Ziua Logo
  Nr. 3617 de luni, 8 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Politica telenovela se termina cu victime
Red APPLE 
Ce a fost saptamana trecuta
l PSD si PRM refac fratia anilor '90
l Social-democratii vor oameni
l Coalitia, in deriva
l Sinistratii - motiv de atac
l Bulgarii ne pot periclita aderarea
l Diplomatii, verificati la dosare.
Cartile de istorie comuniste au creat in mintea oamenilor ideea ca un lider, un barbat de stat, este cu atat mai important cu cat bataliile pe care le castiga sunt mai decisive sau mai grele. Cafteala si telenovela, asta a fost istoria manualelor comuniste.
Ideea ca istoria se poate face si in momentele de pace si ca liderii care fac cu adevarat istorie nu sunt neaparat caftangii a fost eludata.
Este adevarat ca puterea se castiga in lupta si ca nu poti avea putere fara batalii castigate. Dar lupta politica nu se duce cu injuraturi si pumni dati jurnalistilor, chiar daca se poarta sub ochii unui asa-zis filosof de sorginte UTC-ista.
De la Norica Nicolai pana la Gigi Becali, la fel ca si copii lui Raducanoiu, o serie de oameni politici ne propun sa ignoram orice regula. Dar acum se vad mai bine decat oricand defectele celor care confisca microfoanele. Au inceput sa devina nervosi, ca si cand acum este ultima perioada in care se mai bucura de privilegii.
In definitiv, daca ne uitam cu atentie la toti acestia simtim mirosul trecutului, fiecare dintre cei care astazi se zbenguie calcand regulile va disparea de pe scena politica, fie din pricina Parchetului, fie a CNSAS-ului, fie a lipsei electoratului, fie, pur si simplu, pentru ca politica nu va mai fi atractiva financiar.
De ce
PSD si PRM au incheiat un protocol de colaborare, cu riscul de a-i indeparta din partid si pe alti social-democrati (care isi amintesc de fratia "patrulaterului rosu" din anii '90), dar cu avantajul ca pot ataca impreuna mai bine actuala guvernare. Primul test al noii aliante va fi sustinerea unei motiuni de cenzura pe tema gestionarii inundatiilor, indreptate impotriva vulnerabilului Cabinet Tariceanu.
Fiecare zi care a trecut a pus cate o piatra la temelia demonstratiei ca PNL si PD nu se mai inteleg. Saptamana trecuta, liberalii au inceput sa joace mai mult pe cont propriu, asteptand sa valorifice in favoarea lor un eventual verdict pozitiv privind aderarea Romaniei la UE, pe 1 ianuarie 2007. Liderii PNL au ras in public la auzul bancurilor privindu-l pe presedinte si l-au instalat pe Radu Stroe (cel cu care Traian Basescu nici nu da mana) in fruntea partidului, in locul Monei Musca. Reactiile PD sunt din ce in ce mai inconsistente de cand Traian Basescu nu mai iese public, riscand sa fie impinsi sa faca jocul care nu le place, acela de a se apara. O astfel de schimbare de atitudine a PD poate duce la destabilizare interna.
Situatia sinistratilor a devenit leit-motivul ciocnirilor recente dintre putere si opozitie. Guvernul a reusit sa evite pierderea de vieti omenesti, a dat cate 1,5 milioane de lei pentru fiecare familie afectata si a cumparat containere pentru cazarea napastuitilor (unde acestia sa stea pana cand le vor fi reconstruite casele), dar PSD si PRM au strigat ca nu-i destul. Social-democratii au depus la Senat o initiativa legislativa privind acordarea a cate 5 milioane de lei lunar, pentru hrana, fiecarei familii sinistrate, precum si a unui ajutor financiar de 10 milioane de lei pentru saltele si paturi. Pe tema miilor de nefericiti a speculat politic si PC, care a anuntat ca va cere Guvernului ca 60% din profitul net al Loteriei Romane sa fie directionat catre refacerea caselor distruse de Dunare. Demagogia transforma dramele umane intr-un joc de poker din care elementul uman lipseste cu desavarsire.
Faptul ca aderarea Romaniei la UE merge in linie dreapta si ca Bruxelles-ul nu ne poate aduce surprize neplacute pe 16 mai au fost confirmate din nou de autoritatile de la Bucuresti. Exista insa si doua mari probleme in aceasta ecuatie care, daca vor aparea, ne pot frana avantul european. Prima se refera la instabilitatea scenei politice romanesti in urmatoarea perioada, iar cea de-a doua priveste tara partenera de tandem, Bulgaria, care ar putea esua in indeplinirea ultimelor angajamente fata de UE.
Tot saptamana trecuta, tocmai lustrabilul ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a marturisit ca doreste sa afle cat mai repede daca subalternii sai au fost colaboratori ai politiei politice a lui Ceausescu. In acest scop, ministrul a solicitat noului presedinte al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Claudiu Secasiu, verificarea urgenta a dosarelor sutelor de diplomati din ambasade si consultate.
Ce va fi
l Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a indemnat pe membrii partidului sau sa marcheze, in 13 mai, "prohodul" de 500 de zile al actualei guvernari.
l CNSAS urmeaza sa preia de la SRI cartoteca, microfilmele, baza de date si dosarele de personal.
l In perioada urmatoare va expira termenul acordat lui Dan Ioan Popescu pentru a-si rezolva situatia in partid, de catre Biroul Executiv al PSD - Sectorul 1.
A r h i v a
  Capitalismul - un proiect neasumat politic    7 comentarii
  Iranul are nervii tari    36 comentarii
  Un nou targ pentru reforma ONU    2 comentarii
  Tismaneanu    22 comentarii
  Urmand, in masa, modelul englezesc    2 comentarii
  La judecata zilei    
 Top afisari / comentarii 
 85 de ani de comunism in Romania (312 afisari)
 Coruptie la Vama Sculeni (267 afisari)
 Structura anului scolar 2006-2007 (128 afisari)
 Biblioteca - tezaur si centru de cercetare (116 afisari)
 MCC incepe informatizarea bibliotecilor publice (100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.89398 sec.