Ziua Logo
  Nr. 3608 de miercuri, 26 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Romanii asalteaza Albionul
In perspectiva admiterii Bucurestiului si Sofiei in UE la 1 ianuarie 2007, peste 50.000 de romani si bulgari se vor indrepta spre Marea Britanie pentru a se stabili acolo, potrivit estimarilor Institutului de Cercetari pentru Politici Publice (IPPR), relateaza Reuters. Daca Romania va "exporta" aproximativ 41.000 din cetatenii sai in Albion, numarul emigrantilor bulgari nu va depasi 15.000, sustine raportul IPPR, motivand ca Marea Britanie reprezinta o locatie deosebit de atragatoare pentru est-europeni datorita faptului ca se afla printre putinii membri ai "vechii" UE care si-a deschis piata muncii pentru resortisantii din noile state membre. Potrivit IPPR, expatrierea romanilor si bulgarilor "ar trebui privita ca o oportunitate si nu o amenintare". Romania si Bulgaria asteapta, la 16 mai, ca un raport al Comisiei Europene, aderarea celor doua state la blocul comunitar la 1 ianuarie 2007 sau amanarea momentului pentru 2008 depinzand de aceasta evaluare, aminteste Reuters. (D.E.)
Germania deschide arhivele
Pana acum, arhivele germane ale celui de al II-lea razboi mondial au fost inchise, blocand numeroase secrete. Guvernele succesive ale RFG, apoi ale Germaniei reunite, s-au opus mereu deschiderii arhivelor, cu motivatia protejarii vietii private a persoanelor legate de actorii razboiului. Brigitte Zypries, ministrul german al Justitiei, a anuntat, cu ocazia unei conferinte de presa, organizata la Muzeul american al Holocaustului, ca arhivele vor fi deschise, progresiv, publicului si tuturor istoricilor. Cercetatorii vor putea astfel apela, pentru prima data, la o pretioasa mina de informatii precise privind soarta miilor de prizonieri ai celui de al II-lea razboi mondial si asupra existentei a zeci de mici lagare de exterminare, ale caror denumiri sunt foarte putin, sau deloc, cunoscute. Profesorul Iehuda Bauer, de la institutul Iad Va Shem, va fi consultantul israelian insarcinat cu exploatarea acestor arhive. Unsprezece tari, printre care Israel si SUA , supervizeaza cele 30 pana la 50 de milioane de documente de arhiva stocate in orasul german Bad Arlosen. (Nando Mario VARGA, Tel Aviv)
Tiraspolul ataca Kievul
Planul presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko de solutionare a conflictului transnistrean "nu mai este de actualitate", a declarat, luni, presedintele republicii autoproclamate, Igor Smirnov, citat de Mediafax. "Republica Moldova a distrus singura acest plan prin impunerea unei blocade economice", a afirmat Smirnov, acuzand Ucraina ca "s-a transformat dintr-un stat garant intr-o parte implicata in conflict". "Majoritatea locuitorilor regiunii transnistrene sunt dezamagiti de Ucraina", a continuat liderul de la Tiraspol, precizand ca "regiunea transnistreana asteapta solutia la problema Kosovo". "Credem ca multe state vor fi capabile sa-si exprime mai independent si mai liber atitudinea pozitiva fata de republicile autoproclamate", a precizat Smirnov. Negocierile cu Chisinaul vor fi reluate doar dupa ridicarea blocadei economice, a mai punctat liderul transnistrean, sustinand ca "sperantele autorilor blocadei (...) nu s-au materializat" deoarece "Transnistria a primit sprijin din partea Rusiei in toate privintele". (D.E.)
"Ziua Holocaustului" in Israel
Sirenele au sunat in toata tara, circulatia pe strazi a incetat si milioane de israelieni s-au oprit din activitate, onorand amintirea celor sase milioane de evrei disparuti in anii celui de-al doilea razboi mondial. La Muzeul Holocaustului "Yad Vashem", din Ierusalim, sase supravietuitori ai Holocaustului european au aprins sase torte, in prezenta unei impresionante garzi de onoare a armatei israeliene. Apoi au vorbit presedintele Israelului, Moshe Katzav, si premierul Ehud Olmert. "Nu vom uita", a fost logo-ul acestei manifestari puse sub semnul doliului national. In acelasi timp, la Auschwitz, principalul lagar nazist de exterminare, a sunat shofarul (cornul folosit de evrei la ceremoniile religioase), si 8000 de oameni au pornit in "Marsul vietii" spre Birkenau (unde s-a aflat un alt mare lagar de concentrare). Din nou, Israelul e socat ca, tocmai in aceasta zi, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a negat existenta Holocaustului si a cerut, din nou, disparitia Statului Israel. Moshe Katzav si Ehud Olmert s-au referit, cu gravitate, la amenintarile acestui "nou Hitler" care pericliteaza Israelul si lumea evreiasca. (Tesu SOLOMOVICI, Israel).
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Similitudini   de bbbb
A r h i v a
  Premierul ungar promite reforme    3 comentarii
  Doua decenii de la dezastrul Cernobal    1 comentariu
  Opozitia nepaleza a incetat protestele    
  Condoleezza Rice, nedorita la Atena    17 comentarii
  Triplu atentat in Egipt    
 Top afisari / comentarii 
 Reperul Cernobal (551 afisari)
 Ceausescu e vinovat pentru inundatii (234 afisari)
 La mana bancilor (229 afisari)
 Doi teologi cu opera (220 afisari)
 Doua decenii de la dezastrul Cernobal (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00956 sec.