Ziua Logo
  Nr. 3611 de sambata, 29 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
SUA se instaleaza in Bulgaria cu scandal
Secretarul de Stat american Condoleezza Rice si ministrul de Externe bulgar Ivailo Kalfin au parafat, ieri, la Sofia, acordul privind utilizarea de catre trupele americane a trei facilitati militare aflate pe teritorul Bulgariei, transmite Sofia News Agency. "Bulgaria reprezinta un aliat valoros, care isi demonstreaza angajamentul fata de democratie si progres", a subliniat oficialul american in urma semnarii documentului, de altfel considerat drept un pas deosebit de important pentru securitatea celor doua state. "Este un acord care va spori cooperarea, permitand folosirea comuna a instalatiilor bulgare de antrenament si consolidand capacitatea de a actiona impreuna in domeniul militar", a adaugat Rice, aflata in Capitala bulgara pentru a participa la o reuniune neoficiala a ministrilor de Externe din tarile membre NATO.
Termenii acordului
Documentul prevede utilizarea de catre trupele americane a poligonului de la Novo Selo si a bazei aeriene Bezmer, ambele situate la granita cu Turcia, precum si a aerodromului de la Graf Ignatievo, partea americana avand, totodata, acces, si la facilitatile de stocare din portul bulgar la Marea Neagra, Burgas. Acordul, valabil pe o perioada de 10 ani, prevede "un mecanism de consultari si luare in considerare a pozitiei nationale" a Bulgariei in cazul in care aceste instalatii vor fi folosite pentru atacarea unor tinte, potrivit precizarilor ministrului Kalfin, citat de Mediafax. Desi se vor afla sub jurisdictia SUA, militarii americani vor putea fi judecati conform legislatiei bulgare in cazul comiterii unor infractiuni. Potrivit acordului, peste 2500 de soldati americani vor fi trimisi, prin rotatie, timp la sase luni, in Bulgaria, incepand cu 2007, aminteste Rompres. Semnarea documentului, care urmeaza sa fie ratificat de Legislativul de la Sofia, nu a fost primita cu bucurie ultranationalistii Ataka, acestia intentionand, ieri, sa continue protestele la adresa "yankeilor" initiate joi in Capitala bulgara. De altfel, un sondaj recent, citat de Rompres, indica faptul ca 60% din bulgari sunt impotriva gazduirii trupelor americane pe teritoriul Bulgariei.
Moscova, ingrijorata
In ajunul semnarii acordului bulgaro-american, Rusia si-a exprimat ingrijorarea fata de extinderea influentei Washingtonului si a NATO in regiune, transmite Mediafax. Moscova este preocupata de revizuirea infrastructurii militare a Europei si mai ales de stationarea trupelor NATO pe teritoriul noilor state membre, in special in Romania si Bulgaria, a declarat, in acest sens, purtatorul de cuvant al MAE rus, Mihail Kaminin, pentru RIA Novosti. Bazele din Bulgaria fac "parte dintr-un proces de reconfigurare, de restructurare a prezentei militare in Europa", a sesizat ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, adaugand ca Rusia este "interesata ca aceste procese sa fie transparente si sa includa obiectivele restructurarii pentru ca securitatea noastra sa nu fie prejudiciata". (A.M.L.)
Soljenitin acuza NATO
Scriitorul rus si castigator al premiului Nobel pentru literatura, Aleksandr Soljenitin, a acuzat NATO de complot impotriva Rusiei, organizat in scopul de a supune aceasta tara controlului sau, intr-un interviu publicat ieri de cotidianul rus Moskovskie Novosti, transmite Mediafax. Actiunile NATO reprezinta o serie de "preparative pentru incercuirea totala a Rusiei si uzurparea suveranitatii sale", a afirmat fostul disident sovietic. "Desi este evident ca Rusia actuala nu constituie o amenintare la adresa NATO, (alianta, n.red.) isi consolideaza metodic si persistent aparatul militar in Europa de Est si (...) purcede la incercuirea continentala a Rusiei, incepand din sud", a adaugat Soljenitin, acuzand NATO ca sprijina revolutiile din fostele state sovietice si isi sporeste rolul in Asia Centrala, zona traditionala de influenta a Rusiei. (D.E.)
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
   de calator
Asa sunt slavofilii !   de trinity
Prosti   de marin2
Pha, bulgarii...bulgarii nu au abilitatea gradului inalt de convingere ca al romanilor   de ionion
Goana dupa bici si oftatul dupa calau   de Changeman
Lavrov a descoperit gaura de la covrig !   de Arogantu'
Soljenitin la Putina?   de Radu Dragan
Sa traiasca !   de Sorin
mai-mai-mai!   de folclorist
A r h i v a
  Iranul, la judecata ONU    6 comentarii
  Biserica romaneasca vandalizata in Ucraina    1 comentariu
  Ziua Libertatii de Exprimare    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Masinile comunismului (2248 afisari)
 Romania, medalie de argint la CEDO (889 afisari)
 Jefuirea lui Pimen (587 afisari)
 Va fi Irakul sters de pe harta? (540 afisari)
 Stiri pe scurt (345 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00967 sec.