Ziua Logo
  Nr. 3606 de vineri, 21 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Final de aviara
Focarele de gripa aviara din localitatile Grivita, judetul Ialomita, si Florica, judetul Braila, au fost inchise ieri, astazi urmand sa fie lichidat si ultimul focar din cele 53 identificate in Romania, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). "Ultimul focar de gripa aviara, cel din localitatea Deleni - judetul Constanta se inchide vineri", precizeaza comunicatul. Laboratorul National de Referinta a analizat, miercuri, 175 de probe, recoltate de la pasari salbatice si domestice, iar laboratoarele din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare judetene alte 353 de probe. Probele de laborator examinate nu au evidentiat prezenta virusului gripei aviare, se specifica in comunicat. (L.M.)
Mielul in cadere
Comerciantii de miei s-au vazut obligati, ieri, sa reduca pretul de la 120.000 de lei la 70.000 de lei kilogramul de miel viu, din cauza supraofertei de pe piata, informeaza Rompres. Apropierea sarbatorilor, dar si febra cumparaturilor, i-a determinat pe comercianti sa reduca pretul la carnea de miel viu pentru a nu ramane cu animalele in ograda. "Era de asteptat ca dupa cateva zile preturile sa scada, iar oferta sa creasca substantial in preajma sarbatorilor. Pana la finele saptamanii, e posibil ca un kilogram de miel viu sa ajunga si la 50.000 de lei", a precizat directorul societatii Piata Aliment Baia Mare, Florian Adiel. Potrivit sursei citate, de la inceputul saptamanii, in piata municipala din Baia Mare s-au vandut cel putin 200 de miei din cei 80.000 existenti in Maramures. (L.M.)
Circulatie intrerupta
CFR SA anunta ca, din cauza inceperii lucrarilor de modernizare si reabilitare in statia CF Baneasa si la podurile CF Miorita si Herastrau, in intervalul 25.04.2006-15.11.2006 linia curenta Bucuresti Nord-Baneasa-Pantelimon va fi inchisa traficului feroviar. Circulatia trenurilor de calatori si de marfa se va face pe traseul Bucuresti Nord-Chitila-Buftea-Mogosoaia-Otopeni-Voluntari-Pasarea-Constanta sau pe ruta Bucuresti Obor-Pantelimon-Pasarea-Constanta. De asemenea, din cauza acestor lucrari, circulatia rutiera pe centura de nord a Bucurestiului se va desfasura cu dificultate. (C.P.)
2% pentru Bucuresti
SMURD Bucuresti ar putea avea, anul viitor, cel putin zece echipaje de interventie terestra dotate cu facilitati moderne, potrivit unui proiect lansat, ieri, impreuna cu autoritatile locale ale Capitalei, a carui finantare se bazeaza pe contributiile platite de bucuresteni la bugetul de stat. "Proiectul - o premiera pentru Bucuresti - are ca scop sensibilizarea cetatenilor in vederea dirijarii a 2% din impozitele pe salarii ale acestora catre o zona cu nevoi acute: dotarea serviciilor de urgenta. Potrivit Codului Fiscal, angajatii pot dispune asupra destinatiei a 2% din impozitele lor catre un ONG. Speram ca acesta sa fie SMURD Bucuresti", a declarat, ieri, prefectul Capitalei Mioara Mantale, la lansarea campaniei "2% pentru Bucuresti". Medicul Raed Arafat, directorul general al SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare), a adaugat ca infiintarea unitatii terestre de interventie medicala se poate face numai cu sprijinul contribuabililor bucuresteni. Bucurestenii care vor sa contribuie la infiintarea unitatii terestre de interventie medicala pot accesa site-ul SMURD - la www.smurd.org sau www.smurd.com - de unde pot sa obtina informatii si formularul tipizat pentru directionarea celor 2% din impozit. Organizatia nonprofit careia bucurestenii ii pot dona cei 2%, pentru SMURD, este: Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania, Cod de Identificare Fiscala: 6669480, Cont Bancar: RO55 RNCB 3600 0000 1018 0009 - BCR Targu Mures. (Corina SCARLAT)
RADET mai da caldura
RADET nu poate opri inca furnizarea agentului termic catre bucuresteni, intrucat nu sunt indeplinite conditiile de temperatura, dar asociatiile de proprietari care nu mai vor caldura pot opri distributia agentului termic din subsolul blocului, se arata intr-un comnicat de presa al RADET, precizeaza Mediafax. "Dat fiind gradul de contorizare la nivel de bransament in Bucuresti, este suficient ca administratorii asociatiilor de proprietari sa inchida caldura din vana de la subsol", a informat RADET, precizand ca nu este necesara o notificare prealabila a regiei. In cazul blocurilor necontorizate (in jur de 15% din cele 16.000 de blocuri din Bucuresti), administratorii trebuie sa se adreseze RADET, care va trimite echipe care sa rezolve aceasta problema. Este posibil ca saptamana viitoare sa se renunte totusi la furnizarea caldurii, date fiind estimarile privind evolutia temperaturilor, a mai precizat RADET. (M.S.)
Protectie pentru sezonieri
Prelungirea sezonului estival si asigurarea de locuri de munca pentru o perioada cat mai lunga de timp vor permite angajatilor din domeniul turismului sa acceada la masuri de protectie sociala. "Autoritatea Nationala pentru Turism va definitiva impreuna cu Ministerul Muncii si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) o propunere legislativa prin care stabilesc facilitati pentru angajatorii care desfasoara activitati turistice pe litoralul Marii Negre si masuri de protectie sociala pentru salariatii sectorului turism, hoteluri, restaurante, in scopul permanentizarii fortei de munca ce presteaza activitati turistice pe litoral", a anuntat ieri, intr-un comunicat de presa, presedintele ANT, Ovidiu Iuliu Marian. Pana acum, persoanele care lucrau sezonier in domeniul turismului nu puteau beneficia de protectie sociala desi contributiile erau platite corect, pentru ca nu indeplineau conditiile legate de stagiul de cotizare. ANT sustine prelungirea sezonului estival si, impreuna cu Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (OPTBR) si Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), ofera trei programe speciale la tarife avantajoase - "O saptamana la mare", "O saptamana de refacere in statiuni balneare" si "Vacanta la tara". (Corina SCARLAT)
RCA conditionat
Achizitionarea unei polite de asigurare de raspundere civila auto (RCA) va fi conditionata, incepand cu anul 2007, de atestarea efectuarii inspectiei tehnice periodice (ITP), conform unei decizii adoptate, la inceputul acestei saptamani, de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Propunerea a fost prezentata de presedintele CSA, Nicolae Crisan. Totodata, pentru a veni in sprijinul Politiei Rutiere, in urmatoarele zile va fi generata o lista a autovehiculelor neasigurate RCA, prin compararea datelor cuprinse in baza de date a CSA cu cele privind autovehiculele inmatriculate. Potrivit CSA, actiunea are ca scop eficientizarea actiunilor de filtru si control ale politiei in judetele care prezinta un grad de cuprindere in asigurarea RCA mai mic de 90%. (A.G.C.)
 Afisari: 280  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  La mila Dunarii    
  Jale pe Valea Prahovei    
  Perlele turismului la canal    
  Birocratia ucide cu zile    
 Top afisari / comentarii 
 Scornicestiul fara Ceausescu! (1341 afisari)
 A aparut revista Spy (1289 afisari)
 Ingropaciunea crestineasca a lui Petru Groza (971 afisari)
 "D'ale Carnavalului", primul "Film de colectie" (963 afisari)
 Groparii lui Panait (405 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01176 sec.