Ziua Logo
  Nr. 3608 de miercuri, 26 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Opozitia nepaleza a incetat protestele
Cele sapte partide de opozitie din Nepal au anuntat incetarea protestelor de strada, initiate in urma cu aproape trei saptamani, dupa ce regele Gyanendra a acceptat cererile acestora de reinstaurare a parlamentului, dizolvat in 2002. Decizia regelului Nepalului a intervenit dupa 19 zile de proteste neincetate ale opozitiei nepaleze, in urma carora cel putin 14 persoane au fost ucise de fortele de ordine, informeaza BBC. Cu toate acestea, noteaza sursa citata, rebelii maoisti, care se afla la originea unui deceniu de insurgente, au declarat ca nu vor renunta la manifestatii si la blocadele organizate in capitala Katmandu.
Regele Gyanendra si-a asumat puteri depline, in februarie 2005, dupa ce a demis guvernul, acuzandu-l de coruptie si ca nu a pus capat celor 10 ani de rebeliune maoista, in care 13.000 de oameni si-au pierdut viata. Principalul obiectiv al rebelilor maoisti este de a inlocui monarhia cu o republica comunista.
Reinstaurarea parlamentului, aflata in centrul revendicarilor opozitie, va intra in efect vineri, a precizat regele Nepalului. La putin timp dupa anuntul suveranului, mii de nepalezi au iesit pe strada pentru a-si sarbatori victoria.
Tot ieri partidele de opozitie l-au desemnat pe fostul premier Girija Presad Koirala, liderul Congresului Nepalez, cea mai mare formatiune politica din tara, pentru functia de prim-ministru, noteaza BBC. (D.E.)
A r h i v a
  Premierul ungar promite reforme    3 comentarii
  Doua decenii de la dezastrul Cernobal    1 comentariu
  Condoleezza Rice, nedorita la Atena    17 comentarii
  Triplu atentat in Egipt    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Reperul Cernobal (551 afisari)
 Ceausescu e vinovat pentru inundatii (234 afisari)
 La mana bancilor (229 afisari)
 Doi teologi cu opera (220 afisari)
 Doua decenii de la dezastrul Cernobal (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00603 sec.