Ziua Logo
  Nr. 3604 de miercuri, 19 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mircea Toma in razboi cu Botos si DNA
-- Ziaristul acuza ca i-au fost interceptate telefoanele in timpul unei intalniri pe care a avut-o cu procurorul Vasile Doana si cu Mihai Anitei, cercetat in cazul RAFO * Toma a mentionat ca intrevederea a survenit publicarii unor informatii despre presupusa mita pe care ar fi primit-o Ilie Botos de la reprezentanti ai firmei Interlink * Procurorul General neaga acuzatiile si ameninta cu judecata * Parchetul lui Morar respinge declaratiile jurnalistului
Ziaristul Mircea Toma a acuzat ieri ca a fost tinta unei interceptari realizate de servicii specializate si a anuntat ca va cere CSAT sa confirme sau sa infirme daca telefonul mobil i-a fost ascultat. Toma si-a argumentat acuzatiile pornind de la o intalnire care a avut loc intre el, Vasile Doana de la DNA si cu Mihai Anitei (cercetat in cazul Rafo), in data de 7 aprilie, eveniment care a fost relatat ulterior in presa. Articolele respective citau surse judiciare sau o nota informativa care ar fi ajuns la Palatul Cotroceni si la Parchetul General. "Este limpede ca aceasta intalnire a fost monitorizata, ca au fost ascultate telefoanele. Cert e ca o structura specializata s-a ocupat de acesti cetateni", a continuat ziaristul, adaugand ca stie de la sursele sale ca Mihai Anitei nu a fost vizat in monitorizarea intalnirii dintre cei trei. Mai mult, Mircea Toma a sustinut ca urmarirea din 7 aprilie a fost facuta pentru favorizarea infractorilor, "beneficiarii fiind Parchetul General si Palatul Cotroceni". Intrebat daca Ilie Botos si Traian Basescu au interesul de a favoriza infractorii, Mircea Toma a raspuns: "Desi cand am formulat-o (afirmatia - n.r.) m-am gandit la o metafora, acum am convingerea ca asa stau lucrurile".
Acuzatiile ziaristului
Mircea Toma a mentionat ca intalnirea a survenit publicarii unor informatii despre presupusa mita pe care ar fi primit-o Ilie Botos de la reprezentanti ai firmei Interlink, date cuprinse intr-o plangere in care apar numele lui Corneliu Iacobov si Viorel Hrebenciuc. "Plangerea facea referiri la ce a facut cuplul Hrebenciuc-Iacobov cand controlau Rafo, cum au aranjat achizitionarea de titei la preturi mai mari decat cel al pietei, iar diferenta intra in conturile lor", a sustinut Toma. El i-a mai acuzat pe sefii DNA ca "au facut un simulacru de cercetari" in dosarul Rafo, referindu-se la "spagile" primite de demnitari. "Trebuiau urmarite toate probele si facute cercetari cu seriozitate", a spus jurnalistul, referindu-se la o plangere formulata de Nissim Levy, reprezentant al Interlink Overseas Ltd., care reclama faptul ca un partener al sau ar fi dat mita unor demnitari. Potrivit ziaristului, omul de afaceri Dorin Iacob ar fi primit un Audi A8, in valoare de 103.000 de dolari, procurorul general al Romaniei Ilie Botos - un Volkswagen Touareg, de 59.000 de dolari, cei doi beneficiind, totodata, si de o "vacanta in Croatia, in valoare de 31.000 de dolari". Pe de alta parte, Toma a criticat faptul ca dosarul Rafo i-a fost luat lui Doana de catre procurorul sef Doru Tulus, ziaristul dand de inteles ca nu exista vointa in a duce pana la capat investigatiile. El a sustinut ca modificarile legislative recente permit subordonarea procurorului sef al DNA, Daniel Morar, fata de procurorul general Ilie Botos. "Genunchii DNA-ului s-au inmuiat. DNA pare mai degraba intimidat", a spus Toma.
Botos respinge afirmatiile
Acuzatiile de coruptie lansate de Toma au fost respinse de procurorul general al Romaniei, Ilie Botos. Acesta a declarat ca nu a fost niciodata in Croatia, ca nici nu a primit vreun autoturism si ca isi rezerva dreptul de a da in judecata pentru calomnie "cel putin o persoana". Ilie Botos - prezent la sediul din Viena al Organizatiei Natiunilor Unite, unde se discuta organizarea, in Romania, a summit-ului procurorilor generali - a declarat telefonic, citat de Mediafax, ca in momentul in care se va intoarce in tara va raspunde acuzatiilor. El a declarat intr-un interviu acordat la radio BBC, ca procurorul militar Vasile Doana a refuzat sa predea anumite documente Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate. Potrivit Realitatea Tv, Ilie Botos a precizat ca refuzul lui Doana de a da informatiile solicitate despre Rafo, a fost sanctionat cu votul negativ al Consiliului Suprem al Magistraturii, pentru numirea lui la sefia Parchetului Militar.
Dorin Iacob infirma datele
Dorin Iacob a infirmat si el datele prezentate de Mircea Toma, sustinand ca toate acestea sunt "minciuni nascute din cearta intre asociatii Interlink". "Nu am nici o legatura cu domnul Botos si nu am fost in nici o vacanta cu acesta", a spus Dorin Iacob. El a confirmat totusi ca a avut afaceri cu firma Interlink si chiar ca a preluat de la companie contractul de leasing pentru un Audi A8. Intrebat de unde au aparut aceste informatii, Iacob a spus ca numele sau este vehiculat ca urmare a unor refuzuri ale sale in legatura cu diverse afaceri. "M-am convins imediat de Levy (Nissim, n. red.). N-am avut incredere in toate constructiile lui si m-am departat imediat. Fie a fost deranjat de acest lucru, fie este o cearta interna intre el si asociatul sau, iar eu sunt acum tap ispasitor", a mai spus Iacob.
Precizarile DNA
Departamentul National Anticoruptie a precizat ca declaratiile lui Mircea Toma potrivit carora dosarul Rafo i-ar fi fost luat procurorului Vasile Doana de catre procurorul-sef Doru Tulus sunt nereale. "Afirmatia este nereala, pentru ca potrivit Legii privind organizarea judiciara, lucrarile repartizate unui procuror pot fi trecute unui alt procuror numai in conditii cu totul exceptionale.
Procurorul sef Doru Tulus nu avea cum sa ia dosarul de la procurorul Vasile Doana intrucat intre cei doi nu exista raporturi ierarhice. Dosarul respectiv a fost declinat catre Sectia a II-a de catre procurorul Vasile Doana printr-o Ordonanta intocmita la data de 6.03.2006, intrucat competenta de cercetare nu apartinea sectiei militare. De asemenea, afirmatia ca procurorul Doru Tulus ar fi facut un simulacru de cercetare in acest caz este complet gratuita si fara acoperire", se arata intr-un comunicat al DNA.
Roxana ANDRONIC 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Asta nu este ruda cu Toma ala care a scris putrefactia poeziei lui Eminescu.   de musin
Mircea Toma a recunoscut vreodata ca este nepotul de frate al fostului pilot al lui Nicolae Ceausescu   de Marin Marian Gheorghe
ONG-ist, ziarist, psiholog, militar....si securist ?!   de Changeman
A r h i v a
  Jaf la pensii    30 comentarii
  Doua romance ucise in atentatul de la Tel Aviv    17 comentarii
  Derapajele Romaniei inaintea aderarii    5 comentarii
  Misterele de 100 de ani    1 comentariu
  Timbre pascale    1 comentariu
  Bucurestiul ingropat in praf    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (317 afisari)
 Jaf la pensii (213 afisari)
 Misterele de 100 de ani (201 afisari)
 Procesul comunismului, procesul Occidentului (87 afisari)
 Tom Cruise va manca placenta copilului sau (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01098 sec.