Ziua Logo
  Nr. 3607 de sambata, 22 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Proiecte de "lustruire"
Bugetul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale a fost suplimentat cu suma de 4 milioane lei RON pentru finantarea a patru noi proiecte, potrivit unei Hotarari adoptate de Executiv in sedinta din 19 aprilie. Cele patru proiecte au ca obiective scaderea cazurilor de mica coruptie in institutiile publice, imbunatatirea imaginii Romaniei, explicarea si familiarizarea locuitorilor de la sate cu problematica integrarii europene, optimizarea politicilor publice in raport cu nevoile cetatenilor. Proiectul "Romania Transparenta" urmareste scaderea cazurilor de mica coruptie in institutiile publice prin imbunatatirea informarii cetatenilor cu privire la legislatia anticoruptie si accesul la informatie. Al doilea proiect "Romania Europeana" urmareste imbunatatirea imaginii externe. "Satul european" este un proiect prin care populatia rurala va fi informata cu privire la integrarea europeana, modalitati de accesare a fondurilor structurale, costuri si beneficii ale integrarii etc. Proiectul "Spre o guvernare eficienta" va face cunoscute decidentilor politici si administrativi nevoile cetatenilor prin masurarea impactului politicilor publice implementate. (C.S.)
Tarife pentru evaluatori
Evaluatorii autorizati care stabilesc cuantumul despagubirilor acordate fostilor proprietari in schimbul imobilelor confiscate abuziv in perioada regimului comunist vor incasa un onorariu maxim de pana la 400 euro pentru fiecare proprietate evaluata, in functie de caracteristicile imobilului. Onorariile vor fi acordate pe baza unui contract cadru aprobat in sedinta din aceasta saptamana a Guvernului. Pentru evaluarea unui teren intravilan, onorariul maxim platit evaluatorului se va ridica la 150 euro. Acelasi onorariu va fi acordat, conform contractului, si pentru evaluarea unui teren forestier sau agricol. Pentru o constructie cu sau fara teren aferent, evaluatorul va incasa un onorariu maxim de 250 euro, iar pentru evaluarea unui apartament va fi platit cu cel mult 150 euro. Limita maxima a onorariului care va fi acordat pentru evaluarea unui obiectiv comercial sau industrial - fabrici, mori, hoteluri - a fost stabilita la 200 euro. Toate aceste onorarii sunt valabile in cazul constructiilor cu o suprafata construita desfasurata de pana la 500 metri patrati si cu un teren aferent tot de pana la 500 metri patrati. Pentru suprafetele construite desfasurate mai mari de 500 metri patrati, ca si pentru terenurile mai mari de 500 metri patrati, onorariile vor fi suplimentate cu 50 euro pentru fiecare depasire a unui multiplu de 500 metri patrati, dar nu mai mult de 400 euro ca valoare totala a onorariului. Costurile evaluarilor vor fi suportate din bugetul Cancelariei premierului. (C.S.)
Concurs pentru comercianti
Revista Piata si Metro cash&carry organizeaza, pentru prima data in Romania, un concurs pentru desemnarea celor mai bune magazine mici. Potrivit unui comunicat de presa, competitia Premiile de Excelenta ale Comertului Traditional Romanesc se adreseaza comerciantilor care opereaza magazine de maximum 100 mp. Premiile si mentiunile se ridica la 27.000 euro, iar data limita pentru inscrierea la concurs este 30 aprilie. Premiul pentru eficienta va fi acordat comerciantului care a obtinut, in 2005, cele mai mari vanzari raportat la suprafata magazinului si la numarul angajatilor. Premiul pentru dinamism recompenseaza comerciantul cu cea mai mare crestere a incasarilor, premiul pentru marketing va reveni magazinului cu cele mai bune initiative fata de clienti, iar cel pentru specializare este rezervat magazinului care a obtinut cele mai mari incasari din comercializarea produselor cu un anumit specific. Fiecare dintre aceste premii este in valoare de 2000 de euro, iar marele premiu este de 15.000. (A.G.C.)
Produse bancare noi
Banca Romaneasca a decis, incepand cu 18 aprilie, sa includa in rata lunara toate costurile aferente creditului de casa si celui de nevoi personale cu ipoteca. Potrivit unui comunicat al bancii, creditul, dobanda, asigurarile si comisioanele vor fi cuprinse in rata lunara. Creditul pentru casa este disponibil pana la o valoare maxima de 300.000 euro (echivalent lei sau dolari), rambursabil in rate lunare egale in termen de pana la 30 de ani. Dobanda pentru creditele in euro este de 7,25%. Limita maxima care poate fi imprumutata pentru nevoi personale cu ipoteca este de 50.000 euro (echivalent lei sau dolari), iar dobanda pentru creditele in euro este de 8,9%. Creditul poate fi contractat pe o perioada de pana la 20 de ani, fara a fi necesara justificarea destinatiei acestuia. Venitul minim net lunar al solicitantului poate fi de 100 de euro in cazul creditului de nevoi personale si, respectiv, de 200 de euro in cazul imprumutului pentru casa. Banca ia in considerare, pe langa salarii, toate tipurile de venit care pot fi justificate cu documente legale: chirii, dividende, venituri aferente contractelor de colaborare. Banca Romaneasca este membra a Grupului National Bank of Greece, cea mai mare banca din Grecia din punct de vedere al activelor. (A.G.C.)
Rezultate RCS&RDS
Operatorul de cablu RCS&RDS a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 200 de milioane de dolari, in crestere cu 60% fata de nivelul de 125 de milioane de dolari raportat in 2004, se arata intr-un comunicat al companiei. Cota de piata a crescut, ajungand la 25% pentru comunicatiile prin cablu, la peste 80% in cazul serviciilor de televiziune prin satelit, la 20% in privinta Internetului si la peste 9% pentru telefonia fixa, potrivit datelor proprii. RCS&RDS avea la finele primului trimestru din 2006 peste 400.000 de abonati la serviciile de telefonie fixa RDS.Tel, in timp ce serviciul Digi TV este disponibil pentru 200.000 de abonati. Reprezentantii companiei apreciaza ca numarul abonatilor RDS.Tel va ajunge pana la finele anului la 700.000. Compania are circa 5000 de angajati, in peste 100 de puncte de lucru. (G.M.)
"Cumparand, daruiesti!"
In perioada aprilie - iunie pentru fiecare produs Avene cumparat de pacienti din farmacii, 1,5 RON vor ajunge, cu ajutorul Societatii Romane de Dermatologie - filiala Bucuresti - la copiii afectati de dermatita atopica. In acest sens, Mediplus, unic distribuitor al produselor Avene in Romania, a demarat campania "Cumparand, daruiesti!". Cu ajutorul banilor stransi, sectia Dermato-Pediatrie a Spitalului Colentina din Bucuresti va fi dotata cu aparatura de specialitate si materiale pentru tratarea atopiei. Dermatita atopica este o boala cronica ce se manifesta prin: mancarimi la nivelul pielii, roseata, papule si vezicule care, ulterior, se transforma in cruste. Impactul psihologic al bolii, pentru pacient dar si pentru parinti si ceilalti membri ai familiei este intens si de durata. Mancarimile reprezinta principala problema intrucat copiii se scarpina in permanenta in special in timpul noptii. "Prin dotarea Spitalului Colentina cu aparatura speciala facem un pas important in lupta impotriva acestei boli care marcheaza copilaria micutilor si speram sa-i ajutam astfel sa treaca mai usor si mai repede peste aceasta boala", a declarat dr. Sorin Tiplica, membru al Societatii Romane de Dermatologie. Mediplus opereaza pe piata de distributie farmaceutica din Romania, deservind 3500 de clienti de la depozite din 12 orase. (C.S.)
 Afisari: 162  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Explodeaza deficitul    1 comentariu
  Unitatea 2 mai "inghite" 217 milioane de euro    1 comentariu
  Centru regional Alcatel in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Genocidul armean din perspectiva romaneasca (1594 afisari)
 "Evanghelia dupa Iuda" (676 afisari)
 Padurea Baneasa defrisata cu romi (504 afisari)
 De ce intarzie razboiul cu Iranul? (329 afisari)
 Pe sub mana (300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01080 sec.