Ziua Logo
  Nr. 3604 de miercuri, 19 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Vrajba bunei guvernari
Presedintele Basescu si premierul Tariceanu s-au ciocnit in declaratii, luni seara, dupa sedinta CSAT in privinta principiului bunei guvernari. Basescu a respins observatia primului-ministru, potrivit careia conceptul de buna guvernare a fost introdus de americani pentru tarile lumii a treia. Presedintele a explicat ca "buna guvernare" este prevazuta in articolul 1, paragraful 50 al Constitutiei Europene. El a spus ca acest concept vizeaza nevoia consultarii societatii civile, nevoia transparentei functionarii institutiilor si nevoia de utilizare eficienta a resurselor bugetare. Presedintele Pro Democratia Cristian Parvulescu a sustinut ieri, intr-un interviu pentru postul public de radio ca buna guvernare este un principiu important al UE. Seful Executivului a revenit ieri, intr-o declaratie facuta la Timisoara, sustinand ca, dimpotriva, acesta nu este un concept de baza al Uniunii.
Premierul nu-si schimba consilierii
Conceptul de buna guvernare "nu este un concept de baza al Constitutiei europene, ci din contra", a declarat ieri la Timisoara, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, referindu-se la continutul Strategiei de securitate nationala. Premierul a reafirmat ca introducerea acestui concept in Strategia de securitate nationala face mai degraba un deserviciu Romaniei. Potrivit lui Tariceanu, in Tratatul Constitutional al UE exista doar doua referiri la conceptul de buna guvernare. "Se vorbeste de o buna guvernare globala, nu este vorba de un concept asimilat care sa reprezinte un pericol la adresa securitatii interne. In opinia mea, justificarea mentionarii in repetate randuri a acestui concept in Strategia de securitate nationala s-ar fi explicat numai in conditiile existentei unui risc la adresa functionarii statului de drept in Romania", a spus primul-ministru. El a mentionat ca Romania va adera in curand la UE si ca aceasta inseamna ca tara noastra s-a adaptat institutiilor europene. Premierul a reamintit ca acest concept al bunei guvernari se refera cu precadere la tarile din lumea a treia sau acolo unde nu se poate vorbi de domnia legii si a statului de drept. Seful Executivului a subliniat totodata ca nu-si va schimba consilierii, raspunzand afirmatiilor presedintelui Traian Basescu conform carora consilierii premierului nu i-au pregatit cum trebuie materialul cu privire la strategia de securitate nationala. "Nu-mi voi schimba consilierii pentru ca isi fac treaba", a declarat primul-ministru.
Referindu-se la formularea "chestiunea eficienta a treburilor publice, buna guvernare, guvernare eficienta" care face referire la Europa Centrala de Est si de Sud-Est, premierul a spus: "Daca pentru Belarus ar fi valabila aceasta formulare va intreb, retoric, evident, ea ar putea fi valabila pentru Austria, Ungaria, Cehia sau Polonia? Este evident ca nu". El a adaugat ca se face "o grava eroare" si "ne-am putea trezi ca un astfel de document creeaza o serie de intrebari justificative din partea tarilor din zona".
Practicata in Europa
Cristian Parvulescu, presedinte Pro Democratia sustine ca "buna guvernare" este practicata in Europa. "(...) Buna guvernare este un principiu important al UE. Buna guvernare se refera la acel set de practici care asigura o mai mare transparenta si o consultare a publicului. Fara buna guvernare - un termen, e adevarat, tradus din engleza, dar practicat in Europa - nu exista democratie. Or, buna guvernare face parte din obiectivele importante ale Uniunii Europene in ceea ce priveste democratizarea. Sa nu uitam ca societatile europene critica Bruxelles-ul pentru opacitate si birocratie. Buna guvernare este raspunsul la aceste critici, dar nu doar un raspuns teoretic, ci un raspuns practic, un raspuns efectiv, prin realizarea unei capacitati de consultare rapida si mai ales eficienta cu ceea ce deja se numeste societatea civila europeana.
Iata de ce buna guvernare isi are logica in orice conceptie privind securitatea nationala, inclusiv intr-o conceptie romaneasca, nici pe departe un concept american, si faptul ca ar fi fost american, iarasi, nu insemna ca este un concept doar NATO, este, asa cum va spuneam, unul acceptat de toti europenii".
Anca HRIBAN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Funia in casa spanzuratului   de Davidescu vasile
ASTEPTAM SA TREACA PASTELE   de predicatoru
A r h i v a
  Emil Boc, un caraghios    5 comentarii
  Stelian Dutu, parat la DNA    
  Petitie pentru Bucuresti    3 comentarii
  Boagiu, Musca si Macovei tintesc posturi la UE    5 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (317 afisari)
 Jaf la pensii (213 afisari)
 Misterele de 100 de ani (201 afisari)
 Procesul comunismului, procesul Occidentului (87 afisari)
 Tom Cruise va manca placenta copilului sau (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00947 sec.