Ziua Logo
  Nr. 3621 de vineri, 12 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Patru steaguri rosii
Leonard Orban arata bubele Romaniei (Foto: Mediafax)
Romania asteapta cu nerabdare raportul Comisiei Europene din 16 mai - de care atarna atat viitorul, cat si prezentul politicii de la Bucuresti. Proiectul de raport ajuns la agentia de stiri Reuters indica prezenta a patru domenii marcate cu stegulete rosii: sistemul de informare despre colectarea taxelor, inclusiv TVA; absorbtia fondurilor europene in agricultura; sistemul sanitar veterinar si chestiunea auditului fiscal - dupa cum a dezvaluit secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban. De asemenea, Reuters mai informeaza ca raportul CE nu va contine o specificare expresa a datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana - informatie contrazisa de declaratia sefului Delegatiei CE la Bucuresti, Jonathan Scheele.
Sursele ZIUA au indicat ca in raportul CE de saptamana viitoare termenul aderarii Romaniei la UE va fi indicat ca fiind in 2007, insa fara mentionarea lunii si zilei la care se va produce. De asemenea, una din conditiile principale impuse va fi ducerea pana la capat a luptei anticoruptie in sensul finalizarii anchetelor si proceselor pentru cei acuzati de coruptie la nivel inalt. Raportul CE nu se va pronunta asupra schimbarilor politice interne din Romania, in sensul ca daca imediat dupa raportul din 16 mai va urma caderea Guvernului sau alegeri anticipate, Uniunea EUropeana nu va comenta evolutiile politice, cu conditia sa nu fie afectate progresele de aderare. De asemenea, CE isi va manifesta ingrijorarea fata de lipsa de eficienta a Parlamentului de la Bucuresti. (George DAMIAN)
Bubele Romaniei
Secretarul de stat in MIE Leonard Orban a declarat ieri intr-un interviu acordat Mediafax, ca este posibil ca unele sectoare din domeniul agricol, sanitar-veterinar, precum si sistemul de informare despre colectarea accizelor si a TVA sa figureze in raportul CE din 16 mai cu stegulet rosu.
Fara plan B
Exista, pana la urma, un plan B, referitor la amanarea integrarii si ce prevede acesta?
Eu pot sa va spun ca la nivelul Guvernului nu a existat niciodata un plan B, privind amanarea aderarii. Tot ce s-a facut s-a facut in ideea si in directia atingerii obiectivului 1 ianuarie 2007. Toate eforturile intregului Guvern, a intregii administratii centrale si a administratiei locale au fost directionate spre atingerea acestui obiectiv si am convingerea ca raportul Comisiei din 16 mai va arata cu claritate acest lucru.
Ce trebuie sa se mai intample, dupa raportul din 16 mai, la nivelul Comisiei Europene, al Consiliului European, al Parlamentelor statelor membre UE si al Parlamentului European, pana in momentul in care Romania va intra in UE?
Daca va exista cu claritate o pozitie a Comisiei Europene cu privire la data aderarii, aceasta propunere a CE, pentru ca vorbim de o propunere, va trebui sa fie validata de Consiliul European, adica de sefii de stat si de guvern la nivelul UE. Si, bineinteles, daca la acest raport, din 16 mai, va exista o propunere privind data aderarii, atunci la Consiliul European din 15 - 16 iunie sefii de stat si de guvern ar urma sa valideze propunerea facuta de Comisia Europeana, sau, daca se considera, sa se adopte decizia care se doreste. (...)
Probleme la colectarea TVA
Una dintre problemele Romaniei inaintea raportului din 16 mai, mentionata de oficialii europeni si de ministrul Boagiu, este sistemul de informare despre colectarea taxelor, inclusiv TVA. Ce consecinte ar putea avea nerezolvarea la timp a acestei probleme si ce semnale primiti de la Ministerul Finantelor?
E posibil ca aceasta problema sa figureze in raportul Comisiei cu un steag rosu. Pe de alta parte, in momentul de fata s-au luat niste masuri foarte decise, astfel incat avem doua companii care gestioneaza sistemele. E un sistem legat de TVA si un sistem legat de schimbul de informatii privind accizele si exista programe de actiune foarte clare cu masuri defalcate in fiecare zi, in fiecare saptamana, iar aceste lucruri sunt monitorizate foarte strict de conducerea Ministerului Finantelor.
In momentul de fata, chiar daca este foarte probabil ca acesta va fi stegulet rosu, va putem spune ca lucrurile se indreapta spre o directie buna. Marea problema, si de ce va fi probabil stegulet rosu, este: vorbim de un calendar extrem de strict, extrem de strans, cu masuri care trebuie indeplinite cu maxima viteza, pentru ca noi trebuie sa fim gata cu sistemul asta nu la momentul aderarii, ci cu mult timp inainte, cu cateva luni bune inainte de momentul aderarii, pentru ca sunt necesare testari cu sistemele de schimb de informatii din statele membre. (...)
Agricultura, greu de modificat
Domeniul agricol si rata de absorbtie SAPARD sunt alte probleme mentionate. Care sunt termenele pana la care aceste probleme trebuie rezolvate si cum colaborati cu SAPARD si cu Ministerul Agriculturii?
Domeniul agricol este domeniul in care este cel mai greu de modificat, de schimbat lucrurile. Veti constata ca sunt foarte multe zone nu foarte bine pregatite pentru momentul aderarii. In agricultura, foarte multe lucruri au trebuit schimbate si mai sunt inca departe fata de ceea ce inseamna agricultura in UE. Si aici vom constata anumite probleme si anumite steaguri rosii, dar, pe termen mediu, lucrurile in mod cert se vor schimba. Dar sa nu ne asteptam la schimbari imediate, vor fi schimbari treptate.
Cat ce priveste rata de absorbtie a fondurilor care sunt destinate agriculturii, aici este una din chestiunile urmarite cu maxima atentie de catre UE. Tocmai de aceea vom avea steaguri rosii in ceea ce priveste agentiile de interventie si plati din sistemul IACS (Sistemul Integrat de Administrare si Control). De ce? Pentru ca aici este vorba de banii care vor veni de la momentul aderarii si atunci, pentru a reusi sa dam bani fermierilor, de exemplu acele plati directe sau a reusi sa cheltuim banii pe masurile alocate de dezvoltare rurala, ceea ce va fi agentia care va fi transformata din SAPARD, va trebui sa angajam foarte multi oameni, va trebui sa avem pregatite procedurile, inclusiv proceduri scrise, sa respectam procedurile financiare si, in principiu, sa avem acreditate aceste institutii.
Sistemul sanitar veterinar
Alta problema mentionata este sistemul sanitar-veterinar. Care sunt, mai exact, problemele din acest domeniu si cum ati caracteriza activitatea institutiei de resort (ANSVA)?
La fel ca in domeniul agriculturii, pentru ca domeniul sanitar este privit inclusiv prin prisma acestui domeniu, mai sunt probleme care trebuie rezolvate. Probleme care tin de vechimea sau modernitatea sau lipsa de modernitate a agriculturii romane. Sunt chestiuni care necesita timp si care vor putea fi solutionate cu masuri hotarate. O sa remarcati, probabil, ca si aici, numarul de steaguri, ca si in zona agricola, va fi diminuat.
Vor mai ramane anumite steaguri, de exemplu problema sistemului de ecarisaj. Sunt anumite discutii legate de chestiunea organismelor modificate genetic, inclusiv pesta porcina este avuta in discutie. Dar, repet, sunt chestiuni care vor fi solutionate in timp. Am convingerea ca, pe baza actiunilor pe care le-am intreprins, ne indreptam spre directia cea buna.
Interese care blocheaza legi
Controlul ex-ante, statutul Curtii de Conturi si posibilele atributii ale acesteia in domeniul auditului au iscat o serie de controverse, iar problema a fost mentionata de ministrul Boagiu. Ce se intampla la acest capitol?
Sa le luam pe rand. Controlul ex-ante este o chestiune care tine de intreg sistemul de achizitii publice si in momentul de fata chestiunea este rezolvata. Impreuna cu CE am stabilit, am creat un mecanism, am adoptat legislatia primara, urmeaza a fi adoptata legislatia secundara, care va veni in sprijinul celor care sunt implicati in procesul achizitiilor publice. Mecanismul va fi unul care va aduce siguranta in proces, siguranta ca procedurile privind achizitiile publice sunt deplin respectate.
In ceea ce priveste Legea Curtii de Conturi, aici este o problema pentru ca inca nu este adoptata aceasta lege. Si, deocamdata, ceea ce avem, Legea Curtii de Conturi actuala nu este in conforma nici macar cu Constitutia Romaniei si nici in conformitate cu ceea ce am negociat si cu angajamentele pe care le-am asumat. Legea trebuie urgent modificata. Ne-am consultat cu CE, am pregatit un proiect, este in momentul de fata la Senat, se afla in dezbatere. Din fel de fel de interese, inclusiv personale, vad ca nu prea avanseaza acest proiect.
Interese personale ale cui?
...Nu pot sa va spun.
Reuters: raportul Comisiei Europene nu contine data aderarii
Capitolul de concluzii al proiectului de raport CE privind Romania si Bulgaria este inca necompletat, urmand sa fie adaugat inainte de prezentarea documentului, martea viitoare, au declarat surse europene, citate de Reuters, transmite Mediafax.
Proiectul, care circula joi in randurile inaltilor oficiali ai Comisiei si care a fost obtinut de Reuters, nu contine nici o recomandare privind aderarea celor doua tari la UE in 2007 sau 2008.
Fonduri blocate
Conform documentului, Executivul Uniunii Europene va anunta Romania si Bulgaria saptamana viitoare ca ar putea bloca acordarea unor ajutoare masive pentru cele doua tari in cazul in care acestea nu finalizeaza reformele inainte de a adera la Uniune. Proiectul raportului precizeaza ca Bulgaria si Romania nu au reusit pana acum sa infiinteze agentii de plati pentru subventiile UE destinate sectorului agricol, iar Bulgaria nu este pregatita nici sa deruleze proiecte de dezvoltare regionala in valoare de miliarde de euro. "Daca aceasta situatie nu va fi remediata, Comisia poate lua masuri (...) pentru retinerea platilor catre Bulgaria si Romania", precizeaza proiectul. Bulgaria si Romania au ratat valul de extindere UE din 2004 - cand la Uniune au aderat zece noi membri -, din cauza reformelor prea lente in domeniile politic si economic.
Patru bile negre
De la ultimul raport de monitorizare al Comisiei, publicat in octombrie 2005, Romania a redus numarul "steguletelor rosii" - respectiv domeniile pentru care UE si-a exprimat ingrijorarea serioasa - de la 14 la patru, iar Bulgaria, de la 16 la sase. In timp ce deficientele Romaniei se refera la probleme tehnice, cum sunt sistemul informatic pentru monitorizarea colectarii taxelor, Bulgariei i s-a cerut sa realizeze urgent progrese in ceea ce priveste urmarirea in justitie a criminalitatii organizate si lupta impotriva coruptiei. (D.E.)
Flutur promite ca Agricultura va fi gata la 1 ianuarie
"Eforturile Ministerul Agriculturii din ultimele 16 luni dau rezultate. Am recuperat mult, iar progresele sunt vizibile si apreciate ca atare de oficialii europeni. Sunt sigur ca la 1 ianuarie 2007 vom avea o agricultura pregatita pentru UE", a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Romania a facut progrese in cele 6 sectoare unde UE a pus stegulete (n.r. - 4 pe sanitar veterinar si 2 pe agricultura). Astfel, in domeniul sanitar veterinar, identificarea animalelor este aproape finalizata (86%). Operatiunea se va finaliza cel mai tarziu la inceputul toamnei, iar sistemul informatic este deja operational. Cat priveste cele 8 puncte de inspectie sanitara veterinara de la frontiera, ele sunt in lucru, ultimul trebuind sa fie gata in august, cu cateva luni inainte de 1 ianuarie 2007. Fabricile de lapte si carne neconforme cu normele UE (categoria D) urmeaza procesul de modernizare stabilit sau se inchid pana la 1 iulie 2006. Daca in octombrie 2005 erau 741 unitati categoria D, acum sunt numai 125. Pentru sistemul de ecarisaj a fost finalizata licitatia de concesionare a activitatii, urmand ca sistemul sa devina viabil pana la aderare. In domeniul agriculturii, s-au realizat o serie de masuri menite sa asigure functionarea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) si IACS (Sistem Integrat de Administrare si Control), care se ocupa de acordarea subventiilor. Infrastructura agentiei a fost pusa la punct, personalul este in curs de completare si instruire, s-au parcurs mai multe etape din calendarul de acreditare a agentiei, in iulie incepand auditul extern, ce va conduce la acreditarea nationala a APIA. In plus, agentia deruleaza deja 10 tipuri de subventii, pentru "rodare". Pentru sistemul IACS s-a finalizat ortofotografierea teritoriului Romaniei, iar digitizarea hartilor va fi gata in iunie. Pe de alta parte, Registrul Fermelor, necesar tot pentru subventii, este aproape gata, realizarea legaturii dintre ferme si ortofotoplanuri demarand deja. Actiunea va fi gata la sfarsitul anului, sustine Ministerul Agriculturii. (L.M.)
Scheele: "Nimeni nu vorbeste de o amanare a deciziei"
Seful Delegatiei Comisiei Europene (CE) la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat ieri ca este "optimist si personal convins" ca Romania va reusi si ca raportul CE din 16 mai va fi clar despre data aderarii la Uniunea Europeana (UE). "Nimeni nu vorbeste despre o amanare a deciziei", a spus Scheele, care a participat la o conferinta pe tema finantarii proiectelor de investitii si dezvoltare si a accesului la fondurile europene, organizata la Bucuresti de Banca Comerciala Romana (BCR), Erste Bank si Delegatia CE.
Referindu-se la unele informatii privind faptul ca raportul Comisiei nu va contine si o data a aderarii Romaniei, Jonathan Scheele a mentionat afirmatiile presedintelui executivului european, Jose Manuel Barroso: "Avem trei optiuni teoretice pe care le studiem acum si vom hotari pe 16 mai: 2007, adica nici o amanare, amanare la 2008 sau 2007 dar cu conditia ca sunt niste elemente". La randul sau, ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, a afirmat ca de doua zile toata lumea este "innebunita" ca Romania nu va adera in 2007 si ca nu intelege "aceasta rumoare si neincredere" in ceea ce a facut Romania in drumul sau spre integrarea europeana. "Suntem la un capat de drum, moment care se va definitiva la 1 ianuarie 2007. Avem certitudinea ca va fi asa uitandu-ne la cum arata Romania astazi si la modificarile structurale care s-au produs. Suntem o tara puternica, care si-a facut lectiile in ultima perioada, o tara care a avut un partener cat se poate de corect - Comisia Europeana", a spus ministrul Integrarii Europene. (D.E.)
Avem de cheltuit noua milioane de euro pe zi dupa aderare
Romania va trebui sa cheltuiasca noua milioane de euro pe zi, inclusiv in week-end si in zilele de sarbatoare, presupunand ca data aderarii va fi 1 ianuarie 2007, a declarat seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, cu prilejul unei conferinte pe tema accesului la fondurile europene, organizata ieri la Bucuresti de BCR, Erste Bank si DCE. Oficialul european a explicat ca UE a alocat Romaniei pentru perioada 2007-2013 peste 28 de miliarde de euro. Aceste sume pot fi cheltuite pe parcursul a noua ani (2007-2015) tinand cont de faptul ca fondurile europene pot fi cheltuite in decurs de doi ani de la data semnarii contractelor. Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a aratat ca sumele vor urca pana la 30 de miliarde de euro, daca se iau in calcul si instrumentele financiare europene de vecinatate si parteneriat. (L.M.)
Ministerul Finantelor: "Au existat anumite intarzieri"
Sistemul informatic pentru schimbul de date privind incasarile din TVA si accize va fi testat pentru prima data in luna iulie
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, ne-a declarat, ieri, ca primele teste ale sistemului informatic pentru schimbul de date privind incasarile din TVA si accize vor fi efectuate la jumatatea lunii iulie, pe relatia Bucuresti - Bruxelles, urmand ca, in octombrie, sa fie testat sistemul pe relatia Bucuresti - Bruxelles si o alta tara membra a Uniunii Europene. Aceste termene au fost deja convenite cu UE. Doica a admis ca au existat anumite intarzieri in adjudecarea licitatiei, care s-a produs in februarie. Cele doua companii care au castigat licitatia sunt gigantii internationali Oracle si IBM. Pe de alta parte, oficialul din Finante a precizat ca nu vor exista intarzieri fata de calendarul stabilit pentru cele doua teste, respectiv iulie si octombrie. Potrivit acestuia, personalul din minister care lucreaza la acest program a fost suplimentat.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, afirma, recent, ca sistemele informatice pentru schimbul de date in cadrul Uniunii Europene privind incasarile din TVA si accize vor fi functionale la 1 ianuarie 2007, desi exista intarzieri in implementare, cauzate si de dorinta Comisiei Europene de a verifica licitatiile. "Daca incepeam licitatia anul trecut in ianuarie, si nu in octombrie, poate ca era mai bine", a afirmat Vladescu. El a aratat ca problema privind sistemul de urmarire a incasarilor din TVA a fost anuntata de Comisia Europeana in cadrul intalnirilor care au avut loc la Bruxelles cu autoritatile romane, in luna martie.
Dupa aderare, accizele vor fi incasate in tara de utilizare a produselor, dar multe state printre care si Romania au inca reglementari care stipuleaza incasarea acestor taxe la sursa, respectiv la producator. Avand un sistem informatic integrat, firmele care au desfacere finala in alta tara isi recupereaza rapid acciza platita in tara de origine. "Avand experienta altor state, Comisia Europeana a transmis atentionari ca termenul pentru implementarea sistemelor este destul de scurt", a mai spus Vladescu. (A.G.C.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Bine macar ca nu va pricopsitzi cu steaua rosie! ndc   de tjmaxxi
A r h i v a
  Statul ureche    13 comentarii
  Proiectul "Cathedral Plaza" pe masa DNA    12 comentarii
  Sulfina Barbu sub tirul Bruxellesului pentru Rosia Montana    2 comentarii
  Presedintele a inceput kinetoterapia si a semnat 19 decrete    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Presedintele a inceput kinetoterapia si a semnat 19 decrete (558 afisari)
 Proiectul "Cathedral Plaza" pe masa DNA (124 afisari)
 ZIUA si replica (74 afisari)
 Stiri pe scurt (64 afisari)
 Patru steaguri rosii (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02061 sec.