Ziua Logo
  Nr. 3624 de marti, 16 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
S-a gasit "purtatorul" tifoidei
Un barbat care a fost depistat ca fiind purtator, fara simptome, al bacilului febrei tifoide, ar putea fi cel care a contaminat fantana din localitatea harghiteana Hodosa. Medicii epidemiologi spun ca sursa de apa a fost cea care a dus la imbolnavirea celor doi copii internati la Targu Mures. Seful Directiei de Sanatate Publica Harghita, dr. Bustya Attila, a declarat pentru Rompres ca, dupa ce bacilul a fost izolat in fantani, trebuia sa se descopere de unde a fost infectata aceasta sursa de apa. In urma unor analize complexe, epidemiologii au descoperit prezenta bacilului tific la un barbat care este purtator "sanatos" al bacteriei si care nu se alimenteaza din aceasta sursa de apa. Acesta este somer, are o situatie materiala foarte proasta si locuieste intr-o baraca situata in apropierea fantanii. Epidemiologii cred ca sursa de apa ar fi putut fi contaminata prin patrunderea in fantana a unor materii fecale provenind din zona locuintei barbatului. Acesta va fi supus unui tratament medical de specialitate pentru ca bacilul sa fie distrus si sa se evite si imbolnavirea altor persoane. O echipa de epidemiologi se afla, in continuare, la Hodosa pentru eventuala depistare a altor purtatori ai Salmonellei tiphy, care provoaca aceasta boala infectioasa. Dr. Bustya Attila a precizat ca, in afara de doi liceeni internati la spitalul din Gheorgheni pentru tratament, deoarece sunt purtatori sanatosi ai bacteriei, in zona nu au fost descoperite si alte cazuri asemanatoare. (C.P.)
Implicat, nu asistat
Certificatele persoanelor cu handicap vor fi revizute deoarece exista suspiciuni ca multe dintre aceste documente au fost eliberate in mod fraudulos, a declarat ieri, Silviu Didilescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap (ANPH). In plus, el a precizat ca aceste acte atesta un anumit grad al dizabilitatii unei persoane fara a se specifica ce abilitati are acea persoana. "Incercam in aceasta vara sa regandim toata grila si criteriile de acordare ale gradelor de handicap. Acum se face evaluarea capacitatilor unei persoane mai mult din punct de vedere medical. Se precizeaza ceva de genul: capacitate restanta de lucru 20%. Aceasta evaluare trebuie sa se faca si functional pentru ca un viitor angajator sa stie ce capacitate de lucru are o persoana cu dizabilitati, daca doreste s-o angajeze", a mai spus Didilescu, precizand ca, impreuna cu Ministerul Sanatatii, se va emite un ordin in acest sens. Reprezentantii ANPH si cei ai organizatiilor nonguvernamentale cu activitati in domeniul sprijinului persoanelor cu handicap au participat ieri, alaturi de specialisti din alte opt state, la Conferinta Regionala privind Dizabilitatea. (Corina SCARLAT)
Proteste in sanatate
Aproximativ 400 de asistenti medicali din Iasi si alte judete ale Moldovei, membri ai sindicatului Sanitas, s-au strans, ieri, in fata sediului prefecturii, protestand fata de reforma aplicata in Sanatate. In asteptarea vizitei ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale. Viorel Tanase, presedintele filialei iesene a sindicatului Sanitas, a declarat ca revendicarile vizeaza majorarea salariilor, intocmirea unor noi normative de personal si de deblocarea posturilor din sistemul sanitar. De asemenea, sindicalistii din Sanatate cer acordarea unor sporuri, a celui de-al 13-lea salariu si a tichetelor de masa. Liderul sindical a precizat ca actiunile de protest vor continua pana cand drepturile acordate prin lege angajatilor din sistemul sanitar vor fi respectate in totalitate. (C.P.)
A r h i v a
  Centrul Istoric sperie constructorii    
  Pensionarii ies in strada odata cu sindicalistii    3 comentarii
  Cladire de lux pentru Excelsior    
  Reactoarele care au sugrumat Capitala    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Tunul "Vacaresti" (638 afisari)
 Stiri pe scurt (184 afisari)
 Tismaneanu, comunismul si evreii (56 afisari)
 Familia Sturdza castiga Ceahlaul (47 afisari)
 Cresc taxele pe proprietati (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00889 sec.