Ziua Logo
  Nr. 3604 de miercuri, 19 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Romanii sub Dunare
Dunarea se revarsa peste Romania. Daca pana acum toata lumea era preocupata sa improvizeze diguri care sa apere cat de cat localitatile, la ora actuala singura solutie care le-a mai ramas oamenilor aflati in calea apelor este fuga. Dunarea s-a umflat mai mult ca niciodata, iar digurile, acolo unde existau, au inceput sa cedeze rand pe rand, astfel ca mai toate localitatile aflate de-a lungul fluviului au ajuns sub ape. Tragic este ca mii de oameni au fost evacuati in graba pentru a nu fi acoperiti de ape, iar alte mii era pregatiti, ieri, pentru evadarea din calea fluviului. In aceste conditii, autoritatile sunt puse in situatia delicata de a dizloca localitati intregi fara a lasa impresia ca situatia este disperata, iar panica inevitabila.
Doljul sub ape
Autoritatile au pregatit zona Barca-Bechet-Segarcea, in care nu exista risc de inundatii, pentru a adaposti aproximativ 10.000 de persoane care ar putea fi evacuate din patru localitati ale judetului Dolj, in cazul inundarii acestor asezari, informeaza Mediafax. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Balga, a declarat, ieri, la finalul sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca inca de luni noaptea, au fost prealarmati locuitorii din comunele doljene Bistret, Dunareni, Macesul de Jos si Gighera, unde se afla aproximativ 10.000 de persoane, care, in cazul in care situatia o impune, vor fi evacuate pe aliniamentul Barca - Bechet - Segarcea. De asemenea, autoritatile din judetul Olt sunt pregatite sa sprijine, in caz de nevoie, persoanele evacuate din judetul Dolj. "Pentru noi, sunt importante vietile omenesti si suntem decisi sa ajutam la reconstructia satelor afectate de inundatii", a declarat ministrul Blaga.
Ieri dimineata, stavilarul din localitatea Bistret a fost rupt de apele Dunarii, revarsate prin bresa din digul de la Catane. In incinta de la Gighera-Bistret-Rast, pe campurile din zona, s-a format o intindere de apa pe o distanta de 30 km si au fost inundate peste 26.000 ha de teren din comunele Bistret, Rast, Catane si Negoi. Forte importante ale Jandarmeriei si Armatei, precum si aproximativ 600 de localnici au lucrat pentru astuparea bresei produse in stavilar.
Tot in Dolj, in localitatea Rast, grav afectata de apele Dunarii in ultimele trei zile, au mai ramas cateva familii care au refuzat sa isi paraseasca locuintele, a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Cele peste 3000 de persoane evacuate din loclitatea Rast sunt cazate la spitalele si scolile din Poiana Mare si Bailesti, la rude sau cunostinte si in corturi improvizate pe campurile din zona. Localitatea Negoi, de unde 400 de oameni au fost evacuati, continua sa fie izolata, din cauza inundarii DN 55A.
Pana ieri dimineata, erau inregistrate pagube in 13 judete, din cauza inundatiilor. Din aceste zone au fost evacuate 4734 de persoane care au fost cazate la rude, unitati scolare si sanitare, in corturi sau pe pontoane plutitoare. Au fost afectate 119 localitati, 629 de case, 170 fiind distruse, iar alte 120 sunt in pericol de prabusire, 3239 de gospodarii si anexe gospodaresti, 23 de obiective socio-economice, 20.763 ha de teren arabil, 10.519 ha de pasuni si fanete, 6877 ha de paduri, 1243 de fantani, 18 poduri, 122 de podete, 378 km de drumuri judetene si 119 km de drumuri comunale. Ieri, circulatia era intrerupta, partial sau total, doar pe trei drumuri nationale, DN 56 A - Calafat - Severin (alunecare de teren), DN 55 A - Catana - Rast (inundatie), DN 22 - Smardan - Macin (circulatia interzisa), neexistand cai ferate afectate de inundatii.
Varf de viitura la Galati
Debitul Dunarii este in usoara descrestere pe sectorul Gruia-Oltenita, stationar cu tendinta de scadere pe sectorul Calarasi-Harsova si cu tendinta de crestere pe sectorul Harsova-Tulcea, a anuntat, ieri, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu. Potrivit acestuia, cresterile cele mai mari se vor inregistra intre Harsova si Galati, iar la Isaccea si Tulcea cresterile sunt mai mici.
Hotii de nisip
Jandarmii braileni care dubleaza digul de la Varsatura asigura si paza sacilor cu nisip, care au inceput sa fie o tentatie pentru localnici, informeaza Rompres. In actiunea de dublare a digului de la Varsatura, localitatea vecina cu municipiul Braila, sunt implicati si 63 de jandarmi, care lucreaza in schimburi si au in sarcina nu doar intarirea barajului, ci si paza sacilor depozitati aici. Mai in gluma, mai in serios, jandarmii spun ca ar trebui adusi in zona si mai multi saci cu ciment, pentru ca persoanele care sustrag nisipul sa il poata folosi cum se cuvine in lucrarile de constructie.
Asigurarea obligatorie din noiembrie
Romania ar putea avea o lege a asigurarilor obligatorii pentru locuinte pana la sfarsitul lunii noiembrie, a aratat, recent, pentru Rompres, directorul general al Directiei Generale de reglementare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Paul Mitroi. El a precizat ca legea va trebui formulata, astfel incat sa fie agreata de toti cei care participa la acest program. Mitroi a spus ca sunt o multime de alte elemente care tin de decizia factorilor politici si de politica fiscala pe care o adopta Guvernul. De asemenea, acesta a mentionat si faptul ca exista o mare preocupare pentru felul in care se va reusi cuprinderea unui numar cat mai mare dintre cei care sunt obligati sa-si asigure locuintele, in aria de incasare efectiva. "La ora actuala cifrele arata ca opt milioane si ceva de locuinte sunt in proprietate privata. Teoretic, toti acesti proprietari de locuinte ar trebui sa plateasca aceasta prima de 20 de euro", a mai spus Paul Mitroi. (L.M., A.G.C.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
mah ! Mincav-as galagia !   de folclorist
In fine Ziua...   de lil
Am vaga impresie   de neamtu tiganu
A r h i v a
  100 de milioane de euro pentru scoala    
  Elevii agresati non-stop    4 comentarii
  Cartel "Alfa" acuza companiile straine    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (317 afisari)
 Jaf la pensii (213 afisari)
 Misterele de 100 de ani (201 afisari)
 Procesul comunismului, procesul Occidentului (87 afisari)
 Tom Cruise va manca placenta copilului sau (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01766 sec.