Ziua Logo
  Nr. 3602 de luni, 17 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Stolojan si politia politica
Vicepresedintele PIN, deputatul Lavinia Sandru, a declarat, ieri, ca Nicolae Ceausescu, Theodor Stolojan si seful Securitatii erau cei trei oameni care imparteau banii pentru actiunile de politie politica. "Theodor Stolojan este cel mai important reprezentant al statului totalitar de dinainte de 1989 care detine o functie politica in momentul de fata. El era unul din cei trei oameni care imparteau banii Securitatii pentru actiuni de politie politica. El, in calitate de sef al Directiei de Aport Valutar Special, Nicolae Ceausescu si seful Securitatii hotarau circuitul banilor negri, care trebuiau sa acopere actiunile de politie politica ale Securitatii intr-un fel", a afirmat vicepresedintele PIN. Sandru a precizat ca Stolojan a fost foarte protejat dupa 1989 si intotdeauna "a fost prezentat ca premiantul clasei, fara sa faca nimic concret". (Mediafax)
Demisionarii PSD la PC
In jur de 80 de tineri demisionari din PSD Bucuresti s-au inscris, ieri, in PC. Membrii din organizatia care era condusa de fostul pesedist Octavian Petrovici l-au urmat pe acesta la conservatori, considerand ca nu mai au nimic in comun cu fostul lor partid si ca nu se mai considera reprezentati de unii lideri ai PSD. Petrovici a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca se preconizeaza ca si alti fosti membri PSD sa adere la PC in perioada urmatoare. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca venirea celor aproximativ 80 de tineri din PSD nu a fost conditionata de oferirea unor functii. "Nu au existat trocuri sau negocieri", a spus deputatul, adaugand ca partidul pe care il reprezinta ramane deschis si altor demisionari din PSD care vor sa revina in viata politica. (R.P.)
Steaua crestina la PNG
Consiliul National al PNG a decis schimbarea siglei partidului cu steaua in opt colturi, steaua crestina, iar la titulatura formatiunii au fost adaugate cuvintele crestin-democrat. De altfel, presedintele PNG, George Becali, a refuzat sa inceapa, sambata, sedinta Consiliului National pana cand nu a fost instalat in spatele sau un crucifix. "Aceasta cruce va sta marturie la fiecare sedinta a partidului, iar acei oameni care vor incerca sa tradeze sa se gandeasca tot timpul ca acest partid este un partid crestin-democrat, este un partid care lupta pentru biruinta neamului, pentru schimbare. Este o lupta spirituala a acestui partid", a spus Becali. Liderul PNG a mai anuntat ca vrea sa devina viitorul premier al Romaniei. (R.A.)
Blair va fi anchetat
Premierul britanic, Tony Blair, va fi interogat de politie in cadrul anchetei, aflata in curs de desfasurare, privind acuzatiile de vanzare de titluri onorifice si mandate in Camera Lorzilor, sustine un articol din News of the World, preluat de Rompres. Surse guvernamentale de rang inalt au declarat ca "este inevitabil" ca Blair sa fie audiat in calitate de "martor important", in luna mai. Atat Scotland Yard, cat si Downing Street au refuzat orice comentariu. Ancheta privind presupuse "vanzari" de titluri onorifice si de mandate in Camera Lorzilor unor magnati ai afacerilor in schimbul generozitatii lor a fost lansata in martie, in urma plangerii unor deputati galezi si scotieni. Scandalul a izbucnit dupa ce presa a dezvaluit ca patru afaceristi, care au finantat Partidul laburist, au fost propusi sa devina membri ai Camerei Lorzilor, care este alcatuita aproape in exclusivitate din persoane numite de premier. Candidaturile au fost respinse de comisia de validare a nominalizarilor, care nu si-a motivat niciodata decizia. Ancheta Scotland Yard a luat amploare joia trecuta, dupa arestarea unui fost consilier al guvernului Blair, Des Smith. (D.E.)
Iulia Timosenko torpilata
Fostul premier ucrainean, Iulia Timosenko, acuza partidul presedintelui Viktor Iuscenko, Ucraina Noastra, ca ar torpila un protocol semnat la finele saptamanii trecute, pentru a perfecta formarea unei coalitii pro-guvernamentale, informeaza Rompres. In cursul unei reuniuni, conducerea partidului prezidential Ucraina Noastra a aprobat toate punctele din acordul preliminar incheiat cu Blocul Timosenko si socialistii, in afara de unul. Acest punct se refera la numirea Iuliei Timosenko in postul de premier, lucru cu care Iuscenko nu este de acord. "Refuzul lui Iuscenko de a se ralia in totalitate acordului inseamna, de fapt, a-l torpila, a declarat Timosenko, subliniind necesitatea ca seful statului sa-l semneze integral. Intrucat la recentele alegeri - castigate de Partidul Regiunilor, al fostului premier Viktor Ianukovici - nici una dintre formatiunile politice nu este in masura sa formeze un guvern singura, fostii aliati pro-occidentali in Revolutia portocalie - Ucraina Noastra, Blocul Timosenko si socialistii - s-au apropiat si au semnat un protocol care precizeaza etapele pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a forma o coalitie guvernamentala. (D.E.)
Atac la Hodorkovski
Fostul patron al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, a renuntat sa il dea in judecata pe unul dintre colegii sai de detentie, care i-a provocat rani pe fata cu un cutit, a anuntat, ieri, avocatul acestuia, transmite Mediafax. Anuntul avocatului vine la o zi dupa ce serviciul de presa al lui Hodorkovski a informat ca fostul patron al Iukos a fost atacat, in somn, cu un cutit, in noaptea de joi spre vineri, de catre un coleg de celula. Conducerea inchisorii a precizat ca fostul om de afaceri a suferit doar "o zgarietura pe nas" in urma disputei cu un coleg de detentie. Avocatii lui Hodorkovski au afirmat insa ca acesta a necesitat tratament medical si mai multe copci la nivelul fetei. In varsta de 42 de ani, fostul om de afaceri executa o pedeapsa de opt ani de inchisoare la un peniteniciar din Siberia orientala, la peste 6.000 de km de Moscova. (D.E.)
Ciocniri violente in Egipt
Cel putin 15 persoane au fost ranite, sambata, in urma unor confruntari intre musulmani si coptii care participau la funeraliile victimei atacurilor impotriva bisericilor lor, la Alexandria, in nordul Egiptului, informeaza Mediafax. Musulmanii si coptii s-au atacat reciproc cu bastoane, in timp ce cortegiul funerar, care luase aspectul unei manifestatii, se indrepta spre cimitir. Cel putin 15 persoane au fost ranite si patru vehicule au fost incendiate, potrivit sursei din Ministerul de Interne. Membrii fortelor de ordine au intervenit pentru a separa cele doua grupuri, dar ciocnirile au continuat. La funeraliile victimei atacurilor asupra bisericilor copte au luat parte cateva sute de persoane. Potrivit Ministerului de Interne, un barbat in varsta de 25 de ani cu tulburari psihice ar fi autorul atacurilor de vineri asupra a trei biserici copte, in care o persoana si-a pierdut viata si alte cinci au fost ranite. (D.E.)
A r h i v a
  Tandemul "B-B". il toaca pe Tariceanu    10 comentarii
  Presedintele: "Lustratia nu ma vizeaza"    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dunarea se lasa greu (191 afisari)
 Fulga catre Fulga (190 afisari)
 Tender arestat abuziv (165 afisari)
 Noile conditii de iesire din tara (57 afisari)
 Sora l-a batut pe Zmarandescu (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01537 sec.