Ziua Logo
  Nr. 3602 de luni, 17 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Peres vede Satana in Iran
-- Fostul premier israelian Shimon Peres sustine ca presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad va sfarsi ca vecinul sau irakian Saddam Hussein * Presedintele Iranului ramane intransigent: "Regimul sionist este o nedreptate pe cale de disparitie"
Mahmud Ahmadinejad
Ahmadinejad, pe urmele lui Saddam
Presedintele iranian "va sfarsi la fel" ca fostul lider irakian, Saddam Hussein, a avertizat, la finalul saptamanii trecute, ex-premierul israelian Shimon Peres, in replica la afirmatiile lui Mahmud Ahmadinejad, potrivit caruia "regimul sionist este o nedreptate (...) pe cale de disparitie". "Ahmadinejad il reprezinta pe Satana si nu pe Dumnezeu", a declarat liderul Kadima, citat de CNN, apreciind ca "istoria a stiut cum sa se descotoroseasca de nebuni si de cei care agita sabia, iar toti cei care s-au comportat in acest fel si-au incheiat cariera in mod similar". "Iranul este un stat membru al ONU care ameninta un alt stat membru al ONU, iar organizatia nu va trece cu vederea aceasta", a punctat Peres, precizand ca "Israelul urmareste indeaproape declaratiile si actiunile (liderului de la Teheran, n.red.), dar nu doreste sa raspunda acestora". La cateva zile dupa ce a proclamat Iranul putere nucleara, ultraconservatorul Ahmadinejad si-a reluat declaratiile belicoase la adresa Israelului, apreciind, vineri, ca "regimul sionist este un copac pe cale de a se usca, ale carui ramuri vor fi rupte in curand".
SUA, denuntate de Teheran
"Existenta regimului sionist este echivalentul impunerii unei amenintari permanente si de necontrolat astfel incat nici una din natiunile si statele islamice din regiune sa nu se poata simti in siguranta", a detaliat Ahmadinejad, revenind cu noi precizari asupra "mitului" Holocaustului, caracterizat de data aceasta drept "o poveste pe care multe state o cred". "Daca exista dubii serioase asupra holocaustului evreilor, nu exista nici o indoiala asupra holocaustului la care este supusa Palestina in acest moment si care exista de 60 de ani", a adaugat liderul de la Teheran. "Anumite puteri occidentale cred ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost ucis un numar mare de evrei si, pentru a compensa aceasta catastrofa, au creat regimul sionist", a continuat Ahmadinejad, intrebandu-se "de ce trebuie sa plateasca popoarele din regiune pentru aceasta?". "Ma adresez guvernelor care sustin sionismul, le cer sa descatuseze Palestina ocupata si sa permita migrantilor (evrei) sa se intoarca in tarile lor de origine din Europa. Daca sunteti de parere ca le mai datorati ceva, ar trebui sa le dati o parte din teritoriul vostru", a completat liderul de la Teheran, potrivit Mediafax. Mesajul presedintelui iranian a fost reluat, ulterior, de ayatollahul Ali Khamenei, care a denuntat "comploturile americane" impotriva statelor din regiune, destinate consolidarii dominatiei "sioniste" in Orientul Mijlociu. "Comploturile Statelor Unite impotriva Iranului, Irakului, Siriei si Libanului, care vizeaza sa permita sionistilor sa domine Orientul Mijlociu, sunt destinate esecului", a declarat Khamenei, citat de Mediafax.
Washingtonul, avertizat
Sirul interventiilor de la Teheran a continuat cu un avertisment adresat Washingtonului, pe fondul declaratiilor secretarului de Stat american Condoleezza Rice, potrivit carora Iranul ar trebui "constrans (...) prin rezolutii" ale Consiliului de Securitate al ONU astfel incat "sa dea ascultare vointei sistemului international" in problema nucleara. "Americanii stiu mai bine decat oricine ca fortele lor din regiune si din Irak sunt vulnerabile. Ii sfatuiesc sa nu comita o asemenea eroare strategica" precum atacarea Iranului, a fost replica liderului Gardienilor Revolutiei din Iran, generalul Yahya Rahim Safavi, la sugestia secretarului Rice. "Ii sfatuiesc in primul rand sa se retraga din Irak, inainte de a se baga in alte incurcaturi, si mai mari. Iranul nu este Irak si nici Afganistan. Fortele noastre armate sunt puternice. Puteti incepe un razboi cu noi, dar nu veti fi voi aceia care vor invinge", a continuat responsabilul iranian, apreciind ca "Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere si orice atac impotriva Iranului l-ar face sa explodeze". "Le spun serviciilor de informatii americane si britanice care comploteaza impotriva noastra in regiune ca este posibil ca agentii lor sa fie si ai nostri. Este posibil sa le ia banii fara sa faca nimic pentru ei", a adaugat Safavi, precizand ca "inca de acum doi ani suntem pregatiti pentru orice eventualitate, atat sanctiuni cat si o lovitura militara".
Kamikaze in expectativa
Potrivit "Sunday Times", Iranul ar dispune de cateva zeci de mii de kamikaze, pregatiti sa distruga obiective britanice sau americane in eventualitatea unui atac asupra instalatiilor nucleare din tara, relateaza Rompres. "Suntem gata sa atacam puncte sensibile americane si britanice", unele situate "foarte aproape" de frontiera dintre Iran si Irak, ar fi declarat, in acest sens, un responsabil al Gardienilor Revolutiei iraniene, citat de publicatia amintita. Comandourile sinucigase, alcatuite din aproximativ 40.000 de persoane, au participat in luna martie la o parada militara avand asupra lor centuri cu explozibili dotate cu detonatoare, mai aminteste "Sunday Times".
Simulari anglo-americane
In asteptarea momentului real al interventiei, fortele britanice si americane au simulat o invazie a Iranului in cadrul unor exercitii militare comune, sustinute la baza americana Fort Berlvoir din Virginia in iulie 2004, dezvaluie "The Guardian", preluat de Mediafax. Desi exercitiul s-a bazat pe un scenariu fictiv, care presupunea invadarea, in 2015, a unui stat numit Korona, din regiunea Marii Caspice, granitele descrise corespund Iranului, iar descrierea inamicului duce cu gandul la iranieni, noteaza cotidianul britanic amintit. Ministerului britanic al Apararii a minimalizat, insa, semnificatia acestor exercitii, precizand ca operatiunile de acest gen "sunt concepute sa testeze ofiterii in cadrul unor scenarii fictive", "folosind tari si situatii inventate, pe harti reale". Londra nu pare, insa, sa favorizeze ipoteza unei eventuale interventii in Iran, premierul Tony Blair transmitandu-i presedintelui George W. Bush ca Marea Britanie nu poate oferi sustinere militara pentru un atac impotriva Iranului, indiferent daca actiunea primeste sprijinul comunitatii internationale, potrivit "The Scotsman". "Vom sustine cu toata puterea demersurile diplomatice", "dar nu putem aloca resurse pentru un atac militar", a afirmat, in acest sens, o sursa din Ministerul de Externe britanic, citata de Mediafax.
Moscova, optimista
In pofida ingrijorarii manifestate de comunitatea internationala pe marginea programului nuclear desfasurat de Teheran, Moscova nu pare convinsa de amenintarea iraniana, seful Statului Major rus afirmand ca Iranul nu este capabil sa produca, pentru moment, armament nuclear. "Pot sa spun cu certitudine ca activitatile pe care le desfasoara Iranul in prezent nu ii permit sa isi produca, intr-un viitor apropiat sau indepartat, o arma nucleara", a declarat generalul Iuri Baluievski, citat de Mediafax, considerand ca armamentul de care dispune Iranul vizeaza doar "sa impiedice o actiune militara" impotriva sa. Oficialul nu a exclus totusi posibilitatea ca materialele utilizate in cadrul programului nuclear civil iranian "sa fie folosite si la fabricarea unei arme nucleare". Reprezentantii Rusiei, SUA, Chinei, Marii Britanii, Frantei si Germaniei se vor reuni, de altfel, maine, pentru a discuta evolutiile in dosarul nuclear iranian, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerul Afacerilor Externe rus, Mihail Kaminin, citat de Rompres. "Exista inca sanse sa se ajunga la o reglementare a problemei nucleare iraniene pe cale diplomatica, tinandu-se seama de interesele acestei tari si de cele ale comunitatii internationale", a estimat seful agentiei rusesti pentru energie atomica, Rosatom, Serghei Kirienko, subliniind ca dreptul Iranului de a-si dezvolta energia nucleara nu trebuie sa contravina cererilor altor tari privind neproliferarea armelor nucleare. (A.M.L.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
ce ziceti de astea   de lucid
pentru FB   de haril
De ce URSUL nu are coada ?   de Doro
Altii vad altundeva Satana.   de FB
problema este serioasa   de Avi
Khamenei kaput, Ahmadinejad kaput!   de Morkova Vesela
A r h i v a
  Fulga catre Fulga    8 comentarii
  PSD la pamant    10 comentarii
  Papa s-a rugat pentru pace    2 comentarii
  CSAT de foc la Cotroceni    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dunarea se lasa greu (191 afisari)
 Fulga catre Fulga (190 afisari)
 Tender arestat abuziv (165 afisari)
 Noile conditii de iesire din tara (57 afisari)
 Sora l-a batut pe Zmarandescu (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01225 sec.