Ziua Logo
  Nr. 3605 de joi, 20 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Condamnati din lotul Shimon Naor, cautati pentru a fi incarcerati
-- Ion Menciu si Jeni Mantescu au fost dati in urmarire generala in luna martie * Cei doi au de executat opt ani si jumatate, respectiv sase ani de inchisoare, pentru contrabanda si fals
Politistii bucuresteni cauta doi condamnati care se sustrag executarii pedepsei, acestia facand parte din "lotul Shimon Naor", fiind condamnati unul pentru contrabanda si altul pentru fals, in legatura cu o licenta de transport de armament in Nigeria. Ion Menciu si Jeni Mantescu au fost dati in urmarire generala in luna martie. Potrivit Politiei Capitalei, cei doi au de executat opt ani si jumatate, respectiv sase ani de inchisoare. Cei doi nu au fost gasiti pentru a fi incarcerati, astfel ca, in 10 martie 2006, Menciu a fost dat in urmarire generala. Trei saptamani mai tarziu, Jeni Mantescu a fost data si ea in urmarire generala si internationala.
Menciu fusese arestat in 31 august 1999, procurorii sustinand ca acesta ar fi intentionat sa fuga din Romania, pentru a nu fi anchetat. Potrivit rechizitoriului din dosarul in care cei doi au fost condamnati, Shimon Naor, reprezentant in Romania al unei societati din Israel, a falsificat certificatele de destinatie pentru a obtine de la autoritatile romane licente pentru export de armament si munitie, produse strategice care au ajuns in final in tari asupra carora fusese impus embargou asupra livrarilor de armament, respectiv Nigeria si Eritreea.
Certificate contrafacute
Shimon Naor, cetatean israelian si roman, a fost contactat de mai multe firme din tari supuse embargoului de armament, pentru a le livra produse speciale. Firma pe care o reprezinta in Romania avea ca obiect de activitate si exportul de armament, astfel ca avea contacte legale cu furnizorii romani. Potrivit Mediafax, pentru a obtine licente de export a armamentului, Naor, ajutat de Mantescu si inca o persoana, a contrafacut certificatele de utilizator final (end�user certificate, adica documentele de destinatie). Certificatul este o conditie obligatorie in obtinerea licentei de export, deoarece indica beneficiarul produselor si permite controlul autoritatilor asupra destinatiei transportului. Naor a fost arestat pe 25 august 1999 si eliberat cateva luni mai tarziu, fiind judecat in lipsa pentru fals, uz de fals, contrabanda si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Bogdan GALCA 
A r h i v a
  Doana luat la puricat de CSM    1 comentariu
  Recurs in cazul Sturdza-SIE    1 comentariu
  NUP in cazul Boschito    1 comentariu
  Talharii Doinei Melinte arestati    1 comentariu
  Biserica Catolica cere interventia statului pentru Catedrala    3 comentarii
  ZIUA si replica    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  40.000 de focare de ciuma sub Bucuresti    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pictorial sexy Elena Udrea (3475 afisari)
 40.000 de focare de ciuma sub Bucuresti (2255 afisari)
 Tismaneanu ii forteaza mana lui Basescu (139 afisari)
 Taxa de viciu umfla acciza (123 afisari)
 Ce se intampla cu Dan Lazea? (112 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00792 sec.