Ziua Logo
  Nr. 3602 de luni, 17 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Revin caricaturile cu profetul Mahomed
O noua polemica pe marginea unor caricaturi care aduc atingere religiei islamice a izbucnit in Italia, dupa ce un desen reprezentandu-l pe profetul Mahomed in infern, publicat de revista Studi Cattolici, a indignat organizatiile musulmane. Deocamdata, doar pe cele din Italia. Revista italiana Studi Cattolici, apropiata de puternica organizatie conservatoare catolica Opus Dei, a publicat, in numarul sau din luna martie, un desen, semnat de Guido Clericetti, in care apar cunoscutul poet italian Dante Alighieri, autorul Divinei Comedii, si poetul latin Virgiliu, aflati pe marginea unui cerc in flacari, in timp ce in jurul lor se afla diavoli inarmati cu furci. "Cel de acolo, taiat in doua, nu este cumva Mahomed?", il intreaba Dante pe ghidul sau prin Infern, Virgiliu."Ba da, si este taiat in doua fiindca a provocat divizarea societatii", raspunde Virgiliu, potrivit retranscrierii dialogului facuta de agentia de presa italiana Ansa. Cum era de asteptat, publicarea desenului a provocat reactiile critice ale organizatiilor musulmane din Italia, care considera ca astfel de actiuni dauneaza eforturilor de stabilire a unui dialog interreligios. "Mi se pare un gest de foarte prost gust", a comentat Roberto Piccardo, directorul uneia dintre asociatiile islamice considerate drept extrem de traditionaliste. "In pofida tuturor eforturilor ce se fac in lumea crestina si musulmana pentru dialogul interreligios, se gasesc, totusi, intotdeauna minoritati care pun gaz pe foc si lanseaza provocari. Adevarul este ca mama cretinilor ramane mereu insarcinata".
Doar un pasaj din Divina Comedie
Cesare Cavalleri, membru al Opus Dei, a justificat astfel publicarea caricaturii:"Din cand in cand, un desen satiric, incorect sub aspect politic, face bine. Nu este vorba decat de o reprezentare a unui pasaj scos din Divina Comedie, a lui Dante".
Agentiile de presa italiene amintesc faptul ca reprezentarea profetului Mahomed in Infern a fost dintotdeauna considerata o blasfemie de catre reprezentantii islamismului radical. Pasajul incriminat face parte din Cantul al XXVIII lea al Divinei Comedii si este reprezentat intr-una din frescele aflate in biserica San Petronio din Bologna. Aceasta biserica, noteaza presa din peninsula, s-a aflat in vizorul terorismului islamic, recent, ministrul italian de Interne anuntand ca a fost dejucat un atentat care a viza respectivul lacas de cult din Bologna.
Scandalul caricaturilor, care a inflamat lumea islamica, a izbucnit la inceputul acestui an, dupa ce, in toamna lui 2005, ziarul danez Jyllands Posten a publicat 12 desene satirice infatisandu-l pe profetul Mahomed. Republicarea caricaturilor de catre mai multe ziare europene a dezlantuit o adevarata revolta in randul lumii musulmane, care a ripostat fata de satirizarea profetului Mahomed prin proteste de strada si prin atacarea unor ambasade occidentale din statele arabe. (D.E.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
La Soare te poti uita, dar la dansul ba!   de Morkova Vesela
Ridendo... castigat mores..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Eu l-am vazut pe Mahomed pana si in Hustler.   de Morkova Vesela
A r h i v a
  Atac SUA din Romania, exclus    15 comentarii
  Demisia lui Rumsfeld ceruta de tot mai multe voci    9 comentarii
  Hamas acuza: Abbas urmareste caderea Cabinetului Haniyeh    6 comentarii
  Sistem de avertizare pentru romanii care pleaca in strainatate    
 Top afisari / comentarii 
 Dunarea se lasa greu (191 afisari)
 Fulga catre Fulga (190 afisari)
 Tender arestat abuziv (165 afisari)
 Noile conditii de iesire din tara (57 afisari)
 Sora l-a batut pe Zmarandescu (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00808 sec.