Ziua Logo
  Nr. 3607 de sambata, 22 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Dunarea acopera Doljul
-- Peste 4600 de oameni din 6 localitati ale judetului vor fi evacuati din calea apelor * Digul de la Bistret poate ceda in orice moment
Peste 4600 de persoane din 6 localitati din judetul Dolj urmau sa fie evacuate, incepand de ieri, intrucat exista riscul ca aceste comune sa fie acoperite de ape, a anuntat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a facut apel la localnici "sa plece din timp", informeaza Mediafax. Cele peste 4600 de persoane sunt localnici din Plosca, Dunareni, Bistret (partial), Sapata, Macesul de Jos si Nedeea (partial). Ministrul Blaga a spus ca se recurge la aceasta masura pentru ca exista pericolul ca digul de la Bistret sa se rupa. "Unele localitati vor fi inundate in totalitate, altele partial. Suntem pregatiti pentru a lua toate masurile, in caz ca se rupe digul de la Bistret", a precizat ministrul. Blaga a afirmat ca autoritatile spera ca digul sa nu cedeze, dar ca nimeni nu isi asuma riscuri. "Speram sa nu se rupa digul, iar noi facem toate eforturile in acest sens. Am dori ca digul sa reziste, insa nimeni nu poate da asigurari in acest sens. (...) Poate sa reziste o luna, o saptamana, o ora. Nimeni nu stie. De aceea, rugam populatia sa plece din timp. Suntem obligati sa aparam cetatenii si vietile lor", a mai spus ministrul.
Comune intregi vor fi disparea sub ape
Masuratorile efectuate de Institutul National de Cadastru pentru localitatile situate la est de Bistret, pana la raul Jiu, arata ca patru localitati din Dolj - Sapata, Macesul de Jos, Dunareni si Plosca - vor fi acoperite de ape in cazul in care Dunarea sparge digul de la Bistret. De asemenea, alte doua localitati - Nedeea si Bistret - vor fi inundate partial. Rezultatele masuratorilor indica faptul ca localitatea Bistret va fi inundata partial in zona de jos, pana la stadionul din localitate. O problema exista la iesirea din Bistret (localitate cu 4368 de locuitori si unde sunt construite 1863 de case), inspre localitatea Plosca, care este situata la un nivel de 27,5 metri (sub cota de 31 de metri a Dunarii), zona urmand sa fie acoperita de ape. In localitatea Plosca traiesc 924 de persoane si sunt construite 388 cladiri. De asemenea, cei 2222 de locuitori ai comunei Sapata urmeaza sa fie evacuati, localitatea - pe raza careia sunt construite 603 case - fiind situata la un nivel mai mic fata de cotele Dunarii. Aceeasi situatie se inregistreaza si in localitatea Macesul de Jos, unde traiesc 1655 de persoane si sunt construite 712 case. In localitatea Nedeea, doar o parte din cei 1250 de locuitori urmeaza sa fie evacuati din calea apelor. "Inundarea zonei se va face treptat, in cateva zile. Avem timp sa evacuam populatia", a mai spus Blaga, care a adaugat ca inca nu exista date privind numarul de locuitori din Dunareni, a patra comuna care risca sa fie acoperita de ape.
Fluviul nu se potoleste
"Prognoza este rezervata in privinta confirmarii scaderii debitului pe Dunare. Deci nu avem scaderi importante. Au fost depasite cotele in 15 statii hidrometrice, situate intre Gruia (Mehedinti) si municipiul Tulcea. De asemenea, 60 de sectoare de diguri se afla in faza trei de aparare, adica apa este imediat sub nivelul maxim al acestora", a mai spus Blaga. Din acest motiv, potrivit ministrului Blaga, zonele cu risc de inundatii vor fi supravegheate permanent de autoritati. "Vom institui patrule mixte, care vor supraveghea digurile 24 de ore din 24. Toata lumea este in stare de alerta", a mai spus Blaga.
Ajutoare din Europa
Cinci state europene - Austria, Germania, Franta, Slovacia si Italia - au anuntat ca vor acorda ajutoare umanitare si sprijin logistic in interventiile pentru prevenirea si diminuarea efectelor inundatiilor din Romania, a declarat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor (MAI) Vasile Blaga, informeaza Mediafax. Potrivit ministrului Blaga, Italia va trimite aparatura tehnica si specialisti in constructii care sa ofere asistenta autoritatilor romane pentru lucrari de consolidare a digurilor. Guvernul Statelor Unite va acorda un sfert de milion de dolari comunitatilor cel mai grav afectate de inundatiile produse in ultima perioada in Romania, a anuntat ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman. Ambasadorul a precizat ca asistenta financiara va fi pusa la dispozitie prin intermediul retelei de organizatii partenere a Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), "pentru ca cei aflati la nevoie sa beneficieze de acest ajutor cat mai repede posibil".
Luminita MOROIANU 
A r h i v a
  Statul da informatii cetatenilor numai pe bani    2 comentarii
  Utile de Pasti    
 Top afisari / comentarii 
 Genocidul armean din perspectiva romaneasca (1594 afisari)
 "Evanghelia dupa Iuda" (676 afisari)
 Padurea Baneasa defrisata cu romi (504 afisari)
 De ce intarzie razboiul cu Iranul? (329 afisari)
 Pe sub mana (300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00952 sec.