Ziua Logo
  Nr. 3605 de joi, 20 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Doana luat la puricat de CSM
-- In iunie 2004, Sectia Parchetelor Militare a propus cercetarea lui Vasile Doana pentru ilegalitatile comise cu prilejul arestarii procurorului Stelian Olteanu, de la Neamt * Dosarele de coruptie lucrate de procurorul Vasile Doana au fost gasite vraiste de procurorii DNA
Inspectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a declansat verificarea activitatii profesionale a magistratului militar Vasile Doana, de la Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor materiale aparute in presa care sesizau o serie de esecuri profesionale ale acestuia. Doana a intrat in vizorul opiniei publice dupa ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, l-a propus pentru numirea in functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare. Propunerea lui Macovei nu a primit avizul favorabil al CSM si, cu toate ca acest aviz are doar caracter consultativ, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a refuzat sa-l numeasca in functie pe Vasile Doana.
Inspectorii CSM, care au demarat verificarile, au in vedere dosarele nr. 7/P/2002 si 49/P/2002 ale Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, instrumentate pana la un anumit punct de procurorul Vasile Doana. In dosarul 7/P/2002 - dosar ce viza fraudele comise de o serie de magistrati, primari, politisti si silvicultori in padurile din judetele Neamt si Harghita - Doana a lucrat pana la 03.12.2003, data la care a predat dosarul. Doana a initiat mai multe arestari in dosar (procurorul Olteanu Stelian, doua judecatoare de la Tribunalul Neamt si Judecatoria Bicaz, un colonel de politie si alte persoane), dar cu toate acestea nu a reusit sa incropeasca nici un rechizitoriu, toti cei urmariti penal ajungand din invinuiti si inculpati, victime ale unor erori judiciare. Un referat redactat la 9.12.2003 de procurorul DNA Marilena Eftene, care a preluat cazul lui Doana, a depistat o dezordine absoluta in actele dosarului, lipsa administrarii unor probe, lipsa unor acte esentiale, astfel incat, contrar sustinerilor lui Doana, a fost nevoie de o ordonare si rearanjare a celor 60 de volume ale dosarului "pentru a se asigura logica si claritatea situatiei de fapt a cauzei si a imprejurarilor savarsirii faptelor care fac obiectul dosarului", operatiune, care a necesitat mai multe saptamani asidue de munca.
Procurorul care i-a succedat lui Doana a ajuns la concluzia ca infractiunile de coruptie depistate de acesta sunt imposibil de retinut, deoarece "invinuirile s-au bazat doar pe declaratiile inculpatilor, invinuitilor si faptuitorilor, care nu se coroboreaza cu celelalte probe". De asemenea, a fost criticat si intervalul mare de nelucrare a cauzei, lipsa unor verificari si aceasta in pofida indiciilor existentei unui grup organizat, specializat pe jafuri forestiere. Neputandu-se retine faptele de coruptie, cauza a fost declinata la Parchetul General.
SPM a propus anchetarea lui Doana
In dosarul 49/P/2002 al DNA, procurorul Stelian Olteanu, de la Parchetul Tribunalului Neamt (repus anul trecut in drepturi de catre CSM, dupa ce a fost arestat 51 de zile de catre Doana), l-a reclamat pe Doana pentru abuzurile comise in timpul anchetei, unde ar fi instigat unii martori sa faca declaratii false. Ancheta contra lui Doana a fost efectuata de colonelul magistrat Vasile Stanca, de la Sectia Parchetelor Militare (dosar 193/2004) care, prin referatul din 8 iunie 2004 a retinut: "In cursul cercetarilor desfasurate de colonel magistrat Doana Vasile (...) acesta a efectuat unele acte cu nerespectarea prevederilor legale". Drept urmare s-a propus: "admiterea plangerilor in ce priveste pe procurorul militar Doana Vasile (...) efectuarea de acte premergatoare de cercetare penala fata de sus-numitul magistrat militar relativ la incalcarea dispozitiilor legale in indeplinirea indatoririlor sale profesionale" (vezi facsimil). Nu s-a mai dat curs acestei propuneri.
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Doana   de avmr
A r h i v a
  Recurs in cazul Sturdza-SIE    1 comentariu
  Condamnati din lotul Shimon Naor, cautati pentru a fi incarcerati    
  NUP in cazul Boschito    1 comentariu
  Talharii Doinei Melinte arestati    1 comentariu
  40.000 de focare de ciuma sub Bucuresti    5 comentarii
  Biserica Catolica cere interventia statului pentru Catedrala    3 comentarii
  ZIUA si replica    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pictorial sexy Elena Udrea (3475 afisari)
 40.000 de focare de ciuma sub Bucuresti (2255 afisari)
 Tismaneanu ii forteaza mana lui Basescu (139 afisari)
 Taxa de viciu umfla acciza (123 afisari)
 Ce se intampla cu Dan Lazea? (112 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00896 sec.