot raspunde intrebarilor ivite in chestiuni practice", a mai spus Moscovici.
Progresele, mai degraba posibile in interiorul UE
Tonul pozitiv, dar exigent, al raportorului Parlamentului European pentru Romania a fost reluat de presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Poul Nyrup Rasmussen pronuntandu-se pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE conform calendarului stabilit. "As recomanda ca atat Romania, cat si Bulgaria sa adere la UE la 1 ianuarie 2007. As accentua ca amandoua au in continuare destule progrese de facut, dar ca acest lucru ar fi mai rapid realizat in interiorul (UE, n.red.) decat amanand aderarea", declara Rasmussen in ajunul audierilor din Parlamentul European. "Cred ca Romania deja merita sa devina stat membru, cu toate ca inca sunt multe de facut pentru a atinge standardele din alte tari ale UE. Coruptia este o pata majora asupra societatii romanesti - nu doar in politica si administratie publica", conchidea Rasmussen. "Ca de obicei, rapoartele Comisiei legate de aderare se bazeaza pe analize obiective, dar colorate de climatul politic - atat cel din UE, cat si din tara care urmeaza sa adere. Dupa cum se stie, dezbaterea din cadrul Uniunii legata de viitorul UE este mult mai aprinsa decat a fost vreodata, ceea ce creeaza ingrijorari specifice. Totusi, sunt increzator ca progresele concrete inregistrate de Romania vor depasi ca greutate aceste considerente politice", sublinia, la randul sau, liderul liberalilor europeni, Graham Watson. (Anne Marie LUPASCU)
Barroso si Rehn maine la Bucuresti
Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, si Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, se vor intalni, maine, cu conducerea Camerei Deputatilor si alti oficiali romani, a anuntat, ieri, secretarul Camerei, Dan Radu Rusanu.
Cei doi oficiali europeni vor vizita Romania imediat dupa publicarea Raportului de monitorizare si, potrivit lui Rusanu, si-au manifestat dorinta ca in cursul acestei vizite sa aiba o intrevedere si cu conducerea Camerei Deputatilor. De la Bucuresti, cei doi demnitari se vor indrepta spre Sofia. (R.G.)
Tariceanu refuza restructurarea Guvernului
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, ca nu are in vedere o schimbare la nivelul formulei guvernamentale, el raspunzand intrebarilor presei pe acest subiect cu formularea "nu se schimba caii cand treci raul". Primul-ministru a raspuns astfel unor declaratii facute de liderul PD, Emil Boc, care a sustinut in urma cu cateva zile ca Guvernul va fi restructurat, astfel incat numarul de ministere sa fie egal cu cel existent in Executivele statelor UE. Solicitat, dupa sedinta Comitetului Executiv (CEx) al PNL, sa precizeze daca se intentioneaza o reducere a numarului de ministere, Tariceanu a spus ca nu s-a discutat acest lucru. "Si, de principiu, va spun ca nu se schimba caii cand treci raul. Deci, in momentul de fata, preocuparea principala este de a ne indeplini toate angajamentele, in asa fel incat 1 ianuarie sa reprezinte o aderare de succes", a continuat el. De altfel, Tariceanu a declarat la Antena 3, ca i-a asigurat pe oficialii de la Bruxelles care se preocupa de stabilitatea politica a Romaniei ca nu au motive de ingrijorare si ca motiunea pe care intentioneaza sa o depuna opozitia va fi respinsa de majoritate. "In acest moment pot sa apreciez ca nu sunt conditii sa ne gandim la o posibila instabilitate politica. Opozitia are dreptul ei sa faca o motiune de cenzura si o motiune de cenzura care va fi respinsa de majoritate nu inseamna neaparat un semn de instabilitate politica", a spus Tariceanu. (R.G.)
Mircea Geoana, la Bruxelles
Raportul, "o pastila mai amara decat ne-am fi dorit"
Aflat la Bruxelles pentru o intalnire cu ministrii de Externe socialisti din UE, Mircea Geoana ne-a oferit cateva elemente asupra pozitiei grupului socialist din Parlamentul European asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la UE si a estimarilor in ce priveste raportul Comisiei Europene.
Elementul de mare interes este afirmatia ca este extrem de probabil ca in Raport sa se mentioneze data de 1 ianuarie 2007, insotita insa de cateva conditii, care acopera domeniile marcate cu patru stegulete rosii pentru Romania, respectiv sase pentru Bulgaria. In acest sens, va fi vorba despre o aderare conditionata, iar miza discutiilor de la acest moment este daca, da sau nu, conditiile respective vor fi prezentate (sau posibil de interpretat) drept clauze sectoriale de salvgardare. Diferenta este extrem de importanta, deoarece, daca va fi vorba doar despre conditii, atunci Consiliul European din iunie ar putea valida aderarea. Daca se va interpreta sau se va indica existenta unor clauze de salvgardare, sau daca in raport se va cere amanarea deciziei pana in toamna, dupa o alta evaluare a Comisiei Europene, atunci decizia finala va fi luata in Consiliul European din decembrie.
Socialistii europeni, impotriva monitorizarii post-aderare
Pozitia grupului socialist, afirma Geoana, este in favoarea formularii unor conditii extrem de limpezi, explicite si foarte precis cuantificabile, astfel incat zona "interpretabila" sa fie redusa la minimum. Altfel, va exista posibilitatea ca ele sa se "rostogoleasca" dincolo de 1 ianuarie 2007, adica sa se transforme intr-o formula de presiune continuua. Este ceea ce cerea europarlamentarul Elmar Brock cand sugera ca ar fi foarte util sa se instituie o perioada de trei ani pentru "monitorizarea severa" post-aderare. Dar, spunea Geoana, socialistii europeni si romani sunt "impotriva unui mecanism de monitorizare inventat special pentru Romania" si "se opun aparitiei unor noi instrumente de tortura pentru a da satisfactie unora sau altora", subliniind ca acest lucru nu s-a petrecut in cazul nici uneia dintre tarile care au aderat pana acum la UE. Dar asta nu inseamna ca asemenea intentii nu ar exista si ele nu vin doar din zona PPE, ci sunt sustinute si de unii din grupul socialist. Chiar daca "pastila e mai amara decat ne-am dorit", Geoana a subliniat ca sansa Romaniei este o coalizare a tuturor fortelor politice pentru un lobby exemplar pana la Consiliul European. Iar "indulcirea piluleii urmeaza sa fie facuta prin vizitele de la Bucuresti si Sofia ale presedintelui Barroso si comisarului Ollie Rehn, asteptati, de altfel, maine, la Bucuresti.
Problema "instabilitatii politice cronicizate"
Problemele existente, din punctul de vedere al presedintelui PSD, sunt relationate si de situatia politica interna din Romania unde "ne aflam intr-o instabilitate politica cronicizata" datorata disensiunilor din Coalitia aflata la guvernare si tensiunile absolut evidente si de rau augur dintre presedinte si premier. In conditiile in care PSD sustine ca anticipatele nu reprezinta deloc o solutie de avut in vedere in acest an, atunci posibilitatile de luat in calcul sunt fie un armistitiu politic sau formarea unui alt guvern sustinut de o alta majoritate politica. Geoana a afirmat ca nu are in vedere posibilitatea de a "se strecura la guvernare", estimand ca prezenta PSD intr-o asemenea formula nu ar putea surveni decat in cazul unei crize politice majore. Altfel, PSD se pregateste pentru posibile alegeri anticipate, candva in decursul lui 2007.
Alianta cu PRM, imposibila si nu prea
Foarte interesanta a fost si pozitia sa extrem de clara privind imposibilitatea unei aliante politice cu PRM-ul, aceasta incluzand si cooperarea politica in cazul unor viitoare alegeri anticipate. Aceasta din cauza prevederilor din articolul 5 din codul Partidului Socialist European care interzice in mod explicit partidelor membre o alianta cu partide percepute ca extremiste, xenofobe, rasiste, etc. Nuantand, Geoana a adaugat ca o asemenea colaborare nu este exclusa in cazul unor initiative precise in cadrul vietii politice interne, aceasta explicand intentia de a-si grupa eforturile, punctual, pe initiative parlamentare. In fine, ultimul punct al discutiei a fost evocarea posibilitatii decuplarii Romaniei de Bulgaria, ceea ce, in opinia liderului social-democrat, ar insemna "o capcana", pozitia socilistilor fiind de respingere a unei asemenea solutii, situandu-se astfel in linia general acceptata la Bruxelles, cel putin pana in acest moment. (Cristian Unteanu, Bruxelles)
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
   de cicibebe
Sedeti blanzi ca va fi 2007   de Umorul Negru
Agricultura romaneasca   de Vasile Teodorovici
Guvernul   de ionel1
Comisia Europeana ne tine in suspans ? da de unde! spectacolul continua si   de ionion
Poate noi ii tinem in suspans, daca mai vrem sau nu in UE, HAI CA TREMURA SI EI PUTIN, dar noi milogii facem orice   de everest_555
Ba you're good to go!   de tjmaxxi
Barroso si Rehn   de daniel
Comisia Europeana...   de mds
A r h i v a
  Tunul "Vacaresti"    11 comentarii
  Hrebenciuc mimeaza negocieri cu Puterea    
  Aviara in galantar    7 comentarii
  Autoritati lipsa    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Tunul "Vacaresti" (638 afisari)
 Stiri pe scurt (184 afisari)
 Tismaneanu, comunismul si evreii (56 afisari)
 Familia Sturdza castiga Ceahlaul (47 afisari)
 Cresc taxele pe proprietati (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01524 sec.