Ziua Logo
  Nr. 3604 de miercuri, 19 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Raportul "Weber" va fi folosit ca material suplimentar de catre Comisia Europeana
Derapajele Romaniei inaintea aderarii
foto: mediafax
Razboiul dintre Palatele Cotroceni si Victoria, intensificarea migratiei politice, guvernarea prin ordonante de urgenta si angajarea raspunderii, crizele Opozitiei, scandalul de la CNSAS - toate aceste neimpliniri ale mediului politic din Romania sunt aduse la cunostinta Comisiei Europene printr-un raport intocmit de trei organizatii neguvernamentale. Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR) au prezentat ieri, la Bucuresti, un document care puncteaza contradictiile institutionale existente in zona politicului, a Justitiei, a coruptiei si a respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si ale minoritatilor, in ajunul aderarii la Uniunea Europeana. De asemenea, raportul precizeaza deficientele legislative si institutionale din zona protectiei mediului. Nu in ultimul rand sunt prezentate plusurile si minusurile recentei reforme din administratia publica. Initiatorii raportului admit ca Romania a facut progrese importante in procesul de aderare, insa atrag atentia asupra neimplinirilor care trebuie depasite in perioada imediat urmatoare. Documentul elaborat de FSD, CRJ si CRCR va fi transmis Comisiei Europene pentru a fi folosit ca material suplimentar de analiza in vederea redactarii raportului de tara, ce va fi prezentat la mijlocul lunii mai.
Politica, in zodia conflictului
"In prezent, viata politica din Romania este marcata de un numar mare de tensiuni si conflicte care se manifesta atat la nivelul Executivului, intre Executiv si Parlament, dar si in cadrul opozitiei parlamentare. Este obligatoriu ca Romania sa aiba stabilitate politica nu doar pentru a transmite un mesaj pozitiv catre Bruxelles, ci pentru ca numai astfel se vor realiza reformele necesare si se va demonstra ca Romania este un partener predictibil", sustine presedintele FSD, Renate Weber, fost consilier prezidential. Analiza privitoare la mediul politic face referire la tensiunea crescuta dintre cei doi actori ai Executivului dual - premierul si presedintele - mentionand inclusiv declaratia prin care Basescu isi exprima regretul cu privire la nominalizarea lui Tariceanu. In context este amintita si parerea presedintelui privitoare la destramarea Aliantei. "Totusi, este foarte dificil de evaluat cat de performanta poate fi o guvernare in asemenea circumstante", noteaza raportul.
Migratia politica a atins un punct critic, subliniaza autorii documentului, evidentiind devierea membrilor Aliantei "D.A." de la principiile Coalitiei pentru un parlament curat. Referirile la numarul mare de ordonante de urgenta adoptate de Executiv sunt prezentate in oglinda cu slabirea rolului legislativ al Parlamentului. O alta problema identificata in zona politica tine de conflictele care macina principalul partid de opozitie (PSD), fapt care impiedica acest partid sa joace rolul de Opozitie.
Justitia se reformeaza greu
Reforma Justitiei trebuie sa continue in perspectiva aderarii la UE prin alcatuirea unor noi coduri penal si civil, definirea exacta a statutului procurorilor printr-o noua lege a Ministerului Public, reorganizarea sistemului tribunalelor, printr-o mai mare transparenta a actului judiciar, precum si prin instituirea medierii ca metoda alternativa pentru a diminua numarul mare de dosare aflate pe rol, se arata in raport. In document se constata ca nu au fost respectate multe termene cuprinse in ambitiosul plan de actiune elaborat de Ministerul Justitiei in anul 2005. "Nu este nici un guvern care sa nu spuna ca a inceput reforma in Justitie. Mi-ar placea sa vad filosofia acestei reforme, caci pana acum nu a deslusit-o nimeni", a spus directorul CRJ, Georgiana Iorgulescu. Ea a apreciat ca trebuie gasite solutii astfel incat proceselor in instanta sa li se asigure o durata echitabila, iar procurorii care fac urmarirea penala trebuie sa isi canalizeze eforturile nu pe arestarea urmaritilor, ci pe finalizarea dosarelor si trimiterea lor in instanta.
Slabe progrese in administratie
Expertul independent Valerian Stan, participant la redactarea analizei, a sustinut ca progresele in reforma administratiei publice sunt prea putin satisfacatoare. "Desi Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat o agenda ambitioasa, pentru recuperarea restantelor semnalate de raportul din octombrie al Comisiei Europene, acestea continua sa greveze domenii importante, precum statutul functionarilor publici si reforma administratiei publice locale", a spus Stan.
Combaterea coruptiei la nivel inalt, nesatisfacatoare
Autorii raportului au formulat critici si recomandari si in alte domenii. In opinia Renatei Weber, legea secretului de serviciu trebuie modificata astfel incat sa poata fi asigurata o mai mare transparenta a modului in care contractele din bani publici sunt alocate agentilor privati. Valerian Stan a criticat lipsa unor rezultate concrete in combaterea coruptiei la nivel inalt, faptul ca Guvernul nu a infiintat inca agentia de integritate care sa se ocupe de verificarea declaratiilor de avere si de interese si a incompatibilitatilor, precum si formatul actual al declaratiei de interese in care nu exista obligativitatea mentionarii intereselor rudelor de gradul I. Raportul contine critici si fata de strategia de includere sociala a minoritatii rome, Renate Weber apreciind ca Agentia de profil dispune de un buget institutional, dar nu si de fonduri pentru implementarea de proiecte. Nu a fost uitat nici Serviciul Roman de Informatii, raportul consemnand inclinatia lucratorilor acestuia de a asculta telefoanele romanilor fara mandat emis de judecator in acest sens.
Cele trei organizatii invita autoritatile sa elaboreze o viziune cu privire la dezvoltarea societatii romanesti in ansamblu, considerand ca strategiile diferitelor domenii pe care acestea le gestioneaza trebuie sa fie in conformitate cu aceasta viziune, consecventa care trebuie sa se manifeste si in implementarea lor. Raportul complet poate fi accesat la adresa www.osf.ro.
Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Derapeaza ? nimic mai simplu !   de ionion
Mircea Badea sau Robert Turcescu ?   de avarfreson
Cel putin caraghios!   de Flor
Bravo societatea civila !!!   de DanBruma
Nu va faceti probleme   de ionion
A r h i v a
  Jaf la pensii    30 comentarii
  Doua romance ucise in atentatul de la Tel Aviv    17 comentarii
  Misterele de 100 de ani    1 comentariu
  Mircea Toma in razboi cu Botos si DNA    3 comentarii
  Timbre pascale    1 comentariu
  Bucurestiul ingropat in praf    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (317 afisari)
 Jaf la pensii (213 afisari)
 Misterele de 100 de ani (201 afisari)
 Procesul comunismului, procesul Occidentului (87 afisari)
 Tom Cruise va manca placenta copilului sau (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01099 sec.