Ziua Logo
  Nr. 3603 de marti, 18 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Opus Dei ataca din nou
-- Pelicula "Codul lui da Vinci" ar trebui sa contina la inceput o mentiune referitoare la caracterul imaginar al productiei * Un sondaj arata ca fictiunea din romanul lui Dan Brown a fost perceputa de americani si canadieni drept fapte reale
Javier Echevarria, liderul miscarii religioase "Opus dei"
Organizatia religioasa catolica Opus Dei a cerut casei de productie Sony Pictures, care a realizat pelicula "Codul lui da Vinci", sa mentioneze la inceputul acestui film ca este vorba de o poveste imaginara, informeaza BBC News Online.
Filmul se bazeaza pe romanul lui Dan Brown, "Codul lui da Vinci", in care se afirma ca Iisus a fost casatorit cu Maria Magdalena si ca cei doi au avut un copil a carui existenta a fost ascunsa de biserica catolica. Pelicula va fi lansata luna viitoare.
Sony a declarat ca acesta nu este un film religios si ca nu se doreste criticarea bisericii catolice.
"Multe ziare au scris ca Sony analizeaza posibilitatea de a pune la inceputul acestui film un anunt care sa clarifice faptul ca este vorba de o poveste fictiva si ca orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare", a declarat intr-un comunicat organizatia Opus Dei.
"Orice asemenea decizie din partea celor de la Sony ar fi un gest de respect fata de figura lui Iisus Hristos, fata de istoria Bisericii si fata de credintele religioase ale spectatorilor".
Opus Dei, despre care criticii ei declara ca este o organizatie ultra-conservatoare, a cerut sa se faca unele modificari la editarea finala si ca filmul sa fie recomandat doar adultilor. Alti membri ai Bisericii catolice si-au exprimat si ei ingrijorarea. In Vinerea mare, inainte de Pastele catolic, purtatorul de cuvant al Sfantului scaun a denuntat teoriile care neaga invataturile Bisericii catolice.
"Iisus Hristos este in continuare vandut, dar nu pentru 30, ci pentru miliarde de arginti de catre edituri", a declarat parintele Raniero Cantalamessa in biserica San Pietro.
"Nimeni nu reuseste sa opreasca acest val speculativ care va cunoaste o perioada de varf odata cu lansarea iminenta a unui anumit film", a mai spus el. Totusi, el nu a mentionat numele filmului.
Filmul, in care joaca Tom Hanks si Audrey Tautou, va fi difuzat in deschiderea Festivalului de film de la Cannes, pe 17 mai, cu doua zile inainte de difuzarea lui mondiala.
Credinta in scadere
Solicitarea Opus Dei este cat se poate de justificata daca ar fi sa judecam dupa rezultatele unui sondaj dat recent publicitatii si din care rezulta ca, dupa ce au citit "Codul lui Da Vinci", din ce in ce mai multi dintre americani si canadieni considera ca Invierea lui Iisus Hristos nu a avut loc niciodata, arata un sondaj realizat de curand, transmite AFP, citata de Mediafax.
78,37% dintre americani si 73,37% dintre canadieni cred ca "Iisus a murit pe cruce inainte de a invia si a dobandi viata eterna", indica sondajul realizat de Ipsos pentru grupul de presa canadian CanWest.
Dar 13,37% dintre americani si 17,37% dintre canadieni cred ca moartea lui Iisus pe cruce este "o legenda" si ca, asa cum este povestit in romanul "Codul lui da Vinci", Iisus a fost casatorit si a avut o familie.
"Aceasta credinta circula de multa vreme si face parte din traditia agnostica de aproape un mileniu, dar nu a cunoscut o mare difuzare pana la succesul romanului <<Codul lui da Vinci>>", a explicat Andrew Granville, presedintele institutului de sondaje Ipsos.
"Acest lucru demonstreaza puterea unei povesti, a unui roman, de a schimba si a modela opiniile", a adaugat Granville, care s-a declarat uimit de numarul mare de oameni care sprijina ideea lui Dan Brown.
"Sunt sincer uimit ca procentajul (sustinatorilor romanului "Codul lui da Vinci" n.r.) este atat de ridicat in America, unul din cele mai religioase state din lume. Crestinismul practicat in Statele Unite este unul dintre cele mai conservatoare, din cauza numarului mare de evanghelisti", a subliniat Andrew Granville.
Sondajul a fost realizat in saptamana ce a precedat Pastele catolic pe un esantion de 1600 de persoane din Canada si Statele Unite si are o marja de eroare de 3,53%. (D.V.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Manipulare!!!!!   de Praximenes
Posibila explicatie   de jean dima
A r h i v a
  Filme cu arome    2 comentarii
  George Michael a avariat patru masini    
  Doua productii de Oscar cenzurate in Golf    
  Printul Albert a ajuns la Polul Nord    1 comentariu
  Lectii de democratie cu vedete TV si ziaristi    
  Cer variabil    
 Top afisari / comentarii 
 Judecatoarea care fura barbati (1045 afisari)
 Rusinea nationala (343 afisari)
 Rectorul penal (188 afisari)
 Fara adoptii internationale (157 afisari)
 Experimentul nefericit de la Biserica Armeneasca (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01746 sec.