Ziua Logo
  Nr. 3602 de luni, 17 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
TVA pentru campanie
Red APPLE 
Felul in care a fost tratata in Senat reducerea TVA la alimentele de baza este probabil cel mai clar simptom ca oamenii politici au intrat in logica de campanie electorala. Unii au venit cu aceasta propunere nastrusnica pentru a intra in atentia publica, altii nu au gasit argumente de exprimat public pentru a-si justifica impotrivirea. Si, in consecinta, nu s-au impotrivit. Nici unul dintre cei care au facut ca aceasta lege sa treaca in Senat nu a explicat, insa, cum vor controla ca intr-adevar ea sa produca efectul dorit - ieftinirea acestor produse pentru populatie. Dar, probabil ca acest fapt nu este cel mai important lucru, pentru ca oricand vor putea spune ca au facut tot ce statea in atributiile lor.
Cei mai afectati in urma acestui incident au fost liberalii, lasati din nou in off said si cu o problema in plus la Ministerul Finantelor. Si lipsa lor de argumente, pentru ca invocarea, din nou, a tradarii in cadrul propriei coalitii nu are consistenta, provine din felul in care au comunicat pana in prezent. Cand afirmi repetat ca introducerea cotei unice a dus la colectari uimitoare de impozite si cand eviti sistematic sa comunici despre politicile fiscale, este foarte greu sa te faci crezut dupa o asemenea intamplare.
Ce a fost
* Scandal in tot spectrul politic
* Vot surpriza pentru micsorarea TVA
* Dunarea testeaza Guvernul
* Vanghelie, vioara-ntai
* Cosmarul lustratiei.
De ce?
Lumea politica autohtona nu s-a cumintit dupa atacul public al presedintelui Basescu la adresa premierului Tariceanu. Fara legatura cu partenerii portocalii, au izbucnit noi si noi scandaluri, generatoare de subiecte pentru ziaristi, dar si de divertisment pentru cei care privesc tot ce se intampla in tara ca pe un mare spectacol ai carui protagonisti sunt politicienii. In tabara puterii, scandalul TVA a infatisat in premiera o combinatie nefireasca intre membrii Coalitiei. Pentru un scop bine precizat - ieftinirea alimentelor - PD s-a aliniat cu PC, spre disperarea liberalilor. In randurile opozitiei, proaspat promovatul sef Marian Vanghelie a generat ceva turbulente, devenind subit motivul de demisie din PSD. Toate aceste framantari au fost asezonate cu picanterii din domeniul deconspirarii fostei Securitati si cu imbranceli publice pe tema Legii lustratiei.
Din inclestarea cu darnicii senatori care au adoptat - cu voturile PSD, PRM, PD si PC -, propunerea conservatorilor privind reducerea de la 19% la 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza, liberalii au iesit cu imaginea cea mai sifonata. Punctul lor de vedere, mentinerea actualei TVA, nu a fost sustinut decat de UDMR. Drept urmare, in fata populatiei atat premierul Tariceanu, cat si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, au aparut ca principalele personaje care ii impiedica pe romani sa traiasca bine, gratie ieftinirii painii, carnii, laptelui, uleiului, zaharului, orezului si oualor deja decisa in Senat. Cum masura urmeaza sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor, ramane de vazut daca liberalii isi vor mentine intransigenta in privinta ei pana la sfarsit sau daca vor abdica de la linia initiala, incercand sa echilibreze pe alte cai bugetul. In ciuda acestor ciocniri frontale, PNL si PD au convenit totusi ca ar fi bine sa mentina Alianta DA cel putin pana in 2007-2008, punand astfel capat temporar oricaror speculatii referitoare la estimata ruptura.
Pentru Tariceanu si pentru echipa sa cota TVA nu constituie singura provocare. Guvernul trebuie sa gestioneze atat furioasa Dunare iesita din matca, cat si acoperirea pagubelor produse de apele care au strapuns barajele. Primul semnal ca guvernantii s-au specializat in inundatii este faptul ca Tariceanu nu a mai asteptat sosirea inopinata a lui Basescu la Palatul Victoria, ci l-a convocat el insusi pe presedinte la discutii.
Daca Dunarea a testat Guvernul, punandu-i la incercare capacitatea de interventie operativa pentru salvarea sinistratilor, numirea ca interimar a lui Marian Vanghelie in fruntea organizatiei PSD Bucuresti a testat rabdarea social-democratilor. Sustinut de presedintele partidului si de senatorul Sorin Oprescu, primarul "care este" a devenit imaginea PSD-ului reformat. Singurul argument pe care l-a exprimat Mircea Geoana, care sa nu il faca complet de ras, a fost acela ca este rezultatul democratiei interne si ca vorbim doar de un interimat pentru ca alegerile vor avea loc pe 15 mai. Ce nu intelege acesta, este faptul ca prezenta in acea functie a lui Marian Vanghelie contrazice tocmai ratiunea pentru care a candidat in 2004 la Primaria Capitalei. Ce nu intelegem noi este cand a gresit - cand a candidat, cand a pierdut, cand a acceptat functia de presedinte PSD cu misiunea de a moderniza partidul sau cand se simte napadit de toate acestea. In timp ce la Bucuresti unii dintre membrii PSD i-au declarat razboi lui Vanghelie, presedintele social-democratilor s-a aratat preocupat, la Braila, de finalitatea ideologico-electorala a unei constructii politice pe zona de stanga, pledand pe rolul exclusiv al partidului sau in cazul acestui edificiu. Reactia lui Mircea Geoana a survenit anuntului fostului presedinte Ion Iliescu, potrivit caruia PSD nu ar putea lipsi din Polul Social Democrat pe care domnia sa urmeaza sa-l creeze impreuna cu Petre Roman si cu Razvan Theodorescu. Aceasta structura institutionala ar urma sa includa nu numai partide, ci si formatiuni ecologiste si sindicale.
Legea Lustratiei a revenit in atentia publica ca un cosmar producator de obsesii, dupa o perioada lunga de timp prin care a zacut in tot felul de sertare. Adeptii acestei reglementari sustin ca marea curatenie morala a tarii trebuie sa inceapa neintarziat, inaintea intrarii in UE. Ce nu se precizeaza este faptul ca, spre deosebire de toate celelalte hei-rup-isme, aceasta nu este o cerinta a UE. Reperul temporal l-au stabilit tot initiatorii legii. In plus, in UE nu exista culpe colective, ci doar personale. Vom urmari ce solutie vor gasi la aceasta problema pentru a nu mai avea si alte procese la CEDO, unde tot noi vom plati despagubirile.
Ce va fi
* La inceputul saptamanii va avea loc sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii in care va fi pusa in discutie noua strategie de securitate nationala. Liberalii au transmis deja ca nu vor accepta strategia daca "guvernarea ineficienta" va continua sa figureze in capitolul privitor la amenintarea sigurantei nationale.
* Echipa Steaua va juca un alt meci decisiv in cupa UEFA.
* Astazi, Dunarea va ajunge, conform prognozelor hidrologice, la cel mai mare debit din istorie.
A r h i v a
  Lustratia - tardiva, nedreapta, ilogica    25 comentarii
  Paraciosii Europei    9 comentarii
  A doua resemnare ll    3 comentarii
  Democratiile disfunctionale ale Asiei    
  Declaratia zilei    3 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Marele absent al discursului politic, propunerea    2006-04-10
  CNSAS de ieri si de azi    2006-04-03
  Misiunea occidentului si interesele politicienilor romani    2006-03-27
  "Binele" nu e stomacul plin    2006-03-20
  Aliante politice vs. aliante electorale    2006-03-13
 Top afisari / comentarii 
 Dunarea se lasa greu (191 afisari)
 Fulga catre Fulga (190 afisari)
 Tender arestat abuziv (165 afisari)
 Noile conditii de iesire din tara (57 afisari)
 Sora l-a batut pe Zmarandescu (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26431 sec.