Ziua Logo
  Nr. 3608 de miercuri, 26 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Interviu cu liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European
Graham Watson: "Amanarea deciziei de aderare ar fi incorecta"
Care este semnificatia dezbaterii de azi din Parlamentul European?
Sper ca Parlamentul European sa dea dovada de responsabilitate permitand ca procesul de evaluare si monitorizare asupra tarilor candidate sa continue fara intrerupere. Este foarte clara indatorirea Comisiei Europene de a prezenta in fata Parlamentului un raport la fiecare sase luni, ceea ce a facut in octobrie 2005 - text asupra caruia am organizat o dezbatere - si o va face din nou in luna mai a acestui an. Dupa asta vom organiza din nou o dezbatere. Incercarea de a interveni in acest proces prin organizarea unei dezbateri inainte de a putea avea la indemana toate datele de care am putea dispune, inainte de a avea Raportul Comisiei Europene, inainte de a avea rapoartele din partea unor tari membre care au lucrat impreuna in acest sens cu Bulgaria si Romania, inainte de a dispune de comentariile pe care le au de facut guvernele bulgar si roman asupra a toate acestea, ar insemna sa emitem o judecata de valoare anterioara dezbaterii propriu-zise. Cred ca este o tactica de hartuire imaginata de cativa din zona dreptei, plus alti cativa din zona stangii, mai ales din Germania, fie pentru a intarzia, fie pentru a modifica procesul aderarii Romaniei si Bulgariei.
Trebuie sa dam acum un semnal foarte clar
Stiti ca exista intentia de a muta dezbaterea finala pentru toamna, dupa un alt raport al Comisiei. Care ar fi riscul aprobarii unei asemenea idei?
Cred ca exista riscul de a arata ca nu suntem corecti fata de Romania si Bulgaria daca le vom spune ca nu vom lua nici o decizie pana in toamna. O tara are nevoie de timp pentru a se pregati pentru aderare, trebuie sa aiba ragazul de a organiza alegeri pentru Parlamentul European, trebuie sa opereze - intr-un timp intr-adevar foarte scurt - un mare numar de schimbari la nivelul sistemului de control al frontierelor, apoi in codul de functionare a administratiei. Este absolut nerealist sa te astepti ca toate astea sa fie realizate in doar doua luni. Trebuie sa dam semnalul foarte clar, acum, catre Romania si Bulgaria daca, da sau nu, vor intra in UE de la 1 ianuarie 2007.
Da, dar ati vazut intrebarile ce urmeaza a fi adresate comisarului Olli Rehn, mai ales aceea privind monitorizarea severa post-aderare si mentinerea clauzelor de salvgardare. Asta nu inseamna ca Romania si Bulgaria risca sa fie considerate, chiar daca se decide aderarea, un fel de membru cu statut de clasa a doua?
Posibilitatea de a vedea un vot in favoarea unui proces de monitorizare foarte serioasa a existat in cazul tuturor tarilor candidate. Din cate stiu eu, el nu s-a aplicat pentru nici una dintre cele 10 tari care au aderat in 2004 si, din cate vad eu, nu exista motive sa fie aplicat nici Romaniei sau Bulgariei. Stim ca, aproape sigur, vom introduce o clauza de salvgardare in ce priveste controlul exportului de porci din Romania, asta din cauza problemelor existente cu pesta porcina. S-ar putea sa mai introducem alte clauze de salvgardare pentru Bulgaria. Dar nu exista nici un fel de nevoie de a da impresia ca supunem cele doua tari unei perioade de proba si ca astfel, intr-un fel, ar fi tari de categoria a doua in UE. Asta ar fi un element profund distructiv pentru viata politica din cele doua tari.
Ce aveti de spus in privinta afirmatiilor foarte dure rostite de un eminent membru al grupului liberal, Jean Marie Cavada, presedintele Comitetului pentru libertati cetatenesti, care a criticat pizitia Guvernului Romaniei in privinta interzicerii adoptiilor internationale?
Cred ca Guvernul Romaniei a facut exact ceea ce i-a cerut UE, inclusiv Parlamentul European, adica sa inghete procesul adoptiilor internationale si sa previna viitoare adoptii de acest gen. Este o pozitie in acord cu modul de gandire care prevaleaza acum in lume.
Totul va fi facut cum trebuie
Ca o concluzie a acestei discutii, as vrea sa stiu parerea dvs. asupra a ce s-a schimbat in Romania in raport cu momentele inceputului, adica atunci cand, parca, eram exemplul pentru ceea ce nu mergea bine in noua Europa....
Cred ca aici, in Parlamentul European, exista o parere larg impartasita in privinta enormelor progrese realizate de Romania. Sigur ca au mai ramas unele lucruri de facut, dar exista increderea ca totul va fi facut cum trebuie. Sunt un mare prieten al poporului roman si doresc sa-i spun "Bine ai venit" in Uniunea Europeana!
Cristian UNTEANU, Bruxelles 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Asa e , mai Graham, money always talks!   de tjmaxxi
A r h i v a
  Lovitura de stanga    23 comentarii
  Blaga vrea sa mute sportul in curte la Dinamo    2 comentarii
  Aderarea la judecata Parlamentului European    1 comentariu
  Mars catolic contra colosului de langa Catedrala    7 comentarii
  Ceausescu e vinovat pentru inundatii    20 comentarii
  Presedintele judecator    15 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Reperul Cernobal (551 afisari)
 Ceausescu e vinovat pentru inundatii (234 afisari)
 La mana bancilor (229 afisari)
 Doi teologi cu opera (220 afisari)
 Doua decenii de la dezastrul Cernobal (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00982 sec.