Ziua Logo
  Nr. 3623 de luni, 15 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Concluzii bune din intamplari triste
Red APPLE 
In momentul in care in fruntea Ministerului Sanatatii a fost numit un absolvent de studii economice si nu un medic, explicatia a fost ca sanatatea in Romania nu duce lipsa de specialisti in medicina, ci de un management cat de cat acceptabil. Atat in ceea ce priveste fondurile alocate sanatatii, cat si a personalului.
Boala neasteptata a presedintelui insa, a declansat reactii dintre cele mai ciudate, care la randul lor ne obliga sa ne punem o serie de intrebari. In primul rand, nu am inteles de ce a fost necesar ca ministerul sa se implice in acest caz. in doua cazuri recente, intens mediatizate international - Ariel Sharon si Dick Cheney - atat problema medicala cat si comunicarea publica au fost preluate de institutiile medicale care ii trateaza pe cei doi. Apoi, daca tot s-a implicat, de ce au fost necesare cam 24 de ore ca ministerul, care este plin de specialisti, sa se prinda ca nu ne aflam in fata unui spectacol ieftin, ci a unui caz real.
Referitor la conditiile improprii din spitalele romanesti, nu am inteles de ce trebuie sa aflam doar in cazul in care presedintele se imbolnaveste si nu din comunicarile curente ale ministerului. Cat despre prezenta in comisia ministerului a celui mai mare specialist roman in hernie de disc, cooptat in stare de epuizare totala, nu putem spune decat ca a avut ca misiune sa confirme ca nu avem de-a face cu o farsa.
Tratarea la Viena a presedintelui, insa, a dat sansa acestei tari sa urmareasca in direct un exemplu de civilizatie. Am aflat ca exista locuri pe pamant in care competenta profesionala poate fi recunoscuta si ca nu este pandita de contestari continue. Ca a fi intr-adevar competent intr-un domeniu inseamna sa iti asumi cu toata naturaletea posibila cazuri dificile si cu mare incarcatura emotionala pentru o tara intreaga. Ca in momentul in care ai toate acestea nimeni, indiferent cat ar vrea sa profite politic, nu poate sa ti le ia. Nu stiu ce alta intamplare ne-ar fi putut descrie mai bine acest lucru.
Ce a fost saptamana trecuta
* Lupta bisturielor, politizata
* Viena, luata cu asalt
* Stolo se intoarce, liberalii se agita
* Au rasarit noi stegulete rosii
* Colaborarea PSD-PRM, sub semnul intrebarii.
De ce
Hernia presedintelui Basescu a monopolizat atentia unei tari intregi si a prilejuit noi confruntari umoristice intre ministrul Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu si social-democratul doctor Sorin Oprescu. Probabil ca, nici in cosmarurile cele mai crunte, seful statului nu si-ar fi inchipuit ca, la capataiul patului sau de spital, intre cei doi responsabili din sanatate va izbucni din nou acelasi razboi crunt... Internarea sefului statului la Viena, in urma luptei interne a bisturielor, a generat si ea puncte de vedere pro si contra. in timp ce o parte dintre politicienii puterii a sustinut ca operarea domnului Basescu in capitala austriaca a fost o decizie inteleapta, opozitia a criticat cu sarg neincrederea Cotrocenilor in sistemul sanitar autohton, lansand chiar si un slogan pe aceasta tema: "Sa traiti bine in ...Austria!". Surpinzator, tocmai Adrian Nastase s-a plasat de partea sefului statului, salutandu-i decizia de a nu se opera in tara, unde - potrivit fostului lider al PSD - reporterii s-ar fi catarat pe macaralele de la Spitalul Universitar pentru a-l spiona in rezerva de spital.
In cele din urma, Viena a fost luata cu asalt de jurnalisti, politicieni si consilieri, iar buletinele medicale ale presedintelui au fost mediatizate chiar cu exces de zel. S-ar putea spune chiar ca romanii care nu au invatat la anatomie - sau nu au acordat suficienta atentie acestei discipline cand erau scolari - au priceput acum cum se imbolnavesc vertebrele, gratie mulajelor si eminentilor profesori care s-au perindat pe ecranele televizoarelor, �disecandi coloana prezidentiala.
Povestea bolii presedintelui a fost condimentata de izgonirea premierului Tariceanu din spital, intamplare care demonstreaza ca intre cei doi policieni, altadata parteneri apropiati, s-a produs marea ruptura. Nici la Viena seful Executivului n-a indraznit sa-l viziteze pe Basescu, de teama unui nou esec. Oficial, Tariceanu a explicat ca a avut un program prea incarcat in capitala Austriei si ca l-a intrebat pe presedinte la telefon de sanatate.
Revenirea lui Theodor Stolojan in prim-planul scenei politice a dat ceva frisoane grupului din PNL care-l sprijina pe premierul Calin Popescu-Tariceanu. Din exterior, agitatia provocata de Stolojan apare ca fiind inoportuna in acest moment, cand scena politica ar trebui sa fie calma pentru a duce la capat proiectele legate de integrarea europeana. Orgoliile politicienilor din actuala putere, generatoare de conflicte, s-au manifestat si in perioada defunctei CDR, cand guvernarile n-au facut prea mare lucru, iar interesul national a fost sacrificat pentru ambitiile unuia sau altuia care s-a crezut a fi mare dirijor.
In aceste ape tulburi, zvonul introducerii unei motiuni de cenzura indreptata impotriva Guvernului Tariceanu si sustinuta de catre PSD, PRM, PD, dar si de cativa parlamentari liberali apropiati Cotroceniului, a prins consistenta. Ceilalti liberali au luat in calcul o asemenea eventualitate si si-au dezvaluit intentiile in cazul in care Tariceanu va fi debarcat prin acest efort politic comun. Astfel, daca Guvernul va cadea ca urmare a unei motiuni votate si de PD, PNL il va propune tot pe Tariceanu premier, iar daca democratii nu vor accepta, PNL va iesi de la guvernare.
Proiectul raportului de tara, prezentat saptamana trecuta, aduce o veste buna pentru Romania. Astfel, clauza de salvgardare nu va putea fi activata pentru steguletele rosii ramase in raport in dreptul domeniilor Agricultura si Finante. Restantele Romaniei sunt pur tehnice si restranse ca importanta, multe dintre tarile membre nereusind inca sa-si puna ele insele la punct astfel de chestiuni. Problemele mari sunt consemnate in raportul vecinilor nostri bulgari, unde actualului Guvern parca ii lipseste vlaga de a ataca frontal retelele de crima organizata si de a finaliza reforma Justitiei. Pentru ca U.E. nu poate spune acum �dai Bulgariei, si Romania va avea emotii pana in toamna, cand se va emite un verdict clar privind aderarea celor doua tari, "cuplate" sau "deculpate".
Opozitia este inca departe de momentul coagularii. Printr-o actiune ferma, vicepresedintele PSD Ioan Rus s-a aratat impotriva lui Mircea Geoana in privinta incheierii unui protocol de colaborare parlamentara cu PRM. Era de asteptat o asemenea reactie, data fiind experienta recenta si neplacuta a liderului de la Cluj al PSD, care a pierdut indubitabil tocmai blamand o asemenea apropiere. Ce nu ia in calcul, insa, Ioan Rus este ca Emil Boc a castigat neavand nici un fel de retinere in acest sens.
Ce va fi
* Comisia Europeana isi va prezenta raportul despre Romania si Bulgaria.
* Pe 17 mai, in prima zi dupa prezentarea raportului de tara, premierul Calin Popescu-Tariceanu si-a programat sa sustina, in plenul reunit al Parlamentului, o declaratie pe tema evolutiilor inregistrate in pregatirea pentru aderarea la UE.
* Liberalii se pregatesc de razboi.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Exprimare ... pe dos ! Sau tentativa de intoxicare ?!   de Arogantu'
Concluzii bune.....   de doctorul
A r h i v a
  Europa este in alta parte    11 comentarii
  Despre precizia analistilor    1 comentariu
  De la Cortina de Fier, la Zidul de aparare    3 comentarii
  Ce vrea Putin    3 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Dovada Bukovski (149 afisari)
 ZIUA si replica (109 afisari)
 The Bukovski proof (67 afisari)
 Vasile Turcu: "Andone m-a amenintat cu moartea!" (66 afisari)
 DIVIZIA B - ETAPA A 26-A (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85243 sec.