Ziua Logo
  Nr. 3618 de marti, 9 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Politica pe muchie de cutit
Miruna MUNTEANU 
Scandalul din Alianta aflata la guvernare ofera un nesperat balon de oxigen Partidului Social Democrat, aflat pana acum intr-o lunga si dureroasa agonie. In criza de popularitate si de identitate, incapabil sa se reformeze, divizat de rafuieli intestine, PSD parea condamnat. Paradoxal, salvarea ar putea sa-i vina nu din interior, ci din partea "inamicului". Fortele centrifuge din interiorul Puterii par mai puternice decat cele care macina principalul partid de opozitie. Adulmecand mirosul de sange, PSD s-a inviorat. Maestri ai jocurilor de culise, social-democratii se pregatesc sa speculeze tensiunile din Alianta, care au ajuns la cote isterice. Un joc periculos, pe muchie de cutit. Insa PSD nu prea mai are multe de pierdut. Ar putea avea, insa, totul de castigat. Prima mutare vizibila: anuntul cu privire la incheierea unui protocol de colaborare parlamentara cu Partidul Romania Mare.
Initial, ideea a provocat reactii ostile in randul social-democratilor. Pe de-o parte pentru ca orice asociere cu partidul lui Vadim implica riscuri serioase de imagine. Pe de alta, pentru ca le oferea rivalilor lui Geona inca un prilej sa-i conteste acestuia autoritatea. Liderii influentului "Grup de la Cluj" au reactionat primii, aratandu-se oripilati de initiativa. Din partea Tineretului Social Democrat au aparut amenintari cu dezertari masive la conservatorii lui Dan Voiculescu. A fost, se pare, doar o furtuna intr-un pahar cu apa. Spritele s-au linistit, ieri, la sedinta Biroului National Permanent. La finalul acesteia, insusi Ioan Rus, liderul "clujenilor", a declarat ca grupurile parlamentare ale PSD au fost mandatate sa inceapa negocierile cu cele ale PRM. "Daca va fi un document semnat sau daca va fi un <<gentlemens' agreement>>, care nu necesita un document, asta o sa vedem in continuare", a spus Rus. Decizia ii va apartine, probabil, lui Vadim. Depinde de cat de mult isi doreste el oficializarea concubinajului cu PSD. Or, PRM s-a cam saturat sa fie cocota vizitata pe ascuns, dar ocarata in public. Daca ii doresc serviciile, social-democratii vor fi, se pare, nevoiti sa se si afiseze in lume cu Romania Mare. Cu toate riscurile.
Intr-o conjunctura normala, o alianta cu Vadim ar fi dezastruoasa pentru imaginea (si asa in zdrente) a PSD. Mutarea trebuie privita, insa, in contextul profundei crize politice care se prefigureaza. Multi liberali par sa considere iminenta caderea Guvernului Tariceanu. Crin Antonescu si Victor Orban au avertizat ca Partidul Democrat ar putea sustine motiunea de cenzura pregatita de PSD si Romania Mare pentru finalul acestei sesiuni parlamentare. Mircea Geoana a confirmat posibilitatea unui astfel de scenariu. El a explicat, sambata, la Brasov, ca o colaborare cu PD "nu este un pret prea mare", daca are ca urmare debarcarea unui Guvern ineficient.
Intrebari esentiale raman deocamdata fara raspuns. Cat de departe este dispus sa mearga Traian Basescu pentru a se descotorosi de Tariceanu? Va incerca presedintele-jucator sa forteze o lovitura de palat in PNL? Cum vor reactiona liberalii? Se vor retrage de la guvernare, asa cum propune Victor Orban? Sau vor propune un alt premier, mai pe gustul Palatului Cotroceni?
Alegand aceasta cale, Basescu si democratii ar risca enorm. Daca aducerea PUR la guvernare a fost socotita o "solutie imorala", ce s-ar putea spune despre o colaborare (fie si conjuncturala) intre PD si PSD? Cu atat mai mult cu cat principala acuzatie adusa actualei conduceri liberale se leaga tocmai de unele legaturi subterane cu fosta guvernare. Aripa Patriciu era banuita ca militeaza pentru o alianta cu social-democratii. Aceasta ar fi fost tradarea suprema. Este, oare, posibil ca presedintele sa cocheteze acum cu o idee similara? Cum ar putea justifica o asemenea decizie?
Pe langa o prabusire a credibilitatii democratilor lui Emil Boc, o eventuala colaborare PD-PSD impotriva PNL mai implica un risc. Daca liberalii ar alege sa treaca in opozitie, ce garantii exista ca Basescu va reusi sa impuna un Guvern minoritar, condus de PD? PSD si-ar putea aminti ca, de fapt, a castigat alegerile parlamentare din 2004. Presedintele nu ar trebui sa mizeze pe faptul ca social-democratii se tem de anticipate, fiind creditati de sondajele de opinie cu cote electorale situate sub 25 la suta. Asta se intampla acum. Destramarea (cu scandal) a Aliantei ar putea schimba radical situatia. Singura sansa a PSD este sa puncteze pe greselile adversarilor. Jocul politic se indreapta spre o faza extrem de periculoasa. Ne apropiem de runda "totul sau nimic". Vor castiga cei care vor reusi sa ramana uniti.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Bun articol   de octaaa
Poate ca ...   de bbbb
   de diana-andreea
ramane cum am stabilit   de laur
Eu cu cine votez?   de Agentura
A r h i v a
  Democratie originala sau originalitate romaneasca?    2 comentarii
  Tentatia fascista a Rusiei    3 comentarii
  Prostanacul e tot mai prostanac    3 comentarii
  Evocarea patimii    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  Ministerul Sanatatii infometeaza sugarii    2006-04-18
  Noul bufon al regelui    2006-04-11
  Basescu, serviciile de informatii si Securitatea    2006-04-04
  Orban la Alba: intre insulta si misoginie    2006-03-28
  Irakul si falimentul neoconservatorilor    2006-03-21
 Top afisari / comentarii 
 A murit ultima supravietuitoare de pe Titanic (1103 afisari)
 ANAF precizeaza cine depune declaratii de venit (629 afisari)
 Iliescu KGB (454 afisari)
 Stiri pe scurt (303 afisari)
 Hernie prezidentiala (266 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25591 sec.