Ziua Logo
  Nr. 3615 de vineri, 5 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CNSAS va primi cartoteca si microfilmele Securitatii
-- SRI va preda saptamanal arhiva microfilmata * Peste 30 de zile va avea loc si transmiterea bazei de date informatizate
Claudiu Secasiu
SRI va preda CNSAS cartoteca, microfilmele, baza de date, dosarele de personal si procesele-verbale de distrugere a dosarelor Securitatii. Anuntul a fost facut dupa o intalnire pe care au avut-o ieri membrii Colegiului CNSAS cu directorul SRI Radu Timofte, cu adjunctii acestuia, cu secretarul general al SRI, generalul Sorin Brateanu si cu seful arhivelor SRI, colonelul Florin Pintilie. "Am stabilit ca loturile de fise manuale, adica asa-zisa cartoteca pentru cele 1.338.000 de dosare de la depozitul din Popesti-Leordeni sa inceapa sa fie predate peste 15 zile. Alaturi de acestea, SRI va preda CNSAS toate fisele cartotecii nesecretizate", a declarat secretarul CNSAS, Constantin Buchet, pentru Mediafax. Potrivit lui Buchet, in cadrul intalnirii de la SRI, s-a decis ca serviciul sa predea saptamanal microfilmele dosarelor transmise deja catre CNSAS. Totodata, SRI va incepe predarea, dupa 30 de zile, a bazei de date automate, intocmite de Securitate, precum si procesele verbale de distrugere a dosarelor. SRI va mai transmite si evidenta electronica a datelor de identitate, in cazul unor dosare unde sunt date incomplete. Conducerea SRI a mai promis ca va preda CNSAS si dosarele de personal ale agentilor Securitatii, dupa ce s-a luat decizia ca au facut politie politica, iar numele lor au fost publicate in Monitorul Oficial. Buchet a mai spus ca s-a decis si reanalizarea cazurilor de siguranta nationala, procedura ce va fi derulata in cadrul comisiei mixte SRI-CNSAS. Reprezentantii CNSAS in comisia mixta sunt Claudiu Secasiu si Constantin Buchet.
Secasiu este multumit
La randul sau, presedintele Colegiului CNSAS Claudiu Secasiu, a declarat ieri, pentru Rompres, ca este multumit de rezultatul intalnirii cu conducerea SRI. "Cred ca aceasta prima intalnire cu SRI este un inceput bun pentru o noua relatie bazata pe o intelegere reciproca", a spus Secasiu, adaugand ca a constat o disponibilitate din partea conducerii SRI privind predarea unor documente. Pe de alta parte, Constantin Ticu Dumitrescu a aratat ieri ca ramane "un Toma necredinciosul" in privinta colaborarii CNSAS cu SRI, dupa discutiile avute de membrii Colegiului cu directorul SRI, Radu Timofte. Ticu Dumitrescu a precizat ca urmatoarea intalnire cu seful SRI va avea loc la sediul CNSAS. Cat despre intalnirea de ieri, Ticu Dumitrescu a spus ca aceasta a avut loc la sediul SRI pentru ca "Timofte e prins intr-un aparat gipsat si se misca foarte greu". Vorbind tot despre SRI, poetul Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a sustinut ieri, de la Sibiu, ca Serviciul nu se poate mandri ca este chiar un model de cinste si moralitate, pentru ca nu toti angajatii sai sunt "curatei". "SRI nu este chiar Spalatoria Nufarul. Nu toti angajatii SRI sunt curatei", a spus Dinescu, adaugand ca "vor fi oameni care niciodata nu isi vor vedea dosarul pentru ca si acum sunt in functii cei care au intocmit respectivele documente". Membrii Colegiului CNSAS urmeaza sa se intalneasca si cu sefii SIE, MApN si MAI, pentru a dezbate problema preluarii dosarelor Securitatii.
In privinta MApN, care detine dosarele intocmite de Directia a 4-a a Securitatii, presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a spus transant: "Vom trece la preluarea arhivelor respective, pur si simplu".
Predati dosarele din biblioteca
Liderul Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, a facut ieri un apel ca toate persoanele fizice care, dupa Revolutia din 1989, au intrat in posesia unor dosare de Securitate, sa predea aceste documente CNSAS. Secasiu a spus, dupa intalnirea cu sefii SRI, ca Ordonanta de Urgenta referitoare la CNSAS prevede ca nu doar institutiile trebuie sa predea catre CNSAS dosarele Securitatii, ci si persoanele care au intrat, "prin diferite imprejurari", in posesia unor astfel de documente. "Adresez un apel acestor persoane sa depuna la CNSAS dosarele, sa respecte aceasta obligatie legala", a adaugat Secasiu. Presedintele Colegiului a sustinut ca CNSAS nu a dat nimanui astfel de documente in original si ca nimeni nu cunoaste numarul celor care au intrat in posesia unor dosare de Securitate. "S-a facut Revolutia cu tabele de intrare in sediul CC sau in sediile Securitatii?", s-a intrebat retoric Secasiu, aratand ca nu exista nici macar o aproximare a celor care au intrat in posesia unor dosare. La randul sau, Ticu Dumitrescu a aratat ca a "auzit" din "anumite cercuri serioase" ca "ar fi venit Gelu Voican Voiculescu si ar mai fi predat niste dosare privindu-l pe Corneliu Coposu".
Timofte a gasit cartoteca incompleta
Decizia SRI de a preda catre CNSAS cartoteca fostei Securitati vine dupa o lunga perioada in care Colegiul a dus munca de lamurire cu Serviciul Roman de Informatii in acest sens. Daca initial SRI a sustinut ca mult ravnita cartoteca nu exista, ulterior directorul Serviciului, Radu Timofte, a transmis conducerii CNSAS ca baza de date a Centrului de Informatica si Documentare (CID), precum si cartoteca Securitatii sunt incomplete. Timofte sustinea, la inceputul lunii aprilie, ca baza de date a CID si cartoteca cuprind doar 50% din totalul documentelor create de fosta Securitate. Timofte mai spunea ca baza de date a CID nu ar fi putut fi predata integral si din cauza informatiilor de siguranta nationala, urmand ca la dispozitia CNSAS sa fie pusa "o selectie" de date referitoare la dosare intrate deja in custodia Colegiului. In privinta cartotecii, Timofte spunea ca perioada de predare va fi foarte lunga, pentru ca fisele de hartie corespondente dosarelor deja predate CNSAS trebuie "luate la mana". Intrebat ieri de ce SRI a decis atat de tarziu sa predea cartotecile fostei Securitati catre CNSAS, purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, ne-a declarat ca asa era firesc sa se intample: "Cartoteca va fi predata a final. Asa e logic. Se predau dosarele pe hartie, apoi copiile pe microfilme si apoi cartotecile. Daca se predau mai intai cartotecile, nu se mai gaseau microfilmele", a spus Bercaru.
Batalia pe kilometri de arhiva
Un conflict intre SRI si CNSAS s-a iscat si in ceea ce priveste numarul de kilometri liniari de arhiva care au fost predati de Serviciu. Pe 10 martie 2005, CNSAS a preluat de la SRI primele cinci tone din arhiva fostei Securitati, pe care le-a depozitat la noul sediu al Consiliului din comuna Popesti-Leordeni. La acea data, Colegiul a primit 100 de metri liniari de dosare dintr-un total de 12 km liniari pe care SRI s-a angajat sa-i predea pana la sfarsitul anului.
Urmatoarea etapa a procesului de predare a arhivelor fostei Securitati a fost finalizata la inceputul lunii decembrie, atunci cand SRI a anuntat incheierea predarii catre CNSAS a arhivei. Potrivit SRI au fost predati CNSAS peste 12 kilometri liniari de dosare, cuprinzand 1,3 milioane de dosare cu 1,5 milioane de volume, care nu privesc siguranta nationala, punand la dispozitie si evidenta electronica a tuturor dosarelor predate, astfel incat sa poata fi identificate documentele intrate in gestiune. Pe 8 decembrie, SRI anunta printr-un comunicat incheierea predarii catre CNSAS a arhivei fostei Securitati. In replica, Claudiu Secasiu, actualul presedinte al CNSAS, sustinea la acea data ca procesul de predare nu s-a incheiat, pentru ca au existat 20 de kilometri liniari de arhiva, din care 12 kilometri liniari au ajuns la CNSAS, iar restul de opt kilometri liniari a ramas la SRI.
Carmen EPURAN 
 Afisari: 126  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Lasati cartoteca injumatatita,vorbiti de microfilme!   de Adrian v.D.
Cartoteca....   de doctorul
Vai deabia astept sa ma vad - daca fotografia este reushita sau sa o retusez - poate gasesc   de ionion
prostirea fraierilor cu cartotecile   de lucid
-- voi preda microfoanele lui WCTudor --   de varvara
30   de Radu Dragan
alba neagra   de niculina
A r h i v a
  Defilare de 16 mai    12 comentarii
  Becali acuza: Anchete instrumentate de Tariceanu si PNL    4 comentarii
  Somitati medicale urmarite penal    4 comentarii
  Moussaoui a castigat razboiul cu SUA    19 comentarii
  Statele Unite se zbarlesc la UE    8 comentarii
  Mini-revolutia copiilor la Chisinau    12 comentarii
  Lupte pentru Registrul Comertului    1 comentariu
  METRO la Parchet    
  PC tinteste pensiile private    
 Top afisari / comentarii 
 METRO la Parchet (477 afisari)
 Defilare de 16 mai (296 afisari)
 Stiri pe scurt (257 afisari)
 Executatii Radio-TV (243 afisari)
 Vaticanul intervine pentru Catedrala Sf Iosif (183 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01548 sec.