Ziua Logo
  Nr. 3618 de marti, 9 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
"Oedipe" americanul
Filmul lui Mihai Cosma, "Oedipe - premiera americana", a fost proiectat ieri la Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman (ICR) din New York. Produs de Senso TV, documentarul consemneaza mini-festivalul Enescu sustinut, in 2005, la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign. Initiatorul acestui eveniment, in cadrul caruia a fost prezentata pentru prima data in SUA capodopera enesciana "Oedipe", este violonistul Sherban Lupu. Proiectia a fost urmata de o conferinta a lui Mihai Cosma (conferentiar si director al Departamentului de Cercetare Stiintifica si Activitati Artistice de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti) si de recitalul tinerei pianiste Irina Vasilescu. Invitatul de onoare al serii a fost Gabriel Banat, care a comentat filmul, discutand totodata despre personalitatea lui Enescu, pe care l-a cunoscut personal si cu care a concertat in Romania si in SUA. Gabriel Banat este un distins muzician, violonist concertant, prim-violonist al New York Philharmonic, profesor universitar si autor de monografii muzicale. (L.D.)
La "Clubul dramaturgilor"
Ieri, in Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor, care gazduieste in fiecare luna "Clubul dramaturgilor", a avut loc lectura piesei "Casalotul", scrisa de prozatorul si dramaturgul Emil Mladin si premiata la Festivalul Comediei Romanesti. Clubul Dramaturgilor a fost initiat si este condus de criticul Mircea Ghitulescu. Lectura piesei lui Emil Mladin a fost asigurata de actori ai Teatrului de Comedie: George Mihaita, Valentin Teodosiu, Virginia Mirea, Luminita Erga s.a. (I.M.)
Arta de la "militari"
In Galeria Artelor a Cercului Militar National Bucuresti s-a deschis, la inceputul lunii mai, o expozitie Arpad Fabian. "In randul celor aproximativ de varsta sa, Arpad Fabian (nascut in 1971 - n.r.) este un caz aparte - afirma criticul Radu Ionescu. Intr-o epoca in care masura nu mai este la moda, Arpad Fabian recunoaste ca prin fiecare desen, prin fiecare pictura in ulei invata ceva nou. Este explicabil, deci, ca de la o expozitie la alta, de la un grup de lucrari la altul, progresul sa fie evident. (...) De la interioare care ne fascineaza prin atmosfera lor la imagini din natura cu o dominanta fantastica, de la naturi statice de o sobra efervescenta la portrete si nuduri cu un aer melancolic, de la picturi in ulei si acuarele la excelente desene de observatie si analiza, repertoriul este foarte larg, iar rezultatul pe masura seriozitatii pictorului, a modestiei si perseverentei sale." Absolvent al Academiei Nationale de Arta din Bucuresti, clasa maestrului Vasile Grigore (promotia 1997), Arpad Fabian este licentiat in pictura si in istoria si teoria artei. Participa anual la cel putin o epozitie, iar lucrarile sale se afla in colectii particulare din tara si de peste hotare. La Cercul Militar expune pictura si desen. (L.D.)
Romania, de la Strasbourg
Intre 5 si 25 mai, la manifestarile organizate de Primaria din Strasbourg in cadrul "Lunii mai, luna Europei", asociatia romanilor participa cu o expozitie de fotografii din tara noastra facute de Claude Unsinger in timpul mai multor voiaje. Aceasta expozitie, al carei vernisaj a avut loc pe 2 mai, este panotata in holul de primire al Centrului administrativ, Parc de l'etoile, din Strasbourg. (L.D.)
A r h i v a
  Conclavuri scriitoricesti    
  S-a stins un critic de arta:Gyuri Kazar    
  "Pasiunea" lui Tandarica    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
 Top afisari / comentarii 
 A murit ultima supravietuitoare de pe Titanic (1103 afisari)
 ANAF precizeaza cine depune declaratii de venit (629 afisari)
 Iliescu KGB (454 afisari)
 Stiri pe scurt (303 afisari)
 Hernie prezidentiala (266 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00909 sec.