Ziua Logo
  Nr. 3604 de miercuri, 19 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda construite simultan
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va propune Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, se arata intr-un comunicat de presa. Studiul de fezabilitate derulat in acest sens a relevat drept varianta optima realizarea in paralel a celor doua unitati, atat din punct de vedere al investitiilor, cat si al rentabilitatii economice.
Costurile estimate se ridica la 2,2 miliarde de euro (inclusiv costurile de decomisionare a deseurilor nucleare), iar costul energiei electrice produse de cele doua noi unitati se estimeaza sa fie cuprins intre 30 si 35 dolari/MWh, avand o rentabilitate intre 9 si 11%. Costurile anuale de operare pentru reactoarele 3 si 4 sunt estimate la 100 de milioane de euro. Potrivit studiului de fezabilitate, pentru construirea celor doua reactoare nucleare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat (companie de proiect), se mai arata in comunicat. Aportul Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), operatorul Unitatii 1 de la Cernavoda, ar consta in activele existente pe locatia centralei. Totodata, SNN ar urma sa fie si operatorul Unitatilor 3 si 4. Pentru finantarea lucrarilor, MEC va initia in perioada urmatoare procedurile de atragere a investitorilor. Graficul de realizare a lucrarilor se intinde pe o perioada de pana la 76 de luni din momentul constituirii companiei de proiect. Reamintim, pentru construirea Unitatii 3 de la Cernavoda, la sfarsitul anului 2004 au fost selectate firmele LNM Holding, Enel si Ansaldo - Italia, AECL -Canada, Hidro Nuclear & Power - Coreea de Sud, Grupul Tender - Romania si AEFM, dupa ce MEC a primit 12 scrisori de interes pentru acest proiect.
De asemenea, Electrica este interesata sa investeasca banii din privatizarea filialelor in centrala de la Cernavoda. Centrala nucleara a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, care asigura circa 10% din consumul national de energie electrica. Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna martie 2007. Dupa punerea in functiune a Unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.
Gabi MOROIANU 
A r h i v a
  Vladescu face Pastele cu FMI    1 comentariu
  Un miliard de euro garantie pentru Fondul Proprietatea    1 comentariu
  Investitorii schimba petrolul cu aurul    4 comentarii
  Furnizorii de produse medicale isi cer banii    
  Lansare BNR    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (317 afisari)
 Jaf la pensii (213 afisari)
 Misterele de 100 de ani (201 afisari)
 Procesul comunismului, procesul Occidentului (87 afisari)
 Tom Cruise va manca placenta copilului sau (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00768 sec.