Ziua Logo
  Nr. 3603 de marti, 18 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Se aprinde petrolul
-- Pretul barilului de titei a depasit ieri, pe pietele internationale, pragul de 70 de dolari, pentru prima oara in ultimele sapte luni si jumatate * Analistii apreciaza ca amplificarea tensiunilor dintre Iran si Statele Unite poate ridica cotatia pana la 90 de dolari barilul
Pretul petrolului a atins, ieri, nivelul de 70 de dolari pe baril pentru prima oara in ultimele sapte luni si jumatate, continuand cresterea semnificativa consemnata saptamana trecuta, ca urmare a amplificarii tensiunilor dintre Iran si statele occidentale. "Problemele dintre Iran si Occident, intensificarea violentelor in Nigeria si temerile referitoare la nivelul stocurilor de benzina din Statele Unite inaintea sezonului de vara alimenteaza pretul petrolului", a declarat Victor Shum, analist la firma de consultanta Purvin & Gertz din Singapore. Titeiul Brent, de referinta la bursa londoneza, a atins noi niveluri record, fiind cotat in crestere cu 83 de centi, la 71,4 dolari pe baril. Cotatia petrolului a avansat cu peste 20% de la mijlocul lunii februarie, in pofida stocurilor apreciabile de titei din Statele Unite. Reamintim, Iranul a inceput extinderea instalatiilor nucleare, iar publicatia The New Yorker a relatat ca Statele Unite analizeaza optiunea de a folosi armament nuclear pentru a distruge instalatiile nucleare subterane ale Iranului.
Ingrijorarea referitoare la problema iraniana a fost amplificata de catre Ciad, care a amenintat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va sista productia, de 170.000 de barili pe zi, in cazul in care nu va primi, pana astazi, cel putin 100 de milioane de dolari din partea unui consortiu format din companiile Mobil, Petronas si Chevron. Solicitarea vine in urma unei dispute cu Banca Mondiala, care a blocat un cont al statului african din cauza nerespectarii angajamentelor asumate de catre Ciad in privinta utilizarii fondurilor obtinute din productia de petrol.
Reamintim, dupa criza petroliera din anii '70-'80, la sfarsitul lunii august 2005 s-a consemnat cel mai ridicat pret al titeiului, de 70,85 dolari/baril, determinat de uraganul Katrina. De asemenea, in aprilie, 2005, pretul petrolului era de 50-55 dolari. Ceea ce inseamna ca, in luna august, cand este sezonul uraganelor in SUA, pretul ar putea creste tot cu 15-20 dolari/baril, adica ar putea ajunge la 85-90 dolari/baril!
Romania poate avea probleme cu inflatia
"Probabil ca un pret mai mare de 70 dolari/baril va influenta economia romaneasca si, in primul rand, inflatia. Prognozele privind inflatia in Romania nu iau in considerare un pret mai mare de 65-70 dolari/baril, ne-a declarat Napoleon Pop, directorul Centrului de cercetari financiare si monetare de pe langa Academia Romana. Daca se va majora sensibil si pretul "la pompa" al carburantilor, atunci si preturile celorlalte produse vor creste intr-un ritm important, cu consecinte in inflatie. De remarcat, combustibilii au un coeficient de ponderare de 724 (dintr-un total de 10.000) in indicele preturilor de consum (indicatorul care masoara inflatia). Spre comparatie, painea are un coeficient de 799, energia electrica - 523, energia termica - 176, carnea de porc - 230, untul - 13, ouale - 89, iar medicamentele - 324. Ceea ce inseamna ca orice modificare a preturilor combustibililor va avea un impact major asupra inflatiei.
"Evolutia pretului titeiului in ultimele 18 luni a prezentat o crestere continua. La factorii geo-politici si geostrategici (precum razboiul din Irak, negocierile de pace dintre Israel si Palestina, problemele nucleare ale Iranului, terorismul din Nigeria, atitudinea politica a presedintelui Venezuelei) s-a adaugat cererea tot mai mare venita din partea economiilor Chinei si Indiei. Totusi, cererea de petrol nu depaseste oferta. Exista, insa, si factori sezonieri, cum se intampla acum, cand exista temeri ca nu vor fi stocuri suficiente de carburanti pentru vacanta, in SUA. Pe de alta parte, sunt analisti care considera ca varful record de 70 dolari/baril va fi depasit definitiv si ca nu se va mai reveni la cotatii sub acest prag. Mai mult, se vorbeste chiar ca, daca nu se va detensiona problema iraniana, spre sfarsitul anului pretul va atinge 90 dolari/baril", a mai spus Napoleon Pop.
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Ecuatia este..... Iran - bombe + regim democrat = Ok, unde Ok tinde spre infinit   de 
De fapt afacerea asta nu ar trebuii sa si-o rezolve singure .... ?   de 
pretul petrolului   de Istrati Mihai
A r h i v a
  Fondul Proprietatea are consultant britanic    1 comentariu
  Un miliard de lei pentru investitii la rectificare    
  Selectie de firme pentru Cernavoda 3    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Judecatoarea care fura barbati (1045 afisari)
 Rusinea nationala (343 afisari)
 Rectorul penal (188 afisari)
 Fara adoptii internationale (157 afisari)
 Experimentul nefericit de la Biserica Armeneasca (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00951 sec.