Ziua Logo
  Nr. 3603 de marti, 18 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Razboi la Catedrala
-- Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a fost chemata in judecata de catre o firma de constructii care ridica in vecinatatea Catedralei Sf. Iosif un bloc de 19 etaje pentru birouri * Initial, firma a obtinut acordul Bisericii pentru construirea colosului de metal si sticla, dar Arhiepiscopia s-a razgandit dupa doi ani * Adevaratii vinovati ai mutilarii Bucurestiului, edilii alesi sau numiti pe principii de partid, s-au acoperit de hartii
Lucian Curelariu - ZIUA Foto
Pastele catolic din acest an a fost unul trist pentru enoriasii romano-catolici, cat si pentru Biserica. Inca din Saptamana Patimilor, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a fost chemata in instanta de o firma de constructii care ridica un imens bloc in imediata vecinatate a Catedralei Sfantul Iosif, cel mai mare lacas romano-catolic din Bucuresti. Societatea Millennium Building Development SRL, detinatoarea terenului, si-a obtinut autorizatiile de construire. Cu toate acestea, cele doua parti se invinovatesc reciproc.
Subsol de patru etaje, plus alte 19 deasupra
Inca din anul 1996 s-a dorit promovarea unui proiect, pentru un imobil de 50 m inaltime, pe un teren vecin Catedralei. Initial, la insistentele Arhiepiscopiei, proiectul a fost respins. In anul 1998, insa, a fost demarat actualul proiect al unei constructii, mai inalte, cu 4 subsoluri, parter si 19 etaje, pe acelasi amplasament. Daca initial, la 19.11.1999, Arhiepiscopia a semnat un acord, de principiu, constand intr-o scrisoare catre autoritatile implicate in avizarea proiectului, in anul 2001, fetele bisericesti au decis sa retraga acordul dat. Acest gest s-a datorat, spun reprezentantii bisericii, grijii fata de Catedrala, de teama ca in urma lucrarilor sa nu apara ceva avarii. Mai mult, aceasta decizie a avut la baza si precedentul creat, atunci cand constructia unei cladiri in apropierea Biericii Armenesti a facut ca peretii lacasului de cult sa se crape. Stiut fiind ca aceasta este o capodopera arhitectonica de o mare incarcatura istorica si culturala, fiind un edificiu aflat in patrimoniul national. "Este deja al doilea caz, in care cu prea multa usurinta se autorizeaza astfel de constructii, in imediata vecinatate a unor Biserici, de mare valoare spirituala, monumente istorice si de arhitectura si mai ales dupa marea drama prin care au fost nevoiti sa treaca, fara dorinta lor, fratii nostri armeni, drama din care, din pacate nu s-a invatat nimic", se precizeaza intr-un memoriu adresat autoritatilor competente de catre Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti. "De peste patru ani am sperat si am crezut ca, datorita dramaticului accident suferit de fratii nostri armeni, accident soldat cu daune materiale si morale uriase imposibil de apreciat in timp, nu se va mai permite de catre autoritatile competente repetarea unui astfel de experiment, langa Catedrala Sf. Iosif si a Palatului Episcopal, ambele monumente de mare valoare istorica si arhitecturala, pentru oras si tara, precum si de o importanta deosebita pentru comunitatea catolica locala si internationala", a declarat Excelenta Sa Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti.
A inceput bine, s-a terminat rau
De la bunele intentii initiale ale partilor s-a ajuns, in prezent, la scandal. Firma constructoare SC Millennium Building Development SRL a notificat in data de 09.03.2006 Arhiepiscopia sa permita accesul specialistilor in Catedrala Sfantul Iosif pentru expertizare si lucrari de monitorizare. Refuzul accesului a fost dat in urma faptului ca toate cererile adresate de Biserica constructorilor, de a prezenta, in copie, documentele care au stat la baza autorizarii, precum si a memoriilor de specialitate din proiect, au ramas fara raspuns. La randul lor, reprezentantii firmei de constructii afirma ca au stabilit o intalnire cu cei de la Catedrala, cat si cu specialistii autoritatilor, la care fetele bisericesti nu s-au prezentat. Situatia actuala l-a determinat pe Ahiepiscopul Ioan Robu sa solicite o grabnica modificare a legilor care protejaza Biserica in ansamblul ei, cat si cladirile din patrimoniu. In sprijinul acestei cereri este invocat faptul ca aderarea Romaniei la UE impune respectarea Tratatului din 1993 referitor la Conditiile Legale si Masurile pentru Intretinerea si Cuprinderea Patrimoniului Cultural. La Articolul 151 se mentioneaza faptul ca statele membre "ajuta si completeaza actiuni pentru Intretinerea si Protectia Mostenirii Culturale importante pentru Europa".
Episcopul Auxiliar de Bucuresti, Cornel Damian, considera ca pentru o constructie cu o arie desfasurata de 23.288 mp expertizele tehnice asupra starii structurii trebuiau realizate inaintea solicitarii autorizatiei de construire. "Consideram ca emiterea acestei autorizatii, contrar vointei noastre, care nu a fost si nu este de acord cu ridicarea acestei constructii, in imediata vecinatate a Catedralei Sfantul Iosif, act declarat si repetat cu insistenta timp de patru ani si jumatate, mai ales dupa cele intamplate la Biserica Armeana, este o grea lovitura prin care se aduce un mare afront Bisericii Catolice in acest an", a conchis Cornel Damian.
Lucrarile au inceput
Administratorul firmei Millenium Building Development SRL, Magdalena Soreata, ne-a declarat ca ei, constructorii au tinut cont de doleantele preotilor si au refacut de comun acord, proiectul ridicand cladirea mult pe verticala, pentru a nu obtura vederea Catedralei. "Bunele noastre intentii ne costa mai mult. Am vrut ca toata lumea sa fie multumita si am decis sa construim pe verticala, solutie tehnica mult mai scumpa. Cu toate acestea, pe parcurs au aparut si alte pretentii despre care nu as vrea sa pomenesc. Oricum actele pe care le avem dovedesc ca suntem in legalitate", a declarat Soreata. Ea a mai declarat ca de la intelegerea initiala, dupa doi ani, timp in care constructorul a facut proiectele si a investit bani, Arhiepiscopia s-a razgandit.
Pana cand lucrurile se vor clarifica, societatea Millennium a inceput deja lucrarile la subsolurile blocului pe care il ridica.
Arhiepiscopia a aflat ulterior de alte asocieri
Arhiepiscopia ii acuza pe constructori ca nu vor sa le puna la dispozitie toate actele si avizele pe care acestia le detin, afland pe parcurs unele asocieri facute de cei cu care "batusera palma". Astfel, proprietarul terenului, Millennium Building Development s-a asociat cu firma WillbroK Construct pentru realizarea constructiei. Preotii de la Catedrala sustin ca au aflat acest lucru din extrasul de contract depus la banca. Mai mult, lucrarile au fost incredintate in subantrepriza, societatii de constructii Bogart, din Bucuresti. In replica, constructorii sustin ca au avut deschiderea de a le prezenta toate actele preotilor, numai ca la data stabilita acestia nu s-au prezentat la intalnire. Chiar si ministrul Culturii de atunci, Razvan Theodorescu, nu a putut da curs cererii Arhiepiscopului Ioan Robu de a reveni asupra acordului incheiat cu Millenium. "Stim ca s-au facut demersuri peste tot. Presiunile nu ne sperie atat timp cat am obtinut toate actele si acordurile perfect legal, mai mult am vrut sa ajungem la o intelegere ca toata lumea sa fie multumita, desi nu eram obligati sa facem asa ceva", a conchis administratoul Magdalena Soreata. La randul sau, Primaria Sectorului 1 declara ca s-a acoperit de hartii si atata timp cat Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in calitate de emitent, sau daca o instanta judecatoreasca nu suspenda, in vederea revocarii Planului Urbanistic Zonal din 2005 in care este cuprins blocul pe cale de a fi ridicat, respectiva autorizatie de construire este emisa in mod legal.
Mihnea TALAU 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Urbanism???   de Alexandru Mihailescu
Cine crede ca invinge in lupta cu biserica, se inseala ca si nea Nicu !   de Raquel
Catedrala va fi afectata   de Gheorghe F.
Il si vad pe Teoctist pe baricade cum va apara ...Biserica !   de ionion
Daca renunta acum la constructie ar avea o pierdere mai mica...   de JMJ
Tristete de Paste   de Olga Khan
A r h i v a
  Pe doua limbi    5 comentarii
  Aberatia Boc    6 comentarii
  Aviatia l-a incoltit pe Miron Mitrea    3 comentarii
  Experimentul nefericit de la Biserica Armeneasca    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Judecatoarea care fura barbati (1045 afisari)
 Rusinea nationala (343 afisari)
 Rectorul penal (188 afisari)
 Fara adoptii internationale (157 afisari)
 Experimentul nefericit de la Biserica Armeneasca (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01261 sec.